Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Prvi krug doigravanja: San Antonio – Memphis

U prvoj rundi Zapadne konferencije predstoji nam jako zanimljiv dvoboj “obnovljenih” San Antonio Spursa i ekipe Memphis Grizzliesa koji ulaze u doigravanje nakon 2006. godine.

Grizzliesi su dobili što su htjeli, ako primjetimo da u posljednjoj utakmici regularnog djela sezone protiv Clippersa Zach Randolph, Tony Allen i Mike Conley nisu nastupili, te na taj naèin „izbjegli“ Lakerse i osigurali sebi dvoboj protiv najbolje ekipe Zapada. Da li su Grizzliesi uèinili pravi potez pokazat æe serija koja je pred nama.

U regularnom dijelu sezone ove dvije ekipe imaju omjer 2-2 i upravo ovaj podatak govori o tome kako bi prognoza da Spursi prolaze glatko bila u najmanju ruku nezahvalna.

San Antonio je omjerom najbolja ekipa na Zapadu, imena su poprilièno poznata, no ova ekipa nije ona ista koja je uzela 4 naslova u posljednjih 12 sezona, trener Gregg Popovich se potrudio kako bi obnovio svoju momèad, odnosno njen napadaèki dio te zadržao dinamièan tempo igre prepuštajuæi vrijeme za napad i veæinu lopti Emanuelu Ginobiliju i Tonyju Parkeru i na takav naèin odmarao Tima Duncana.

S takvim pristupom uspio je saèuvati Duncana koji je prvi strijelac svoje ekipe svih vremena, ugrabio je 61 pobjedu u sezoni i naravno njegova momèad je unutar top 3 momèadi u šutu za 3 poena zahvaljujuæi Mattu Bonneru i Garyju Nealu. Kako je upravo momèad San Antonia koja je osvajala naslove bila prepoznatljiva po obrambenom uèinku za ovaj sastav se može reæi da su u segmentu obrane najosjetljiviji i najranjiviji.

Naravno još bitnija stvar koja trenutno ne ide u prilog ekipi Spursa jest ta što je po službenim objavama Ginobili upitan za nastup u prvoj utakmici zbog istegnuæa lakta, ali naravno kako se radi o Ginobiliju nipošto se nemojte kladiti da neæe igrati sve dok ga ne vidite u trapericama na klupi za vrijeme zagrijavanja.

S druge strane parketa bit æe momèad Grizzliesa koja je nekako preboljela ozljedu Rudyja Gaya i ugrabila doigravanje, no postavlja se puno pitanja, izmeðu ostalog da li æe ostatak ekipe ponudit jednaku borbenost i žilavost kao i Zach Randolph koji je nekako prikriveno ponudio sjajnu sezonu i takav pristup igri gdje jednostavno odbija odustati i predati se.

Napravivši uvod u sami dvoboj pokušat æu ponuditi odgovore na pitanja koja jednostavno “vise” u zraku:

Tim Duncan je jednostavno star, umoran i potrošen? Nikako i ama baš nikako se nemojte kladiti na to i prerano otpisati èovjeka koji je prekaljeni All-Star igraè, èovjek koji je osvajao prsten i naravno bio MVP.

Najbolji šuteri u seriji? Je li uopæe potrebno ponoviti imena Matta Bonnera i Garyja Neala?

Hoæe li ozljede koljena i lakta zaustavit ili usporiti Zacha Randolpha? Ništa od navedenog nije pravilo probleme ove sezone.

Tko bi morao ponuditi segment više u igri za Memphis? Reklo bi se: Welcome to the playoffs, Mike Conley.

Igraè koji æe biti najumorniji nakon što serija završi? Shane Battier naravno, nakon naganjanja Ginobilija po parketu to je sasvim razumljivo.

Predviðanje za dogaðanja u seriji:

Kad loptu imaju Spursi…

Tražit æe što bolju transformaciju iz obrane u napad, te umjesto da zauzimaju formacije za napade lopta æe iæi Ginobiliju i Parkeru koji cijelu sezonu strašno gaze po gasu i pretvaraju Spurse u jednu od najefikasnijih ekipa po broju postignutih poena. Takoðer kada bi igrali akcije i dogovoreni napad to bi u veæini sluèajeva završavalo šutem za 3 poena, što i ne èudi ako se uzme u obzir èinjenica da su Ginobili, Bonner i Neal postali jedni od najboljih u ligi iza linije za 3 poena.

Kada taj šut stane, onda su Spursi u nevoljama sa realizacijom, to æe upravo Grizzliesi nastojati iskoristiti tako što æe veæ spomenuti Battier i Tony Allen naganjati Ginobilija preko terena kako bi onemoguæili dobro poznat napad Spursa.

Doista nevjerojatan podatak no Memphis je prva ekipa po broju ukradenih lopti po utakmici, tako æe iskoristiti i svoje skakaèke moguænosti i ne dozvoljavati Spursima previše šuteva ili napadaèkih skokova.

Kad loptu imaju Grizzliesi…

Nije nikakvo pretjerivanje reæi da  “As Z-Bo goes, so go the Grizzlies” naravno sugerira se na neumornost i produktivnost Randolpha koji u prosjeku ove fantastiène sezone za njega bilježi preko 20 poena i 12 skokova i svojim duhom i željom uzdiže i vodi ekipu. Dakle prvi izbor je uvijek spustiti loptu Randolphu i pouzdati se u njegov asortiman poteza i pokreta koji bi zasigurno pobrali visoke ocjene na „Plesu sa zvijezdama“. U redovima Memphisa je i Mike Conley koji igra svoje prvo doigravanje i imat æe priliku za dokazivanje protiv pravih veterana doigravanja.

Spursi æe se osim Randolpha morati fokusirati i na mlaðeg Gasola u napadu, takoðer obratiti pažnju na Sama Younga koji je zauzeo mjesto ozlijeðenog  Rudyja Gaya i ne dopustiti da se O.J.Mayo razigra i uðe u seriju dalekometnih šuteva.

Što bi moglo presuditi?

Ono što bi nas sve moglo zavarati jest slaba statistika Tima Duncana u regularnom djelu sezone.

No ako je za vjerovat tvrdnjama Spursa, to je namjerno tako jer se njegova minutaža pratila i limitirala tokom cijele sezone, sve kako bi ga se što više saèuvalo za doigravanje. Dok æe lopta veæinu vremena biti kod Ginobilija u presudnim trenucima ne  treba se iznenaditi ako bude tražio baš Duncana na postu. Neki bi to nazvali luksuzom kako Spursi sebi mogu priuštiti da tokom cijele sezone koriste Duncana kao mamac u veæini utakmica.

Što se tièe Grizzliesa, Conley bi mogao stvarati problema jer ima moguænost prodora i ulaza pod koš dok takoðer Mayo zna napraviti pravu seriju šuteva sa velike udaljenosti, no dok vrijeme bude otkucavalo na potezu æe biti Randolph koji neæe puno razmišljati i uputiti i šuteve iz nemoguæih situacija, te naravno on æe u tim trenucima doslovno zahtijevati loptu.

Kako æe završiti?

Naveli smo obrambene slabosti ekipe Spursa te kako su s godinama izgubili prepoznatljivi imidž ekipe koja igra sjajnu obranu i fokusira se na zaustavljanje kljuènih igraèa protivnièke momèadi, s druge strane Memphis se upravo u tom segmentu pojaèao vrativši doma Battiera koji nije razoèarao.

Kako Z-Bo kaže prva runda doigravanja nije maksimalan uèinak i doseg njegove momèadi, a što æe Spursi imati za reæi i pokazati ostaje vidjeti.

Prognoza: San Antonio Spurs – Memphis Grizzlies 4:1

Raspored odigravanja utakmica:

1. San Antonio – Memphis, 17. travnja, 19.00h
2. San Antonio – Memphis, 21. travnja, 02.30h
3. Memphis – San Antonio, 24. travnja, 01.30h
4. Memphis – San Antonio, 25/26. travnja, nepoznato
5.* San Antonio – Memphis, 27./28. travnja, nepoznato
6.* Memphis – San Antonio, 29./30. travnja, nepoznato
7.* San Antonio – Memphis, 1./2. svibnja, nepoznato

(vremena i datumi odigravanja susreta izraženi su po srednjoeuropskom vremenu; utakmice oznaèene sa * neæe se igrati ukoliko jedna od ekipa ostvari 4 pobjede prije te utakmice)

Latest Posts

NE PROPUSTITE