Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Reakcije velikana NBA lige na Mingov odlazak

Yao Ming objavio je danas da završava svoju NBA karijeru. Odluku je donio zbog brojnih ozljeda koje su ga sprijeèile da ostavi još dublji trag u ligi.

Ipak, usprkos brojnim propuštenim utakmicama, utjecaj Yao Minga na NBA ligu gotovo je nemjerljiv, uzme li se u obzir veliki broj azijskih navijaèa koji su NBA ligu poèeli pratiti tek od dolaska Minga u Ameriku. Ogranak NBA lige u Kini osnovan je prije tri godine i njihov prošlogodišnji prihod se procjenjuje na izmeðu 150 i 170 milijuna dolara. Postavlja se pitanje koliko æe ta brojka iznositi sada kada Ming više neæe igrati, zasigurno je da æe zainteresiranost Azijaca za NBA ligom uvelike popustiti.

svoje mišljenje o Yao Mingu i njegovom utjecaju na ligu iznijeli su brojni velikani najatraktivnije košarkaške lige svijeta. Za službenu internetsku stranicu NBA lige, nba.com progovorili su Bill Walton, Clyde Drexler, Shaquille O’Neal i Dikembe Mutombo.

“Yao Ming je promijenio svijet na bolje”, zapoèeo je Walton, najkorisniji igraè lige sezone 1977/78. “Pružio nam je novi naèin gledanja na brojne stvari. On je utjelovljenje najboljih aspekata ljudskog duha, poslovnog i sportskog prisustvovanja u najvažnijim podruèjima života – zdravlju, obitelji, domu i snovima za bolje sutra.”

“Kad god je bio na parketu, dao je Rocketsima nadu da mogu biti najbolja ekipa lige”, izjavio je Drexler, deseterostruki All-Star igraè. “Kada imaš toliko visokog igraèa koji može zabijati ispod koša lakoæom kojom je on to radio i koji može zabijati otvorene šuteve, tada si uvijek meðu najboljim ekipama.”

O’Neal, novi komentator za TNT i NBATV, prisjetio se nekih okršaja s Mingom na parketu. “Jednom je primio loptu, bacio se unatrag i šutirao fadeaway. Ja sam skoèio najviše što sam mogao i još uvijek nisam bio bi blizu lopti. Tada sam shvatio koliko je on zapravo bio visok. U našem prvom dvoboju htio sam se malo poigrati s njime, ali on mi je blokirao prva tri šuta koja sam uputio prema košu.”

Legendarni centar Dikembe Mutombo progovorio je koliko je velik utjecaj Ming imao na NBA ligu. “Mislim da su Hakeem Olajuwon, Manute Bol i ja iz Afrike, Vlade Divac, Hedo Turkoglu i Dražen Petroviæ iz Europe sve internacionalci koji su imali velik utjecaj na ligu. Ali nitko od nas nije bio ni blizu Mingu. To je èovjek koji dolazi iz zemlje sa preko milijardu stanovnika. Možete li uopæe zamisliti koliko je ljudi njega pratilo?”

Brojni Mingovi suigraèi takoðer su se oglasili povodom njegovog odlaska u mirovinu te su svi uglavnom hvalili njegovu igru i njegov doprinos globalizaciji košarke kao sporta.

“Osjeæam se poèašæeno što sam mogao igrati ne samo s jednim od najboljih visokih igraèa lige, nego i sa svojim prijateljem”, izjavio je Tracy McGrady, igraè kojega su takoðer ozlijede zaustavile u pohodu na košarkaški tron.

“On je jedan od rijetkih igraèa za koje æu se hvaliti unucima da sam mogao igrati s njime”, sliènim tonom kao McGrady prièao je i Shane Battier. “Od prvog dana kada sam ga upoznao da pa sve do zadnje utakmice koju smo zajedno igrali, bio je velikan u svakom smislu te rijeèi. Bio je veliki radnik i imao je sjajno suosjeæanje za svoje suigraèe. Zaista se veselio uspjesima svojih prijatelja i suigraèa. Moram priznati da ne znam nijednu drugu veliku zvijezdu koja ima te kvalitete.”

Latest Posts

NE PROPUSTITE