Wednesday, April 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

Prvi krug doigravanja: Oklahoma City Thunder-Dallas Mavericks

Oklahoma City Thunderi protiv Dallas Mavericksa. Iako na papiru momčad Thundera izgleda puno moćnije i bolje, Dallas je iskusna ekipa koja može poremetiti puno toga. Oklahoma ove sezonu u doigravanje ulazi s malom većim pritiskom nego prošlih godina. Prošle godine nisu nastupali zbog ozljede Kevina Duranta koji je propustio veći dio sezone, a ove nakon Spursa i Warriorsa oni su glavni favoriti. Može se reći da su i prošlim sezonama Thunderi bili favoriti za naslov, ali osim finala 2012. nisu se nikako uspjeli približiti Larryju O’Brienu. Razlog zbog kojeg ove sezone Thunderi imaju još veći pritisak je i nekoliko izjava o tome kako će glavna zvijezda Kevin Durant napustiti Oklahomu ako ne osvoje naslov. Novi trener, puno mladih neiskusnih igrača zasigurno velik teret za ekipu Thundera. Mavericksi u ovu seriju ulaze bez Chandlera Parsonsa koji je out za sezonu zbog operacije koljena. Veliki udarac za Mavse koji će se morati osloniti na veterana Dirka a kao ostale opcije treba izdvojiti Wesleyja Matthewsa i Derona Williamsa.

Dallas je u ovu sezonu ušao s pričom o dolasku DeAndre Jordana ali je on odlučio ostati u Clippersima, tako da Mavericksi nisu imali startnog centra te su morali dovesti Zazu Pachuliju. Imali su potpisanog Wesley Matthewsa, Derona Williamsa, Zaza Pachuliju. No iskusni trener Rick Carlisle  ih je sjajno posložio i ova momčad je počela izgledati i na terenu kao momčad i uspjeli su izboriti doigravanje s omjerom 42-40. Thunderi s druge strane ušli su u sezonu s opravljenim Kevinom Durantom i novim trenerom Billyjem Donovanom. Od njega se očekivala promjena igre i više timske igre ali na kraju je to sve ostalo isto. Momčad se najviše oslanjala na individualnu igru Duranta i Westbrooka koji je to još bolje iskoristio ove sezone pretvorivši se u triple-double mašinu. Što se tiče međusobnih susreta ove sezone, Thunder je pobijedio u sve četiri utakmice ove sezone. Prva međusobna utakmica u regularnom dijelu je bila jedina neizvjesna a ostale utakmice prilično su lako riješili.  Bez obzira na sve probleme Thundere, loša igra u važnim trenutcima, ispuštanje vodstva u četvrtoj četvrtini i slaboj timskoj igri Dallas i nema prevelike šanse. Hoće li Nowitzki imati dovoljno snage da igra i na višoj razini nego što je igrao u regularnom dijelu?

dirk-nowitzki

Što se tiče visokih igrača, tu Dallas ima prednost jer su jedna od najboljih momčadi u obrani reketa. David Lee, Zaza Pachulia, JaVale McGee, Dwight Powell, svi su oni tu da zatvore reket, i time mogu natjerati Westbrook da traži šut izvana što može dovesti do njegovih nerezonskih šuteva koje on često koristi kad nema rješenja reketu. Iako Thunderi imaju Ibaku i s klupe Enesa Kantera, mislim da imaju dovoljno dobre igrače da sačuvaju svoj reket. Također mana ovoga je i što osim Nowitzkog nemaju dovoljno dobrog igrača koji bi mogao donijeti prednost u reketu u napadu. Imaju Charlieja Villanuevu koji s klupe troši dosta lopti ali s malo učinka. Samo 38.2% šuta. Zbog izostanka Parsonsa, Matthews će imati veću ulogu u napadu, a dok će u obrani pomagati u čuvanju Russela Westbrooka i Kevina Duranta. Andre Roberson šuter Oklahome bit će njegov matchup. Ova je jedina veća prednost koju imaju igrači Dallasa nad nekim iz Oklahome. Matthews postiže 12.5 koševa po utakmici ali ima najgori postotak šuta u karijeri samo 38.8%. Od startnih igrača ne trebamo i zaboraviti Derona Williamsa, daleko od svoga primea ali svejedno najbolje utakmice ove sezone igrao je protiv Oklahome. U tri utakmice protiv njih postizao je 18 koševa 5.7 dodavanja i šut za tri 43%. Naravno da mu je s druge strane Westbrook kojeg nema šanse sam zaustaviti, ali zato će imati pomoć Devina Harrisa i Raymonda Feltona. Klupe Dallasa i Oklahome su slične, ni jedna a ni druga nemaju puno utjecaja na igru početnih petorki i nemaju veliki utjecaj. Što se tiče klupe J.J. Barea, Raymond Felton, David Lee glavne su uzdanice koje će morati biti pomoć ako Dallas želi nešto u ovoj seriji. Lee će imati šansu protiv Kantera koji i nije toliko obrambeno dobar no s druge strane Kantera će u svojoj post igri zadati dosta problema visokim igračima jer ima veliki broj poteza kojima im može zagorčati život. Jedan od važnijih duela bit će dvoboj rookieja Justina Andersona protiv jednog od najboljih igrača lige Duranta. Ovaj rookie nema puno oružja kojima može pridonijeti u napada ali njegove obrambene sposobnosti, njegova dužina  s kojom može dobro braniti tricu što će biti važno kod Kevina jer on šutira 38% za tri. Također može pomoći i s blokadama ali kod Duranta je jednostavno previše toga i teško da će moći išta napraviti sam.

Što se tiče Thundera, napisali smo kako su njihove glavne uzdanice Durant i Westbrook. No njih dvojica neće moći sami. Bez obzira na ekipu Dallasa koja i nema individualne igrače koji se mogu mjeriti s ovom dvojicom, morat će potražiti pomoć u drugima. Glavni igrači koji im mogu pomoći su Serge Ibaka, Enes Kanter, Randy Foye. Na Ibaku možda i neće moći računati jer će njegova glavna zadaća biti zaustavljanje Dirka. Enes Kanter bez obzira na sve njegove mane u obrani on može doprinijeti napadu Thundera i koliko toliko skrenuti pozornost s Westbrooka i Duranta. U dvoboju s Villanuevom ili Leeom, Kanter ima prednost jer je brži od obadvojice, pogotovo Villanueve ali i Lee zbog različitih problema s ozljedama tijekom karijere. Također Kanter može čuvati obojicu ovih igrača u obrani jer ni jedan ni drugi nisu u svom primeu da mogu nešto pokazati. Westbrook, koji ne smije doći u situaciju da uzima smiješne i teške šuteve, jer iskusni treneri poput Ricka Carlislea znaju tu iskoristiti. Ako Mavericksi zatvore reket ne treba početi bespotrebno šutirati nego potražiti druga rješenja. Raširiti igru s igračima poput Kantera, Ibake, Anthony Morrowa. Svi su oni sposobni raširiti igru i stvoriti prostor za Westbrook u sredini. Anthony Morrow je odličan šuter za tri te ove sezone šutira 39%. Također važna će biti i pick igra. Ako Deron Williams bude čuvao Westbrooka tu će biti dosta igre s high pickom, te će tu Thunder pokušati iskoristiti priliku jer Nowitzki se ne snalazi dobro u takvim situacijama.

russell-westbrok-kevin-durant-serge-ibaka-oklahoma-city-thunder

Još jedna mana ekipa Thundera i je i Dion Waiters igrač koji je slab u obrani i to će Dallas također iskorištavati ali i njegov slab šut 39.9%. Dallasova prednost i manjak izgubljenih lopti po utakmici. Jedna su od najboljih momčadi u lige što se tiče ove kategorije. Predzadnji su u ligi po izgubljenim loptama sa samo 12.8. To će im dodatni pomoći da spriječe atlete i brze igrače Oklahome da postižu lake koševe. Važan dio za pobjedu Oklahome bit će i njihova završnica tj. Igra u posljednjoj četvrtini. Bez obzira na to što imaju dva ponajbolja napadačka igrača lige i dalje imaju problema u završnici. U zadnjoj četvrtini nakon All Stara u minusu su 50 koševa. 9 puta su ispustili vodstvo u zadnjoj četvrtini. Imaju omjer 3-12 ako u zadnjih pet minuta utakmice ulaze s prednošću ili zaostatkom od pet koševa razlike. To je veliki problem za ekipu Thundera. Nemaju ball movement, a ne vjeruju ostalim igračima pa se suparničke obrane samo koncentriraju na Duranta i Westbrooka.

Dallas u ovu seriju može opušteno ući bez obzira na ozljedu Parsonsa, i ovome tekstu nabrojali dosta mana igračima Thundera ali bez obzira na sve oni su i dalje favoriti u ovoj seriji zbog Duranta i Westbrooka. Unatoč svemu oni su imali omjer 55-27 i treća su momčad zapada a četvrta lige. Billy Donovan, rookie trener koji će morati donijeti pametne odluke u pravim trenutcima, kako će se prilagoditi momčadi Dallasa jer će trener Dallas sigurno napraviti neke promjene koje će utjecati igrati na igru Oklahome a na Donovanu je da se suoči s tim pritiskom te odgovori na pravi način . U ovoj seriji predviđam pobjedu Oklahome 4:2 jer jednostavno su brži, veće atlete a imaju i koliko toliko širi izbor. Dallas će se morati osloniti na Dirka koji je i dalje fantastičan ali njegove godine, a igrači koji će ga čuvati Adams, Ibaka sigurno će ga dodatno izmoriti tako da će i on sam teško moći izvući 4 pobjede.

Latest Posts

NE PROPUSTITE