Sunday, May 22, 2022

ZADNJE OBJAVE

Ray Allen: ” Nismo tu da punimo statistiku, nego da pobjeðujemo”

Ovaj tjedan donosimo razgovor s igraèem koji je dio velikog Bostonškog tria, Ray Allenom. Trenutno igraè Boston Celticsa zajedno sa zvijezdama Kevinom Garnettom i Paul Piercom èini „nepobjedivi“ Boston.  Ray je roðen 20. Srpnja 1975. u Kaliforniji. Koledž je pohaðao u Connecticutu, te nakon toga odlazi u Minnesota Timberwolvese kao peti pick na draftu. Od 1996. je nosio dresove Milwaukee Bucksa i Seattle SuperSonicsa. Takoðer je mnogo puta nagraðivan, te je sudjelovao u All-Star utakmicama osam puta te osvojio 2001. natjecanje u tricama i bio èlan ekipe koja je 2000. osvojila olimpijsko zlato. Svoju odliènu sezonu potvrðuje i brojkama – 18,2 koša, 3.9 skoka i 3,1 asista po utakmici.

- Advertisement -

ÈINI SE DA STVARI S VAMA, KEVIN GARNETTOM I PAUL PIERCOM IDU VEOMA GLATKO. NO DA LI JE SVE TAKO KAO SE NAMA ÈINI ILI IMA NEKAKVIH PROBLEMA ?

Pa mislim da nikad nije ni bilo nekakvih problema. Najteža stvara u sportu je biti dobar suigraè jer smo jedni oko drugih veæ dugo vremena. Ljudi èesto pitaju kako uspostaviti „kemiju“ u ekipi. Jer tko ne želi „kemiju“ u ekipi, neæe se ni truditi da je uspostavi. Na nama je to da radimo na tome da poštujemo jedni druge i podržavamo u onom što radimo, kako bi nam bilo lakše igrat. Mislim da meðu nama trojicom nema nekog rivalstva i da si nešto želimo dokazati. Mi nismo dio motora za punjenje statistike. Mi smo samo dio koji stavlja pobijede na prvo mjesto.

- Advertisement -

KAKO GLEDAŠ NA TO ŠTO BI TI OVA SEZONA MOGLA BITI PRVA PRODUŽENA NAKON IGARA U BUCKSIMA?

Ja ne mislim o završetku. Ako misliš o prvenstvu onda misliš na 2 mjeseca poslije regularnog dijela sezone, a ja na to pokušavam ne misliti. Moraš biti fokusiran samo na ono što se nalazi pred tobom. Mi želimo završiti zadnji mjesec regularne sezone u velikom stilu i da uðemo u Playoff s velikim samopouzdanjem. Prva utakmica æe nam biti najvažnija i kako dani idu to æe postajat važnije, rješavat æemo dan za danom. Tako kontroliraš svoju igru, tijelo, pa i momèad. A kad na kraju pogledaš gore onda si veæ daleko došao.

KAKVU JE ULOGU U SVEMU DO SADA, OD TRENING KAMPA PA SKORO DO PLAYOFFA, IMAO TRENER DOC RIVERS?

Uèinio je veliki posao i držao nas je fokusiranima u istom pravcu, otkuda god mi došli. On nam je osigurao da nam je zabavno na putovanjima i kod kuæe, ali u isto vrijeme nam je posao na prvom mjestu. Dopuštao nam je da radimo što inaèe radimo, ali se nije bojao postati stroži kad bi postali divlji i zaluðeni. Sve u svemu tretirao nas je, i idalje nas tretira kao muškarce.

DUGO POZNAJEŠ GARNETTA, ALI JE OVO PRVI PUT DA STE U ISTOJ EKIPI. JE LI TE NEŠTO ŠTO JE UÈINIO IZNENADILIO?

Ne mogu reæi da je.

KAKO JE IGRATI S IGRAÈEM POPUT KEVINA?

Puno je lakše igrati uz takvog igraèa. Važno ti je da radiš posao i da si siguran u to što radiš, a kad uz sebe imaš još jednog igraèa, pa èak i dva ili više koji su fokusirani kao ti lakše ti je djelovat. Znaš da imaš šansu svaki put kad izaðeš na teren.

KASNO SI BIO PRIDODAN ALL-STAR MOMÈADI OVE GODINE, ALI SI IPAK ZAIGRAO I TO VEOMA DOBRO S 28 KOŠEVA U POBIJEDI ISTOKA 134-128. MOŽEŠ LI NAM REÆI NEŠTA VIŠE O TOM DOŽIVLJAJU?

Svi su posebni. Mislim gradovi se mijenjaju, ali okolina ostaje ista. Okruženi si s ljudima protiv kojih igraš iz mjeseca u mjesec, veæ godinama. Lijepo je uzet predah od toga, smiriti se i samo zabaviti uz njih. To je jedno veliko iskustvo za mene i za moju obitelji kad putujemo. Nikad ne znaš što æe se dogoditi pa se samo moraš opustiti i zabaviti jer su ovakvi trenutci kratkotrajni

DA LI TE STRAH DA ÆE SE CELTICSI PREVIŠE OPUSTITI GLEDAJUÆI NA TO DA SE LAGANO UDALJUJU OD EKIPA U ISTOÈNOJ KONFERENCIJI?

Nikad nismo bili u ovakvoj poziciji, pa ne smijemo biti spokojni. Moramo cijeniti trenutke koje proživljavamo, situaciju u kojoj se nalzimo. U prilici smo osvojiti prvenstvo NBA, a takve se stvari vjeèno pamte.

JESU LI CILJEVI BOSTONA POSTALI KOMPLICIRANI DOLASKOM P.J. BROWNA I SAM CASSELLA?

Ne, i to iz razloga što su veterani. Ne moramo zaustaviti trening da im pokažemo neke stvari, da ih neèemu nauèimo. Kad na poèetku sezone dovedete mladog, neiskusnog igraèa u novu momèad, morate ih prestati trenirati i poèeti ih poduèavati. To nije njihov sluèaj. Oni su veæ dugo u igri i kad mi vježbamo situacije u igri i kad se uigravamo, oni sve to veæ znaju. To dolazi s iskustvom.

S JOŠ MANJE OD MJESEC DANA DO KRAJA REGULARNOG DIJELA, PREMA ÈEMU TEŽITE KAO EKIPA?

Mi pokušavamo biti skromni i razmišljati kako još ništa nismo postigli. Ovo je nova momèad i temelji se na timskoj igri i suraðivanju na terenu. Nismo toliko uigrani da to možemo potrebi „paliti i gasiti“. Zato moramo na tome raditi još, i na tome i radimo. Nije kao da mi igramo za nešto više i bolje, mi samo izlazimo ne teren i èinimo ono što možemo, za što smo sposobni. Jer na kraju krajeva velike stvari su sastavljene od manjih.

Latest Posts

NE PROPUSTITE