Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Prvi krug doigravanja: Oklahoma – Dallas

Veæ u prvom krugu ovosezonskog doigravanja imat æemo priliku gledati reprizu prošlogodišnjeg finala Zapadne konferencije izmeðu Oklahome City i Dallasa. Podsjetimo se, Dallas je prošle godine slavio s 4-1 u seriji i plasirao se u veliko finale u kojem su kasnije osvojili naslov prvaka. Dallas je u toj seriji imao prednost domaæeg terena, koji æe ove godine biti na strani Oklahome. Iako na prvi pogled 4-1 sugerira na uvjerljiv i lagan prolazak Dallasa u finale to i nije bilo baš tako.

Oklahoma je pobijedila u drugoj utakmici i èinilo se kao da mogu do finala, no onda su Mavericksi pobijedili u sljedeæe tri i prošli dalje. Kljuèna je bila èetvrta utakmica koja je otišla u produžetak u kojem su slavili Mavericksi.

Oklahoma City veæim su dijelom sezone držali prvo mjesto na jakom Zapadu, no što je sezona išla dalje igraèi San Antonia igrali su sve bolje, te su ih pred kraj uspjeli i prestiæi. Možda je to bila i taktika trenera Scotta Brooksa, jer su drugim mjestom izbjegli Los Angeles Clipperse i Memphis Grizzliese, ekipe koje im ne odgovaraju, sve do eventualnog finala konferencije.

Kao i prethodnih sezona najbolji igraè i strijelac, te voða momèadi bio je Kevin Durant. Ove sezone i treæi put zaredom osvojio je titulu najboljeg strijelca lige s 28 poena u prosjeku. Posljednji kojem je to pošlo za rukom bio je Michael Jordan i to dovoljno govori o Durantovoj kvaliteti. Durant se u prethodnim sezonama dokazao kao odlièan strijelac, a ove godine je uz to ostvarivao najbolje brojke u karijeru što se tièe skokova, asistencija i postotka šuta (8 sk, 3.5 as, 49 % šuta iz igre ). Bio je najkorisniji igraè All-Star utakmice, a neæe biti iznenaðenje ako bude i najkorisniji igraè regularnog dijela sezone. Drugi važan igraè Oklahome je razigravaè Russell Westbrook. Iako mu se predbacivalo da premalo razigrava ekipu, a previše forsira šuteve i ulaze, ove sezone svi su shvatili da je on jednostavno takav igraè i nitko više s tim nema problema. U odnosu na prošlu sezonu smanjio je broj asistencija, ali poveæao broj poena koje postiže po utakmici. Broj pogrešaka još uvijek nije smanjio, no kada pruža dobre partije i pogreške odlaze u drugi plan. Westbrook je prošle sezona zakazao u doigravanju i ove sezone to mu se ne smije dogoditi, inaèe bi lako mogao biti mijenjan. Treba prihvatiti da je Durant MVP ove ekipe i Thunder može daleko.

Vjerojatno najvažniji igraè Oklahome je najbolji ovosezonski šesti igraè, te èovjek s najboljom bradom u NBA ligi James Harden. Koliko je važan vidjeli smo u posljednje tri ovosezonske utakmice u kojima su izgubili od Lakersa i Denvera, te jedva pobijedili Sacramento. Postiže najbolje brojke u karijeri u poenima, skokovima i asistencijama (16.8p, 4.1sk, 3.7a ). Serge Ibaka mogao bi odnijeti nagradu za najboljeg obrambenog igraèa lige, prvenstveno zbog nevjerojatnog osjeæaja za blokiranje šuteva. Najbolji je bloker lige s 3.6 blokadi po utakmici, te æe imati zadatak zaustaviti (koliko je to moguæe) najboljeg igraèa Dallasa Dirka Nowitzkog. Kendirck Perkins je tu zbog obrambenih zadaæa, da èuva teške centre i ne dozvoljava lagane ulaze pod koš. Ibaka i Perkins èine jak obrambeni par pod košem, dok na vanjskim pozicijama tu ulogu ima Švicarac Thabo Sefolosha. Njegova æe zadaæa biti obrana i pospremanje otvorenih trica.

Osim spomenutog Hardena na klupi se nalazi peterostruki osvajaè prstena, Derek Fisher koji je tu zbog velikog iskustva, Daequan Cook i centarska linija Nick Collison i Nazr Mohammed.

Branitelji naslova odigrali su sezonu punu oscilacija. Loše su krenuli u sezonu teškim porazom od Miamija, kasnije su se dizali, pa padali i na kraju došli do sedmog mjesta. Poèetkom sezone Nowitzki je govorio o problema s motivacijom za sezonu, a imali su problema s “velikim” pojaèanjem Lamarom Odomom, koji je bio prisiljen napustiti momèad.

Ovosezonski Dallas je razlièita ekipa od one koje je prošle sezona osvojila naslov. Prije svega nedostaje im najbolji obrambeni igraè Tyson Chandler, omaleni Portorikanac J.J. Barea i defanzivac DeShawn Stevenson. Sva trojica imala su bitnu ulogu u osvajanju naslova, te neki zamjeraju Cubanu što ih je pustio da odu.

Dirk Nowitzki najbolji je igraè Dallasa, njihov dugogodišnji lider i MVP prošlosezonskog finala. Ukoliko žele imati šanse Nowitzki æe morati imati konstantnost šuta, što u dijelovima sezone nije bio sluèaj. Takoðer je bitno i pitanje motivacije 33-godišnjeg Nijemca, koliko je odluèan i vjeruje li da ova ekipa može obraniti naslov. Jason Terry je Dallasovo oružje s klupe, odlièan šuter za tri poena koji diže publiku na noge u Dallasu. Bit æe zanimljivo gledati dvoboj dva ponajbolja igraèa u ligi koji ulaze s klupe Hardena i Terryja, jer o njihovim igrama ovisit æe i igra cijele ekipe. Shawn Marion imat æe nezahvalan zadatak, limitirati napadaèki uèinak Kevina Duranta. Na poziciji razigravaèa je iskusni Jason Kidd. Iako ga godine sustižu još uvijek je koristan ovoj ekipi svojim mentorstvom mladom Beauboisu i problematiènom Delonteu Westu. Kidd æe asistirati i pospremati trice koliko mu to Westbrook dopusti, dok æe West i Beaubois morati pružati iznad prosjeène partije ukoliko žele proæi u drugi krug.

Vince Carter još jedan je u nizu iskusnih igraèa u momèadi. Iako mu se predbacuje da nestaje u završnicama ove sezone pospremio je nekolicinu važnih šuteva, no vidjet æemo hoæe li to moæi èiniti sada kada je najpotrebnije. Još uvijek leti zrakom iako ga godine lagano sustižu, te bi nam mogao pružiti pokoje atraktivno zakucavanje. Centri Dallasa su Brendan Haywood, Brandan Wright, te Ian Mahinmi i obrana Dallasa dosta æe ovisiti o njima. Spomenimo još i povratnika nakon ozljede Kelennu Azubuikeja, no pitanje je u kakvom æe se izdanju predstaviti zbog propuštene prošle sezone, kao i Kineza Yija koji se i nije baš naigrao ove sezone.

Ove sezona Thunder i Mavericksi su odigrali èetiri utakmice, a u tri slavili su igraèi Oklahome. U prvoj ovosezonskoj Durant je zabio tricu sa sirenom za pobjedu, u drugoj je Dallas slavio s 13 poena razlike, dok je u posljednje dvije Oklahoma došla do pobjeda u svojoj i Dallasovoj dvorani.

Ukoliko Dallas želi proæi dalje morat æe zaustaviti Durant ili Westbrooka, jer ukoliko obojica budu igrali na svom nivou Mavericksi tu nemaju što tražiti. Marion bi možda mogao smanjiti uèinak Duranta, no za brzog i eksplozivnog Westbrooka Mavericksi nemaju rješenje. S druge strane bit æe zanimljivo vidjeti Ibaku koji bi mogao biti najbolji obrambeni igraè sezone, kako æe zaustaviti ponajboljeg ofenzivnog igraèa na poziciji èetvorke Nowitzkog. Ukoliko ga uspije limitirati Ibaka æe svima dokazati da je nagrada za najboljeg defanzivca apsolutno zaslužena.

U ovoj seriji prednost dajemo igraèima Oklahome koji su bolje i uvjerljivije odradili regularnu sezonu, kod Dallasa je veliko pitanje motivacije, iako uvijek u doigravanju treba dati maksimum. U odnosu na prošlosezonsko Finale Zapada Oklahoma ima identiènu ekipu uz iskusno pojaèanje Fishera, godinu dana su stariji i iskusniji, te ove sezone izgledaju kao da bi mogli otiæi do kraja. S druge strane Dallasu nedostaju igraèi koji su bili važne karike u pohodu na naslov, prvenstveno zbog obrambenih zadaæa Chandler i razigravaè Barea. Objektivno Oklahoma je kvalitetnije ekipa, te Dallas eventualno može ostvariti pobjedu ili dvije.

Prognoza: Oklahoma City – Dallas 4:1

Raspored odigravanja utakmica:

1. Oklahoma City Thunder – Dallas Mavericks, 29. travnja, 03.30h
2. Oklahoma City Thunder – Dallas Mavericks, 1. svibnja, 03.30h
3. Dallas Mavericks – Oklahoma City Thunder, 4. svibnja, 03.30h
4. Dallas Mavericks – Oklahoma City Thunder, 6. svibnja, 01.30h
5.* Oklahoma City Thunder – Dallas Mavericks, 7./8. svibnja, nepoznato
6.* Dallas Mavericks – Oklahoma City Thunder, 10./11. svibnja, nepoznato
7.* Oklahoma City Thunder – Dallas Mavericks, 12./13. svibnja, nepoznato

(vremena i datumi odigravanja susreta izraženi su po srednjoeuropskom vremenu; utakmice oznaèene sa * neæe se igrati ukoliko jedna od ekipa ostvari 4 pobjede prije te utakmice)

Latest Posts

NE PROPUSTITE