Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Prvi krug doigravanja: San Antonio – Utah

Dvoboj prve i osme momèadi Zapadne konferencije je sve samo ne lagana šetnja za favorita. U vremenu kada je liga nikada izjednaèenija, posebno na iznimno jakom Zapadu, prvu mjesto u regularnoj sezoni donosi ponajviše samo prednost domaæeg terena, a nikako odmaranje kao što je to znalo biti prijašnjih godina. A posebno ako je ta ekipa San Antonio Spurs, koji su veæ prošle godine prokockali svoje prvo mjesto izgubivši u seriji od Memphis Grizzliesa.

Greg Popovich je ponovno sve iznenadio, te iako su mu glavni igraèi sve stariji (osim Tonyja Parkera, koji je tek ušao u košarkaški najbolje godine), Spursi svake godine izmisle nešto novo, te su ponovno prvi na Zapadu, iako to na poèetku sezone nitko nije oèekivao. Prvo je napravio iznenaðenje obavivši zamjenu u kojoj je naveliko hvaljenog combo guarda Georgea Hilla dao za Kawhija Leonarda, tek 15. pick ovosezonskog drafta, istekom trade deadlinea mijenjali su Richarda Jeffersona za Stephena Jacksona, a kao naruèen im je došao još jedan od nerazumljivih poteza Michaela Jordana, te su otpuštenog Borisa Diawa doveli na minimalac. Na kraju se sve isplatilo, Leonard je postao starter, fantastièan obrambeni igraè, Diaw pridonosi i u napadu i obrani, i u poenima, skokovima i asistencijama, a Pop je èak uspio ukrotiti i Stephena Jacksona, te dobiti odliènog strijelca s klupe. Uz preporoðenog Duncana, koji takoðer neoèekivano cijelu sezonu igra centra, te nikada boljeg Parkera, došli su to prvog mjesta. A tu su još Blair, Anderson, Ginobili, Neal, Green, te Splitter, koji je takoðer izuzetno napredovao.

Nakon svega nabrojanog pomislite èime ih Jazz može zaustaviti, a odgovor je slièan kao i Grizzliesi prošle godine. Izuzetno jakom visokom linijom. Jefferson i Millsap je dvojac koji nerijetko kombinirano upisuje 40 poena i 30 skokova, te je najjaèa snaga Jazza. Niti klupa tu nije slaba, u Favorsu i Kanteru imaju dva supertalentirana momka. Ostatak kralježnice  momèadi èine brzi, a ujedno i izrazito podcijenjeni playmaker Devin Harris, atletièni novak Alec Burks, obrambeni specijalac Raja Bell, C.J.Miles, te prièa sezone, mršavo bijelo krilo Gordon Hayward. Dakle, imaju èemu priprijetiti Spursima.

Kljuè ove utakmice bit æe obrambena igra Spursa. Duncan je 15 godina igrao krilnog centra, u napadu se odlièno snalazi na centru, no u obrani zna “zaplivati” protiv jakih dvojaca, jer imao kraj sebe Splittera ili Blaira, to nije dovoljno jako za zaustaviti pravi tandem. Pitanje je i kako æe se Parker snaæi protiv Harrisa, buduæi da Harris nije jaki obrambeni igraè, no izuzetno je brz, i tu je kontra glavnog Parkerovoj karakteristici. Hayward bi trebao biti zaustavljen od Leonarda, a postavlja se pitanje može li Bell tako zaustaviti Ginobilija. U svakom sluèaju ovaj susret bi trebali odluèiti dueli, no dojma smo da su Spursi unatoè prvom mjestu ponovno dobili za sebe najgoreg moguæeg protivnika. Koji je još pored toga u fantastiènoj formi.

Iskustvo Duncana, Ginobilija, Parkera i Popovicha, uz izuzetno energiju ostatka momèadi protiv spone Millsap – Jefferson, te fantastiène kolièine talenta koju ima Utah Jazz. Ovo bi mogla biti jedna od dvije najzanimljivije serije u prvom krugu, te bi svaka utakmica trebala biti “na nož”. Lagana prednost Spursima, zbog odliène forme na kraju sezone (9 pobjeda u nizu), iskustva, te širine klupe. Prognoza je da æe serija završiti nakon 6 utakmica, no vrlo lako može otiæi i u sedmu, pa èak i da Jazz iznenadi. Uz napomenu da niti jedna utakmica neæe iæi preko 15 koševa razlike.

Prognoza: San Antonio Spurs – Utah Jazz 4:2

Raspored odigravanja utakmica:

1. San Antonio Spurs – Utah Jazz, 29. travnja, 19.00h
2. San Antonio Spurs – Utah Jazz, 3. svibnja, 01.00h
3. Utah Jazz – San Antonio Spurs, 6. svibnja, 04.00h
4. Utah Jazz – San Antonio Spurs, 7./8. svibnja, nepoznato
5.* San Antonio Spurs – Utah Jazz, 9./10. svibnja, nepoznato
6.* Utah Jazz – San Antonio Spurs, 11./12. svibnja, nepoznato
7.* San Antonio Spurs – Utah Jazz, 13./14. svibnja, nepoznato

(vremena i datumi odigravanja susreta izraženi su po srednjoeuropskom vremenu; utakmice oznaèene sa * neæe se igrati ukoliko jedna od ekipa ostvari 4 pobjede prije te utakmice)

Latest Posts

NE PROPUSTITE