Sunday, December 10, 2023

ZADNJE OBJAVE

Robert Horry

Robert Horry je amerièki košarkaš koji igra na poziciji krila, a roðen je 25. kolovoza 1970. godine u Hartford Countyu, država Maryland. Inaèe, Horry je vlasnik èak 7 NBA prstena, a veæinu svoje karijere proveo je u Lakersima i Spursima.

U srednjoj školi Naismith Alabama osvojio je nagradu kao igraè godine. Pohaðao je sveuèilište u Alabami gdje je igrao sa buduæom NBA zvijezdom Latrell Sprewellom i bio je draftan na NBA draftu poslije završetka školovanja na sveuèilištu.

Horrya su na NBA draftu 1992. kao 11. pick izabrali Houston Rocketsi gdje je igrao poziciju krila. U rookie sezoni prosjeèno je ostvarivao 10,1 poena po utakmici. Prve 4 NBA sezone proveo je u Houstonu kojima je pomogao da osvoje naslove prvaka 1994. i 1995., no postavio je i osobne rekorde. Naime, u jednoj èetvrtini zabio je èak 5 trica u NBA finalu dok je u jednoj utakmici imao èak 7 ukradenih lopti. U sezoni 1993-94 bio je All-star igraè.

Horryu je malo falilo da ne osvoji prsten u Houstonu. U veljaèi 1994. on i Matt Bullard su bili trejdani u Detroit Pistonse za Seana Eliotta, no ovaj nije prošao ljeènièki pregled jer je imao problema s bubrezima tako da od ovog tradea nije bilo ništa. Horry je kasnije izjavio da mu je to spasilo karijeru. Horry je postajao kljuèan igraè za Rocketse i poèeo je dobivati reputaciju kao veliki šuter jer je pogodio skok šut za pobjedu u zadnjim sekundama protiv San Antonio Spursa u prvoj utakmici finala zapadne konferencije.

19.kolovoza 1996.Horry i Sam Cassell su trejdani u Phoenix Sunse za tadašnjeg MVP-aa Charlesa Barkleya. Za vrijeme jedne utakmice, Horry se posvaðao sa trenerom Dannyem Aingom kojemu je Horry bacio ruènik u lice.

Upravo taj incident je doveo do Horryeve suspenzije i tradea u Lakerse 10.sijeènja 1997. za Cedrica Ceballosa. Horry je bio èlan Lakersa kad su osvojili 3 uzastopna naslova prvaka (2000,2001,2002) i stekao je reputaciju clutch playoff šutera jer je èesto znao odluèivati utakmice Lakersa kad je bilo najpotrebnije.

U tom trogodišnjem razdoblju, Horry je zabijao jednu kljuènu tricu u bar jednoj utakmici kroz 4 uzastopne playoff serije (poèevši sa NBA finalem 2001.), ali vjerojatno najvažnija je bila ona u 4. utakmici konferencijskog finala 2002. protiv Sacramento Kingsa. Lakersi su gubili 2-1 u toj seriji i zatim su otišli na gostovanje u Sacramento. Lakersi su u 4.utakmici gubli na poluvremenu 24 razlike. No, u drugom poluvremenu su proigrali tako da su 11 sekundi prije kraja gubili 99-97. Nakon što su i Kobe Bryant i Shaquille O’Neal promašili polaganja i zatim je Vlade Divac zgrabio loptu i bacio je loptu prema liniji za 3 poena kako bi vrijeme što prije prošlo, no tamo je bio Robert Horry koji je pogodio tricu sa zvukom sirene. Lakersi su dobili èetvrtu utakmicu i poravnali rezultat na 2-2. Bez ove pobjede, Lakersi bi gubili 3-1. Na kraju su pobjedili u 7 utakmica, a u velikom NBA finalu pomeli su New Jersey Netse sa 4-0.

2003.u playoffu, Lakersi su bili na rubu 4. uzastopnog NBA naslova, ali su ih izbacili San Antonio Spursi koji su pobjedili 4-2. Ono što je zanimljivo u toj seriji je bila peta utakmica koju su Spursi dobili 96-94. Iako su vodili sa èak 25 razlike,Spursi su na kraju jedva pobjedili. Naime, šut za pobjedu Lakersa, pri rezultatu 96-94 imao je upravo Horry, no ovaj put je promašio tricu te su tako Lakersi izgubili.

2003. godine Horry je kao free agent potpisao za San Antonio Spurse koji su branili titulu NBA prvaka. Horry je bio važan igraè u redovima Lakersa, dok je njegova minutaža u Spursima bila dosta manja zahvaljujuæi treneru Gregu Popvichu.

U sezoni 2004-05 Spursi su došli do NBA finala i osvojili još jednom titulu najbolje momèadi lige. Horry je bio jako važan igraè u cijelom playoffu jer je trice gaðao 38 od 85. U 5. utakmici NBA finala protiv Detroit Pistonsa, Horry je bio najzaslužniji za važnu pobjedu i vodstvo u seriji od 3-2. Naime, nakon što je zabio svega 3 poena u prve 3 èetvrtine, Horry je u zadnjoj èetvrtini i produžetku postao prvo ime Spursa jer je zabio èak 21 poen. Spursi su dobili utakmicu rezultatom 96-95 zahvaljujuæi trici Horrya u zadnjim sekundama susreta. Spursi su slavili sa krajnjim rezultatom od 4-3, a to je bila 3. titula prvaka Spursa u 7 sezona. Horryu je to bio 6. prsten èime se izjednaèio s Michael Jordanom.

2007. je bila neparna godina i opet pobjednièka za Spurse. Iako je Horry u polufinalu zapadne konferencije protiv Phoenix Sunsa dobio iskljuèenje u 4. utakmici te tako nije igrao 5. i 6. utakmicu, Spursi su ipak slavili u 6 utakmica i bez njegove pomoæi. U velikom finalu pobjedili su Cleveland Cavalierse LeBrona Jamesa sa 4-0 te tako osovjili 4. NBA prsten u 9 sezona. Horryu je to bio 7. NBA prsten. Iste te sezone Horry više nije nosio dres s brojem 5 veæ 25 jer je broj 5 pripao Imeu Udoki.

Rekordi
Horry je drugi igraè svih vremena po broju ubaèenih trica u playoffu, bolji od njega jedino je Reggie Miller. Takoðer drži rekord od 53 trice u NBA finalima, èime je srušio rekord Michaela Jordana sa njegove 42 trice.
Horry je 2005. godine osvojio svoj 6. NBA prsten èime se pridružio Johnu Salleyu kao jedini igraè koji je s 3 razlièite momèadi osvajao prsten. Robert Horry, Don Harper i Dennis Rodman su jedina tri igraèa koja su osvojila NBA prsten uzastopno sa 2 razlièita tima. Poslije Kareem Abdul Jabbara, igraè je sa najviše NBA playoff utakmica. Pridružio se Kaaremu, Jordanu i Scottie Pippenu kao jedini igraè sa 6 NBA prstena, a da nije igraè Boston Celticsa.
Takoðer drži individualni rekord sa 7 ubaèenih trica bez promašaja, ostvario je to protiv Utah Jazza u polufinalu zapadne konferencije u drugoj utakmici 1997. godine.

Najpoznatiji clutch šutevi
22.5.1995./ Finale zapadne konferencije, 1. utakmica/ San Antonio-Houston
Horry pogaða skok šut 6,5 sekundi prije kraja èime Rocketsi pobjeðuju 94-93

11.6.1995./  NBA finale, 3. utakmica/ Houston-Orlando
U zadnjim sekundama Hakeem Olajowun dodaje loptu Horryu koji preko Horacea Granta pogaða tricu te tako donosi pobjedu domaæinu sa 106-103 i vodstvo 3-0.

6.5.1997./ Polufinale zapadne konferencije, 2.utakmica / Utah-L.A.Lakers
Horry pogaða 7 trica bez promašaja. Ipak, Lakersi gube tu utakmicu, a na kraju su poraženi sa 4-1.

10.6.2001./ NBA finale, 3. utakmica/ Philadelphia-L.A.Lakers
Serija je bila izjednaèena na 1-1, a u treæoj utakmici Lakersi su minutu prije kraja imali prednost od 1 poena. Brian Shaw pronalazi u kutu Horrya koji 47 sekundi prije kraja zabija tricu te tako diže prednost Lakersa na 4 razlike.

28.4.2002./ 1. kolo zapadne konferencije, 3. utakmica/ Portland-L.A.Lakers
Gubeæi 10 sekundi prije kraja sa 2 razlike, Kobe Bryant probija Rubena Pattersona te dodaje loptu Horryu koji pogaða kljuènu tricu za pobjedu Lakersa.

26.5.2002/ Finale zapadne konferencije, 4. utakmica/  L.A.Lakers-Sacramento
Nakon promašenog polaganja Shaquillea O’Neala, centar Kingsa Vlade Divac hvata loptu i baca je prema naprijed, no u krive ruke. Naime, Horry hvata tu loptu i zabija tricu sa zvukom sirene za pobjedu 100-99.

19.6.2005./ NBA finale, 5. utakmica/ Detroit-San Antonio
6 sekundi prije kraja produžetka Horry zabija tricu za pobjedu Spursa 96-95 i vodstvo u seriji 3-2.

30-4-2007./ 1. kolo zapadne konferencije, 4. utakmica/ Denver-San Antonio
Spursi su vodili sa 1 poenom razlike, a Horry 30 sekundi prije kraja zabija tricu za pobjedu.

OSOBNI KARTON:
Robert Horry
Ime:Robert
Prezime:Horry
Pozicija:nisko krilo
Datum roðenja:25.ožujka 1970.
Visina:208 cm
Težina:109 kg
Sveuèilište:Alabama
NBA draft:11.pick 1992. (Houston Rockets)

Latest Posts

NE PROPUSTITE