Saturday, May 11, 2024

ZADNJE OBJAVE

Prvi krug doigravanja: San Antonio Spurs-Memphis Grizzlies

Pratili smo lov Warriorsa na rekord Michaela Jordana i kompanije, otpratili smo Black Mambu u zasluženu mirovinu, čekamo hoće li Stephen Curry osvojiti unanimous MVP (neće, netko od novinara će tražiti malo medijske pozornosti), ako ste pravi košarkaški sladokurci (kako bi rekao Slavko Cvitković), onda znate da s doigravanjem kreće ono ozbiljno. Dobili smo parove, nekima već unaprijed znamo pobjednike, zbog nekih ćemo ostajati budni do ranih jutarnjih sati, neke ćemo pratiti jer bi moglo doći do iznenađenja, a neke ćemo pratiti kroz sažetke od tri minute.

San Antonio Spursi i Memphis Grizzliesi bi mogla biti upravo ta serija. Veteranski okršaj, europski broj poena na utakmicama, tempo obrnuto proporcionalan današnjem poimanju košarke u ligi, filozofije igre u kojoj za razliku od većine ne šutiraju trice svaki drugi napad. Sam Gregg Popovich je izjavio da mrzi liniju za tri poena stoga ne treba čuditi da su obje momčadi u donjoj polovici lige po ispaljenim šutevima iz downtowna.

Spursi, koji bi u svim drugim sezonama završili na prvom mjestu konferencije sa 67 pobjeda, ovaj put su ipak na drugom mjestu i čekaju Memphis kako bi ih mogli pomesti. Teško je naći neku mogućnost da Zach Randolph i društvo uspiju upisati više od jedne pobjede, a i za tu možebitnu jednu morat će se pošteno namučiti. Kao veliki protivnik brojki u sportu (net rating, koševa po posjedu igrača i ostale „gluposti“) probat ću ih izbjegavati ili smanjiti na minimum. Zato ih idemo odmah ispucati na početku: 67 pobjeda u regularnoj sezoni prema 42 pobjede Memphisa, treća najbolji napad lige pored 22. napada, najbolja obrana lige protiv 19. obrane. Također, Spursi su pobijedili u sve četiri utakmice protiv Memphisa ove sezone. San Antonio ima jedan jedini poraz na domaćem parketu, naravno protiv Golden Statea.

Kako momčad koja je koristila 28 igrača na rosteru u sezoni, kojoj su najbolji napadači Zach Randolph (15,3 poena po utakmici), Tony Allen (8,4), Jordan Farmar ( 9,2) i Matt Barnes (10,0), a ako znamo da su Marc Gasol i Mike Conley ozlijeđeni, može pobijediti stroj poput Spursa? Skoro pa nikako. Morat će odigrati na gornjoj granici svojih mogućnosti, obranu podignuti na višu razinu, ubacivati preko polovice svojih šuteva, San Antonio osobnim pogreškama i ako Kawhi Leonard i društvo odigraju katastrofalno, onda se tek Memphis može nadati pobjedi.

Naglasimo da su Grizzliesi trenutno u jednoj crnoj rupi, u posljednjih 17 utakmica imaju 14 poraza i samo dobrim predstavama u prve dvije trećine sezone su se našli u doigravanju. Već smo rekli, treba priznati i reći da su im se dva glavna igrača ozlijedila, da su ostali bez Jeffa Greena, koji je mogao biti iznenađenje za protivničku obranu u ponekim utakmicama i koji je otišao u Los Angeles u zamjenu za problematičnog, ali čini se trenutno mirnog i osam poena vrijednog Lancea Stephensona.

Ima li nade na klupi Memphisa? Jordan Adams, Chris Andersen, Bryce Cotton, JaMychal Green, PJ Hairston, Jarell Martin, Xavier Munford. Čini se da baš i nema nade, jer za neke od ovih igrača su do jučer znali samo najzagriženiji NBA fanatici i pratitelji razvojne lige. Treba čestitati treneru Daveu Joergeru što je s ovom skupinom veterana i igrača za razvojnu ligu uspio doći do doigravanja, ali trenutno, ova momčad nije u mogućnosti otići dalje od toga. Još kada pogledamo samo klupu Spursa: Manu Ginobili, David West, Patty Mills, Kyle Anderson pa jedan od najinteligentnijih igrača lige, Boris Diaw, šuteri Jonathon Simmons i Kevin Martin, ogromni Boban Marjanović koji odlično koristi minute koje mu Popovich daje…Jednostavno, ovo je dvoboj momčadi koja dvadeset godina igra u jednom sistemu protiv momčadi koja je nekako „sklepana“ u posljednji čas i bilo bi pravo sportsko čudo kada bi ekipa iz grada Elvisa Presleya uspjela iznenaditi.

Tony Allen kao jedan od boljih obrambenih igrača trebao bi čuvati najboljeg strijelca Kawhi Leonarda i pokušati ga držati na njegovih 21 poena u prosjeku. Gdje vidim prednost San Antonia je u igri dva na dva gdje bi Tim Duncan išao raditi blokove za Leonarda koji bi tada išao na Zacha Randolpha u slučaju da dođe do preuzimanja i koristeći svoju prednost u eksplozivnosti i brzini dolazio do laganih pozicija za postizanje poena. Ako se Memphis odluči na probijanje blokova, Kawhi ima dovoljno dobar šut da koristi tih sekundu-dvije dok ga obrambeni igrač stigne kako bi mu izazvao šut. Također, ako Memphis ostane vjeran svojoj petorci koju koristi od kada nema Gasola, s četiri mala, u kojoj bi Barnes/Vince Carter čuvao LaMarcusa Aldridgea, San Antonio treba ići na post igru gdje bi Aldridge koristio visinsku prednost u igri leđima prema košu. Ako se ipak Memphis krene s dva visoka pa u petorci završi Chris Andersen to će biti odlična situacija za visoke igrače Spursa da preko pick&popa zatrpaju koš protivnika s poludistance.

Iako mislim da ovo neće biti pretjerano zanimljivija serija, ipak bi mogli uživati ljubitelji old-school košarke i ere 90-ih. Mogle bi frustracije ovladati igračima Memphisa (Barnes, Randolph, Stephenson), a kada uzmemo u obzir da je David West dovoljno lud za trojicu, nemojte se iznenaditi ako dođe do popularnog „grupnog zagrljaja“ kako danas kažu za tučnjave na terenu.

U ovom dvoboju očekujem četiri čiste pobjede momčadi Gregga Popovicha, a eventualnu jednu pobjedu Memphis bi mogao dostići na domaćem terenu i to uz puno sreće jer u ovom trenutku su i sami trener i igrači svjesni da protiv ovakvih protivnika nemaju što tražiti.

Latest Posts

NE PROPUSTITE