Tuesday, April 16, 2024

ZADNJE OBJAVE

Prvi krug doigravanja: Oklahoma City – Denver

Veæ u provom krugu doigravanja gledat æemo jako zanimljiv dvoboj izmeðu Oklahoma City Thundera i Denver Nuggetsa, dvije ekipe koje su ove sezone u svojim redovima napravili velike promjene koje su imale utjecaj na rasplet sezone.

Nakon što su prošle sezone nesretno ispali od kasnijih prvaka Los Angeles Lakersa, momci iz Oklahome u novu su sezonu ušli s velikim ambicijama. Omjer 55-27 donio im je èetvrto mjesto na Zapadu te sraz s uvijek neugodnim Nuggetsima. Tijekom sezone napravili su razmjenu s Bostonom u kojoj su novi igraèi Thundera postali Kendrick Perkins i Nate Robinson. Napokon su dobili mladog, ali iskusnog centra koji im može odmah pomoæi na putu prema Finalu. Oklahoma ima omjer 13-4 u utakmicama koje su odigrali s Perkinsom. Uzmimo u obzir da je jedan poraz došao od Toronta, a drugi od Milwaukee Bucksa u posljednjoj utakmici sezone u kojoj je trener Brooks u drugom poluvremenu i kasnije u produžetku odmarao najvažnije igraèe.

S druge strane Nuggetsi su se preporodili nakon što su se riješili Carmela Anthonyja i u svoje redove doveli Wilsona Chandlera, Danila Gallinarija i Raymonda Feltona, te igraju možda i najljepšu košarku u ligi. Nemaju superzvijezdu, ali imaju deset odliènih igraèa od kojih u svakoj utakmici iskoèi netko drugi i predvodi ih po broju postignutih koševa. S Anthonyjem su igrali toplo-hladno, a nakon njegova odlaska su na omjeru 18-7 (50-32 ukupno), te imaju najuèinkovitiji napad lige i jednu od najboljih obrana. Zanimljivo je da su dva od sedam poraza stigla upravo od njihovih suparnika u doigravanju, Oklahoma City Thundera.

U èetiri ovosezonske utakmice Oklahoma je tri puta bila uspješnija, no ovo je doigravanje i tu se igra sasvim drugaèija košarka tako da to može, ali i ne mora puno znaèiti. Naravno da igraèi Thundera sada imaju psihološku prednost, no momèad Denvera je iskusnija.

Svakako najveæa prednost Denvera je široka klupa i bit æe zanimljivo vidjeti s kojom æe petorkom trener Karl poèinjati utakmice. Na poziciji razigravaèa Oklahoma ima Russella Westbrooka koji je ove sezona dosta napredovao, te odigrao svoju prvu All-Star utakmicu i bit æe zanimljivo gledati kako æe se s njime nositi mladi Ty Lawson i Raymond Felton, dvojica organizatora koje Karl voli zajedno držati na parketu, no gledajuæi pojedinaènu kvalitetu Oklahoma ima prednost. Specijalist za obranu Thabo Sefolosha startat æe na poziciji šutera i minute æe dijeliti s Jamesom Hardenom koji je takoðer pokazao napredak u igri u odnosu na prošlu sezonu. Denver i tu ima prednost jer na toj poziciji mogu igrati dva odlièna tricaša, Aaron Afflalo koji je ujedno i odlièan obrambeni igraè, te uvijek neugodni J.R. Smith. Drugu uzastopnu sezonu najbolji strijelac lige je Kevin Durant, igraè kojeg se Nuggetsi trebaju najviše pribojavati i bit æe zanimljivo vidjeti kako æe se s njim nositi Danilo Gallinari i Wilson Chandler. U bitci pod košem sukobit æe se Serge Ibaka i Kendrick Perkins protiv Kenyona Martina i Nenea. Bilo je zanimljivo na posljednjoj utakmici izmeðu ove dvije ekipe kada su se sukobili upravo Perkins i Nene i tako nas uveli u ovu seriju.

U posljednjoj utakmici sezone Ty Lawson nezgodno je doskoèio i ozlijedio skoèni zglob te napustio utakmicu, no trener Nuggetsa rekao je kako æe mladi razigravaè biti spreman za prvu utakmicu doigravanja. Iako Nuggetsi imaju sedam igraèa koji imaju problema s ozljedama ipak bi svi osim Mozgova trebali biti spremni za doigravanje. S druge strane nitko se u momèadi Oklahome ne muèi s ozljedama i svi su spremni za subotnju utakmicu.

Oklahoma se prošle sezone prvi put našla u doigravanju (dvadeset tri puta u doigravanju igrali su Sonicsi), dok æe Denveru ovo biti dvadeset drugi nastup. Seattle SuperSonicsi uspjeli su davne 1979. doæi do jedinog naslova, dok je Denverov najbolji rezultat finale Zapada.

Dolaskom Perkinsa Oklahoma je dobila novu dimenziju i izgledaju kao momèad koja bi mogla dobiti svakoga i otiæi do kraja. S druge strane Denver je odlièno pokriven na svim pozicijama, te  raspolaže najširom klupom u ligi. Bila je zanimljiva izjava trenera Karla prije utakmice s Orlandom: “Kažete da je potrebno imati superzvijezdu kako bi osvojili naslov, a što ako imate deset stvarno dobrih igraèa?”

Sve u svemu èeka nas stvarno uzbudljiva serija u kojoj laganu prednost dajemo Oklahomi zbog ubojitog Duranta, te dvojca pod košem Ibaka-Perkins. Denver se ne smije podcijeniti jer ih u post-Anthony razdoblju nitko nije razbio. Jedini poraz preko deset razlike nanijela im je upravo Oklahoma u Oklahoma City Areni kada je bilo 105-89.

Prognoza: Oklahoma City Thunder – Denver Nuggets 4:2

Raspored odigravanja utakmica:

1. Oklahoma City – Denver, 18. travnja, 03.30h
2. Oklahoma City – Denver, 21. travnja, 02.00h
3. Denver – Oklahoma City, 24. travnja, 04.00h
4. Denver – Oklahoma City, 26. travnja, 04.30h
5.* Oklahoma City – Denver, 27./28. travnja, nepoznato
6.* Denver – Oklahoma City, 29./30. travnja, nepoznato
7.* Oklahoma City – Denver, 1./2. svibnja, nepoznato

(vremena i datumi odigravanja susreta izraženi su po srednjoeuropskom vremenu; utakmice oznaèene sa * neæe se igrati ukoliko jedna od ekipa ostvari 4 pobjede prije te utakmice)

Latest Posts

NE PROPUSTITE