Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Rani pogled na NBA draft 2014.

NBA draft 2013. godine je od mnogih stručnjaka nazivan kao draft u kojemu niti jedan igrač nije zaslužio da bude prvi pick. Draft 2014. je potpuna suprotnost u tome što se za više igrača već sada govori kako zaslužuju biti prvi pickovi. Draft o kojemu se govori već dvije godine i za kojega brojni novinari, skauti, generalni menadžeri i treneri kažu da će biti povijesni.

Nagađanja su da će draft iduće godine biti u rangu onome iz 2003. (James, Anthony, Bosh, Wade…), 1996. (Iverson, Bryant, Nash, O’Neal, Allen, Marbury…) ili 1984. (Jordan, Olajuwon, Barkley, Stockton…). Zvijezde su se posložile tako da, kako sada stvari stoje, draft 2014. neće biti nakrcan samo s nekoliko zvijezda koje su spremne promijeniti kurs neke franšize nego je i nevjerojatno dubok, što će omogućiti i klubovima van “lutrije” (14 ekipa koje ne izbore doigravanje) da izaberu kvalitetne igrače koji će pomoći unaprijediti roster. Nije stoga niti čudno da smo posvjedočili, od uvođenja NBA lutrije 1985., brojnoj pojavi u ligi u kojoj su ekipe poput Sixersa, Sunsa, Celticsa i Jazza prilagodile svoje rostere u namjeri da izgube što veći broj utakmica kako bi imali što veći broj kuglica u lutriji. Ovo je veoma rano predviđanje kako će se draft odvijati 26. lipnja 2014. u Madison Square Gardenu ili Barclays Centru u New Yorku te više služi za upoznavanje s najvećim talentima koji bi se mogli pojaviti na tom draftu.

1. Andrew Wiggins

Visina: 203 cm
Težina: 91 kg
Pozicija: nisko krilo
Godina rođenja: 1995.
Sveučilište/klub: Kansas

“Tank for Wiggins” je krilatica mnogih NBA navijača koji se nadaju boljim danima za svoje omiljene momčadi. Zvjezdana prašina koja se digla oko Wigginsa krajem 2012. godine ga je pretvorila iz potencijalno vrlo dobrog do igrača koji će biti sposoban okrenuti nečiju franšizu u potpuno novom smjeru. U ovome trenutku jedan od najskočnijih i atletski najobdarenijih košarkaša uopće. S obzirom na dosadašnju konkurenciju bio je potpuno nezaustavljiv na otvorenom parketu. Sposoban je kreirati poziciju za vlastiti šut u bilo kojemu trenutku. Precizan i dalekometan šut izvana može postati samo bolji s obzirom na elegantan izbačaj koji posjeduje.

Obrambeno, kao munjevito brz igrač s golemim rasponom ruku (210 cm) ima sve predispozicije da, osim napadačko, bude i obrambeno “čudovište”, no kritika je da u tom segmentu ponekad ne ulaže 100% napor. I to je najveći problem koji bi ga mogao stajati prve pozicije na draftu – manjak usredotočenosti tijekom utakmice i nedovoljna motiviranost kada igra protiv inferiorne konkurencije. U ovome trenutku možda i nije bolji košarkaš od Juliusa Randlea ili Jabarija Parkera, ali svakako od njih ima najveći potencijal. Treba još malo ojačati.

2. Julius Randle

Visina: 206 cm
Težina: 114 kg
Pozicija: krilni centar
Godina rođenja: 1995.
Sveučilište/klub: Kentucky

Veliki Teksašanin trenutno na svojim širokim leđima nosi, po mnogima, jednu od najtalentiranijih NCAA košarkaških ekipa svih vremena. Prosjek od 20 koševa i 14 skokova u takvoj konkurenciji unutar momčadi govori samo za sebe. Posjeduje NBA spremno tijelo i nevjerojatnu snagu za tinejdžera. S obzirom na tehniku i postojan šut sa 6 metara ne bi imao problema igrati i nisko krilo. Veoma je pokretljiv s obzirom na masu koju nosi i posjeduje eksplozivan prvi korak.

Sadašnji i bivši treneri kažu da je veoma skroman momak s odličnom radnom etikom. Ukratko, rijetka kombinacija fizičke moći i talenta kombinirana s velikom gladi za napretkom je odličan recept za uspjeh. U srednjoj školi se previše oslanjao na šut izvana i premalo tražio uspostaviti svoju dominaciju pod košem. Izraziti je ljevak, što je slabost koja će se iskorištavati na najvišoj razini ako je ne ispravi. Ima veliki prosjek izgubljenih lopti.

3.Jabari Parker

Visina: 203 cm
Težina: 107 kg
Pozicija: nisko krilo/krilni centar
Godina rođenja: 1995.
Sveučilište/klub: Duke

Prije početka NCAA sezone Parker je rekao da bi mogao ostati na koledžu dvije godine kako bi usavršio svoju igru za NBA. U ovome trenutku ta izjava zvuči suvišno s obzirom da su skauti nakon samo dvije utakmice Dukea napisali kako je osamnaestogodišnjak prerastao koledž košarku. Uistinu, Jabari Parker u ovome trenutku izgleda najspremniji za NBA košarku od svih igrača na ovom popisu.

Bude li igrao trojku ili četvorku predstavljat će matchup noćnu moru svima koju ga budu čuvali. Enormna košarkaška inteligencija i instinkti su sadržani u ovome igraču. Vanjski šut je puno bolji nego što je itko očekivao (u trenutku pisanja šut za tri je iznad 50 %). Ima predivnu i učinkovitu mehaniku šuta, bilo da je upotrebljava s mjesta ili iz driblinga. Odličan je u “prodaji” lažnjaka driblingom. Završava polaganja desnom i lijevom rukom. Solidan skakač i obrambeni igrač. Djeluje veoma fokusiran i samopouzdan tijekom utakmice. Jedina veća kritika Parkerovoj igri jest odsustvo elitne skočnosti i brzine.

4. Dante Exum

Visina: 198 cm
Težina: 84 kg
Pozicija: bek-organizator/bek-šuter
Godina rođenja: 1995.
Sveučilište/klub: Australia Institute of Sport

Talentirani Australac je često uspoređivan s Pennyjem Hardawayem. Kombinacija talenta i vještine koju posjeduje će mu omogućiti da igra obje bekovske pozicije na bilo kojoj razini. Školovan je košarkaš čiji je otac igrao za prestižno sveučilište North Carolina. Nesebičan je i s velikim instinktom za predviđanje i pass igru. Veoma je kreativan prilikom finiširanja u reketu – bilo da upotrebljava floater ili završava s obje ruke. Uz visoku košarkašku inteligenciju posjeduje i veliku glad da usavrši svoju igru.

Dante je trenutno fizički slab igrač te zabrinjavaju njegova uska ramena koja možda neće dopustiti da “nabije” još optimalnih 15-ak kilograma. Nekonstantan je šuter izvana, pogotovo iz driblinga. Sam je često naglašavao da bi radije otišao igrati NCAA košarku prije nego što stavi svoje ime na draft. Bilo kako bilo, momka čeka blistava budućnost te ga u tome može zaustaviti jedino ozbiljnija ozljeda.

5. Marus Smart

Visina: 193 cm

Težina: 100 kg

Pozicija: bek-organizator/bek-šuter

Godina rođenja: 1994.

Sveučilište/klub: Oklahoma State

Jedna od najvećih zvijezda NCAA košarke je iznenadio sve svojom odlukom da ostane još jednu sezonu na sveučilištu Oklahoma State. Odluka koja će ga vjerojatno stajati novčano s obzirom da se u prošlom draftu spominjao kao top 3 pick. Tako nešto će mu biti puno teže ponoviti s obzirom na puno snažniju konkurenciju sljedeće godine. Smart nema niti jedan dio igre u kojemu je superioran nad ostalima, no s druge strane ima veoma malo slabosti.

Jako dobro “čita” igru. Veoma sposoban u kreiranju šuta za druge i pronalaženju otvorenog suigrača. Posjeduje dalekometan šut i skok šut s poluodstojanja. Obrambeno veoma aktivan, te često naglašava prije utakmice svoju obrambenu odgovornost i zadaću. Zna iskoristiti svoje mogućnosti. Nije dovoljno visok za “dvojku”, no nema vrhunske playmakerske sposobnosti za jedinicu. Ne posjeduje eksplozivan prvi korak prilikom prodora niti elitnu skočnost. Često uzima šuteve koje ne bi trebao.

6. Joel Embiid

Visina: 213 cm
Težina: 110 kg
Pozicija: centar
Godina rođenja: 1994.
Sveučilište/klub: Kansas

Malo je centara od 213 centimetara koji mogu zakucati tako da u zraku provuku loptu kroz noge, kao i onih koji mogu pogađati trice. No, iznimno je malo onih koji, poput Joela Embiida, mogu oboje. Ako bi radili ovaj popis samo na temelju talenta, Joel bi se vjerojatno našao na prvom mjestu. Potencijal mu je neograničen. S obzirom na masu i dužinu, Embiid se jako dobro kreće terenom i brzo vraća u obranu. Uspijeva zabijati koševe licem i leđnom tehnikom iako je trenutno napadački poprilično ograničen.

Golema statura i raspon ruku od 223 centimetra mu omogućuju blokirati i izmijeniti šut svojih protivnika. Teško je očekivati više od momka koji se ozbiljnom košarkom bavi te nešto više od dvije godine. Ponekad mu kretnje djeluju nezgrapno i nekoordinirano, što je bio slučaj s velikanima poput Tima Duncana ili Hakeema Olajuwona koji su se pred kraj srednje škole počeli baviti ovim sportom. U ovome trenutku Embiid je nebrušeni dijamant koji bi profitirao od ostanka kod trenera Billa Selfa još jednu godinu da se usavrši, no ako to i ne napravi mnogo klubova će se otimati kako bi uzeli ovog talentiranog centra.

7. Aaron Gordon

Visina: 204 cm
Težina: 102 kg
Pozicija: krilni centar
Godina rođenja: 1995.
Sveučilište/klub: Arizona

Velika srednjoškolska zvijezda je opčinjavala fanove na Youtubeu svojim zakucavanjima otkad je imao 16 godina. Atletsko čudovište s golemim vertikalnim skokom (neki govore da je iznad 120 centimetara) i dinamitnim prvim korakom. Jako je dobar skakač koji se ne oslanja samo na svoju skočnost nego na agresivnost i pametno pozicioniranje. Nadmašuje svoje protivnike kombinacijom snage, skočnosti i brzine. Ima isklesano tijelo sa širokim ramenima, dugačkim rukama i velikim šakama. Timski orijentiran igrač.

Skaute zabrinjava prelazak u ozbiljniju košarku zbog nedostatka tehničke i šuterske potkovanosti, te neće moći, kao u srednjoj školi, nadtrčati ili nadskakati svoje protivnike. Ne posjeduje igru u visokom ili niskom postu leđima. Aaron Gordon je uz Joela Embiida najveća nepoznanica ovoga drafta koja bi se mogla probiti u top 5 ili završiti na začelju prve runde.

8. Glen Robinson III.

Visina: 198 cm
Težina: 97 kg
Pozicija: bek-šuter/nisko krilo
Godina rođenja: 1994.
Sveučilište/klub: Michigan

Sin bivšeg prvog picka drafta 1994. je bez obzira na sličnost u visini i težini podosta različit igrač od svoga oca čija je snaga bila napadačka igra bazirana na šutevima s poluodstojanja. Potencijal Glena Robinsona III se ponajviše temelji na igri u obrani. Tjelesno podsjeća na Andrea Iguodalu s kojim dijeli i slične atletske sposobnosti. Atletski je veoma moćan, te jako puno koševa zabija iz spektakularnih alley-oop zakucavanja. Dugačke ruke i brzina mu omogućuju da presiječe mnoga dodavanja koja završavaju atraktivnim zakucavanjima.

Efikasan je igrač koji ne pokušava na terenu raditi stvari koje ne može. Jako se dobro kreće bez lopte. Gdje usporedbe s Iguodalom prestaju jest njegova upitna čvrstina. Ponekad djeluje nezainteresirano u obrani 1 na 1 i prilikom čuvanja post igre daje previše prostora. Mehanika i domet na šutu su u redu, ali nedostaje preciznosti. Postotak iz slobodnih bacanja je niskih 65%.

9. James Young

Visina: 198 cm
Težina: 97 kg
Pozicija: bek šuter/nisko krilo
Godina rođenja: 1995.
Sveučilište/klub: Kentucky

Stereotipni NBA bek šuter s dobrom visinom i rasponom ruku za tu poziciju. Aktivan scorer koji pogađa šuteve iz driblinga i kada ga suigrači pronađu slobodnog. Često zna pogađati u serijama i preko protivničke ruke. Ima potencijal postati solidan obrambeni igrač. Zna kada treba dodati, no ne posjeduje pretjerano visoku sposobnost predviđanja igre. Prosječan je skakač na svojoj poziciji. Dobar je, no nije elitni atleta. Kao i suigrač Julius Randle, pretjerano se oslanja na lijevu ruku.

10. Willie Cauley-Stein

Visina: 213 cm
Težina: 108 kg
Pozicija: centar
Godina rođenja: 1993.
Sveučilište/klub: Kentucky

Veoma je sličan bivšem suigraču Nerlensu Noelu u čijoj je sjeni bio prošle godine. Centar od 213 centimetara koji trči terenom poput gazele. Vrlo je skočan, te u kombinaciji sa svojom visinom i dužinom predstavlja problem za vanjske igrače koji žele prodrijeti u reket Kentuckyja. Solidan je skakač. Njegov motor se nikada ne gasi i konstantno daje svoj maksimum ne forsirajući igru. Vrlo je ograničen napadački. Većina njegovih koševa dolazi iz alley-oopova, ofenzivnih skokova ili koševa iz tranzicije.

Čini se da nije nimalo napredovao, s obzirom na prošlu godinu, svoju post igru ili šut. Ima visoko težište i nedovoljno mišića te ga snažniji protivnički centri često znaju izgurati iz reketa. Njegov ranking je podosta pao od početka sezone, no iako ima puno više od 10 igrača na ovoj listi koji su bolji košarkaši od njega, atletski i visoki centri su veoma raritetni te će se naći klubovi voljni riskirati s Williejem.

11. Montrezll Harrell

Visina: 203 cm
Težina: 107 kg
Pozicija: krilni centar
Godina rođenja: 1994.
Sveučilište/klub: Louisville

Čvrst, žestok, napasan, neumoran i konstantan su pridjevi koji opisuju igru Montrezlla Harella. Nema lopte za koju odustaje, niti ima utakmice koju shvaća samo 99% ozbiljno. Nedostatak visine nadoknađuje velikom skočnošću i eksplozivnosti, te veoma dugačkim rukama (220 centimetara). Strašno puno njegovih poena završava atraktivnim zakucavanjima. Jako dobro istrčava u kontru nakon obrambenog skoka. Odličan je u pick and rollu zbog svoje sposobnosti da se brzo “odmotava” nakon namještanja bloka.

Vrlo ozbiljno shvaća svoje obrambene dužnosti, te čuva svog igrača na granici prekršaja. Obogaćuje svoju statistiku brojnim blokadama i ukradenim loptama. Problem u igri Harrella jest napadačka nerafiniranost. Zna pogađati šuteve s poluodstojanja ali je u tome veoma nekonstantan. Nema post igru niti velikog osjećaja za horoke. Jako je loš dodavač. Nema savršenu visinu za igranje krilnog centra u NBA ligi.

12. Dario Šarić

Visina: 207 cm
Težina: 102 kg
Pozicija: krilni centar
Godina rođenja: 1994.
Sveučilište/klub: Cibona

Skauti ga nazivaju “stereotipno talentiranim” europskim igračem. I zaista, Dario nastavlja dugu tradiciju visokih i svestranih krilnih igrača sa staroga kontinenta. Posjeduje širok spektar napadačkih opcija koje može iskoristiti. Iako ima još puno prostora za napredak što se tiče šuta i leđne igre, a već sada se može uvidjeti da Šarić može zadavati matchup probleme u napadu igrajući trojku ili četvorku. Vrlo je agresivan skakač, bilo u napadu ili u obrani. Ne posjeduje veliku skočnost, ali zna često blokirati suparničke igrače zbog dobrog osjećaja za tajming.

Izvrsno barata s loptom i posjeduje odličan osjećaj za asistenciju. Impresivno ga je gledati nakon obrambenog skoka kako predvodi kontru. Dobro se kreće terenom s obzirom na svoju visinu. Veoma je učinkovit napadač (trenutno šutira iznad 60% iz igre). Riječ “obrambeno labilan” ga prati tijekom brojnih skaut izvještaja. Dario će uvijek biti prespor za čuvanje trojki, a preslab za čuvanje većine NBA četvorki. Posjeduje spore lateralne kretnje nogu. Ima domet, no ne i preciznost na šutu. Jako je slab izvođač slobodnih bacanja. Sklon je izgubljenim loptama.

13. Jerami Grant

Visina: 203 cm
Težina: 95 kg
Pozicija: nisko krilo
Godina rođenja: 1994.
Sveučilište/klub: Syracuse

Fizički i atletski jedan je od najobdarenijih igrača NCAA košarke. Dominira obranom na krilnim pozicijama zahvaljujući fizičkoj staturi, skočnosti i brzini. Veoma duge ruke i dobar tajming mu omogućuju brojne ukradene lopte i blokade. Skautima se sviđa enorman obrambeni potencijal. Iznadprosječan je skakač za nisko krilo. Ima sposobnost pogađanja trica, no rijetko uzima vanjske šuteve. Timski je orijentiran i nesebičan igrač. Napadački je poprilično sirov. Katastrofalan je pri šutu iz driblinga. Jako loše barata s loptom s obzirom na svoju poziciju.

14. Gary Harris

Visina: 193 cm
Težina: 95 kg
Pozicija: bek-šuter
Godina rođenja: 1994.
Sveučilište/klub: Michigan State

“Uz Harrisovu igru bi se trebao puštati jazz”, rekao je jedan novinar dočaravajući elegantnost i varljivu lakoću s kojom Garry Harris igra košarku. Harris je ubojiti šuter bilo kakvog tipa šuta. Bilo da je riječ iza linije tri poena, poluodstojanja, iz trka, driblinga… Teško ga je čuvati jer je poprilično dobar i u prodoru što rezultira košem ili dodavanjem za suigrača. Vrlo je agresivan kao obrambeni igrač i jako dobro čuva prodor zbog brzih kretnji nogu. Općenito je veoma čvrst i robustan igrač (igrao je američki nogomet u srednjoj školi).

Očiti nedostatak Harrisove igre jest manjak centimetara za NBA dvojku i prosječne atletske sposobnosti koje bi ga u NBA mogle ograničiti više na vanjski šut. Također pitanje je kako će se te osobine odraziti na branjenje viših i skočnijih igrača. Bio je ozljeđivana u srednjoj školi i prvoj sezoni koledža što može bti razlog za uzbunu.

15. Rodney Hood

Visina: 203 cm
Težina: 93 kg
Pozicija: nisko krilo
Godina rođenja: 1992.
Sveučilište/klub: Duke

Pauzirao je cijelu drugu godinu na sveučilištu zbog premještaja na Duke gdje je trebao biti u sjeni Jabarija Parkera, no Hood se zasada s tim ne slaže. Trenutno zabija 20 koševa u prosjeku uz postotak šuta iznad 60%. Odličan je šuter za tri poena. Rodney neće nikoga impresionirati svojom brzinom, no pametno se kreće bez lopte i kada je primi u trku iskorištava prednost koju zadobije tako da se digne na šut ili ode u prodor. Rijetko griješi i posjeduje veoma zrelu igru. S obzirom da može pogoditi od bile gdje, pametno iskorištava finte koje protivnik mora poštovati. Prosječan je skakač i dribler. Iskorištava svoju dužinu braneći više pozicija na terenu, no ne vjerujem da će se o njemu ikada pričati kao o vrsnom obrambenom igraču. Potencijal mu je ograničen.

16. Wayne Shelden

Visina: 196 cm
Težina: 104 kg
Pozicija: bek-šuter
Godina rođenja: 1994.
Sveučilište/klub: Kansas

Hoće li igranje s Andrewom Wigginsom utjecati pozitivno ili negativno na razvoj Waynea Sheldena je nešto što se tek treba utvrditi, no činjenica je da se od njega očekivalo više od 11 poena u prosjeku za sveučilište Kansas. To na stranu, riječ je o samo tri utakmice i o veoma mladom igraču o kojemu se mnogo pisalo kada je izlazio iz srednje škole. Sheldonova statura je impresivna. Kao osamnaestogodišnjak već ima tijelo za NBA, te je tu snagu u srednjoj školi iskorištavao do maksimuma nadvladavajući svoje protivnike u unutrašnjoj i vanjskoj igri.

Velik dio Sheldenovih poena dolazi iz poluodstojanja, iz catch and shoot situacija ili iz separacije nakon stvaranja kontakta s protivničkim igračem. Ima solidan vanjski šut koji s vremenom može postati samo bolji. Uspješan je u napadanju koša lijevom ili desnom rukom. Solidan je all-round igrač koji zna što treba raditi kada nema loptu u svojim rukama. Wayne teško probija obrambenog igrača driblingom zbog prosječno eksplozivnog prvog koraka. U srednjoj školi se podosta oslanjao na snagu što će mu teže prolaziti na višoj košarkaškoj razini. Obrambeno ponekad nije koncentriran, posebice braneći svog igrača na obrambenom skoku. Nije elitni atleta.

17. Andrew Harrison

Visina: 196 cm
Težina: 96 kg
Pozicija: bek-organizator
Godina rođenja: 1994.
Sveučilište/klub: Kentucky

U NBA ligi sve je veći broj dolazaka visokih playmakera i Andrew nastavlja tu tendenciju. Brzina, visina i snaga su mu omogućili da izdominira svu opoziciju koju je sretao u srednjoj školi i ta prednost neće nestati čak i na najvišoj razini. Kombinacija visine i odličnog baratanja loptom mu omogućuje da pronalazi slobodne suigrače preko pickova i šuma ruku. Ima urođene instinkte za predviđanje akcija na terenu. Teško je zaustavljiv na otvorenom terenu zbog svojeg dugog koraka kojim grabi prostor.  Sposoban je pogađati šuteve iz driblinga s velike distance.

Kombinacija snage i brzine podrazumijeva veliki obrambeni potencijal. Po većini skauta, talentiraniji blizanac braće Harrison nije to pokazao na početku NCAA sezone. Imao je problema s organizacijom igre i nametanjem tempa. Poput Waynea Sheldona prečesto se oslanjao na snagu tijekom igre. Ponekad uzima šuteve koje ne bi trebao. Katkad se ne trudi dovoljno u obrani, dopušta da prijašnje akcije utječu na njega, te se ne vraća natrag.

18. Doug McDermott

Visina: 201 cm
Težina: 102 kg
Pozicija: nisko krilo/krilni centar
Godina rođenja: 1992.
Sveučilište/klub: Creighton

Koliko je bitno obrazovanje a koliko novac ukazuje činjenica da je McDermott prvi igrač četvrte godine na ovoj listi. U protekle dvije godine bio je najbolji ofenzivni igrač sveučilišne košarke. Ima veoma visok postotak šuta iz igre, za tri poena i sa slobodnih bacanja. Šutom je sposoban ponekad dobiti utakmicu praktički sam. Mora se napomenuti da nije riječ samo o vanjskom šuteru, nego o igrači koji je sposoban zabiti koš na milijun različitih načina. Posjeduje arsenal post poteza. Perfektno se kreće bez lopte te ima sjajan osjećaj za prostor. Nevjerojatna je njegova napadačka učinkovitost ako se uzme u obzir da velik dio utakmice provodi daleko od koša. Bilo da igra protiv nositelja ili kante za napucavanje, uvijek daje sve od sebe. Solidan je skakač za svoju visinu.

S druge strane, riječ je o ispodprosječnoj atleti koja se zna mučiti kada igra protiv viših i eksplozivnijih igrača. Nije jako dobar dribler koji se muči prilikom stvaranja vlastitog šuta. Obrana će biti njegov najveći problem u NBA ligi. Jednostavno je prespor za čuvanje krilnih igrača na najvišoj razini. Bojazan je da će završiti kao Adam Morrison koji se mučio u NBA ligi nakon sjajne sveučilišne karijere, no, za već legendu sveučilišne košarke, trebalo bi se naći mjesta na jednom od NBA rostera.

19. Mario Hezonja

Visina: 200 cm
Težina:  90 kg
Pozicija: bek-šuter
Godina rođenja: 1995.
Sveučilište/klub: Barcelona

“Vjerojatno najbolji europski potencijal na svojoj poziciji nakon Dražena Petrovića”, Giovanni Conte. Rijetko viđena skočnost i atletska moć u Europljaninu (čitaj bijelcu). Hezonja ima sve moguće fizičke predispozicije da bude uspješan bek šuter NBA: snaga, skočnost, brzina i visina. Može pogoditi s bilo koje pozicije na terenu. Praktički je nezaustavljiv na otvorenom terenu. Kada je zainteresiran, sposoban je zaključati bilo kojeg igrača kojega čuva.

Najveći Hezonjin problem je psihičke naravi. Često nije dovoljno fokusiran na igru te odskače u napadačkim i obrambenim konceptima ekipe. Prečesto se oslanja na ne baš učinkoviti šut izvana umjesto da svojim fizikalijama izdominira protivnike.  Sezona 2012/13 je bila izgubljena za njega zbog brojnih ozljeda te se nadamo da su one iza njega. Dobiva minimalnu minutažu (5-6 min) u Barceloni ove sezone u kojoj teško može pokazati ozbiljniji napredak. Hezonja bi vjerojatno imao korist od ostanka još jedne sezone u Europi nakon koje bi mogao probiti top 10 na idućem draftu.

 20. Spencer Dinwiddie

Visina: 196 cm
Težina: 90 kg
Pozicija: bek-šuter
Godina rođenja: 1993.
Sveučilište/klub: Colorado

Veoma svestran, poput švicarskog noža, je Spencer Dinwiddie. Igrač koji kreira šuteve za sebe i za svoje suigrače. Agresivan je u napadanju koša, no jednako uspješan i u vanjskom šutu. Jako je dobro barata s loptom što ga čini teško zaustavljivim na otvorenom terenu. Popunjava statistiku s iznadprosječnim brojem skokova, asistencija i ukradenim loptama. Fizički je fragilan te izgleda kao da mu nedostaje 7-8 kilograma mišića. Dinwiddie nije igrač koji dominira atletskim predispozicijama što skaute odbija kao stvar koju je nemoguće naučiti. Sklon je izgubljenim loptama. “Dobar u svemu, odličan u ničemu?”

21. James McAdoo

Visina: 206 cm
Težina: 104 kg
Pozicija: nisko krilo/krilni centar
Godina rođenja: 1993.
Sveučilište/klub: North Carolina

McAdoo je napadački vješt krilni-centar. Velika većina njegovih poena dolazi kada je licem okrenut prema košu. Brži je od većine svojih protivnika na poziciji četvorke, te ih pretrčava ili napada driblingom. Ima veoma skladnu i elegantnu igru zbog sjajne kontrole tijela, te efektivan šut iz reketa i poluodstojanja. Jako dobro se kreće u obrani i trči otvorenim terenom. Pomaže svojoj ekipi sitnim stvarima koje ne ulaze u statistiku (izazivanje faula u napadu, postavljanje kvalitetnih blokova…). Agresivan je pri skoku, pogotovo napadačkom. Veoma je neefikasan kada igra leđima košu. Nedostaje mu čvrstine i snage da se bori s modernim krilnim centrima u NBA ligi, dok nema šut za tri i tehničku potkovanost da se premjesti na nisko krilo.

22. Mitch McGarry

Visina: 208 cm
Težina: 120 kg
Pozicija: centar
Godina rođenja: 1992.
Sveučilište/klub: Michigan

Snažan i robustan centar koji se zapanjujuće brzo kreće na otvorenom terenu. Vrlo je borben i aktivan igrač tijekom cijele utakmice. Kvalitetno pomaže svojim bekovima braneći protivnika u pick and rollu. Odličan je skakač, napadački i obrambeno, te se jako dobro gradi i pozicionira u namjeri da uhvati loptu u zraku. Kvalitetno brani post igru zbog svoje snage i borbenosti. Ima “ljepljive” ruke – bilo da lovi loptu unutar svoje pozicije, pri skoku ili pri ukradenim loptama. Mitch s druge strane nema razvijene post poteze niti efektivan šut dalje od dva metra od koša. Svoje poene najčešće “ugurava” u koš zahvaljujući svojoj snazi. Visina i raspon ruku (211 cm) su daleko od idealnog za NBA centra. Ima ograničen potencijal te relativno malo prostora za napredak.

23. Sam Dekker

Visina: 201 cm
Težina: 100 kg
Pozicija: nisko krilo
Godina rođenja: 1994.
Sveučilište/klub: Wisconsin

Odličan je šuter, posebice iza linije za tri poena. Vrlo nezgodan za čuvanje jer se dobro kreće bez lopte i efikasan je u catch and shootu situacijama. Ima veoma brz izbačaj i lijepu mehaniku prilikom šutiranja lopte. Obdaren je urođenim košarkaškim instinktima i osjećajem za igru i prostor. Nije dobar dribler, no unatoč tome često pronalazi svoje suigrače na polaganju ili otvorenom šutu. Inteligentno koristi prodor svojih suigrača i uvijek se nađe na pravom mjestu za otvoreni šut. Nije atletski najnadareniji košarkaš, no puno energije troši u obrani i prilikom pozicioniranju za skok. Tehnički je veoma slabo potkovan. Ovisi o suigračima ili blokovima za postizanje koševa. Nema sposobnost kreiranja vlastitog napada. Nedostaje mu snage i eksplozivnosti.

24. Adrian Payne

Visina: 208 cm
Težina: 108 kg
Pozicija: krilni centar
Godina rođenja: 1991.
Sveučilište/klub: Michigan State

Payne je skočan i eksplozivan košarkaš koji je većinu vremena proveo igrajući centra za Michigan State, no ne bi mu trebao biti problem prelazak na prirodniju poziciju u NBA ligi – krilnog centra. Dominira nad višim i snažnijim protivnicima svojim urođenim atletskim sposobnostima. Kvalitetan je pick and roll igrač zbog svoje brzine i sposobnosti završavanja akcije zakucavanjem. U izolaciji najčešće napada koš leđima. Pokazuje napredak pri skok šutu. Igra s velikim intenzitetom i popunjava statistiku s brojnim skokovima (prošle sezone gotovo 12 u prosjeku za procijenjenih 40 minuta). Često se zadovoljava sa šutevima van reketa umjesto da dominira na područjima njegove prednosti. Vrlo je nekonstantan unutar same utakmice i često nefokusiran na obje strane terena. Kao igrač četvrte godine čini se da nema puno prostora za napredak.

25. Semaj Christon

Visina: 190 cm
Težina: 85 kg
Pozicija: bek-organizator
Godina rođenja: 1992.
Sveučilište/klub: Xavier

Ultra brzi, ultra eksplozivni i ultra talentirani Semaj je velika zvijezda NCAA košarke. Na otvorenom terenu je praktički nezaustavljiv, te takve situacije završava vrlo često atraktivnim zakucavanjima. Odličan je prodor igrač. Pokazuje konstantnu i neumoljivu agresivnost tijekom cijele utakmice. Često završava na liniji slobodnih bacanja i dovodi protivnika u probleme s osobnim greškama. Jako uspješno krade lopte. Dribling lijevom rukom mu je limitiran što protivnici često iskorištavaju. Čini se da je bek šuter zarobljen u tijelu “jedinice”. Nema urođene razigravačke instinkte. Jako je loš pri vanjskom šutu.

26. P.J. Hairston

Visina:  196 cm
Težina: 100 kg
Pozicija: bek-šuter
Godina rođenja: 1992.
Sveučilište/klub: North Carolina

Posjeduje jako efektivan šut za za NBA tricu. Ima elegantan i brz izbačaj. Vrlo je učinkovit šutirajući s mjesta ili iz driblinga nakon postavljenog bloka. Koristi blokove postavljene na visokom postu kako bi se riješio svog braniča, tipa Ray Allen. U prodoru koristi obje ruke prilikom zabijanja koša. Iznimno je snažan za beka, te ga nerijetko upotrebljavaju da brani protivničke krilne centre. Iznimno dobar skakač je za svoju poziciju. Upotrebljava duge ruke za krađu lopti i ometanja protivničkih dodavanja. Nema razvijenu igru s poluodstojanja što ga limitira na šuteve izvana ili prodore do koša. Loše barata loptom za beka. Nije osobito skočan niti eksplozivan.

27. Alex Poytheress

Visina: 204 cm
Težina: 107 kg
Pozicija: nisko krilo/krilni centar
Godina rođenja: 1993.
Sveučilište/klub: Kentucky

Peti igrač Kentuckyja s ovoga popisa je Alex Poytheress, nekadašnja srednjoškolska zvijezda od koje se puno više očekivalo. Poytheress jest fizički primjerak čije su glavne odlike urođeni fizički atributi, koji ga, barem na papiru, čine savršeno dizajniranim košarkašem. Snažan je, iznimno skočan, pokretljiv za svoju masu s iznimno dugačkim rukama (215 cm). Prošle sezone je imao postotak ubačaja iz igre od 58%. Obrambeni potencijal mu je izniman. Timski je igrač koji ne mari za statistiku. Ove sezone je, čini se, unaprijedio svoju skok igru. Nema izdefiniranu poziciju za NBA. “Zapeo” između 3 i 4. U napadu je često prepasivan i pretjerano nesebičan. Odlikuje ga nedostatak agresivnosti i želje za napredovanjem što ga je ove sezone, uz dolazak Randlea i Younga, preselilo na klupu. Mora popraviti baratanje loptom.

28. Vasilije Micić

Visina: 196 cm
Težina: 90 kg
Pozicija: bek-organizator
Godina rođenja: 1994.
Sveučilište/klub: Mega Vizura

Trenutno treći asistent (6,2) ABA lige igra poput veterana, a ne kao tinejdžer. Još jedan je u nizu visokih razigravača koji mogu dominirati svojom snagom. Ima urođene playmakerske instinkte i osjećaj za igru. Učinkovit je u pick and roll situacijama te inteligentno iskorištava svaki propust u obrani za dodavanje suigraču. Ima dobar rad nogu u obrani i šut izvana. Pitanje koje se nameće jest koliko će dobro braniti puno brže i eksplozivnije playmakere u NBA ligi. Sklon je velikom broju izgubljenih lopti. Ima uska ramena koja mu neće omogućiti da dodatno ojača bez gubitka brzine. Brz je, no ne i skočan. Nekonstantan je pri šutu.

29. T.J. Warren

Visina:  203 cm
Težina: 103 kg
Pozicija: nisko krilo
Godina rođenja: 1993.
Sveučilište/klub: NC State

Warren je ubojiti strijelac koji je ove sezone napravio veliki napredak ka tome da bude izabran u prvoj rundi. Iako nije posebice atletski nadaren, zna kreirati šut za sebe. Uz vanjski šut, ove sezone je nadodao i šut iz driblinga s poluodstojanja. Jako dobro istrčava u kontru odakle dolazi veliki dio njegovih poena. Kada je bez lopte točno zna gdje se treba nalaziti unutar napada i posjeduje jako dobro razumijevanje prostora i dinamike igre. Zna pronaći pukotine u obrani. Snažan je i visok za nisko krilo. Veoma je motiviran igrajući obranu – segment u kojemu daje veliku važnost. Skauti sumnjaju u sposobnosti igranja obrane u NBA ligi zbog relativno lošeg lateralnog kretanja. Protivnici često preko njega znaju uloviti napadački skok – loše se zagrađuje. Posjeduje prosječnu skočnost.

30. Isaiah Austin

Visina: 213 cm
Težina: 97 kg
Pozicija: krilni centar/centar
Godina rođenja: 1993.
Sveučilište/klub: Baylor

Strši NCAA parketima iznimnom visinom i dugačkim rukama. Može pogoditi koš sve do 6-7 metara. Šut mu je praktički nemoguće blokirati. Veliki je potencijal kao centar koji može širiti prostor. Vješt je i u reketu zbog brojnih post poteza. Izniman je bloker ne samo zbog dužine nego i zbog sjajnog osjećaja za tajming. Općenito je enorman talent s iznimno visokim potencijalom. Za najvišu razinu mu nedostaje minimalno 10 kilograma mišića koje će teško nabaciti zbog uskih ramena i prirodno tankih nogu. Uz inferiornost fizičke snage veoma je i mekan. Sporo se kreće parketom i često prekasno vrati u obranu. Nedostaje mu osjećaja za igru i ubojiti instinkt. Posebna je vrsta talenta koja se kvalificira kao “high risk, high reward“.

Latest Posts

NE PROPUSTITE