Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Reprezentativna košarka u raljama NBA biznisa

Gledajući nogometni pa čak i rukometni svijet košarkaški fanovi mogu biti pomalo ljubomorni na taj odnos i važnost svakog reprezentativnog okupljanja koji se najbolje može ogledati u “kalendaru” koji je idealno prilagođen upravo reprezentacijama.

Doduše, Liga Nacija je čisto pohlepno pretjerivanje radi prodaje TV prava, ali kvalifikacijske utakmice, važne službene utakmice, europska i svjetska prvenstva su dio priče kojom nogomet uveseljava svoje navijače. Tako bi trebalo biti i u košarci.

Svježi primjer zabrane nastupa Luki Dončiću u trenutku kada ima mjesec dana do početka NBA sezone potvrđuje apsurdnost pa čak i neozbiljnost kojom je FIBA pristupila.

Sve nas to nekako navodi do zaključka da tamo negdje neki ljudi u odijelima sjede i primaju plaću bez neke velike odgovornosti. Nitko ne može reći da Euroliga ne može pomaknuti svoj kalendar dva dana radi reprezentacija, ali to je još jedan primjer nesposobnosti u FIBA-i. Jer pričali bi tada o odgovornim i utjecajnim visokim predstavnicima kada bi se oni manje dodvoravali NBA svijetu koji očito ucjenjuje drugi dio košarkaškog svijeta svojim imenom i prezimenom i svojim dubokim džepom. Pa su tako igrači dijelom ucjene te su zbog bogatih ugovora vezani i primorani slušati što im klubovi/franšize kažu.

Jedna liga ne može i ne bi smjela biti važnija od krovne sportske kuće?! Primjerice, Premiership ili La Liga nisu važniji od UEFA-e i FIFA-e..Ali to je u košarci nažalost tako….

Zamislite da Real Madrid zabrani Modriću dolazak u reprezentaciju da odigra dvije utakmice kvalifikacija jer je eto početak nove sezone za 30 dana? To dovoljno oslikava stvarno stanje i zapravo sve analize u tom pitanju stanu.

Evo i drugog primjera. Rukomet nije, i neće biti popularniji sport od košarke. Ipak se igra samo u određenim zemljama jednog kontinenta (slično kao vaterpolo) pa nema Anglosaksonskog novčanog utjecaja i interesa pa posljedično ima manje novca u tom sportu.

U Hrvatskoj javnost i nema tolikog interesa za rukomet (stvarnog) osim naravno kada igra reprezentacija. Ako imate onda nabrojite postavu RK Zagreb ili RK Nexe? U Hrvatskoj ima interesa za NBA ligu, ali dosta ih ni ne zna da u petak igra reprezentacija. Zašto? Jer neće igrati najbolji…..

Tako mnogi prate reprezentativni rukomet tih mjesec dana u godini ponašajući se kao znalci, a nakon prve utakmice redovno moraju “guglati” igrače na internetu da provjere klub u kojem igraju i da ih pronađu na Wikipediji….S druge strane svi znaju da su Bojan, Dario, Ivica dio NBA svijeta ali da ne mogu igrati ni pomoći svojoj reprezentaciji.

Rukometaši ne mogu ni sanjati novce koje će Šiši zaraditi s novim ugovorom u Sunsima, ali svejedno mogu pomoći reprezentaciji kada ih se god nazove (i uglavnom nisu umorni i da im se. Oprosti Mario, morali smo te bocnuti).

Mjesec dana je do početka nove sezone, a Hrvatska je mogla ovog vikenda u balon u Tursku sa Šišijem, Bojanom i ostalom ekipom (Bender, Žižić, Simon – Euroliga)…Ali eto ne mogu jer nema nekog tamo “sporazuma”….

NBA liga zaslužna je za popularnost košarke ali potpuni je “grobar reprezentativne košarke” u proteklom desetljeću. Premda je ovo jedna kratka analiza puna tema koje nisu dotaknute, nameće se pitanje hoće li im ikada FIBA moći nametnuti ijednu svoju odluku ?

Latest Posts

NE PROPUSTITE