Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Ray Allen: ” Nismo tu da punimo statistiku, nego da pobjeðujemo”

Ovaj tjedan donosimo razgovor s igraèem koji je dio velikog Bostonškog tria, Ray Allenom. Trenutno igraè Boston Celticsa zajedno sa zvijezdama Kevinom Garnettom i Paul Piercom èini „nepobjedivi“ Boston.  Ray je roðen 20. Srpnja 1975. u Kaliforniji. Koledž je pohaðao u Connecticutu, te nakon toga odlazi u Minnesota Timberwolvese kao peti pick na draftu. Od 1996. je nosio dresove Milwaukee Bucksa i Seattle SuperSonicsa. Takoðer je mnogo puta nagraðivan, te je sudjelovao u All-Star utakmicama osam puta te osvojio 2001. natjecanje u tricama i bio èlan ekipe koja je 2000. osvojila olimpijsko zlato. Svoju odliènu sezonu potvrðuje i brojkama – 18,2 koša, 3.9 skoka i 3,1 asista po utakmici.

ÈINI SE DA STVARI S VAMA, KEVIN GARNETTOM I PAUL PIERCOM IDU VEOMA GLATKO. NO DA LI JE SVE TAKO KAO SE NAMA ÈINI ILI IMA NEKAKVIH PROBLEMA ?

Pa mislim da nikad nije ni bilo nekakvih problema. Najteža stvara u sportu je biti dobar suigraè jer smo jedni oko drugih veæ dugo vremena. Ljudi èesto pitaju kako uspostaviti „kemiju“ u ekipi. Jer tko ne želi „kemiju“ u ekipi, neæe se ni truditi da je uspostavi. Na nama je to da radimo na tome da poštujemo jedni druge i podržavamo u onom što radimo, kako bi nam bilo lakše igrat. Mislim da meðu nama trojicom nema nekog rivalstva i da si nešto želimo dokazati. Mi nismo dio motora za punjenje statistike. Mi smo samo dio koji stavlja pobijede na prvo mjesto.

KAKO GLEDAŠ NA TO ŠTO BI TI OVA SEZONA MOGLA BITI PRVA PRODUŽENA NAKON IGARA U BUCKSIMA?

Ja ne mislim o završetku. Ako misliš o prvenstvu onda misliš na 2 mjeseca poslije regularnog dijela sezone, a ja na to pokušavam ne misliti. Moraš biti fokusiran samo na ono što se nalazi pred tobom. Mi želimo završiti zadnji mjesec regularne sezone u velikom stilu i da uðemo u Playoff s velikim samopouzdanjem. Prva utakmica æe nam biti najvažnija i kako dani idu to æe postajat važnije, rješavat æemo dan za danom. Tako kontroliraš svoju igru, tijelo, pa i momèad. A kad na kraju pogledaš gore onda si veæ daleko došao.

KAKVU JE ULOGU U SVEMU DO SADA, OD TRENING KAMPA PA SKORO DO PLAYOFFA, IMAO TRENER DOC RIVERS?

Uèinio je veliki posao i držao nas je fokusiranima u istom pravcu, otkuda god mi došli. On nam je osigurao da nam je zabavno na putovanjima i kod kuæe, ali u isto vrijeme nam je posao na prvom mjestu. Dopuštao nam je da radimo što inaèe radimo, ali se nije bojao postati stroži kad bi postali divlji i zaluðeni. Sve u svemu tretirao nas je, i idalje nas tretira kao muškarce.

DUGO POZNAJEŠ GARNETTA, ALI JE OVO PRVI PUT DA STE U ISTOJ EKIPI. JE LI TE NEŠTO ŠTO JE UÈINIO IZNENADILIO?

Ne mogu reæi da je.

KAKO JE IGRATI S IGRAÈEM POPUT KEVINA?

Puno je lakše igrati uz takvog igraèa. Važno ti je da radiš posao i da si siguran u to što radiš, a kad uz sebe imaš još jednog igraèa, pa èak i dva ili više koji su fokusirani kao ti lakše ti je djelovat. Znaš da imaš šansu svaki put kad izaðeš na teren.

KASNO SI BIO PRIDODAN ALL-STAR MOMÈADI OVE GODINE, ALI SI IPAK ZAIGRAO I TO VEOMA DOBRO S 28 KOŠEVA U POBIJEDI ISTOKA 134-128. MOŽEŠ LI NAM REÆI NEŠTA VIŠE O TOM DOŽIVLJAJU?

Svi su posebni. Mislim gradovi se mijenjaju, ali okolina ostaje ista. Okruženi si s ljudima protiv kojih igraš iz mjeseca u mjesec, veæ godinama. Lijepo je uzet predah od toga, smiriti se i samo zabaviti uz njih. To je jedno veliko iskustvo za mene i za moju obitelji kad putujemo. Nikad ne znaš što æe se dogoditi pa se samo moraš opustiti i zabaviti jer su ovakvi trenutci kratkotrajni

DA LI TE STRAH DA ÆE SE CELTICSI PREVIŠE OPUSTITI GLEDAJUÆI NA TO DA SE LAGANO UDALJUJU OD EKIPA U ISTOÈNOJ KONFERENCIJI?

Nikad nismo bili u ovakvoj poziciji, pa ne smijemo biti spokojni. Moramo cijeniti trenutke koje proživljavamo, situaciju u kojoj se nalzimo. U prilici smo osvojiti prvenstvo NBA, a takve se stvari vjeèno pamte.

JESU LI CILJEVI BOSTONA POSTALI KOMPLICIRANI DOLASKOM P.J. BROWNA I SAM CASSELLA?

Ne, i to iz razloga što su veterani. Ne moramo zaustaviti trening da im pokažemo neke stvari, da ih neèemu nauèimo. Kad na poèetku sezone dovedete mladog, neiskusnog igraèa u novu momèad, morate ih prestati trenirati i poèeti ih poduèavati. To nije njihov sluèaj. Oni su veæ dugo u igri i kad mi vježbamo situacije u igri i kad se uigravamo, oni sve to veæ znaju. To dolazi s iskustvom.

S JOŠ MANJE OD MJESEC DANA DO KRAJA REGULARNOG DIJELA, PREMA ÈEMU TEŽITE KAO EKIPA?

Mi pokušavamo biti skromni i razmišljati kako još ništa nismo postigli. Ovo je nova momèad i temelji se na timskoj igri i suraðivanju na terenu. Nismo toliko uigrani da to možemo potrebi „paliti i gasiti“. Zato moramo na tome raditi još, i na tome i radimo. Nije kao da mi igramo za nešto više i bolje, mi samo izlazimo ne teren i èinimo ono što možemo, za što smo sposobni. Jer na kraju krajeva velike stvari su sastavljene od manjih.

Latest Posts

NE PROPUSTITE