Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Reži me (drugi dio)

Optimizam je za debile, a ja sam najveæi debil u svemiru. Nadaš se i nadaš, nestrpljivo išèekuješ i na kraju se gotovo uvijek razoèaraš. Vlasnici i igraèi, pogaðate, unatoè juèerašnjem osmosatnom sastanku, nisu došli do dogovora. Billy Hunter i Derek Fisher nisu ni dali šansu igraèima da glasaju o 50 – 50 dogovoru zato jer znaju da bi igraèi prihvatili i time oštetili sindikat ne samo kroz sljedeæih 5 godina nego i na sljedeæim pregovorima. Vlasnici su zadržali svoj tvrdolinijaški stav i igraèima poruèili da prihvate 50 – 50 ili æe im sljedeæi put ponuditi svega 47 posto BRI-ja. Loša krv je prevladala. Mržnja, egoizam i pohlepa su nadvladali zdrav razum. Stern i Hunter su se sudarili kao ovnovi na brvnu i put nam je zaprijeèen. Moguænost da se sezona održi trenutno iznosi jedva jedan posto, pa možda i nema smisla pisati ovu kolumnu. No, za razliku od nekih, ja volim završiti posao. Nastavljamo s amnestijama.

ZAPAD

Dallas Mavericks

Mark Cuban se još uvijek nije otrijeznio od prošlogodišnjeg osvajanja naslova prvaka. Èak i u takvom stanju Cuban je bio praktièki jedini vlasnik koji je za vrijeme pregovora s igraèima nudio nove i inovativne ideje. Jedna od njih je ukidanje salary capa, koja bi riješila sve probleme, ali bi istodobno uèinila 22 – 23 ekipe lige nekonkurentnima.

Nije Cuban lud, i sam zna kako su njegovi Mavsi lani postali neoèekivani prvaci i kako ni ove godine neæe biti meðu favoritima za naslov. Mavsima korištenje amnestije neæe pomoæi. Mogli bi ubiti ugovor Brendana Haywooda koji æe kroz 4 godine primati oko 9 milijuna po sezoni, no èemu? Haywood je solidan rezervni centar, a neæe otiæi ispod capa ukoliko ga se riješe. Mavsima po trenutnom sistemu ne preostaje ništa drugo nego jurišati na titulu s postavom kojom imaju bar sljedeæe tri godine, dok Dirku ne istekne ugovor. Sreæa njihova pa se nalaze u dobrim rukama.

San Antonio Spurs

RC Buford nema niti jednu titulu GM-a godine. Umjesto toga njegove vitrine krase 3 prstena NBA prvaka. Buford je jako rano shvatio kako se grade šampionske ekipe – pronaði vrhunskog igraèa koji æe nositi ekipu*, okruži ga s dva tipa koji sami po sebi ne mogu nositi ekipe ali savršeno sviraju na poziciji druge violine, daj tom trojcu masne ugovore i ostatak lovušine rasporedi na role playere, igraèe s klupe koji nisu bogznakavi ali imaju bar jednu elitnu sposobnost koja se ne mora ocrtavati u statistici – postavljanje blokova, obrana reketa, zastrašivanje protivnika i nevjerojatna sigurnost u clutch situacijama nose svoju vrijednost iako ih se ne može precizno izmjeriti brojkama. Buford je radio pogreške, nemoguæe ih je u potpunosti izbjeæi u NBA ligi, ali je shvaæao koncept.

*Buford nije pronašao Duncana nego ga je naslijedio. Nije mogao dobiti boljeg èovjeka za svoju momèad. Najbolji igraè nultih pokazao se kao kompletan košarkaš, èovjek koji je Spursima omoguæio da protivnike melju u defanzivi oslobaðajuæi ulaze u reket gdje je Duncan strpljivo èekao bekove da ih pošalje nazad. Omoguæio im je dugaèke napade i low post igru. Omoguæio im je da igraju nesebièno i tvrdo. Omoguæio im je da osvoje naslove.

Onda ga je zaboravio. Trejdanje za Richarda Jeffersona pokazalo se pogreškom. Okej. Nije bed. Dogodi se. Ono što vam se ne smije dogoditi je produljavanje te pogreške.

GM-ovi se èesto vežu za igraèe za koje su trejdali, èak i kad igraju slabo ostavljaju ih u ekipi. Kao da ne žele priznati da su pogriješili. Buford do produljenja Jeffersonovog ugovora nije pratio tu šprancu ponašanja. Sreæa njegova da æe mu amnestija omoguæiti brisanje Jeffersonovog ugovora iz knjiga Spursa. San Antoniju æe to omoguæiti da za dvije godine kada istièe Manuov ugovor krenu u ozbiljan rebuilding.

Samo da ne zabrljaju sa Duncanovim ugovorom koji istièe sljedeæeg ljeta. Buford je svojim radom zaslužio izgradnju nove dinastije San Antonija.

Memphis Grizzlies

Memphis je doèekao lockout u nezgodnom trenutku. Nakon sjajnog prošlogodišnjeg playoffa u kojem su Medeki dobili Spurse i svijetu poklonili jako lijepu, nesebiènu košarku njihovi navijaèi su se digli na noge. Jest da ih u Tenesseeju ima toèno 17 ako ne raèunamo rodbinu igraèa, ali i to je nešto. Grizzliesima treba skinuti kapu na lanjskom podvigu.

Prije offseasona zakaparili su èovjeka koji ih je nosio do playoff pobjede. Osobno nikad ne bi ponudio èetverogodišnji ugovor težak 16,5 milja po sezoni èovjeku koji je sklon debljanju i protuzakonitom ponašanju, no èinjenica je kako je Zach Randolph lani imao spektakularnu godinu i nametnuo se kao nezaustavljiva low post zvijer koja može nositi momèad.

Grizzliese svrbe prsti zato jer žele potpisati i Marca Gasola i na taj naèin osigurati dugogodišnju stabilnost svoje franšize. Ukoliko bace 10 milja godišnje na Gasola blago æe ga preplatiti, ali æe si u rosteru ostaviti igraèa koji još uvijek nije dosegao svoj puni potencijal. S obzirom da je ostatak rostera još uvijek brutalno jeftin i da za OJ Mayoa uvijek mogu dobiti pick ili dva Grizzliesi se nalaze u jako dobroj situaciji.

Amnesty bi trebali saèuvati kroz sljedeæe dvije godine i onda ga spièkati na solidnog Mikea Conleya koji je lani imao nekoliko lijepih utakmica, ali koji ne vrijedi ni polovicu od 8 milijuna dolara godišnje koliko æe dobijati kroz slijedeæih 5 godina.

New Orleans Hornets

Hornetse bi trebalo amnestirati i ugasiti. Momèad koja je zadnjih pet godina na rosteru imala jednog od pet najboljih igraèa lige, koja je imala nekoliko impresivnih playoff juriša i koja je gotovo u svakoj sezoni igrala jako dobru košarku došla je do ruba bankrota, a problemi su postali toliko veliki da ju je liga na kraju preuzela. Kad vam ne ide, kad ste u govnima i kad ne uèite iz svojih grešaka ne preostaje vam ništa drugo nego diæi ruke i pronaæi posao koji vam odgovara. New Orleans ima dugaèku povijest, osebujnu hranu, originalnu muziku i jebeno dobru NFL ekipu – treba li im stvarno košarkaška momèad za koju je samo rijetke briga? Ugasite ih ili ih pošaljite u Seattle i završite tu prièu jednom za svagda.

Chris Paul ju je odluèio završiti. Maestralni play Hornetsa još uvijek nije otvoreno rekao da æe nagodinu bježati iz Luzijane, ali sve glasine govore kako je najboljem pleju lige dopizdio Mardi Grass, Bourbon Street i poluprazna dvorana. Hornetsi æe teško dobiti premiju za Paula zato jer gospodin drži sve karte u svojim rukama, a njegov odlazak prisilit æe ih u težak i muèan rebuilding u gradu u kojem èak ni pobjede ne donose guzice u sjedala.

Hornetsi Paulu duguju 16 milijuna dolara godišnje što je još i malo s obzirom koliko dobro Paul igra, no svejedno imaju nekoliko gadnih ugovora na lageru. Emeka Okafor je puno bolji centar nego što ljudi govore, ali ne zaslužuje 13 milja godišnje kroz tri sezone. Svejedno, Hornetsima bi bilo puno bolje da se riješe bilo Trevora Arize koji je preplaæen za bar 2 milijuna dolara i koji izgleda nikad neæe ispuniti svoj potencijal, ili  Jarreta Jacka koji je solidan rezervni play, ali ne vrijedi 5,3 milijuna da ga ubiješ. Svejedno, Hornetsima se crno piše u oba sluèaja.

Houston Rockets

Daryl Morey slovi za jednog od najpametnijih i najinteligentnijih GM-ova u NBA-u. Èovjek je reputaciju zaslužio racionalnim razmišljanjem i korištenjem iznimno naprednih statistika koje u detalje seciraju igru svakog pojedinog igraèa, od postotka šuta iz odreðenih zona na terenu do kvalitete èuvanja toèno odreðenih protivnika u obrani. Unatoè svojoj reputaciji Morey se pokazao kao GM koji ne voli previše riskirati – jedini potez kojeg je iracionalno povukao bilo je dovoðenje Kevina Martina koje mu nije previše ni pomoglo ni odmoglo.

Moreyeva ekipa veæ dvije uzastopne godine nije bila u playoffu, no teško je GM-a Rocketsa optužiti za tragiène i tužne ozljede koje su Yao Minga izbacile iz lige. Morey trenutno ima solidnu momèad kojoj treba ili jedan pravi igraè da krene u playoff juriš ili rješavanje jednog igraèa da krene u ozbiljan rebuilding.

Morey na rosteru ima Kevina Martina i Luisa Scolu kao nositelje igre te hrpetinu mladih igraèa koji tek dolaze u godine kada trebaju pokazati što znaju i umiju.. Oni su relativno adekvatno plaæeni.* Morey bi mogao potrošiti amnestiju na Hasheema Thabeeta koji ne vrijedi petinu od svojih 5 milja koje je dobio po rookie skali, ali èemu? Thabeet se još uvijek može prometnuti u solidnog blokera, a nakon ove sezone mu ionako istièe ugovor.

*Martin je malo preskup sa svojih 12 milja, ali oprostit æemo mu milijun zato jer je Scola upravo za taj iznos potplaæen.

Morey æe vjerojatno zadržati amnestiju za crne dane. Što je sasvim logièan i razuman potez. Savršeno mu se uklapa u portfelj.

Denver Nuggets

Nakon što su se riješili teške melodrame koja ih je tištila prošle sezone Nuggetsi su ostali u zanimljivom položaju. Salary cap je èist (imaju gotovo polovicu za nova potpisivanja), roster je krcat jako dobrim role playerima i sve što im treba je kvalitetan superstar. Koje je teško dobiti u NBA ligi, naroèito ako igrate u Denveru koji baš i nije omiljena destinacija velikih zvijezda.

Denver teško možemo nazvati rebuilding ekipom, ali nije ni ekipa za naslov. Kada bi sljedeæe dvije godine zadržali status quo možda bi imali šansu nabasati na kakvog podcijenjenog igraèa u free agencyu ili na draftu. Njihov cilj bi trenutno trebao biti zadržavanje salary cap fleksibilnosti.

To znaèi kako ne smiju preplatiti Nenea koji æe tražiti masnu paru. To znaèi kako se trebaju kloniti JR Smitha jer nije normalan. To znaèi da je bolje dati 7 milja Arronu Afflalu koji je drastièno podcijenjen igraè, jedan od pet najboljih obrambenih igraèa izvan reketa koji je drastièno popravio svoj šut, nego Wilsonu Chandleru koji je enigmatièan, koji nije konzistentan, koji ima visok plafon, ali ima i dosta nizak pod.

Nuggetsi bi trebali zadržati svoj amnesty clause iako je sasvim jasno da Al Harington ne zaslužuje 6,5 milja kroz 4 godine, i da Birdman ne zaslužuje 4,5 milijuna kroz tri. No u NBA-u je lako napraviti pogreške. Manje još možete istrpjeti. Velike baš i ne.

Portland Trail Blazers

Tuga me hvata kada razmišljam o Brandonu Royu, tom talentiranom, inteligentnom, profinjenom igraèu kojeg kao da je Tim Duncan dojio na svom krilu. Roy me oduševljavao zato jer je bio beskrajno hrabar na terenu, zato jer se znao izdiæi iznad svojih fizièkih limita, zato jer je znao igrati timski i zato jer mu je produktivnost uvijek bila na prvom mjestu.

Roya je bilo teško èuvati zbog niza sitnih pokreta, trzaja tijelom, glavom, kukovima koji bi obrambene igraèe uvijek izbacivali iz ravnoteže. Prošle smo sezone svjedoèili pogrebu Royevih koljena. Brandon više nije takav igraè.

Portland mu duguje 17 milja godišnje kroz 4 sezone. Jasno je da æe ga amnestirati. Ništa drugo im ne preostaje.

Minnesota Timberwolves

Raspodjela budžeta u Minnesoti jasno govori kakvu je ekipu složio David Kahn. Unatoè tome što nemaju igraèa skupljeg od 6,2 milijuna godišnje Wolvesi su uspjeli napuniti salary cap do vrha. Njihov roster je takav – bez prave zvijezde*, s brdom drugih, treæih i èetvrtih opcija, ali i bez jednog pravo lošeg igraèa. Da, èak je i Darko okej, iako ne vrijedi 5 milja.

* Sori Kevine, obožavam te, ali jasno je da nisi tip igraèa koji sam može nositi momèad do playoffa. Jebiga, nisi. Druga opcija – nema sumnje. Prva? Jok. Nemoj me tuæi sad, šou mi sam lav.

Sve æe se promijeniti dogodine kada istièu Loveov, Randolphov i Beaslyev ugovor. Wolvesi bi mogli iskoristiti amnestiju na Darku (5 milja godišnje kroz 3 godine) ili Bradu Milleru (5 milja kroz 2 godine), no najpametnije bi bilo da iskoriste svoju opciju za tri godine kada policija otkrije kako je Michael Beasley, èovjek kojem je David Kahn u ljeto 2012. godine dao ugovor težak 55 milja na 4 godine, uzgojio plantažu marihuane na granici nacionalnog parka Chippewa.

Oklahoma City Thunder

Sam Presti je pokazao svojim kolegama kako se slaže prava ekipa i da nije kulturan i uglaðen èovjek, da više nalikuje recimo meni, nabijao bi im to na nos svake godine plešuæi i pjevajuæi dok posramljeni Bryan Colangelo s mržnjom bulji u njega.

GM Thundera trenutno nema ni jednog jedinog preplaæenog igraèa na rosteru. Nate Robinson i Nazr Mohammed sigurno ne zaslužuju 4,5 i 3,7 milijuna po sezoni, ali obojici ugovor istièe nakon ove godine. Collisonova ogromna plaæa srozala se na svega 3,2 milijuna ove sezone zbog Prestijevih genijalnih postavki u Nickovom ugovoru, a igraèe poput Shefoloshe, Westbrooka i Hardena još uvijek dobija za bagatelu.

Kendrick Perkins predstavlja jedini potencijalni problem za ovu momèad. Nježni div zaslužuje svojih 8 milja godišnje èisto zbog toga jer u NBA-u nema puno igraèa koji vam sami mogu držati reket u defanzivi, ali Perkins uvijek može postati bolna toèka ukoliko mu zdravlje ode kvragu. Prestiju ne preostaje ništa drugo nego èuvati amnestiju za sluèaj nesreæe.

Utah Jazz

Postoje rijeèi u ovom našem krasnom jeziku koje mi se jako sviðaju. Jer zvuèe blesavo. Šlafrok, žalfija, jetrva, takve rijeèi. Stubokom je jedna od njih. U Salt Lake Cityu prošle se godine sve stubokom promijenilo. Prvo je otišao Jerry Sloan koji više nije imao snage natezati se s igraèima i tako zapeèatio 23 godine povijesti kluba. Nakon toga je otišao Deron Williams i gurnuo nadgrobni spomenik na buduænost Jazza.

Ova je ekipa graðena za osvajanje naslova ali joj nedostaje središnja figura. Ona je puna preplaæenih igraèa koji su dobili takve ugovore kako bi pomogli Jazzu u jurišu na titulu. Okur, Jefferson pa èak i Millsap i Harris imaju ugovore koji ne odgovaraju njihovoj realnoj vrijednosti.

Kevin O’Connor bi mogao ispraviti probleme svoje ekipe èak i bez korištenja amnestije. Al Jefferson je preskup sa 14,5 milijuna na dvije godine, ali veliki Al i dalje ima vrijednost u NBA ligi i sigurno se za njega može dobiti i kapajuæi ugovor i pick prve runde. Memo Okur je prvi kandidat za amnestiju, ali njegov ugovor težak 10 milja istièe. Ugovor Devina Harrisa se smanjuje nakon ove sezone na prihvatljivih 8,5 milijuna, dok Paul Millsap ima potencijala da se nastavi razvijati i nagodinu zasluži 7,2 milijuna koje mu Utah duguje.

Jazz æe sljedeæe godine krenuti u neminovni rebuilding. Predvoðeni Enesom Kanterom i Derrickom Favorsom morat æe izgraditi svoje krilne pozicije i strpljivo èekati na novu priliku. Za koju im amnestija ni ne treba, ukoliko pametno odigraju svoju ruku.

Los Angeles Lakers

Škripa parketa i udaranje lopte o izlizani pod Staples centra Mitchu Kuptchaku su toliko poznat zvuk da ih uopæe ne primjeæuje. Dok otvara vrata trening dvorane sjedokosi GM Lakersa se preznojava. Iza sebe ima tisuæe pregovora, no svaki put kad razgovara s ovim èovjekom hvata ga trema. Kobe Bryant èak i ljudima koji ga poznaju izgleda nedodirljivo.

– Bok Kobe – pozdravlja Kuptchak dok Bryant uzima skok šut s krila – Otkad si ovdje?

Kobe prima loptu od djeèaka pod košem, skaèe sebi u desno, diže se, lopta leti i prolazi kroz mrežicu bez da je dodirnula obruè. Tek tada se Bryant okreæe Kuptchaku.

– Od pet ujutro – odgovara mu.

– Kobe, pa to su tri sata. Misliš da je pametno stavljati toliko optereæenja na tvoja nova koljena? – pita Kuptchak  nervozno.

Kobe staje u pokretu, okreæe se prema GM-u Lakersa, sa èela mu se znoj cijedi u valovima.

– Mike – kaže sa onim svojim ciniènim smješkom – jesi li ti možda lani izgubio od onog jebenog Švabe? Ha? Jesi li ti dopustio da ti ga tip koji ima frizuru ko curica smjesti u pakšu, ha? Misliš da æu to opet dopustiti? Misliš da mi se sviða kada me Mark Cuban na Twitteru kara u guzu? Ha? Misliš li, ha?! Slušaj me papèino, ako moram u ovoj smrdljivoj dvorani trenirati pet sati dnevno, ako moram crknuti da osvojim još jedan naslov, e pa trenirat æu, pizda mu strinina! – izgovara bijesni Bryant, okreæe se na peti i pogaða skok šut iz okreta.

– Dobro, dobro, nemoj se ljutiti – prièa Kuptchak pomirljivo dok se oslobaða iz svilenog stiska kravate – To je zapravo ono o èemu bi želio s tobom prièati.

Kuptchak prièeka, no ne dobije odgovora. Kobe i dalje šutira ne obaziruæi se na GM-a Lakersa. Zbunjen, Mike Kuptchak nastavi.

– Èuj, Kobe, što ti najviše želiš u životu, ha? Jesu li to novci ili je to naslov? Želiš stiæi Jordana, ne? Želiš taj šesti prsten! Ali Kobe, naša ekipa je ostarila, znaš. Budžet nam prelazi 91 milijun dolara. Nemamo prostora da osvježimo ekipu i…

– Trejdajte onog jebenog Andrewa. Tip se èešæe kvari od Yuga – odgovara Kobe šutirajuæi bez prestanka.

– Da, da, to je opcija, ali znaš i sam da je nemoguæe naæi pravog centra u ligi – kaže Kuptchak, stane i opet okrene tijek razgovora na svoj mlin – Znaš da æemo po novim pravilima imati pravo izbrisati jedan ugovor sa rostera?

-Da, i?

Kuptchak proguta knedlu. Sabere se i nastavi, crven u licu.

– Kobe, tvoja koljena su otišla kvragu, želiš naslov ali ne možeš sam, to smo vidjeli i lani. Svi znamo da si star, èak i ti, zato i toliko treniraš. Imaš možda još dvije ili tri sezone da dostigneš Jordana. Nakesao si se para, imaš sponzore, ne treba ti lova, trebaju ti naslovi. Èuj, znam da zvuèi ružno, ali mi bi te amnestirali, izbrisali ovih 27 milijuna dolara godišnje i dali ti novi ugovor težak 15 milja, a ostatak spièkali na osnaživanje ekipe. Šta kažeš?

– Mike, da sam lošije volje sad bi te udavio zato jer želiš najboljem igraèu lige smanjiti ugovor. Ali ovo što govoriš ima smisla. Ima, majku mu. 15 milja… – kaže Kobe, držeæi loptu u rukama. Tada mu na um pada nova pomisao – Èek malo, koliko Španjolac zaraðuje?

– Kobe, ne znam zašto je to bitno…

– Oooo, bitno je,  mali, bitno! Koliko Pau zaraðuje?! – prodere se Bryant.

– Ovaj, eh, znaš, mislim da nekih 19 milijuna godišnje – odgovara Kuptchak dok mu ljutiti Kobe prilazi.

PUŠI KURAC MAJK! ODI U PIZDU STRININU! JA SAM 20 PUTA VEÆI IGRAÈ OD TOG JEBENOG GASOLA! NIJE DOVOLJNO ŠTO MORAM SLUŠAT KAKO NAM JE ON DONIO NASLOV PRIJE 2 GODINE IAKO SAM JA BIO MVP, NEGO BI SADA TREBAO IMATI MANJI UGOVOR OD NJEGA?! JESTE LI VI NORMALNI! PA UBIÆU VAS SVE!!!

Kuptchak napravi dva koraka nazad, a djeèak pod košem zarije lice u dlanove. Niz nogu mu je curio žuti potoèiæ straha.

– Riješite se onog debila Artesta, a mene pustite na miru – odgovora Kobe.

– On se sad zove Metta World Peace – odvraæa Kuptchak.

– Ubiæu vas obojicu – reèe Kobe ispod glasa, okrene se licem prema košu i smjesti još jednu loptu u mrežicu.

Los Angeles Clippers

Èudno je što ovo kažem, ali Clippersi su na putu prema NBA vrhu. Blake Griffin æe kroz dvije godine postati jedan od pet najboljih igraèa lige, Eric Gordon veæ sada može igrati u All Star utakmicama, Eric Bledsoe bi mogao postati startni play lige ukoliko se nauèi kontrolirati, a DeAndre Jordan, unatoè tome što izgledom podsjeæa na osušeni slanac u pekari, svojom pokretljivošæu može braniti reket. Jedini èovjek kojeg Clippersi mogu amnestirati je Mo Williams*. Ne zato jer je Mo loš igraè, veæ zato jer ne vrijedi 8,5 milja godišnje. No nekako vjerujem da æe Clippersi zadržati ovu opciju za sebe.

* Moj mokri san je da Clippersi nekako utope bilo Mo Williamsa bilo Chrisa Kamana u Minnesottu za Rickya Rubia. Ricky bi time ostvario svoj san igrajuæi u toploj klimi, došao bi u momèad u kojoj ne bi osjeæao nikakav pritisak i mogao bi po èitave dane bacati alley oopove Griffinu i hraniti Gordona na krilu. To bi bio gušt gledati.

Golden State Warriors

Warriorsi još uvijek nisu odluèili što æe napraviti s Montom, mogu li on i Stephen Curry igrati u paru i u kojem bi se smjeru ova ekipa trebala razvijati.

Dobra vijest za njih je što mogu zadržati obojicu jer lova za GSW nije veliki problem. Probili su salary cap, ali korištenjem amnestije vratit æe se debelo ispod granice. Pitanje je samo hoæe li je iskoristiti na korisnog ali debelo preplaæenog Davida Leeja ili na beskorisnog, uvijek ozljeðenog i debelo preplaæenog Andrisa Biedrinsa.

Da se mene pita šupirao bi Litavca na brzaka, pronašao centra na slobodnom tržištu (kažu da je onaj Nene Hilario dobar), zadržao Montu i Currya i uživao u napadaèkoj košarci još par godina. No prije toga bi se raspitao koliko košta Dwight Howard i da li bi se želio sunèati na toplim plažama San Francisco zalijeva.

Sacramento Kings

Blaženi Kingsi su draftali još jednog visokog igraèa i bilo bi logièno da se riješe kakvog centra ili èetvorke, no svi njihovi centri i èetvorke su potplaæeni. Kingsi ne trebaju koristit amnestiju zato jer se nalaze debelo ispod salary capa i zapravo moraju potpisati neke igraèe kako ne bi plaæali penale, ali to ne znaèi da nemaju preplaæene ljude na rosteru.

Francisco Garica je solidan igraè s klupe, ali ne vrijedi 6 milja godišnje, a John Salmons je èovjek koji može biti startni bek u ligi ali ne bi mu dao 5, a kamoli 8 milja na godinu. Svejedno, Sacramento bi svoju amnestiju trebao saèuvati za crne dane koji uvijek dolaze u ovaj zabaèeni dio Kalifornije.

Phoenix Suns

Prošlog su ljeta Sunsi pametno zakljuèili da Amar’e i njegova raštimana koljena ne vrijede 20 milijuna dolara godišnje, a ušteðevinu su fino pospremili u banku, èekajuæi kakvog dobrog free agenta.

Šta? Nisu?! Spièkali su lovu na Childressa, Fryea i Warricka?! Na tri papka koji ni starteri ne mogu biti?! VOT D FAKING FAK?!?!?!??!

Phoenix je ekipa koja jasno ilustrira zašto se nalazimo u govnima u kojima se nalazimo. NBA franšize trebale bi milijarderima služiti kao igraèke, kao stvari kojima se mogu kurèiti, ne kao izvor zarade. Da imaju takav stav njihovi bi GM-ovi uvijek povlaèili poteze koji im omoguæuju da se bore za naslov. Potpisivanje ove trojice likova Sunsima omoguæuje samo da se još neko vrijeme bore za playoff, da se bore za tih par milijuna koji æe završiti u džepu vlasnika Roberta Sarvera i za ništa više.

Sunsi bi trebali amnestirati Josha Childressa, trejdati Stevea Nasha za pickove i krenuti u rebuilding. Sumnjam da æe se to dogoditi. Umjesto toga æemo gledati posljednju Nashevu sezonu u Sunsima*, taj posljednji èavao u lijesu generacije koja se u jednom trenutku sastojala od Nasha, Mariona, Amarea i Joea Johnsona, igrala najatraktivniju košarku i svejedno nije došla do naslova. Èak ni najbolji potezi GM-ova ne mogu osigurati borbu za naslov.

*Odnosno neæemo jer sezone neæe biti. Plaèe mi se.

Bilo je to sve. Idem krepat. Bez NBA lige ništa drugo mi ne preostaje. Pošaljite suæut na fejs.

Kolumnist Hrvoje Franèeski pokrenuo je vlastiti blog kojega možete posjetiti ovdje – Èovjek koji je buljio u ekran

Latest Posts

NE PROPUSTITE