Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Robert Horry: Curry je bolji napadač od Bryanta

Stephen Curry mora još puno toga uraditi da bi sebi izgradio nasljeđe kakvo ima Kobe Bryant. Legenda Los Angeles Lakersa u svojoj kolekcija ima pet naslova prvaka, dvije nagrade za najkorisnijeg igrača finala, jednu MVP nagradu regularne sezone, te osamnaest All-Star nastupa. S druge strane, bek Golden State Warriorsa ima “samo“ jedan naslov prvaka, jedan prsten i tri nastupa na All-Star utakmici. No, postavlja se pitanje: je li Curry već sada bolji napadač nego što je to Bryant bio na svom vrhuncu?

Zanimljivu izjavu je dao sedmerostruki NBA prvak i nekadašnji Bryantov suigrač, Robert Horry. U gostovanju na SiriusXM radiju, legendarni Big Shot Bob je rekao:

Kobe ni u svojim najboljim godinama nije bio tako dobar šuter za tri poena. Njega su karakterizirali ulazi, napadanje obruča i zakucavanja. Steph može ulaziti i šutirati floatere. Može i šutirati s polovice terena. Morate ga stalno čuvati.“

Usporedimo njihove napadačke učinke: uzmimo da je najbolja Bryantova sezona bila 2006/2007 kada je prosječno bilježio 31,6 poena i 5,4 asistencija po utakmici, uz true shooting percentage od 58% i usage rate od 33,6.

Ove sezone, Curry u prosjeku zabija 29,8 poena i dijeli 6,4 asistencija po utakmici. True shooting percentage mu je 68,2% a usage rate 32,3.

Brojke govore da je Curry dosta efikasniji napadač nego što je to Bryant ikada bio. Međutim, Crna mamba je u svojim najboljim godinama bio rasni obrambeni igrač koji je redovno čuvao najbolje protivničke bočne igrače. Curry nije loš obrambeni igrač kako neki njegovi kritičari tvrde (u prosjeku 2,2 ukradene lopte po utakmici), ali nije i vjerojatno nikada neće postati lockdown defender poput Kobeja.

Uspoređivanje igrača iz različitih era je težak i nezahvalan posao, ali ono što je sigurno jeste da će Kobe Bryant ovog ljeta otići u mirovinu kao jedan od najvećih košarkaša ikada, a iako još ne znamo kakva će biti Curryjeva ostavština, već sada možemo reći da je vjerojatno najbolji šuter svih vremena te jedan od najboljih napadača. Igrač koji kao da je skrojen za modernu NBA igru.

Latest Posts

NE PROPUSTITE