Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Prvi krug doigravanja: Orlando – Atlanta

Ove sezone sa Istoka dolaze èetiri favorita za naslov, a meðu njima je i pritajeni, granièni favorit Orlando Magic, èetvrtoplasirana ekipa Istoka kojoj æe prvi izazov u doigravanju biti ogled protiv petoplasirane ekipe, Atlanta Hawksa, ekipe koja je u èetiri ovosezonska susreta èak tri puta svladala Magic.

Obje ekipe su redoviti sudionici proteklih doigravanja, Atlanti æe ovo biti èetvrto doigravanje za redom dok æe Orlandu ove sezone ovo biti peto uzastopno doigravanje. Najbolji uvod u ovaj dvoboj prve runde dogodio se prošle sezone kada su se ove dvije ekipe susrele u polufinalu Istoka. Moæni Orlando je pobijedio omjerom 4-0, sa èetiri poprilièno uvjerljive pobjede protiv neinspirirane Atlante. Ipak bio je to maksimum ekipe sa srednje Floride, jer veæ u finalu Istoka nisu imali šanse protiv Bostona. Ove sezone Orlando u doigravanje ulazi sa drukèijim igraèima dok je Atlanta jedna od konstantnijih ekipa po pitanju rostera veæ nekoliko sezona. I jedna i druga ekipa u ovogodišnje doigravanje ulaze sa osjetno slabijim omjerom nego prošle sezone.

Orlando je regularnu sezonu završio sa omjerom 52-30, što je slabije nego protekle dvije sezone kada su sakupili 59 pobjeda. U ranoj fazi sezone napravili su veliku razmjenu igraèa sa Phoenix Sunsima u kojoj su dobili ponajboljeg tricaša/zakucavaèa Jasona Richardsona te Hedu Turkoglua, koji se u Phoenixu nije najbolje snašao. U suprotnom smjeru otišli su Vince Carter i Michael Pietrus. Iz Washington Wizardsa doveden je još Gilbert Arenas, a u smjeru glavnog grada otišao je Rashard Lewis. Želja da se dovede nešto svježe krvi u ekipu nije izazvala trenutaèni uèinak, Orlando je sezonu uglavnom odigrao toplo-hladno, nisu lako radili velike serije pobjeda. Sredinom prosinca upali su u probleme, doživjeli su èetiri uzastopna poraza, meðutim nakon te neugodne serije odmah je došla najpozitivnija serija Orlanda ove sezone, kada su od 23. prosinca do 8. sijeènja sakupili devet uzastopnih pobjeda. U posljednjih deset utakmica prije doigravanja imali su omjer 6-4.

Atlanta je sezonu završila malo ispod granica svojih oèekivanja, mogu biti razoèarani podatkom da su ove sezone sakupili èak 9 pobjeda manje nego protekle sezone. Sa omjerom 44-38 završili su kao treæi u svojoj diviziji i peti na ljestvici Istoène konferencije. Atlanta je u sezonu ušla odlièno, sa savršenim omjerom šest pobjeda u prvih šest utakmica. I do kraja sezone to æe im ostati najveæi niz pobjeda, teško su pobjeðivali u serijama, a nerijetko su i gubili u serijama veæima od dva poraza. Još su u dva navrata pobjeðivali u serijama od pet pobjeda, a najveæa serija poraza dogodila se od 3. travnja do 13. travnja kada su doživjeli šest poraza za redom. Hawksi nisu puno mijenjali ekipu tijekom sezone, otišao je tek Mike Bibby, a došao pouzdani Kirk Hinrich iz Wizardsa. Forma im je pala prije poèetka doigravanja, te imaju omjer 4-6 u posljednjih deset utakmica sezone, a 0-6 u posljednjih šest utakmica.

Ovosezonske meðusobne utakmice

Orlando Magic – Atlanta Hawks 93-89

U prvoj njihovoj meðusobnoj utakmici 8. studenoga 2010. godine, Orlando je došao do jedine pobjede protiv Atlante u ovoj sezoni. Bila je to zanimljiva utakmica koja se rješavala u zadnjoj èetvrtini, a najbolji pojedinci sa obje strane bili su Dwight Howard iz Magica (27p, 11s, 1a) te Joe Johnson iz Hawksa (23p, 5s, 4a).

Orlando Magic – Atlanta Hawks 74-80

Druga utakmica se takoðer igrala u Orlandu, ali ovoga puta je Atlanta dobrom igrom u èetvrtoj èetvrtini ostvarila pobjedu. Utakmica je igrana 6. prosinca 2010. godine, a najbolji pojedinci bili su Josh Smith (19p, 13s, 3a) za pobjednièku ekipu te Vince Carter za poraženi Orlando (18p, 8s, 3a).

Atlanta Hawks – Orlando Magic 91-81

Utakmica u kojoj je odluèujuæa bila nešto bolja šuterska veèer domaæe momèadi igrala se 20. prosinca prošle godine. Dwight Howard upisao je èak 20 skokova, uz 19 koševa. Najbolji kod pobjednika bio je Al Horford sa 24 koša, 11 skokova i 4 asistencije. U sastavu Orlanda u ovoj utakmici nije bilo igraèa ukljuèenih u razmjenu igraèa koja je upravo tada bila u tijeku.

Atlanta Hawks – Orlando Magic 85-82

Najsvježija partija izmeðu ove dvije ekipe odvijala se u Atlanti 30. ožujka 2011. Još jedna pobjeda Atlante koja je u prve tri èetvrtine stekla solidnu prednost pred Orlandom iako je ekipa Stana van Gundyja priprijetila, približila se rezultatski pred kraj utakmice, ali nije uspjela preokrenuti rezultat. Smith (26p, 6s, 4a) je predvodio Hawkse, dok je najbolji kod Magica bio Turkoglu (17p, 8s, 5a).

I ovaj meðusobni ogled potvrdio je ispodprosjeèan broj koševa u dvobojima ove dvije ekipe, jer nijednom u èetiri navrata niti jedna ekipa nije uspjela prijeæi brojku od 100 koševa na utakmici, a samo dva puta prešli su brojku od 90 koševa. Isto tako niti jedna pobjeda nije bila uvjerljiva, i prema tome možemo se barem nadati zanimljivom dvoboju u doigravanju.

Igraèi i statistika

Niti Stan Van Gundy, trener Orlanda, niti Larry Drew, trener Atlante ne ulaze u doigravanje zabrinuti ozljedama svojih igraèa. Drewa više može brinuti forma jer serija poraza na kraju sezone zabrinula bi i jaèe ekipe, iako je glavni razlog tih poraza u èuvanju snage za doigravanje. S druge strane, Orlando je trenutno lišen usluga Gilberta Arenasa i J.J. Redicka, ali oèekuje se njihov povratak na parkete odmah na poèetku doigravanja. Od ostalih igraèa Orlanda, u najboljoj formi su voðe ekipe Howard i Nelson, Turkoglu, Bass i Jason Richardson ih prate sa svojim vrlo dobrim uèinkom u posljednjih mjesec dana, a treba spomenuti i Ryana Andersona koji igra odlièno te ostvaruje visoke uèinke po broju trica, skokova i koševa. Kod Atlante su standardno najbolji Smith, Horford i Johnson, u odliènoj formi je Jamal Crawford, dok igraèi koji mogu bljesnuti, odigrati odliènu utakmicu, ali isto tako i podbaciti su Williams, Hinrich i Teague. Od poèetka ožujka do kraja sezone Atlanta je ostvarila omjer od 8-14, dok je u istom razdoblju Orlando ostvario 14 pobjeda i 8 poraza.

Sasvim sigurno najveæi igraèki duel u ovom dvoboju dvije ekipe sa juga biti æe centarski izmeðu Horforda i Howarda, ovogodišnjih All-Star suigraèa. Howard je statistièki u velikoj prednosti ispred centra Atlante, ali problem za Orlando može predstavljati to što za Howarda nemaju dostojnu zamjenu ukoliko uðe u probleme sa osobnim pogreškama, dok Atlanta na toj poziciji još može dobro iskoristiti snagu Zaza Pachulie te još nekolicine sporednih igraèa. Važan æe biti i uèinak skupo plaæene zvijezde Hawksa i još jednog sudionika ovogodišnjeg All-Stara, Joea Johnsona. On æe imati šutersku podršku Crawforda i Hinricha, dok æe s druge strane Orlando pokušati odgovoriti sa svojim šuterima Turkogluom, Jasonom Richardsonom i J.J. Redickom. U pojedinaènim elementima igre Orlando je u prednosti. Atlanta u prosjeku kod kuæe postiže 95 koševa, Orlando pak 99,3. Orlando ima najlošiji postotak slobodnih bacanja u ligi (69%), dok je Atlanta u tom segmentu pri vrhu sa 78%. Postotak asistencija po utakmici je prednost Atlante, imaju dvije asistencije po utakmici više od Orlanda. Malo manje od 4 skoka po utakmici ima više Orlando (43) od Atlante (39,3). Atlanta je meðu lošijim blokerskim ekipama u ligi dok Orlando je u sredini te liste. Po ukradenim loptama i jedna i druga momèad su pri dnu, s time da je u laganoj prednosti Orlando u tom segmentu.

Dvoboji u doigravanjima

Meðusobni ogledi u doigravanju u pravilu su pripadali Orlandu. Ukupno su se te dvije ekipe susrele dva puta u doigravanjima, a osim prošlogodišnjeg susreta u drugoj rundi, njihov prvi susret datira iz sezone 1995-96.

Sezona 1995-96

U toj sezoni Orlando je stigao do finala Istoène konferencije, gdje su izgubili od Chicago Bullsa 4-0. Tada nitko nije mogao zaustaviti Chicago pa ni Orlando koji je u doigravanje ušao sa odliènim omjerom 60-22. Na putu do finala, u polufinalu konferencije pobijedili su Atlantu sa 4-1. Bio je to dvoboj mladih Shaquille O´Neala i Pennyja Hardawaya, igraèa Orlanda protiv tada najveæih zvijezda Atlante, Stevea Smitha i Mookieja Blaylocka.

Sezona 2009-10

Prošle sezone susreli su se u veæ spomenutom polufinalu konferencije, dvoboj je otvoren utakmicom u Orlandu gdje domaæin stiže do uvjerljive pobjede sa pola snage. U drugoj i treæoj èetvrtini utakmice Orlando ukupno radi koš razliku 60-21. U drugoj utakmici serije, takoðer u Orlandu, bilo je ipak nešto više napetosti. Atlanta je držala egal do posljednje èetvrtine, èak i vodila dio utakmice, ali tada Orlando preuzima kontrolu nad utakmicom i pred kraj osiguravaju drugu pobjedu. U treæoj utakmici serije, prvoj u Atlanti, još jedna uvjerljiva predstava Magica, te lagana pobjeda od 30 koševa razlike, dok je u èetvrtoj utakmici Orlando na krilima Vincea Cartera osigurao savršen skor 4-0.

Prognoza: Orlando Magic – Atlanta Hawks 4:2

Raspored odigravanja utakmica:

1. Orlando – Atlanta, 17. travnja, 01.00h
2. Orlando – Atlanta, 20. travnja, 01.30h
3. Atlanta – Orlando, 23. travnja, 02.00h
4. Atlanta – Orlando, 25. travnja, 01.00h
5.* Orlando – Atlanta, 26./27. travnja, nepoznato
6.* Atlanta – Orlando, 28./29. travnja, nepoznato
7.* Orlando – Atlanta, 30. travnja/1. svibnja, nepoznato

(vremena i datumi odigravanja susreta izraženi su po srednjoeuropskom vremenu; utakmice oznaèene sa * neæe se igrati ukoliko jedna od ekipa ostvari 4 pobjede prije te utakmice)

Latest Posts

NE PROPUSTITE