Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Reggie Miller i Don Nelson primljeni u Kuæu slavnih

Jedan od najboljih šutera NBA lige svih vremena Reggie Miller (47) i jedan od najboljih košarkaških trenera Don Nelson (72) primljeni su u petak naveèer na sveèanoj ceremoniji u Kuæu slavnih u Springfieldu.

Miller je tijekom cijele svoje 17-godišnje karijere branio boje Indiana Pacersa i okonèao je s postignutih 25.279 koševa i 1.505 ukradenih lopti. Drugi je po ukupnom broju pogoðenih trica (2.560), od èega njih 320 otpada na doigravanje, što je rekord koji je do danas neoboren.

U svome govoru Miller se zahvalio svima koji su mu omoguæili ovaj veliki trenutak, a najviše rijeèi uputio je svojoj sestri, Cheryl Miller.

“Ovdje je jedna dama koja vjerojatno ima najviše zasluga zašto sam ja sada ovdje”, zapoèeo je Miller. “Cheryl, to si to. Mnogi žele da su živjeli u kuæi s najveæima, u bilo èemu, a ja sam imao tu èast da živim s druge strane hodnika sigurno najveæe košarkašice svih vremena.”

Kasnije je još Miller dodao i kako smatra da su tri najbolja košarkaša svih vremena bila na juèerašnjoj sveèanosti, Michael Jordan, Magic Johnson i Cheryl Miller. Uspio je i izmamiti osmjehe na lica svih prisutnih, kada se osvrnuo na 1995. godinu i dvoboj njegovih Pacersa protiv New York Knicksa. Tada se dogodio možda i najpoznatiji trenutak u njegovoj karijeri, kada je postigao 8 poena u 9 sekundi.

“Priznajem, odgurnuo sam Grega Anthonyja u toj akciji”, priznao je Miller. “Bio je prekršaj, ali suci to nisu svirali i nastavio sam igrati. Greg, isprièavam ti se zbog toga. Nikad to nisam javno priznao. Ali da, Greg, odgurnuo sam te i bio je prekršaj. Moram priznati i Michaelu (Jordanu), i tebe sam gurnuo 1998. godine. Ali vidio sam da i ti to radiš brojnim igraèima, pa sam pomislio da je to u redu.”

Nelson je bivši trener Milwaukeeja, New Yorka, Dallasa i Golden Statea i samo jedan od dvojice koji je imenovan najboljim NBA trenerom tri puta. Vlasnik je najveæeg broja pobjeda (1335) u povijesti lige nakon što je prethodno kao igraè naslov NBA prvaka osvojio pet puta.

“Nadam se da je ovo posljednje odijelo koje æu morati obuæi u životu. Postoji život i nakon košarke. Pozivam vas sve na šalicu kave kod mene u Maui”, izjavio je tijekom svog govora Nelson.

Osim Millera i Nelsona, u Kuæu slavnih su primljeni i dvostruka olimpijska pobjednica Katrina McClain, trostruki osvajaè nagrade za najboljeg sveuèilišnog košarkaša godine Ralph Sampson, osvajaè èetiriju NBA prstena prvaka Jamaal Wilkes, dugogodišnji sudac Hank Nichols, suosnivaè Nikea Phil Knight, jedan od najveæih igraèa amerièke ABA lige Mel Daniels, sedmerostruki All-Star igraè Chet Walker, osvajaè olimpijskog zlata 1948. s amerièkom vrstom Don Barksdale, zatim bivša ruska košarkašica Lidija Aleksejeva, te ekipa Red Heads, ženska verzija Harlem Globetrottersa.

Latest Posts

NE PROPUSTITE