Thursday, May 2, 2024

ZADNJE OBJAVE

Randolph se nada nastavku suradnje s Gasolom i Memphisom

Titula “autsajdera” krasila je Memphis Grizzliese poprilično dugo, od dana nakon prijelaska iz Vancouvera kada su Grizzliese izbjegavale sve veće zvijezde, pa sve do prije sezonu – dvije. Današnja grit ‘n’ grind ekipa nije ni nalik onoj koju je bez većih uspjeha vodio Pau Gasol. Sve je počelo negdje 2007., kada su u onom besmislenom tradeu izgubili starijeg od braće Gasol. Mnogi su im prognozirali još dublju poziciju na ljestvici, koja im je ipak pomogla u rebildingu momčadi. Kao četvrti izbor na tom “Kevin Durant” draftu izabran je današnji startni play, Mike Conley. Kroz godine dolazili su razni igrači s etiketom gubitnika, prvi među njima, nekadašnji “Jailblazer”, problematični Zach Randolph a tada je svoju prvu NBA sezonu nakon hvaljene europske karijere odigrao Pauov mlađi brat, Marc Gasol.

Mnogi su sumnjali u njegove mogućnosti, početak je bio malo mučan, no sezonu je ipak završio na prosjeku od 11,9 poena te 7,4 skoka. Randolph je također bilježio vrlo dobre brojke no značajnijeg pomaka nije bilo. Ekipa je bila u najnezahvalnijoj situaciji poznatoj u NBA krugovima, niti u doigravanju niti s velikim šansama za odličnog igrača na draftu. Hasheem Thabet se, kao drugi izbor 2009. na kraju ispostavio kao veliki promašaj, Rudy Gay i O.J. Mayo uglavnom su punili svoju statistiku, a Lionel Hollins je imao pune ruke posla.

Kroz franšizu prošao je i veliki Allen Iverson, ali samo prošao. Sezona 2009/10 završena je na 10. mjestu uvijek snažnog Zapada sa solidnim omjerom 40-42, no tada su se počele događati velike promjene u načinu igre. Već iduće sezone, doigravanje se vratilo u Memphis. Sezona 2010/11 bila je odlična sezona za Grizlije. Deseta godina franšize je proslavljena omjerom 46-36, a u doigravanje su ušli kao zadnja, osma ekipa Zapada. Značajno za izdvojiti je trade u kojem je u ekipu došao Shane Battier te unio dozu borbenosti u faličnu i statičnu obranu Memphisa. Izbačen s 4-2 je prvopostavljeni San Antonio, a Oklahoma je jedva izašla na kraj s borbenim Grizzliesima u sedmoj utakmici polufinala Zapada.

Velike su se stvari očekivali u narednim sezonama, ekipu su napustili glavno lice franšize, Rudy Gay te O.J. Mayo a došli su igrači poput Quincyja Pondextera, Tayshauna Princea te najvažnije, Tony Allen kao obrambeno čudovište. Show je mogao započeti, rapsodija je trajala do finala Zapada i metle od Spursa. No u svakom slučaju, tko bi očekivao da će nekadašnji Grizzliese doći tako daleko? Pitajte Blakea Griffina i ostatak Clippersa.

Tekuću sezonu su počeli iznimno entuzijastično, obzirom na igre zadnjih par sezona. Jezgra momčadi je očuvana, novopečeni najbolji obrambeni igrač godine te All-Star Gasol je tu, par pod obručima Randolph također. Na krilnim pozicijama Pondexter, Prince i Allena prave nered a igru jako disciplinirano vodi i organizira Conley. Jedina značajnija promjena je napravljena na klupi, dugogodišnji pomoćnik David Joerger je proglašen glavnim trenerom. Međutim, u startu su stvari pošle po zlu, ozlijedio se Gasol. Momčad je dosta tražila identitet, gubila dobivene utakmice a igra izgledala izgubljeno te se provlačila samo uz individualne bljeske Randolpha i Conleya. Povodom povratka Gasola, njegov partner pod koševima Randolph dao je za RealGM kratak intervju o kojem govori o koegzistenciji s Gasolom.

“Želimo ovo nastaviti, želimo ostati zajedno. Marc i ja se tako dobro uklapamo, teško je igrati protiv nas, posebice kad smo obojica sposobni odigrati kvalitetnu obranu te kvalitetan napad”, rekao je Randolph očito dajući do znanja da želi i dalje ostati u ekipi. Ovoga ljeta može raskinuti svoj ugovor i postati slobodan igrač, no s obzirom na upućene riječi za sada izgleda da će ostati i sljedeću sezonu u redovima Grizzliesa.

Ponajbolji dodavač među centrima je pri dolasku u ligu doživio brojne sumnje u svoju kvalitetu, a na pitanje je li dovodio u pitanje kvalitetu sadašnjeg partnera pod obručima, Randolph je, uz širok osmjeh izjavio: “Naravno da ne!”

Ostaje nam za vidjeti kako će se razvijati situacija u momčadi s ponajboljim centarskim parom lige (Gasol – Randolph) i mogu li izboriti doigravanje na vrlo kompetitivnom Zapadu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE