Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Rapsodija u zelenome

Prošlo je više od polovice sezone, sezone koja se dugo najavljivala, za koju se govorilo da æe biti jedna od najizjednaèenijih do sada. Posebno se to isticalo na Istoku. Naime, u Miamiju je stvorena nova super trojka, sa tri All – star igraèa koji je svaki sposoban sam dobiti utakmicu, Orlando je mislio da je posložio kockice i da je spreman za novo finale, Bullsi i Knicksi su dugo vrebali Lebron Jamesa i ostale zvijezde, da bi se zadovoljili Carlos Boozerom, odnosno Amar’e Stoudemireom. A tu su još i uvijek neugodna Atlanta, Philadelphia ili Charlotte.

Sve u svemu, najavljivala se borba do posljednje utakmice regularne sezone. Meðutim, jedna ekipa ipak za sada ipak odskaèe od ostalih, a to su dobri stari Boston Celticsi. Najtrofejnija ekipa NBA lige i ove godine za cilj ima osvajanje prstena, a u ovom trenutku su i jedni od glavnih pretendenata na to.

Kada je u ljeto 2007. stvorena velika trojka sa Paul Piercom, Kevin Garnettom i Ray Allenom, svima je bilo jasno da æe ova ekipa imati jako veliku ulogu u NBA – u. A da je to uistinu toèno pokazala je prva sezona, u kojoj Celticsi ostvaruju 66 pobjeda (42 pobjede više nego prethodne), te osvajaju naslov, prvi nakon 1986. godine, pobijedivši Los Angeles Lakerse u šest utakmica (šesta utakmica završila pobjedom Celticsa od 39 razlike).

Slijedeæe sezone, Celticsi startaju sa 27 -2, najboljim startom u povijesti lige, ali neposredno nakon All – star stanke u utakmici sa Utah Jazzom ozljeðuje se Kevin Garnett, te propušta ostatak regularne sezone, koju Celticsi ipak završavaju sa 62 pobjede. Meðutim, i uz povratak Garnetta, nisu uspjeli proæi drugi krug playoffa, te u 7 utakmica gube od Orlando Magica.

Prošle sezone, unatoè  brojnim lošim predviðanjima, iznenaðuju sve te dolaze u veliko finale, gdje im se Lakersi osveæuju za naslov od prije dvije sezone. Sezona je pokazala kako iskustvo koje posjeduju igraèi Bostona je presudno za playoff i mnoge mlaðe i eksplozivnije ekipe na Istoku nisu uspjele zaustaviti Kelte. Najveæi dobitak sezone je bio mladi playmaker Rajon Rondo, izabran 2007. na draftu, koji je prošle sezone izrastao u jednog od ponajboljih bekova lige, te zaslužio i All – star nastup. Rondo je postao dirigent savršenom orkestru Celticsa, koji u svakom trenutku zna pronaæi pravu melodiju koju æe svaki èlan orkestra izvesti.

Ove sezone pjesma se nastavlja, a Celticsi još jednu godinu stariji i iskusniji ponovno ostvaruju pobjede. U ovom trenutku su druga momèad lige, a prva ekipa Istoka, ispred Miamija, Orlanda i ostalih lovaca. Kelti ove sezone igraju odliènu košarku, i svaki košarkaški fan se mora sa time složiti. Njihov napad je organiziran do najsitnijeg detalja, svaka kockica je savršeno posloženo, te se uvijek pronalaze lagana rješenja.

Glavnoj okosnici ekipe, ove godine su pridruženi Shaquille O’ Neal, Semih Erden i Delonte West, èime je širina klupe postala ogromna uzdanica Kelta. Zajedno sa Marquis Danielsom, Glen Davisom, Kendrick Perkinsom i Nate Robinsonom su u moguænosti pružiti veæi broj minuta za odmor svojim glavnim igraèima, koje treba u velikoj mjeri zaštiti do playoffa. Da su oni itekako važni pokazuje i nešto lošija igra i rezultati kada su jedno vrijeme bili ozlijeðeni Kevin Garnett ili Rajon Rondo. Zbog toga trener Doc Rivers više voli da sa dosta rotacije pokuša smanjiti broj ozljeda, pa kada doðe pravo vrijeme za to pokažu tko je glavni.

Svi ovi igraèi traže priliku kako bi došli do još jednog prstena, jer Pierce, Garnett i Ray imaju samo po jedan, te im je ovo jedna od posljednjih prilika da se doèepaju tog naslova, jer mnogi od njih su veæ ušli u pozne košarkaške godine. Da je tome tako pokazuju i utakmice sa izravnim suparnicima, a koje Celticsi redovito dobivaju, a primjer je i nedavna gostujuæa pobjeda nad Los Angeles Lakersima. Dvije pobjede su ostvarili i nad favoriziranim Miami Heatom, po svima ekipom koja je ove sezone trebala dominirati ligom, ali polovica sezone pokazuje da kod njih nije tako jednostavno stvoriti superekipu, te da kockice još trebaju biti posložene.

Pa što je tome razlog? Prije svega to je odlièna obrana koju igraju Celticsi. Obrana koja ima odliènu rotaciju, te onemoguæavaju protivniku lagane šuteve i polaganja, a i ne libe se napraviti po koji prekršaj ako ih kojim sluèajem netko izigra. Njihovu obranu svi hvale, od trenera do struènjaka, i svi oni se slažu da su sposobni svakoj ekipi stvoriti probleme, jer imaju rješenja za sve.

A napad? Što reæi? Paul Pierce je veæ nekoliko godina jedan od boljih napadaèkih igraèa, sa izvanrednom igrom jedan na jedan i prodorima, a kada ga krene i šut, 30 poena ne predstavlja nikakav problem. Meðutim ove godine mnogi spominju ime Raya Allena. Popularni Ray Ray proživljava novu mladost, te je u mnogim utakmicama upravo on bio glavni razlog Celticsovih pobjeda. Igraè sa jednim od najboljih, najpreciznijih, najbržih, najljepših, i ne znam još što naj, šutom u povijesti lige je nezaustavljiv. Tricu može pogoditi zatvorenim oèiju, a samo ga još nekoliko dijeli da i službeno postane najbolji tricaš svih vremena, jer æe vrlo brzo stiæi vodeæeg na toj ljestvici Reggie Millera. Na njemu se ne može primijetiti da je u 36 godini života, jer osim napadaèke igre, sposoban je èuvati i najbolje igraèe lige, pa mu tako nije problem èuvati Kobe Bryanta ili Dwayne Wadea. A da ima dobre gene pokazuje njegov najveæi fan, njegova mama, koja je možda i u boljoj kondiciji od nekih NBA igraèa.

A što reæi za Kevina Garnetta, kada je veæ toliko puta bio hvaljen i nagraðivan za svoju all–round igru. Takoðer jedan od ponajboljih igraèa na svojoj poziciji u povijesti. Ali Kevin, kojemu je uvijek bitna pobjeda i samo pobjeda, možda i najviše želi još jedan naslov. U svaku utakmicu ulazi sa playoff žarom, i svaku igra kao da mu je posljednja. Iz istog razloga se ne libi niti uæi u sukobe sa protivnièkim igraèima, kritizirati ostale klubove i njihove igraèe. Jer to je Kevin, vjeèiti borac, ali i veliki uèitelj. Posebno je Glen Davis impresioniran sa njegovim radom i njegovim pomaganjem svaki dan. Samo se prisjetimo kada je Davis zaplakao kada mu je Garnett uputio nekoliko primjedbi. Mnogi ne vole njegovo konstantno prièanje za vrijeme igre, ali to je njegov stil.

Kevin je uvijek sposoban pogoditi otvorene šuteve za poludistance, ali ono što ga posebno karakterizira je moguænost da sa svojim dugaèkim rukama ima prednost nad mnogim igraèima, kako ispod koša, a tako i za èuvanje igraèa u obrani. Zna se vrlo èesto izvlaèiti izvan reketa i tamo zadržati loptu, a zatim podijeliti kvalitetnu asistenciju za suigraèe.

Ako sam hvalio ovu trojicu, za Rajon Ronda bih trebao napisati posebnu knjigu u superlativima, jer momak sa svojom igrom ne zaslužuje ništa manje. On je voða ovih Celticsa, njegove savršeno precizne lopte pronalaze slobodne igraèe u svakom trenutku. Tako podatak od 12.6 asistencija po utakmici niti malo ne èudi, a brojke od preko 20 asistencija i nisu tako mala pojava. Pa zar nije u jednom trenutku na poèetku sezone, sam imao više asistencija od nekih ekipa. Rondo je najmlaða karika ove ekipe, ali njegova igra pokazuje um tridesetogodišnjaka, i s pravom zaslužuje All–star nastupe. Da bi postao van serijski igraè treba popraviti svoj šut, koji u ovom trenutku nije na zavidnoj razini. Mnogi protivnièki igraèi ga èuvaju za dva metra razmaka i dopuštaju mu da uzme šut do linije slobodnog bacanja, vjerujuæi kako æe on to teško pogoditi. Zbilja mi nije jasno kako ima tako neprecizan šut, i kada mu nije strano promašiti i cijelu konstrukciju, a sjeæam se da je na prošlogodišnjem HORSE natjecanju za vrijeme All–star vikenda vodio ravnopravnu i dugu borbu u šutiranju, za konaènog pobjednika, sa jednim od ponajboljih šutera lige, Kevin Durantom.

Ostatak družine se zasigurno ne smije podcijeniti, jer svaki od njih je sposoban imati svoju veèer. Svaki od njih toèno zna svoju ulogu u ekipi, i svi su sretni sa izvršavanjem istih. Glen Davis i Kendrick Perkins su jedni od podcjenjenijih igraèa pod obruèima, ali sa svojom borbenošæu prikrivaju mane sa visinom, te ulaze u ravnopravnu borbu sa dominatnijim centrima lige. A za izjednaèeniju borbu je doveden Shaq koji i sa 38 na leðima može pripomoæi i zatvoriti reket. Nate Robinson i Delonte West na bekovskim pozicijama su takoðer solidne zamjene, a pogotovo Nate sa pravim ritmom šuta može ostvariti solidne brojke. Marquis Daniels je obrambeni specijalist, a Semih Erden i Luke Harangody daju štih vjeèiti bjelaèki štih ekipi koja se hvali sa svojom zelenom bojom, simbolom irske kulture u Americi.

U svakom sluèaju ekipa ove godine potvrðuje jaèinu, te s pravom može pretendirati na jedno od vodeæih mjesta u regularnoj sezoni. Glavni problem bi mogle biti ozljede kojih se boje svi navijaèi zelenih, ali ako ih one zaobiðu i u playoff uðu potpuno zdravi biti æe ih teško zaustaviti. Jer svi znamo kako su Celticsi najjaèi u playoffu, kada iskustvo igra jednu od važnijih uloga, i kada je u bitno u pravom trenutku povuæi prave poteze. A ako se sve posloži, i stigne se u veliko finale, još jedan naslov bi usreæio cjelokupnu organizaciju, te bi tada imali 18 naslova, dva više od vjeèitih razloga Los Angeles Lakersa. Jer sve je moguæe!!

Latest Posts

NE PROPUSTITE