Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Rekapitulacija trade deadlinea

Od svih velikih imena koja su se spominjala kako se približavao trade deadline niti jedno nije promijenilo momčad. Spominjali su se najviše Dwight Howard, Blake Griffin, Al Horford, Kevin Love. Veliki i resursima bogati igrači poput Bostona i Pelicansa zadržali su status quo, Hawksi se nisu odlučili na razbijanje jezgre, Kingsi nas nisu oduševili novim „genijalnim“ potezom, a općenito gledano većina ekipa se pojačalo, oslabili su se (s namjerom) oni za koje se očekivalo, a kao pobjednike trade deadlinea mogu odmah u uvodu proglasiti Detroit Pistonse i Cleveland Cavalierse.

Analizu tradea Orlanda i Detroita mogli ste već ranije pročitati a sada idemo vidjeti što je ostatak ligaškog društva odradio na pazaru.

Atlanta Hawks

Hawksi već duže vremena ne samo na tržnici igrača, već i na draftu nisu u stanju povući pravi potez. Čini se da ih je odlazak Dannyja Ferryja s mjesta generalnog menadžera prošle sezone poprilično dezorijentirao od čega se Hawksi još nisu oporavili. Tijekom deadlinea Atlanta se odlučila odreći Shelvina Macka za pick druge runde Jazza. Pošten posao za obje strane jer Mack i onako nije u Budenholzerovim planovima i tek je treći play nakon Jeffa Teaguea i Dennisa Schrodera. Mack je ove sezone nastupio u samo 24 utakmice za Hawkse i skupio je svega 179 minuta.

Atlanta je brzo pronašla novog trećeg beka na rosteru u vidu Kirka Hinricha iz Bullsa, a za njegove usluge Hawksi su u Chicago poslali pick druge runde koji su dobili od Jazza i Justina Holidaya. Ovo je poprilično čudna situacija jer Bullsi su bili ti kojima je trebala usluga i koji su razmjenom Hinricha željeli smanjiti porezni dug pa nije jasno što je Hawkse natjeralo da za njega daju pick druge runde tako lako. Dobro, trebao im je treći play, ali tu poziciju je od svih najlakše popuniti. Čini se da su ovdje bili neki drugi motivi. Prvo, već duže vrijeme se šuška kako kemija među igračima Atlante nije na vrhuncu što se vidi i po njihovim rezultatima. U ekipi nema veterana kao što je bio Elton Brand zadnjih sezona pa se Coach Bud valjda nada da bi dokazani veteran i profesionalac poput Hinricha mogao malo smiriti duhove. Druga stvar koju treba uzeti u obzir je da Hinrich ima istog agenta kao Schroder pa bi ovo mogla biti usluga za budućnost. Od Hinricha kao igrača Atlanta neće dobiti puno, tu je tek ako zatreba u slučaju ozljede prva dva razigravača. Dobro je za Hawkse što poznaje grad, okruženje i nekoliko igrača (Horford, Teague) jer je za Atlantu već igrao od 2010. do 2012., ali Captain Kirk je svoje najbolje godine već dao košarci. Holiday je bio tek povremeni član rotacije pa Atlanta nije izgubila puno na dubini rostera.

Charlotte Hornets

Ozljeda Michaela Kidda-Gilchrista natjerala je upravu Hornetsa da reagira na tržnici i pronađe nekakvu zamjenu za njega jer Charlotte pošto-poto želi ostati na kolosijeku za playoff i treba im popuna na poziciji beka šutera ili niskog krila. Nicolas Batum ne može samostalno nositi tu rolu, a P.J. Hairston nije se pokazao dobitnim rješenjem iako je imao gomilu minuta za dokazivanje. Zato su i three team tradeu u kojem su sudjelovali i Heat i Grizzliesi put Memphisa poslali upravo Hairstona i dva picka druge runde, a u Miami Briana Robertsa. Roberts je kao i Mack kod Hawksa bio tek treći play pa gubitak nije velik, a Courtney Lee bi trebao donijeti stabilnost u vanjsku liniju i vrlo vjerojatno ga očekuje rola startera uz Batuma i Kembu Walkera. Lee je dobar defanzivac na poziciji dvojke. Ne dobar kao MKG (koji propušta ostatak sezone) jer nema ni fizikalije ni atleticizam niskog krila pa će Batum opet morati paziti najbolje protivničke strijelce, iako je povratkom Kidda-Gilchrista u rotaciju bilo jasno da mu odgovara čuvanje manje opasnih igrača. Ne zato što je Batum loš obrambeni igrač, već zato što može više energije sačuvati u napadu u kojem ima teret i strijelca i sekundarnog razigravača. Lee je najbolji u off-ball igri, bježanju kroz blokove i šutiranju s poludistance. Kao tricaš je streaky, dosta oscilira kroz sezonu ali je ipak na solidnih 37% i svakako će biti napredak na poziciji u odnosu na Hairstona i njegovih 31% za tricu i 33% šuta iz igre.

courtney-lee

Chicago Bulls

Hinrich više nije dio ekipe pa pozicija trećeg playa ostaje slobodna. Čini se kao velika kocka s obzirom na to Derricka Rosea i njegovu povijest ozljeđivanja ali opet kako je Hinrich na zalazu karijere nije da bi i mogao zamijeniti na duži period Rosea. Ostaje im Aaron Brooks kao drugi razigravač pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li Bullsi možda potpisati nekoga (trenutno ne mogu jer imaju 15 garantiranih ugovora) ili će ostaviti trenutno stanje jer i E`Twaun Moore može odigrati jedinicu. Izglednije je ovo drugo. Pick druge runde svakako je bonus, Bullsi znaju birati na draftu i s visokim pickovima, a Holiday bi možda i mogao do nekih minuta dok nema Jimmyja Butlera iako su ispred njega na pozicijama 2 i 3 Moore, Tony Snell, Doug McDermott i Mike Dunleavy.

Cleveland Cavaliers

Cavaliersi definitivno znaju trgovati. Dolazak Channinga Fryea iz Orlanda u zamjenu za pick druge runde i Jareda Cunninghama, te odlazak Andersona Varejaoa i picka prve runde 2018. godine plusovi su na nekoliko razina. Prvo su sebi smanjili porezni dug jer je Fryeova plaća za ovu sezonu manja od Varejaoove, zatim su proširili roster jer je Frye idealna nadopuna na visoke igrače koje trenutno imaju, treće, bezbolno su se pod egidom imperativa rezultata riješili Varejaoa, ljubimca navijača ali i igrača koji je više bio ozlijeđen nego što je igrao. Istina, odrekli su se i dva draft izbora ali Cavsi trenutno nemaju vremena razmišljati o budućnosti i što će biti za dvije godine.

Frye je iskusni veteran (32 godine), visok 210 centimetara i prvenstveno je stretch četvorka iako u određenim matchup situacijama može odigrati i centra. S njim Cavsi sada imaju dvije komplementarne visoke kombinacije: šutere Fryea i Kevina Lovea i centre koji igraju bliže obruču Tristan Thompson i Timofey Mozgov. Frye kroz karijeru tricu šutira 38,7%, ove sezone u Orlandu je bio na 39,7% a zbog visine iskoristiv je i obrambeni igrač. Nije brz i eksplozivan, ali zna koristiti visinu i neće se sramotiti. Sigurno je da će ulaziti  s klupe što je dobra vijest za navijače Cavsa jer će minutaža (valjda) pasti Richardu Jeffersonu, ali očekujmo i da ga Tyronn Lue koristi i sa starterima i to u kombinaciji s Kevinom Loveom koji još u Cavsima nije imao privilegiju igrati s ovakvim igračem. Frye će zbog svoje trice otvoriti puno prostora u reketu za ostale napadačke opcije: ulaze LeBrona Jamesa i Kyrieja Irvinga, pick and roll s Mozgovim i Thompsonom, post igru i 2 na 2 igru s Loveom itd. Frye može uzeti rolu klasičnog „lešinara“ u korneru ili wing trici, iskoristiv je kao pick and pop opcija ali i u flex akcijama nacrtanim za njega. Gledajući u bližu budućnost Frye donosi i nove matchup mogućnosti u playoffu prilikom slaganja postava.

Denver Nuggets

Oklahoma je kao i neke ranije nabrojane momčadi željela smanjiti porez koji plaćaju pa su u Nuggetse poslali Stevea Novaka i D.J. Augustina ali i dva picka druge runde. Nuggetsi su odmah otpustili Novaka, pickove su pospremili u skladište, ionako su u rebuildingu pa će dobro doći, a ako i ne, mogu poslužiti kao trade chipovi. Augustina još uvijek nisu otpustili, nije jasno imaju li to u planu, a nisam siguran i koliko im je potreban na rosteru pored Emannuela Mudiaya. Ali dobro, Jameera Nelsona konstantno muče ozljede pa je Augustin i više nego dobro backup rješenje za ekipu u reizgradnji, ali i ekipu koja nema namjeru pod trenerom Mikeom Maloneom pred nikim podignuti bijelu zastavu.

Detroit Pistons

Nakon Tobiasa Harrisa novi na rosteru Pistonsa su bivše RaketeDonatas Motiejunas i Marcus Thornton. Stan Van Gundy je brzo odlučio zakrpati rupu u rotaciji nastalu odlascima Ersana Ilyasove i Brandona Jenningsa. Za taj pothvat morali su se odreći picka prve runde (top 9 zaštićen) i trećeg centra u rotaciji Joela Anthonyja. Pick prve runde je velika cijena za samo „krpanje rupa“ u rotaciji. Koliko je pick kojeg su se odrekli doista prevelika cijena vrijeme će pokazati i ovisit će naravno o rezultatima Pistonsa ali i o zdravlju Motiejunasa. Litavac je ove sezone odigrao samo 14 utakmica zbog ozljede leđa što je uvijek problematična ozljeda kada se radi o centrima. Sa zdravim Motiejunasom Pistonsi bi mogli imati odličnu rotaciju pod košem jer svaki od igrača koje imaju donosi specifične kvalitete. Motiejunas je visok 213 cm i podjednako dobro se snalazi na obje centarske pozicije. Tijekom igara u Houstonu pokazao je da može pogađati trice (36,8% lani), ali koristan je i u postu gdje zna finte i dobro koristi leđnu tehniku i visinu. Van Gundy ga može koristiti u paru s Drummondom, ali može zaigrati i u 5-out formaciji s DiMoom na petici i Harrisom na četvorci. Njegova ozljeda svakako ostaje problem i upitnik nad glavom. Još uvijek nema informacija kada će Litavac debitirati za Detroit.

Marcus Thornton je samo 6 sezona u ligi a već je stigao promijeniti 7 NBA momčadi. To je uglavnom znak da igrač ili nije NBA klasa ili jednostavno nije pouzdan igrač na kojeg se možeš osloniti ili mu pronaći rolu. Thornton je imao svijetlih trenutaka u ligi, primjerice za Kingse je u sezoni 2011/12 ubacivao gotovo 19 poena po utakmici, ali to je više bila iznimka kroz njegovu karijeru nego pravilo. Koliko za to možemo kriviti Thorntona kao igrača a koliko nesreću jer je upadao uglavnom u loše kontekste upitno je. Uglavnom, Marcus je gunner s klupe, bek šuter koji tricu kroz karijeru šutira 35,9%. Pistonsima će dobro doći jer je iskusan i dobra zamjena za Jodieja Meeksa koji se oporavlja od ozljede. Bilo bi ipak super kada bi popravio svoju tricu iz ove sezone koju realizira s 31% uspjeha.

Houston Rockets

Daryl Morey se riješio igrača koji se mučio s ozljedama i koji je bio višak na visokim pozicijama pored Howarda, Capele, Smitha i Jonesa. Kako u zadnje vrijeme igraju dosta small-balla odlazak Motiejunasa nije veliki udarac za roster. Na bekovskim pozicijama su također super pokriveni, barem s imenima ako ne igrama Lawsona, Hardena, Brewera i Terryja pa ni Thornton neće nedostajati. Za ovu dvojicu dobili su pick prve runde što je u Moreyjevim rukama vrlo vjerojatno snažno trade oružje. Joela Anthonyja koji je došao u paketu s pickom Pistonsa proslijedili su u Sixerse skupa s izborom druge runde.

Los Angeles Clippers

Doc Rivers nastavlja po starom. Način na koji on bira kako dovesti nekog igrača naprosto je jedinstven, pa me ne bi iznenadilo da jednom napiše nešto nalik stručnoj literaturi iz ekonomije, tipa „Docova trade market strategija“. Čovjek naime ima fetiš na igrače koje je ranije trenirao ili na igrače koji su se protiv njega i njegovih ekipa dokazali s jednom ili nekoliko utakmica. Ekipa sa SB Nationa potrudila se pronaći sve Docove akvizicije i otkriti motive zašto ih je Rivers potpisao. Naravno da se pravilnost odmah uočava.

Clippersi su za bivšeg Riversovog igrača u Bostonu Jeffa Greena na put prema Memphisu lansirali Lancea Stephensona i pick prve runde. Slično kao i kod Thorntona i Jeff Green je „ptica selica“. Clippersi su mu četvrta ekipa u sedam godina NBA iskustva, a kako mu iduće godine istječe ugovor ovo mu je vjerojatno i posljednja šansa da se domogne bogatog ugovora na ljeto jer je već u 30. godini života a potencijal nikada nije uspio opravdati. Kažu da je starog psa teško naučiti novim trikovima tako da je pred Riversom vrlo zahtjevan zadatak od Greena napraviti nešto više od igrača koji od svega zna pomalo ali u ničemu nije dovoljno dobar. Green ima sjajnu kombinaciju fizikalija i atleticizma, može igrati obje krilne pozicije, zna igrati s loptom u rukama i može biti missmatch na poziciji 4, a povremeno će se pokazati i kao dobar defender. Ali u osnovi čovjeku je srednje ime „oscilacija“. Zamazat će vam oči s nekoliko dobrih utakmica, game-winnerom, lijepim all-round brojkama a onda u sljedećem periodu neće ga biti na mapi. Ako zagrebemo malo dublje onda je Green tweener koji ne može igrati nisko krilo jer nema brzinu i šut, a četvorku jer mu fali centimetara i loš je skakač. Rivers će ga sigurno koristiti na obje krilne pozicije što nije loše jer su Clippersi trenutno tu najtanji pa Paul Pierce i Luc Richard Mbah a Moute igraju i više nego što bi trebali. U tom kontekstu Green bi ipak trebao biti poboljšanje. S tim da je trenutno puno bolji kao small-ball četvorka zbog trendova koji vladaju ligom. Za nisko krilo mu ipak nedostaje konstante u šutu i obrambenih sposobnosti da se u ligi kojom počinju vladati krila nosi s Leonardima i Durantima ovog svijeta. Osim toga, njegovih 31% za tricu ove sezone nikako ne idu uz Blakea Griffina i DeAndrea Jordana u reketu.

Clippersi su se za njega odrekli Lancea Stephensona koji i tako i tako nije imao važniju rolu u rotaciji, a za Riversa neku osobitu važnost nemaju ni rookieji pa se odrekao i picka prve runde. Uskoro ćemo vidjeti hoće li ta strategija rasprodaje resursa donijeti uspjeha.

Memphis Grizzlies

Nisam siguran u kakvom su odnosu njihova trade politika koju su pokazali tijekom trade deadlinea i ideologija grit and grinda koju godinama sprovode u djelo a koja jednostavno znači – „nema odustajanja“. Tijekom zadnjih dana prijelaznog roka izgubili su dva važna člana rotacije, Leeja i Greena, plus se ranije ozlijedio Marc Gasol. Kao povrat za izgubljeno dobili su Hairstona, Stephensona i Chrisa Andersona, ali i gomilu pickova, točnije 4 izbora druge runde i 1 izbor prve runde od Clippersa. Ozljeda ključnog igrača i rasprodaja momčadi uglavnom znače kraj sezone i prebacivanje u tank mode, ali za očekivati je da će Memphis ipak ostati konkurentan. Barem još ovu sezonu i to na račun dubine rostera. Izgubili su trojicu igrača ali su trojicu i dobili i vraća se do sada ozlijeđeni Brandan Wright. Mike Conley, Z-Bo i Tony Allen su i dalje tu, a nova lica u ekipi uklapaju se u njihovu ratničku filozofiju. Konkurencija na Zapadu ne briljira tako da će Memphis ostati na putu za playoff. Pod uvjetom da se ne poubijaju naravno ili padnu na testu na narkotike. Da sam Dave Joerger ne bi mi bilo svejedno u svlačionici koju dijele Birdman, Z-Bo, Grindfather, Matt Barnes, Lance i još na sveučilištu problematični Hairston. Potpišite Arenasa na desetodnevni!

lance-stephenson-los-angeles-clippers

Miami Heat

Patu Rileyju bilo je očito najvažnije malo vlasnika rasteretiti plaćanja poreza i u tome je uspio. Osim Hassana Whitesidea nije imao koga staviti u izlog, a Whitesideova plaća je NBA minimalac pa ga nije lako i uklopiti u trade kojim bi dobio nešto korisno a da istovremeno ne razbiješ momčad. Riješili su se Andersona i Jarnella Stokesa, dvojice visokih igrača koji i nisu igrali. Sada su ostali na Joshu McRobertsu, Amareu Stoudemireu i Udonisu Haslemu, barem što se zdravih visokih igrača tiče. Whiteside je stalno u problemima s nekim sitnim ozljedama, a Boshevo stanje se opet pogoršalo. To znači da ćemo gledati više Luola Denga i Justisea Winslowa kao small-ball četvorke. Nisu zadržali ni Briana Robetsa kojeg su dobili od Hornetsa a kojeg su poslali u Portland u zamjenu za 75,000 dolara, dok su od Pelicansa  dobili zaštićeni pick druge runde 2018. za Stokesa.

New Orleans Pelicans

Od njih se očekivalo da budu vrlo aktivan igrač na tržištu jer su u ponudi imali Ryana Andersona, Erica Gordona i Jruea Holidaya. Na kraju su sva trojica ostala u Pelicansima, a Stokesa su otpustili.

Oklahoma City Thunder

Ni oni nisu riješili svoje probleme u rotaciji. Možda su mogli i bolje proći s paketom Novak-Augustin-pick i tako riješiti neke probleme na rosteru koji ih muče. Na kraju će se morati zadovoljiti Randyjem Foyeom koji je malo deblja i malo starija replika Anthonyja Morrowa. Foye će pogađati tricu prosjekom lige i to je sve. Hajde, uštedjeli su nešto novaca što izdvajaju za porez.

Orlando Magic

Odrekli su se neželjenog Fryea kojeg su potpisali prije dvije sezone i tako još malo otvorili vrata minutaži za svoje lutrijske potencijale.  Od Cavsa su dobili Jareda Cunninghama, još jednu ligašku lutalicu koja je u trogodišnjoj NBA karijeri promijenila 6 momčadi. Magic će ga vjerojatno otpustiti jer nemaju mjesta za još jednog beka koji osim atleticizma nema što puno ponuditi. Orlando tako misli prebacuje na ljeto. Do playoffa će teško, a na ljeto s relativno čistim cap spaceom mogu napasti slobodne igrače. Al Horford je navodno prva meta i neću se iznenaditi ako se Horford vrati na mjesto „zločina“ (dvostruki NCAA prvak s Florida Gatorsima).

Philadelphia 76ers

Učenik Sam Hinkie je prihvatio Joela Anthonyja kojeg mu je poslao učitelj Daryl Morey. Hinkie je kao nagradu od Rocketsa dobio i pick druge runde Denvera iz 2017. godine. Iz šupljeg u prazno.

Phoenix Suns

Napokon su se uspjeli riješiti problematičnog brata Marcusa Morrisa, Markieefa. Iz Washingtona put Arizone otišli su zaboravljeni DeJuan Blair i Khris Humphries uz pojačanje zaštićenog draft izbora 2016. godine (top 9 zaštita). Odličan ulov Sunsa barem što se picka tiče jer pick Wizardsa će taman biti između devete i četrnaeste pozicije s obzirom na trenutni omjer. Blair će vjerojatno dobiti otkaz, a Humphriesa bi Sunsi i mogli zadržati i ove i sljedeće sezone jer plaća nije velika (4 milijuna, iduća sezona nije garantirana), a Humphries je dobar treći ili četvrti visoki igrač kojeg se može iskoristiti i u nekom tradeu.

Portland Trail Blazers

Vratili su Cavsima pick druge runde iz 2020. godine, u zamjenu za Varejaoa i zaštićeni pick prve runde 2018. godine. Varejaoa i njegovu frizuru su odmah otpustili, kao i trećeg playa Tima Fraizera, a od Heata su u zamjenu za lovu dobili Briana Robertsa koji je ipak bolji combo bek od Fraizera i tu i tamo će moći odmijeniti Damiana Lillarda ili C.J. McColluma. Čini se da Blazersi vjeruju da mogu do playoffa.

Utah Jazz

Riješili su se picka druge runde da bi dobili Macka i tako se dodatno osigurali na poziciji playa. Svejedno ne znaš tko je „bolji“ izbor među njihovim razigravačima. Ali hajde, metoda pokušaja i pogreške Quina Snydera će valjda donositi pravi izbor iz večeri u večer. Inače, Snyder je sigurno taj koji je inzistirao na Macku zato što ga dobro poznaje iz razdoblja dok je bio Budenholzerov asistent u Atlanti zadužen za individualni razvoj igrača. Mack neće popraviti ili unaprijediti igru Jazza ali je korektan treći play kojeg u Jazzu dočekuje kolega s Butlera Gordon Hayward. Shelvinu svakako hvala na nezaboravnoj partiji:

Washington Wizards

S Morrisom su napokon dobili pravu stretch četvorku kakvu do sada nisu imali a koju su glumili Humphries ili Drew Gooden, u small-ballu Jared Dudley. Pitanje je samo može li Morris iskontrolirati svoje psihičko stanje?

Markieff ima ugovor na još 4 sezone, ugovor težak samo 8 milijuna dolara, i ako Washington iz njega izvuče dobre stvari, dvadesetšestogodišnji Morris mogao bi s Johnom Wallom i Bradleyjem Bealom tvoriti vrlo zanimljiv trio. Morris se nije naigrao utakmica dok je trener Sunsa bio Jeff Hornacek s kojim je Morris ratovao, ali dolaskom Earla Watsona Sunsi su shvatili da ga neće „prodati“ ako ne igra. Tijekom pet utakmica za Phoenix u veljači Morris je bilježio odlične brojke: 20 poena, 7,6 skokova, 4,6 dodavanja, šut iz igre 44,8%. Doduše to su dobre brojke u lošoj ekipi pa ih treba uzimati sa skepsom. Ali lani je Morris pokazao da može biti jako dobar igrač. Keef može igrati kao stretch četvorka premda to u osnovi nije. Kroz karijeru tricu šutira 32%, a uzima samo 1,8 po utakmici. Puno bolje se snalazi na poludistanci i u postu. Možemo ga očekivati kao startnu četvorku iako se Dudley tu pokazao kao dobro rješenje u small-ball postavi. Nisam veliki fan Keefa Morrisa ali definitivno ima dovoljno all-round talenta da koristi Wizardsima u oba smjera, s tim da ga se povremeno može koristiti i kao small-ball peticu, i kao takav je bolje rješenje na poziciji od svega što su Wizardsi pokušali koristiti ove sezone. Randy Wittman će se sada moći igrati s postavama i biti kreativan tijekom utakmica jer Morris sa svojim vještinama nudi dosta opcija.

Latest Posts

NE PROPUSTITE