Saturday, September 23, 2023

ZADNJE OBJAVE

Rick Barry

Rick Barry jedini je igraè u povijesti koji je bio najbolji strijelac u NCAA, NBA i ABA ligi. Zbog svog ponašanja jedna je od najosebujnijih liènosti u povijesti NBA lige. Èovjek bez dlake na jeziku.

Košarkaški buntovnik

Rick Barry roðen je 28. ožujka 1944. u Elizabethu, u saveznoj državi New Jersey. Rickov prvi košarkaški trener bio je njegov otac. Blizu rodnog mjesta završava srednju školu i upisuje se na sveuèilište Miami u saveznoj državi Florida. Njegov sveuèilišni trener bio je Bruce Hale koji æe kasnije postati Rickov tast. Za vrijeme studija Rick je upoznao Bruceovu kæerku Pam, a oženili su se 1965.

Na èetvrtoj godini sveuèilišta Barry je bio prvi strijelac NCAA s prosjekom od 37,4 koša po utakmici. San Francisco Warriorsi biraju ga na draftu 1965. Barry se sjajno prilagodio NBA stilu igre, prosjeèno je zabijao 25,7 koševa (èetvrti strijelac lige) te je proglašen rookiejem godine.

U drugoj NBA sezoni Barry je prvi strijelac lige s prosjekom od 35,6 koševa (prekida Wiltov niz od sedam naslova najboljeg strijelca lige). Igra fantastièno, MVP je All-Star utakmice koja se igrala u San Franciscu: zabio je 38 koševa u 34 minute uz šut iz igre 16-27. Trener Warriorsa je legendarni Bill Sharman kojemu je to prva NBA trenerska sezona. Voðeni trenerom Sharmanom i fantastiènim Barryjem Warriorsi ulaze u NBA finale. Tamo su pružili dostojan otpor fantastiènim Philadelphia 76ersima koje je predvodio Wilt Chamberlain (Sixersi su te sezone ostvarili rekordan omjer 68-13). Sixersi su dobili finale 4-2, a Barry je postavio rekord finala po najveæem prosjeku koševa u jednoj finalnoj seriji (40,8 koševa u prosjeku). Taj rekord trajao je 26 godina, sve dok ga 1993. u NBA finalu nije srušio Michael Jordan sa prosjekom od 41,0 koša po utakmici.

DOGAÐAJ BEZ PRESEDANA: ODLAZAK U ABA LIGU

Nitko nije oèekivao da æe Barry, jedva dva mjeseca nakon izgubljenog NBA finala, potpisati trogodišnji ugovor s Oakland Oaksima, momèadi u konkurentskoj ABA ligi. Nakon što je Barry potpisao za Oakse Warriorsi su ga tužili kako bi ga sprijeèili da napusti njihov klub. Sud je presudio da Barry pripada Warriorsima do kraja sezone 1967/68. zbog tzv. opcijske rezervne klauzule. Sud je još odredio da Barry može igrati za Oakland, ali tek nakon što odsjedi cijelu sezonu 1967/68. Tvrdoglavi i nepopustljivi Barry tako odluèuje propustiti cijelu sezonu 67/68.

Bio je prva superzvijezda koja je prešla iz NBA lige u ABA ligu. Bio je to presedan u amerièkoj košarci. Prema rijeèima Barryja, prelazak u Oakland nije bio samo financijske prirode. A za trogodišnji ugovor dobio je 225000 dolara plus 15 posto dionica kluba. Razlog prelaska u Oakland bio je i tast Bruce Hale koji je postao novi trener Oaklanda. Ali bez zeta koji mora propustiti sezonu 1967/68. Bruce Hale vodi momèad koja igra loše. Izgubili su zadnjih 17 utakmica regularnog dijela, a sezonu su završili s omjerom 22-56 (najgori omjer u ligi). Hale je zbog toga dobio otkaz i tako je propala prilika da zet i tast zajedno suraðuju u Oaksima.

Novi trener Oaksa postao je Alex Hannum. Nakon što je napokon u sezoni 1968/69. zaigrao za Oakse Barryju se dogaða peh: sredinom sezone ozlijedio je koljeno, odigrao je samo 35 utakmica te sezone. Bio je vodeæi strijelac ABA lige (34,0 koševa u prosjeku). U glasovanju za MVP-ja bio je drugi, iza Mela Danielsa iz Indiane. Oaksi bez ozlijeðenog Barryja osvajaju ABA naslov.

Franšiza Oaklanda nalazi se u financijskim problemima i na poèetku sezone 1969/70. Oaksi objavljuju da sele momèad u Washington. Nakon selidbe u Washington Barry pokušava poništiti ugovor i ponovo postati igraè Warriorsa jer je smatrao da u sluèaju preseljenja momèadi ima pravo na to. Barry je dobio usmene garancije èelnika Oaklanda da može napustiti klub u sluèaju preseljenja momèadi, ali kako to nije nigdje pisalo u ugovoru sud je naredio Barryju da mora ostati u novoj ABA momèadi. Barry nije bio presretan što mora igrati u Washingtonu, ali tamo je proveo samo jednu sezonu. Nakon toga Washington Capitolsi sele se u Virginiu. Barry nije želio igrati u Virginiji. Zamjerio se svima u Virginiji zbog uvredljivih izjava, a posebno je legendarna njegova izjava: “Ne želim da mi sin ide u školu u Virginiji i dolazi kuæi govoreæi južnjaèkim naglaskom.”

Barry je ubrzo mijenjan u New York Netse. Tamo je igrao dvije sezone. U NBA ligu se vraæa u sezoni 1972/73. I to k istom klubu koji ga je draftirao, samo što je ovaj put klub promijenio ime u Golden State Warriors.

Barry se vratio u NBA kao kompletniji igraè. Ojaèao je, a postao je i puno bolji asistent.

NEZABORAVNO NBA FINALE 1975.

Barry je 1967. izgubio NBA finale s Warriorsima, a u ABA finalu 1969. nije mogao igrati jer je bio ozlijeðen. Toliko željeni naslov napokon je osvojio u sezoni 1974/75. U NBA finalu su igrali protiv Washington Bulletsa koji su imali jaku momèad predvoðenu Wesom Unseldom i Elvinom Hayesom. Sve prognoze davale su izglede Washingtonu, Golden State su svi otpisali. To je bilo i logièno buduæi da su regularni dio sezone Bulletsi završili s omjerom 60-22, a Golden State sa 12 pobjeda manje (48-34). I još su prije poèetka te sezone mijenjali sjajnog veterana Natea Thurmonda u Chicago za Clifforda Raya. Ali momèadska igra te fantastièna obrana pomogla je Warriorsima da u NBA finalu pometu favorizirane Bulletse. Warriorsi su dobili prvu utakmicu finala u gostima, odluèio ju je Barry košem 38 sekundi prije kraja. Na domaæem terenu su dobili i drugu utakmicu uz 36 koševa Barryja. On je pogodio dva slobodna bacanja 23 sekunde prije kraja za pobjedu Warriorsa 92-91. U treæoj utakmici Barry je zabio 38 koševa uz 4 skoka i 6 asistencija. Slobodna bacanja gaðao je 14-16. Warriorsi su dobili tu utakmicu 109-101 i poveli 3-0 u seriji. Dva dana kasnije, Bulletsi su pometeni i to na domaæem terenu – Warriorsi dobivaju finale s glatkih 4-0. Bila je to vjerojatno najveæa senzacija u povijesti NBA lige. Warriorsi iz te sezone su možda i najpotcjenjenija momèad u povijesti sporta. Ugledni sportski tjednik Sports Illustrated nakon osvojenog naslova nije stavio Warriorse na naslovnicu, a nisu bili niti na tradicionalnom prijemu kod amerièkog predsjednika.

Barry je bio MVP finala: u èetiri utakmice imao je prosjek od 29,5 koševa, 4,0 skoka i 5,0 asista.

Barry: “To je bila sjajna momèad. Takve bi sve momèadi trebali biti. Imali smo sjajnu kemiju u ekipi. Išli bi na zajednièke veèere, zajedno smo išli i u kino, to nije bila neka od momèadi za koju ste èuli da je osvojila naslov ali nije imala sjajan meðusoban odnos suigraèa. Imali smo fantastiènu kemiju na košarkaškom terenu i izvan njega.”

Warriorsi su i u sezoni 1975/76. bili blizu NBA finala, ali su u sedmoj utakmici finala Zapada izgubili od Phoenix sunsa.

Dvije posljednje sezone Barry je proveo igrajuæi za Houston Rocketse, a umirovio se nakon sezone 1979/80.

Za Barryja se govori da je bio jedan od najboljih pod pritiskom.

“Nema pritiska ako imaš pouzdanja u sebe,” rekao je Barry. “Živio sam za trenutke u kojima bih imao loptu u svojim rukama kada se utakmica lomila. Imao sam dovoljno pouzdanja u sebe da sam želio zabiti pobjednièki šut.”

Nikada nije bio MVP lige. U glasovanju u sezoni 1966/67. bio je peti, u sezoni 1973/74. sedmi, u sezoni 1974/75. èetvrti, u sezoni 1975/76. èetvrti. Sve do 1980. MVP se birao glasovima NBA igraèa. Naravno, Barry zbog svoje prgave naravi i èinjenice da je bio jedan od najomraženijih igraèa u ligi nije baš imao velike šanse da osvoji MVP nagradu. Barry smatra da je morao biti MVP u sezoni 1974/75. Završio je èetvrti u glasovanju, iza Boba McAdooa, Davea Cowensa i Elvina Hayesa. Barry o tome kaže: “Nisam bio MVP jer su igraèi glasovali, igraèi su posljednji koji æe biti objektivni. Odigrao sam najbolju sezonu u životu, mislim da sam trebao biti MVP te sezone. Da se MVP bira na današnji naèin (glasovima novinara), te godine osvojio bih tu nagradu. Ne dobiti MVP nagradu je jedna stvar. Ali biti èetvrti u glasovanju, to je smiješno.”

U sezoni 1974/75. Barry je:

– Bio drugi strijelac lige (30,6 koševa, McAdoo je bio prvi
– Bio prvi u ligi po postotku slobodnih bacanja (90,4 posto)
– Bio vodeæi u ukradenim loptama (2,9)
– S Peteom Maravichem dijelio peto mjesto na listi najboljih asistenata lige (6,2)
– S Golden Stateom ostvario najbolji omjer u Zapadnoj konferenciji (iako su imali omjer 48-34)

I to je trebalo biti dovoljno za naslov MVP-ja lige, ali barem se te sezone u play-offu utješio osvojenim naslovom i izborom za MVP-ja finala.

Barry je šest puta bio vodeæi u NBA ligi po postotku slobodnih bacanja (i još tri puta u ABA ligi). U mirovinu je otišao kao vodeæi u postotku slobodnih bacanja sa fantastiènim postotkom od 90,0 posto. Nakon Ricka samo je još jedan igraè imao bolji postotak slobodnih bacanja u karijeri – Clevelandov Mark Price (90,4 posto). Barry je slobodna bacanja gaðao starinskom metodom – ispod ruke.

Rick Barry, samoprozvani košarkaški cigan (vjerojatno zato jer je promijenio dosta momèadi u karijeri), jedna je od najosebujnijih liènosti u povijesti NBA lige. Bio je ultimativni perfekcionist, nije imao strpljenja za svoje pogreške, ili pogreške drugih. Temperament i prgava narav æe ga dosta koštati u životu, ali nikad se nije želio promijeniti. Svaðao se sa sucima, znao se derati na suigraèe, bio je arogantan. Vjerojatno zato i nikada nije dobio priliku da bude trener u NBA ligi, iako mu je to bila velika želja. Èak nije dobio priliku niti da bude pomoæni trener u NBA. Èini se da Barry plaæa visoku cijenu zbog svojih postupaka u proteklim godinama. Možete ga ili voljeti ili mrziti. Nema sredine.

BARRY MEÐU 50 NAJVEÆIH IGRAÈA SVIH VREMENA:

Bio je superzvijezda u dvije lige (NBA i ABA). U 14-godišnjoj karijeri Barry je zabio više od 25000 koševa, gotovo 7000 skokova i gotovo 5000 asistencija. Ako raèunamo obje lige ima sljedeæe prosjeke: 24,8 koša, 6,7 skokova i 4,9 asistencija. U NBA ligi je prosjeèno zabijao 23,2 koša, 6,5 skokova i 5,1 asistencija. U NBA play-offu ima prosjek od 24,8 koševa, 5,6 skokova i 4,6 asistencije. Èetiri puta bio je izabran na ABA All-Star utakmicu, 8 puta na NBA All-Star. Pet puta izabran u All-NBA prvu momèad. U Kuæu slavnih je izabran 1987, a 1996. je izabran meðu 50 najveæih igraèa svih vremena.

OSOBNI KARTON:

Ime: Ricky
Prezime: Barry
Pozicija: Nisko krilo
Roðen: 28. III. 1944., Elizabeth, N.J.
Visina: 201 cm
Težina: 100 kg
Sveuèilište: Miami (Florida)
Draft: San Franciso Warriors, 1965

Latest Posts

NE PROPUSTITE