Thursday, April 18, 2024

ZADNJE OBJAVE

Pusti selo neka priča: Aldridge odlazi iz Spursa?

U posljednjih nekoliko dana sve veći broj američkih medija špekulira o tome kako najveća prošloljetna akvizicija San Antonio Spursa, LaMarcus Aldridge, neće završiti sezonu u dresu Mamuza.

O čemu je riječ? Prema ESPN-ovoj kolumnistici Jackie MacMullan, LMA bi mogao otići negdje drugdje do kraja sezone. Razlozi, kao i uvijek kada su ovakve špekulacije u pitanju su, naravno, nepoznati. Ili su barem poznati samo Aldridgeu. Evo nekoliko riječi od gospođe MacMullan: „(…) Primjerice, prije nekoliko dana dobila sam izvor prema kojemu LaMarcus Aldridge možda čak i ne završi sezonu u Spursima. Ovaj eksperiment nije upalio onako kako su se u San Antoniju nadali“. Teško da bismo dovođenje igrača koji je bio pet puta NBA All-Star u najuređeniju franšizu u NBA-u mogli nazvati eksperimentom.

Nastavimo dalje. Na pitanje kamo bi Aldridge trebao otići i jesu li njegova slijedeća destinacija Boston Celticsi, koji su prepuni draft pickova, MacMullan odgovara: „Ne, barem prema onome što sam čula neki dan. Naravno da bi ga bilo tko uzeo jer je automatski double – double igrač. Postoje neke stvari koje se tiču samo njega. Čini se da se nešto oko njega događa.“

E sad, ima li sve ovo smisla ili ne, pustite vremenu da pokaže ili jednostavno sami prosudite. Iz San Antonija su, naravno, rekli da nema nikakvog govora o tradeu Aldridgea. Međutim, pozabavimo se na trenutak cijelom ovom situacijom. Prema nekim izvorima, i prošle godine se potiho pričalo o tradeu LMA-a netom prije All-Star pauze, a ekipa koja je bila u priči bili su sadašnji NBA prvaci, Cleveland Cavaliersi. Sve je ostalo samo na razini špekulacije ili možda još bolje – trača.

S obzirom na godine Pau Gasola, Tonyja Parkera, Manua Ginobilija, čini se da je ipak potreban neki blaži oblik rebuildinga u vidu nekoliko mlađih igrača. Što se tiče Aldridgea, on ima player option u svome ugovoru za sezonu 2018-19 za koju je prilično izgledno da će ju iskoristiti. Budući da Aldridge ima 31 godinu na svojim leđima, radi se o tome da je njegova trade vrijednost trenutno na vrhuncu i ako Spursi ikada misle dobiti nešto veliko za ovog Teksašanina, onda je to ove sezone.

Naravno, u cijeloj priči spominje se Phoenix koji je prošle sezone bio ozbiljno zainteresiran za Aldridgea te su čak potpisali Tysona Chandlera kako bi lakše nagovorili LaMarcusa na dolazak, a to bi sve na kraju tvorilo prilično ozbiljnu centarsku liniju i, nadali su se u Sunsima, konačan odlazak u doigravanje. Međutim, Sunsi su se raspali. Ipak, sadašnji trener Phoenixa, Earl Watson, gaji veliko prijateljstvo sa Aldridgeom još iz njihovih portlandskih dana. Osobno nam je teško vjerovati da je Phoenix destinacija kamo bi LMA želio otići.

I konačno, spomenimo statistiku. Prošle je godine Aldridge bilježio 18 poena i 8.5 skokova po utakmici, što je ipak slabije od njegova učinka u posljednjoj sezoni s Portlandom, kada je u svoje rubrike upisivao 23.4 poena i 10.2 skoka po večeri. Postoji nekoliko razloga zašto je tome tako. U Spursima igra pet minuta manje nego u Portlandu, a i napad Spursa se mnogo bazira na Leonardu, koji je lani bilježio vanserijske brojke. U Oregonu je, s druge strane, upravo Aldridge bio glavna napadačka violina.

Kada se osvrnemo na sve ovo iznad napisano, Spursi su imali najbolju regularnu sezonu u povijesti franšize s nevjerojatnih 67 pobjeda što je ipak prilično dobra osnova za nastavak suradnje s Aldridgeom i u budućim godinama, bez obzira što su u doigravanju zapeli „tek“ u drugoj rundi. Kako god bilo, teško je i pomisliti da će GM Spursa, R. C. Buford i Gregg Popovich paničariti. Njih dvojica imaju toliko slična mentalna stanja o Ligi da praktički mogu biti blizanci. A sudbina Aldridgea? Teško da će pustiti jednu od svojih glavnih uzdanica, a da nisu 100% sigurni da će dobiti igrača istog ili još većeg kalibra zauzvrat.

Latest Posts

NE PROPUSTITE