Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Rasulo u Sacramentu

Sacramento Kingsi su odavno poznata franšiza po određenom rasulu unutar svog menadžmenta, a tim tempom nastavljaju dalje. Nakon naizgled odličnog poteza dovođenja Georgea Karla kao jedne dugoročne opcije na klupi, već sada se razmatra njegov otkaz zbog neslaganja sa dvojcem Vivek Ranadive-Vlade Divac oko toga da li treba mijenjati DeMarcusa Cousinsa ili graditi oko njega.

Karl navodno ne želi da bude vatrogasac u svlačionici i da većinu svog vremena troši na to da smiruje izuzetno temperamentnog Cousinsa, a gore spomenuti dvojac želi da gradi budućnost oko mlade zvijezde i možda najboljeg centra trenutno u ligi. Kažem rasulo unutar menadžmenta zbog dvije konkretne stvari: prva bi bila to da je Karl već deveti trener u zadnjih deset godina, a druga ta da smo imali jedno vrlo specifičnu situaciju – Karl je tražio trade partnera za Cousinsa na svoju ruku bez ikakvog odobrenja od strane uprave.

Ipak, Divac ima jednu čvrstu ideju konstantnosti i strpljenja unutar ove franšize pa će tako bivši trener Bucksa i Nuggetsa vjerojatno ostati na toj poziciji. Što se tiče samog Cousinsa, Divac je imao gostovanje u jednoj radio emisiji u kojoj je ovo rekao: “Umoran sam od svih ovih nagađanja i stavljanja mnogo tereta na naša leđa, što ovu situaciju čini težom nego što jeste. Ja pokušavam da budem ono što jesam, i da radim svoj posao najbolje što mogu i tako pomognem ovoj franšizi što više mogu. Neću dopustiti nekome da promijeni moje mišljenje ili stavlja pritisak na mene nekim prijetnjama. Uraditi ću najbolji posao u mojoj moći da ovaj tim poboljšam.”

Situacija sa Cousinsom umnogome podsjeća na dvije već poznate sage: Melo-dramu u Denveru i tzv. Dwight-mare u Orlandu, a sličnost je i u jednom čovjeku – Danu Feganu. Dan Fegan je agent Dwighta Howarda i bio je pomoćnik jednom savjetniku Nuggetsa tokom drame sa razmjenom Carmela Anthonyja, a inače on je i agent DaMarcusa Cousinsa što bi moglo značiti da bi do nove drame moglo da dođe. Radi se o tri vrlo slične situacije i o agentu poznatom po tome što ga vrlo malo zanima šta matične ekipe njegovih klijenata misle – ako je igrač nesretan negdje, ne bi tu više trebao biti. A sukob sa trenerom ekipe je nešto što potencijalno može značiti novu dramu i nova drama u režiji već spomenutog agenta Dana Fegana.

Pitanje je koliko je pametno držati Cousinsa i Karla u istoj svlačionici s obzirom na sve što se desilo prije drafta i što se na neki način još uvijek dešava, ali uprava Kingsa ostaje pri svojem. U glavnom gradu Kalifornije će ovo ljeto i ovu sezonu, ako se ništa ne promijeni, biti vrlo vruće.

Latest Posts

NE PROPUSTITE