Saturday, December 9, 2023

ZADNJE OBJAVE

Reggie Miller

Reggie Miller drugi je najbolji tricaš u povijesti NBA lige te najbolji clutch šuter u povijesti košarke. Njegova neustrašiva igra u završnicama utakmica postala je poznata kao “Miller time”.

Larry Bird: “Kada mislim o Reggieju Milleru, mislim o èovjeku koji je bio potpuni profesionalac.”

Reggie Miller roðen je 24. kolovoza 1965. u Riversideu u saveznoj državi Kalifornija. Ništa nije upuæivalo da æe Reggie postati košarkaš, ili sportaš opæenito. Naime, njegovi roditelji Carrie i Saul Miller pitali su se hoæe li Reggie uopæe ikada normalno hodati, a kamoli baviti se sportom. Reggie je roðen s poremeæajem kuka zbog kojeg nije mogao normalno hodati. Do pete godine nosio je proteze na nogama te ortopedske cipele.

“Moja je majka plakala kada me rodila. Lijeènici su joj rekli da možda nikad neæu moæi hodati i da ne pomišljam o bavljenju sportom”, rekao je Reggie.

Ali kako je Reggie rastao njegovi kukovi i noge poèeli su se ispravljati. “Majka mi je uvijek govorila da je sve u redu i da samo moram ojaèati noge. Uvjeravali su me da æu hodati i trèati kao i braæa i ja sam im vjerovao”, rekao je Reggie.

Reggie je bio èetvrto od ukupno petero djece (tri brata i dvije sestre). Najstariji Reggiejev brat Saul Jr. je glazbenik (svira saksofon), brat Darrell je bio profesionalni igraè bejzbola, sestra Tammy je igrala odbojku na sveuèilištu Cal State-Fullerton, a za sestru Cheryl, koja je igrala košarku na sveuèilištu Southern California (USC), se govori da je najbolja košarkašica ikad. Bila je èlanica amerièke reprezentacije koja je 1984. u Los Angelesu na Olimpijskim igrama osvojila zlatnu medalju. USC je odvela do dva NCAA naslova (1983. i 1984.). Zaista je šteta što WNBA liga nije postojala u njezino vrijeme. Nakon osnutka WNBA lige 1997. bila je trenerica i GM Phoenix Mercuryja, danas je košarkaška analitièarka na TNT-ju.

Reggie je bio sjajan igraè bejzbola i to je bila njegova prva ljubav, ali je košarka na kraju ipak prevagnula. Èesto je igrao košarku s godinu i pol dana starijom Cheryl, koja mu nije nimalo popuštala na košarkaškom terenu i koja ga je èesto pobjeðivala u igri jedan na jedan.

Reggie pohaða sveuèilište UCLA. U dvoranu UCLA-ja, Pauley Pavilion, znali su dolaziti Magic Johnson, Byron Scott, Michael Cooper i još neki igraèi Lakersa koji su u tamo znali trenirati. Reggie bi tada znao igrati s njima, a savjeti koje je od njih èuo sigurno su zlata vrijedili.

Godine 1985., na drugoj godini fakulteta, s UCLA-jem je osvojio NIT turnir. Osim toga Miller na sveuèilištu nije zabilježio neki znaèajniji uspjeh. Jedini nastup na NCAA turniru imao je 1987. godine, na èetvrtoj godini sveuèilišta, kada je u prvoj rundi u pobjedi protiv sveuèilišta Central Michigan zabio 32 koša, da bi nakon toga u drugoj rundi zabio 24 koša u porazu od Wyominga. Reggie je u èetiri godine na sveuèilištu zabio 2.095 koševa, samo je Kareem Abdul-Jabbar zabio više od njega (kasnije ih je obojicu prestigao Don MacLean). Na Millerovoj èetvrtoj godini fakulteta (sezona 1986/87) uvedena je trica. U 32 utakmice te sezone pogodio je 69 trica iz 157 pokušaja (43,9 posto).

Navijaèi Pacersa nisu ga željeli

Millera su na draftu 1987. kao 11. pick izabrali Indiana Pacersi, ali njegovo draftiranje uznemirilo je navijaèe Pacersa jer su oni željeli lokalnog junaka Stevea Alforda, zvijezdu sveuèilišta Indiana. Nakon Millerova draftiranja bilo je dosta negodovanja i zvižduka. Ali dvadesetak godina kasnije uopæe nema dvojbe, Pacersi nisu nimalo požalili draftiranjem Reggieja, a i navijaèi Pacersa su ga vrlo brzo zavoljeli. U rookie sezoni Reggie je zabijao tek 10 koševa u prosjeku, ulazio je u igru s klupe, a na kraju sezone izabran je u drugu najbolju momèad rookieja. Pogodio je i 61 tricu, što je u to vrijeme bio rekord za najviše pogoðenih trica u rookie sezoni.

Veæ u drugoj sezoni Miller pokazuje da æe biti sjajan igraè, od 74 utakmice startao je u 70 uz prosjek od 16 koševa. U treæoj sezoni je starter na sve 82 utakmice, te je izabran na prvu All-Star utakmicu, prvu od ukupno pet izbora. Na kraju te sezone ima prosjek od 24,6 koševa po utakmici. To mu je ujedno i najviši prosjek koševa u jednoj NBA sezoni. Te sezone poèinje i niz od 12 sezona zaredom u kojima je prosjeèno zabijao 18 ili više koševa po utakmici, a takvo nešto uspjelo je tek NBA legendama Jerryju Westu, Kareemu Abdul-Jabbaru, Johnu Havliceku, Elvinu Hayesu, Mosesu Maloneu, Charlesu Barkleyu i Karlu Maloneu. S 25.279 postignutih koševa Miller zauzima 14. mjesto na ljestvici najboljih NBA strijelaca svih vremena. Od bekova više koševa od njega zabili su samo Michael Jordan, Kobe Bryant i Oscar Robertson.

Iako je bio mršavko kad je došao u ligu nije nikada nabijao kilažu, kao što je recimo to uèinio naš Toni Kukoè. Miller je na visinu od 201 cm u NBA ligi bio na težini od nekih 86 kg, a kada se pogledaju njegove fotografije sa sveuèilišta tada je imao jedva 80 kilograma, slièio je našem Kreši Æosiæu s poèetaka karijere. Dolaskom u NBA Reggie je malo ojaèao, ali je i dalje bio mršavko. Niti to mu nije smetalo da igra sjajno.

Reggie Miller je u 18-godišnjoj karijeri pogodio 2.560 trica, najviše u povijesti NBA lige do Raya Allena, koji ga je “preskoèio” prošle sezone. Drugi je i po broju pokušaja za tricu u povijesti (6.486). Osim što je bio sjajan tricaš (prosjek od 39,5 posto trica u karijeri) Reggie je bio i sjajan izvoðaè slobodnih bacanja. U karijeri ima prosjek od 88,8 posto (deveti najbolji prosjek svih vremena). Bio je vodeæi u ligi po postotku slobodnih bacanja pet puta. U playoffu Reggie je prvi po ukupnom broju pogoðenih trica s 320 (Allen ima 313), a drugi je po ukupnom broju ispucanih trica (820), jedino Bryant ima više, 882 ispucane trice.

Nezaboravne utakmice doigravanja

U 18 odigranih NBA sezona Miller je postao sinonim za tricu kao i za ubojitost u završnicama utakmica. Odigrao je mnogo odliènih playoff utakmica, a posebno æe ga pamtiti navijaèi New York Knicksa protiv kojih je odigrao neke nezaboravne utakmice. Treba reæi i kako je Reggie u doigravanju imao veæi prosjek koševa (20,6) nego u regularnom dijelu (18,2). Donosimo vam pregled Millerovih najfascinantnijih playoff utakmica, poredanih kronološkim redom:

Godina 1994., finale Istoka protiv New York Knicksa, utakmica broj 5 u New Yorku – Reggie je zabio 25 koševa u èetvrtoj èetvrtini, a u toj èetvrtini pogodio je i pet trica. Utakmicu je završio s 39 koševa.

Godina 1995., polufinale Istoka protiv New York Knicksa, utakmica broj 1 u New Yorku – Zabio je 8 uzastopnih koševa u samo 8,9 sekundi. Èinilo se da su Pacersi izgubljeni, gubili su šest razlike 16 sekundi prije kraja utakmice, a tada je Reggie pogodio tricu. Nakon toga je ukrao loptu dok su je Knicksi izvaðali sa strane i umjesto da ide na ulaz i zabije lagana dva koša on je napravio korak-dva unatrag iza linije trice te je pogodio tricu. Nekoliko trenutaka kasnije fauliran je nakon što je pokupio skok u obrani. Pogaða oba slobodna bacanja, a nakon toga Knickse više nisu zabili koš. Pacersi su dobili utakmicu 107:105.

Godina 1996., prva runda protiv Atlanta Hawksa, utakmica broj 5 u Indiani – Vratio se na terene nakon što je zbog ozljede oka pauzirao osam uzastopnih utakmica (posljednje èetiri utakmice regularnog dijela i prve èetiri playoff utakmice protiv Atlante). U petoj je zabio 29 koševa, ukljuèujuæi 16 u èetvrtoj èetvrtini. Nažalost, njegovi koševi nisu bili dovoljni jer je Atlanta u gostima dobila s dva koša razlike.

Godina 1998., polufinale Istoka protiv Knicksa, utakmica broj 4 u New Yorku – 5,9 sekundi prije kraja utakmice pogodio je tricu kojom je izborio produžetak. Pacersi su dobili utakmicu u produžetku, a Reggie je na kraju zabio 38 koševa.

Godina 1998., finale Istoka protiv Chicago Bullsa, utakmica broj 4 u Indiani – Igrajuæi s išèašenim gležnjem pogodio je pobjednièku tricu 0,7 sekundi prije kraja utakmice s kojom su Pacersi izjednaèili omjer u seriji na 2-2.

Godina 2000., finale Istoka protiv New York Knicksa, utakmica broj 6 u New Yorku – Zabio je 34 koša, ukljuèujuæi 17 u èetvrtoj èetvrtini odvevši Indianu prvi put u povijesti kluba u NBA finale. To je bilo posljednje poglavlje njegovih velièanstvenih playoff utakmica u Madison Square Gardenu.

Godina 2001., prva runda protiv Philadelphia 76ersa, utakmica broj 1 u Philadelphiji – Pogodio je pobjednièki koš tri sekunde prije kraja utakmice. Posljednje tri utakmice u seriji Miller je prosjeèno zabijao 36, ali ni to nije bilo dovoljno da Pacersi proðu u drugi krug.

Godina 2002., prva runda protiv New Jersey Netsa, utakmica broj 5 u New Jerseyu – U odluèujuæoj petoj utakmici protiv New Jersey Netsa zabio je 31 koš. Sa zvukom sirene u posljednjoj sekundi èetvrte èetvrtine pogodio je tricu s 12 metara i time odveo utakmicu u produžetak. Na kraju prvog produžetka imao je zakucavanje s kojim je utakmicu odveo u drugi produžetak. Ali Netsi pobjeðuju u drugom produžetku i izbacuju Pacerse iz playoffa.

Zaista je šteta da Reggie Miller u NBA karijeri nije osvojio NBA naslov. Igrao je jedno NBA finale, ali 2000. Pacersi su u šest utakmica izgubili finale protiv jakih Los Angeles Lakersa. U finalu je prosjeèno zabijao 24,3 koša, a najfascinantnije od svega je da je u tom NBA finalu slobodna bacanja gaðao fantastiènih 45-46. Finale Istoka s Pacersima je igrao šest puta (1994., 1995., 1998., 1999., 2000., 2004).

Reggie Miller bio je jedan od najboljih bekova svoje generacije i igraè kojeg bi svaki trener poželio imati u završnicama kljuènih utakmica. I dok su mnogi NBA igraèi bili prvaci nevažnih susreta koji se u završnicama kljuènih utakmica nisu niti usudili pogledati na koš, a kamoli šutirati na njega, Reggie Miller je najviše živio upravo za to. Iako nikada nije osvojio NBA naslov, bio je veliki igraè i bez njega.

Ono što izdvaja dobre igraèe od sjajnih je sposobnost da se iskažu pod pritiskom. Reggie je uživao igrati u tzv. crunch vremenu, u završnicama neizvjesnih utakmica, to je bilo njegovo vrijeme. U emisiji Inside the NBA Charles Barkley je rekao da je Reggie Miller najbolji šuter s kojim je ikad igrao. Reggie mu je odgovorio: “Uvijek sam govorio da je samo Dražen Petroviæ imao bolji šut od mene.”

Umirovljen dres i ulazak u Dvoranu slavnih

30. ožujka 2006., na poluvremenu utakmice s Phoenix Sunsima, Indiana Pacersi umirovili su njegov dres s brojem 31. Time je postao èetvrti igraè Pacersa kojem je umirovljen dres (Roger Brown, Mel Daniels, George McGinnis). Godine 2012. konaèno je uvršten u Dvoranu Slavnih, meðu najveæe košarkaše svih vremena.

Reprezentacija i New York Knicksi

Na Svjetskom prvenstvu u Torontu 1994. Reggie je bio jedan od tri sukapetana. Amerikanci predvoðeni trenerom Donom Nelsonom osvojili su zlato, Reggie je prosjeèno zabijao 17,1 koš (drugi najbolji strijelac momèadi).

Na Olimpijskim igrama 1996. u Atlanti Reggie je pod vodstvom trenera Lennyja Wilkensa osvojio zlatnu medalju. U 8 utakmica prosjeèno je zabijao 11,4 koševa, trice je gaðao 17-41.

Jedini debakl igrajuæi za amerièku reprezentaciju dogodio mu se 2002. na Svjetskom prvenstvu u Indianapolisu. Reggie je bio najstariji èlan te momèadi, a pod vodstvom trenera Georgea Karla Amerikanci su osvojili sramotno šesto mjesto.

Reggie je uživao igrajuæi za amerièku reprezentaciju, a u NBA ligi posebno je uživao igrajuæi protiv New York Knicksa, a posebno su zanimljivi bili nezaboravni verbalni dvoboji Reggieja i najpoznatijeg navijaèa New York Knicksa meðu poznatim facama, redatelja Spikea Leeja.

U jednoj od epizoda Seinfelda, jedne od najpopularnijih humoristiènih serija svih vremena, Kramer govori da je izbaèen s utakmice New Yorka i Indiane jer je bacio hot-dog na Reggieja Millera.

Humanitarni rad

Reggie Miller je veliki dobrotvor i humanitarac. Za vrijeme igraèkih dana posjeæivao je lokalne škole i promovirao èitanje, èesto je dolazio i nenajavljen, nije želio publicitet. Èesto je posjeæivao djeèje bolnice u Indianapolisu. U srpnju 1999. pokrenuo je fundaciju koja nosi njegovo ime, a fundacija skuplja novce za žrtve požara te za odjel opeklina u lokalnim djeèjim bolnicama. Fundacija je skupila više od 600.000 dolara za programe koji se odnose na pomoæ mladim žrtvama opeklina u podruèju oko grada Indianapolisa. Miller je doživio i osobnu tragediju kada mu je 1997. u požaru izgorjela kuæa vrijedna 2,9 milijuna dolara.

Nakon teroristièkih napada u New Yorku 11. rujna Miller je rekao da æe donirati 1000 dolara za svaku pogoðenu tricu za vrijeme te sezone, skupio je 268.000 dolara.

Godine 2004. dobio je nagradu J. Walter Kennedy citizenship award koja se dodjeljuje NBA igraèu ili treneru za izuzetan doprinos zajednici. Nagradu svake godine dodjeljuje udruga profesionalnih košarkaških novinara. Sam Smith, predsjednik te udruge, rekao je: “Reggiejeva djela tijekom njegove karijere velikim su dijelom bila privatna i èesto za njih niste mogli èuti u medijima. Njega je briga za ljude, a ne publicitet. On je divan primjer predanog profesionalnog sportaša.”

Osobni karton

Ime: Reginald Wayne
Prezime: Miller
Roðen: 24. kolovoza 1965. (Riverside, Kalifornija)
Pozicija: Bek
Visina/težina: 201cm/86kg
Srednja škola: Riverside Polytechnic
Sveuèilište: UCLA
Draft: 11. izbor prve runde 1987. (Indiana Pacers)

Statistika

Nagrade i priznanja:

NBA treæa petorka: 3 (1995., 1996., 1998.)
NBA All-Star: 5 (1990., 1995., 1996., 1998., 2000.)
NBA Hall of Fame 2012.

Latest Posts

NE PROPUSTITE