Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Prvi krug doigravanja: Toronto Raptors – Washington Wizards

STATISTIČKI PREGLED:

Toronto Raptors (4),  omjer 49-33, ofenzivni rejting: 108,1 (3. u ligi), defenzivni rejting: 104,8 (23. u ligi)

Washington Wizards (5), omjer 46-36, ofenzivni rejting: 101,8 (19. u ligi), defenzivni rejting: 100,0 (5. u ligi)

Beskoristan podatak: U tri međusobne utakmice ove sezone, Raptorsi šutiraju šuteve pod pritiskom (48%) bolje nego što Washington šutira otvorene šuteve (36%).

Dosadašnje utakmice u sezoni: 3-0 za Toronto

Pred nama je vjerojatno najzanimljiviji duel prvog kruga doigravanja, ne samo zato što ove dvije momčadi razdvajaju samo 3 pobjede. Također je riječ i o dvije momčadi koje su prije All Star pauze igrale vrlo dobro ili odlično, da bi nakon toga imali zajednički omjer 26-31. Problem je bio u ozljedama (utakmice su propuštali Lowry, DeRozan, Wall, a Beal je odigrao samo jednu međusobnu utakmicu), ali i u očitom padu forme. Ipak, ponajveća zanimljivost ove serije jest u tome što se sučeljava ponajbolji napad lige, onaj Torontov, i ponajbolja obrana.

S čime će Toronto imati problema?

Najveći problem Torontu mogla bi predstavljati „udav“ obrana Wizardsa na čelu s Wallom. Kad Washington stisne obranu, zahvaljujući atletičnosti Walla i Beala i ogromnom iskustvu Paula Piercea na perimetru i fizičkoj veličini Nenea i Gortata pod košem nikome nije lako. Koliko je Raptorsima teško igrati protiv Wizardsa pokazuje podatak da su sa samo 23% pokušaja pod košem daleko najlošiji u odnosu na sve konferencijske protivnike. To znači da će se Raptorsi morati više oslanjati na šut s poludistance, što Lowryju nikako ne odgovara (oko 35% šuta dalje od tri metra od koša). DeRozan je ove sezone još lošiji, a za tricu je upravo kriminalan (u sezoni 25-88, ispod 30%). Ako žele naškoditi Wizardsima, trebat će im dodatna dimenzija, na primjer igra pod košem, gdje dolazimo do Valančiunasa koji je u prošlim utakmicama protiv Washingtona ostao dosta toga dužan (7 koševa i 5 skokova za 20 minuta).

S čime će Washington imati problema?

Iako Toronto ima statistički sporiji tempo igre od Washingtona (pola koša manje na 100 posjeda), neupitno je kako je Torontova momčad mlađa i poletnija. Od mlađih igrača tu su samo Wall, Beal i Otto Porter,  dok je veterana napretek: Pierceu je 37 godina, a tu su i Gortat (31), Nene (32), Humphries (30), Bynum (32) i Rasual Butler (36). U seriji od sedam napornih utakmica, mogao bi se osjetiti umor kod Washingtonovih veterana što bi Raptorsi trebali iskoristiti. Također, Torontu jako puno znači Lou Williams, igrač koji može, a često i hoće eksplodirati s klupe (drugi strijelac s klupe u ligi s 15 koševa). Takvog igrača Washington nema. Presudna prednost Toronta bi mogla biti i jedna od ponajboljih rezervnih postava u ligi (39 koševa, peti u ligi), pogotovo ako se serija oduži.

kyle-lowry-raptors

Trenerski duel

Dwayne Casey se u dosadašnjim susretima pokazao spretnijim od kolege Randyja Wittmana. Jedan od ozbiljnijih problema u te tri utakmice za Wittmana je bio što je Casey redovno ubacivao Patricka Pattersona u petorku, igrača koji je dovoljno snažan za centra, a po stilu igre je faceup krilo. Zbog toga je Gortat morao izlaziti daleko kako bi ga zatvorio, što ga je zauzvrat učinilo gotovo nepostojećim faktorom u međusobnim utakmicama (6,3 koša i 6,7 skokova za 25 minuta, prosjek sezone 12,2 koša i 8,7 skokova). Osim toga, dok se slaba igra Toronta u posljednjem razdoblju može pripisati posljedicama ozljeda i zahrđalosti od neigranja, pogotovo u DeRozanovom slučaju, Wizardsi su pod Wittmanom stvorili neke neobične navike. Naime, ove sezone Wall šutira s poludistance više nego ikad prije, i to čak statistički ne izgleda toliko loše (115-290, skoro 40%), ali za igrača takve ekslozivnosti i skočnosti koji može prodrijeti pod koš kad god poželi neoprostivo je uputiti više šuteva za dugu dvicu (statistički najnekvalitetniji šut u košarci) nego za polaganje (290 naprama 246). To ide na trenerovu dušu.

X-faktori

Ključni igrači za pobjedu mogli bi biti Lou Williams s Torontove, odnosno Bradley Beal s Washingtonove strane. Williams je, kako smo već napisali, ponajbolji strijelac u ligi s klupe i jedan od glavnih kandidata za najboljeg šestog igrača ove godine. Beal je s druge strane rijetka pouzdana prijetnja Wizardsa izvana (41% trica u sezoni), a u jedinoj utakmici koju je odigrao protiv Toronta počastio ih je s 26 koševa. Kao najbolji strijelac Wizardsa u prošlogodišnjem doigravanju (19 koševa), Wizardsi će trebati Beala na sto posto mogućnosti kako bi napredovali u sljedeći krug.

Dodatna iskra ovom ogledu došla je u vidu izjave Paula Piercea kako „Raptorsi nemaju ono ‘nešto’ što bi ih (Wizardse) rebalo zabrinuti“. Ta izjava prilično je razljutila navijače i igrače Raptorsa, tako da se DeRozanu, nakon što je postalo jasno da su Wizardsi i Raptorsi par za prvi krug, otela izjava: „S…., nadam se da ćemo vidjeti Paula Piercea“.

PROGNOZA: Pobjeda Toronta 4-2

RASPORED:

1) 18. travnja: Toronto Raptors-Washington Wizards, 18.30

2) 21. travnja: Toronto Raptors-Washington Wizards, 02:00

3) 24. travnja: Washington Wizards-Toronto Raptors, 01:00

4) 26. travnja: Washington Wizards-Toronto Raptors, 00:00

5) 29. travnja: Toronto Raptors-Washington Wizards, nepoznat termin (prema potrebi)

6) 1. svibnja: Washington Wizards-Toronto Raptors, nepoznat termin (prema potrebi)

7) 3. svibnja: Toronto Raptors-Washington Wizards, nepoznat termin (prema potrebi)

Latest Posts

NE PROPUSTITE