Thursday, November 30, 2023

ZADNJE OBJAVE

Robert Parish

Legenda Boston Celticsa, Robert Parish danas, 30. kolovoza, slavi 59. roðendan te je prikladno da danas objavimo njegovu biografiju i prisjetimo na njegovu veliku karijeru kojom je zaslužio mjesto meðu najboljim igraèima Celticsa u njihovoj bogatoj povijesti.

Robert Parish: “Moje brojke? Nikad me nisu zanimale. Jedine brojke koje sam pogledao bile su one na semaforu. Na kraju utakmice. Ako su bile prave, tada bih lako zaboravio što se dogodilo na parketu. Koliko sam ubacio i koliko puta sam skoèio. Jer na kraju krajeva, samo je pobjeda važna.”

Danas nitko tko ga nije gledao ne bi na svoju listu 10 najveæih centara svih vremena uvrstio Roberta Parisha. Ovlaš bi pogledao njegove brojke kroz karijeru i krenuo dalje. I pogriješio. Parish je dva desetljeæa bio vrhunski NBA centar koji se skroz podredio kolektivu. Nikad nije težio samoisticanju. Legendarni Wilt Chamberlain jednom je izjavio: “Iako svi govore o Jabbaru i Mosesu Maloneu, za mene je Robert Parish najutjecajniji centar 80-tih”.

Tužba protiv NCAA lige

Iako je Robert Parish odigrao èetiri fenomenalne sezone na sveuèilištu Centenary iz Louisianne, njegova NCAA karijera odigrana je u velikoj sjeni. NCAA je 1965. donijela “Pravilo 1,6” pod kojim bi brucoši imali pravo nastupa za svoje momèadi ako bi njihove ocjene iz srednje škole i standardni test predvidjeli minimalni sveuèilišni prosjek ocjena od 1,6 na ljestvici od 1 do 4. Centanary je kod Parisha i 12 sportaša prije njega upotrijebio nestandardizirani test i kad je pretvorio bodove, Robert je prošao. No ubrzo je NCAA obavijestila Centenary da ne priznaje test i da Parish i ostali nemaju pravo igrati. Takoðer su naveli da sveuèilište neæe biti kažnjeno ako raskine stipendije s tim sportašima. Kad je Centenary to odbio NCAA ih je kaznio sa 6-godišnjom zabranom igranja na završnom turniru, a njihovi rezultati, statistike i samo postojanje sveuèilišta izbrisani su iz knjiga. Nekoliko dana nakon te oštre kazne NCAA je povukla “Pravilo 1,6”, no zabrana je ostala. Parish je zajedno s još èetvoricom igraèa podigao tužbu protiv NCAA i izgubio.

Njegovo ime neæete naæi ni u knjizi NCAA rekorda. Iako je bio najdominantniji sveuèilišni centar NCAA komisija ga nije predložila za reprezentaciju SAD-a za PanAmerièke igre 1975. Željevši ispraviti nepravdu, njegovo sveuèilište mu je platilo put za Salt Lake City gdje se održavao odabir igraèa. Parish ne samo da je izabran u momèad, nego je postao kapetan momèadi koju je kasnije vodio do zlata. Iako je imao brojne ponude iz NBA i ABA lige, Parish je ostao vjeran Centenaryju 4 godine. Profesionalni skauti su bili podijeljeni oko te njegove odluke. Nisu znali trebaju li se diviti njegovoj odanosti ili biti zabrinuti zbog nelogiènosti razmišljanja. Parish je na sve to rekao: “Nisam prešao na drugo sveuèilište ili u profesionalce jer Centernary nije u nièem pogriješio. Nimalo ne žalim za tim.”

Poèetak uz Ricka Barryja

Kao 8. izbor drafta 1976. izabrali su ga Golden State Warriorsi. Èinjenica da je igrao daleko od oèiju javnosti na kažnjenom Centenaryju naškodila je njegovom draft statusu buduæi da se od igraèa izabranih prije njega jedino Adrian Dantley mogao mjeriti s njim. Prve sezone bio je rezerva Cliffordu Rayu, a momèad predvoðena legendarnim Rickom Barryjem stigla je do polufinala Zapada.

Dvije godine kasnije Parish je u prvoj petorci i na sjajnom prosjeku od 17,2 koša, 12,1 skokova (7. u NBA) i 2,9 blokada (4. u NBA). No Barry je u Houstonu, a Warriorsi daleko od playoffa. Sljedeæe godine predvodi momèad u koševima, skokovima, blokadama i postotku šuta. Te 1980. Celticsi su izgubili finale Istoka od Sixersa. Nedostajalo im je visine pod obruèima, Dave Cowens i Cedric Maxwell (po 203 cm) teško su se nosili s Darrylom Dawkinsom i Caldwellom Jonesom (po 211 cm).

Boston je iz prijašnje zamjene dobio prvi pick drafta te godine i svi su oèekivali da æe izabrati centra Joe Barry Carrolla, no sjajni Red Auerbach je povukao još jedan genijalni potez. Mijenjao je Celticsov 1. i 13. izbor na draftu u Warriorse za Roberta Parisha i 3. pick koji je iskoristio da uzme Kevina McHalea. Parish je trebao biti rezerva Daveu Cowensu, no samo nekoliko dana prije poèetka sezone Cowens je najavio umirovljenje i Parish je upao u petorku uz Natea Archibalda, Chrisa Forda, Larryja Birda i Cedrica Maxwella.

Prva sezona u Celticsima i odmah naslov

O dolasku u Celticse Parish je izjavio: “Dolazak u Celticse najbolje je što mi se moglo dogoditi. Priznajem, u Warriorsima sam bio težak. I kao osoba i kao igraè. No dolaskom u momèad u kojoj su svi podreðeni samo jednom cilju, osvajanju naslova, nauèio sam ponovo uživati u košarci.”

Robert se sjajno snašao u novoj sredini. Bio je drugi strijelac i drugi skakaè, odmah iza Birda i veæ je u prvoj sezoni osvojio NBA naslov. Godinu dana kasnije u drugoj je petorci lige. U narednim godinama slijedi veliko rivalstvo izmeðu Boston Celticsa i Los Angeles Lakersa, razdoblje zlatnih 80-tih. Parish je redoviti sudionik All-Star utakmica i meðu najboljim skakaèima i blokerima lige. Bio je izrazito brz za centra, jedan od prvih koji su istrèavali kontre i završavali akcije zakucavanjima. Posjedovao je fenomenalan šut izvana, a obrambeno je takoðer sjajan, kako u igri jedan na jedan tako i kao kljuèni dio momèadske obrane Celticsa.

S Larryjem Birdom i Kevinom McHaleom èinio je “Big Three”, najbolju trojku visokih igraèa koju je svijet ikad vidio. Savršeno su se nadopunjavali, posebno s Birdom u glavnoj ulozi. Larry je bio vrhunski šuter i savršen asistent i kad su on i Chief igrali pick and roll bio je to praznik za oèi. Ako Parishov igraè ne bi preuzeo Birda, Larry bi šutnuo neometan. Ako bi izašao, Parish bi napravio roling i nakon Birdovog dodavanja slijedilo bi snažno zakucavanje. Nikad u povijesti košarke jedno krilo i jedan centar nisu tako dobro suraðivali.

Bio je veliki borac èije lice nije odavalo nikakve emocije, kao da je od kamena. Maxwell mu je nadjenuo nadimak koji ga je pratio kroz cijelu karijeru, nadimak Chief  ili poglavica po liku nijemog Indijanca iz kultnog filma “Let iznad kukavièjeg gnijezda”. Godine 1984. je osvojio drugi NBA naslov nakon što su u nevjerojatno izjednaèenom finalu pali Lakersi. Dvije godine kasnije u Bostonu je oformljena jedna od najboljih momèadi svih vremena. Kad je bila zdrava, petorci Dennis Johnson, Danny Ainge, Larry Bird, Kevin McHale i Robert Parish nije bilo ravne. Na klupi su imali dva bivša All-Star igraèa Billa Waltona i Scotta Wedmana, te dvojicu sjajnih bekova Jerryja Sichtinga i Sama Vincenta. Prohujali su ligom i osvojili Bostonov 16. naslov, a u Boston Gardenu su dobili 50 od 51 utakmice.

“Kad se danas sjetim tih vremena, ne mogu vjerovati koliko smo bili dobri. Uništavali smo protivnike”, rekao je Parish. Godinu dana kasnije pogodila ih je strašna serija nesreæa. Prvo se na zabavi predozirao i umro rookie Len Bias, igraè kojem su predviðali da bi mogao dosegnuti Jordanovu velièinu, a uslijedile su i ozljede Aingea, Wedmana te Waltona. No, za Parisha vrijeme kao da je stalo. Protiv Detroita je odigrao utakmicu karijere – 34 koša, 19 skokova, 9 asistencija i 5 blokada. Protiv Philadelphie je ostvario jedini triple-double u karijeri. Celticsi su nekako stigli do finala Istoka gdje su ih èekali Pistonsi.

Nokaut Billa Laimbeera

Momèad Detroit Pistonsa iz druge polovice 80-tih zvali su Bad Boysi. A najlošiji meðu lošim deèkima bio je svakako incidentni bijeli centar Bill Laimbeer. Finale Istoka 1987. donijelo je dvoboj ozljedama izmuèenih veterana iz Bostona i momèadi u usponu iz Detroita. Kod rezultata 2-2, u petoj utakmici Parish je po prvi i jedini put u karijeri izgubio živce. “Bill mi je uvalio lakat, što je u redu. I ja sam ih dovoljno uvalio u karijeri. Jedan, pa još jedan. Kažem mu, Bill pazi malo. Odgovorio mi je neka ne serem. Nisam izdržao”, priznao je Parish.

Iznervirani Parish je s èetiri udarca složio Laimbeera na parket Boston Gardena. Publika je podivljala od sreæe, a suci uopæe nisu ni zaustavili igru. Nisu vidjeli, ili bolje reèeno nisu htjeli vidjeti ništa. Laimbeer je dobio što je tražio. Parish je naknadno kažnjen s utakmicom neigranja i kaznom od 8 tisuæa dolara. Bird, koji je i sam imao šakaèki obraèun s Laimbeerom je nakon utakmice izjavio: “Bilo je to jedno od dobrih djela u povijesti civilizacije.” Bostonske novine su bile jednoglasne: “Pravda je uèinjena.” Celticsi su nekako u sedam utakmica izbacili Pistonse, no u finalu su  Lakersi bili prejaki.

I tu polako poèinje pad Celticsa. Ozljede i godine su poèele uzimati svoj danak. Prvo Walton, pa Johnson, Bird i McHale. No najstariji meðu njima pokazao se kao najizdržljiviji. Kad su u sezoni 1988/89 Celticsi ostali bez Birda, Parish je s 35 godina bio drugi skakaè lige i treæi po postotku šuta iz igre. Pokazao je da je velik igraè i bez Birda za što je bio nagraðen izborom u treæu petorku lige. U Bostonu igra još pet odliènih sezona,  posljednju uz našeg Dina Raðu, koji je izjavio: “Chief je genijalac. Sve može i sve zna. Ima 40 godina, a u jednoj akciji je triput blokirao 17 godina mlaðeg Alonza Mourninga. Van terena je veliki šaljivðija, no kad poène utakmica, vrhunski je profesionalac.”

U posljednjoj utakmici sezone uništava Bullse. Bullsi su trebali pobjedu da budu ispred Knicksa na prvom mjestu Istoka. Iako Celticsima utakmica nije ništa znaèila, pobijedili su nakon dva produžetka 104:94. Dee Brown je s 40 koševa bio briljantan, no igraè odluke bio je Parish koji je u drugom produžetku sam nadvisio Bullse 6-4. Iako u 41. godini života, u toj utakmici je odigrao èak 51 minutu. Bullsi su tako ostali utakmicu iza Knicksa, što ih je koštalo u playoffu pošto su od Knicksa ispali u sedmoj utakmici odigranoj u Madison Square Gardenu.

Nakon 14 godina u zelenom dresu Celticsa potpisuje za Charlotte Hornetse. Tamo je bio rezerva i mentor Mourningu. “Kad sam otišao u Charlotte, želio sam pomoæi Alonzu savjetima i igrati kojih 15-20 minuta. To mi je dovoljno. Kad se cijelu karijeru gurate i laktarite s tipovima poput Pata Ewinga, vaše tijelo osjeæa razliku izmeðu 15 i 35 minuta igre“, rekao je Chief.

6. travnja 1996. odigrao je svoju 1561. utakmicu, srušivši rekord Kareema Abdul-Jabbara. U pobjedi protiv Cavsa sudjelovao je s 14 koševa, 9 skokova, 4 asista i 3 blokade. U 43. godini života!

Kraj uz Jordana

Nakon dvije godine u Hornetsima karijeru završava u Chicago Bullsima uz Jordana, Pippena, Kukoèa i Rodmana. Bullsi su te 1996/97 sezone bili klasa za sebe i Parish se nije previše naigrao, no osvojio je svoj èetvrti naslov NBA prvaka. Izabran je meðu 50 najveæih igraèa svih vremena i uvršten je u Dvoranu slavnih, a njegov dres s brojem 00 umirovljen je u Bostonu.

Umirovio se s rekordnih 1611 odigranih utakmica. Borio se s centrima od Jabbara do Shaquillea O’Neala. Otkrio je i tajnu svoje dugovjeènosti: “Karate i joga. Svaki dan. Bio sam dobar prema svom tijelu i ono mi je omoguæilo 25 godina igranja vrhunske košarke.”

Nakon umirovljenja jedno je vrijeme bio trener u nižerazrednoj USBL ligi ( i trener godine u sezoni 2000/01). Danas radi kao specijalni savjetnik u svojim Celticsima, a èesto ga se može vidjeti i na treninzima gdje pomaže Docu Riversu prenoseæi mladim centrima Celticsa svoje ogromno znanje. Velika želja mu je postati glavni trener u NBA. Nadamo se da æe mu se želja jednoga dana i ispuniti.

Bivši igraè i današnji generalni menadžer Celticsa Danny Ainge izjavio je: Parish je bio ultimativni timski igraè. Imali  smo Birda i McHalea pa smo ga èesto zanemarivali. U nekoj drugoj momèadi mogao je imati 25 koševa i 15 skokova u prosjeku. No njega to nije zanimalo. Kad smo ga trebali, bio je uvijek tu. Nikad nije gunðao ako je netko drugi dobio loptu ili ako bi ga trener posjeo na klupu. Znalo se dogoditi da ga 4-5 utakmica u nizu ignoriramo a sljedeæu zakljuèimo da nam treba. Chief bi zabio 25 koševa i šutio.”

Osobni karton

Ime: Robert
Prezime:
Parish
Roðen:
30. kolovoza 1953.
Nadimak:
Chief (poglavica)
Pozicija:
Centar
Visina/težina:
213cm/113kg
Srednja škola: Woodlawn u Shreveportu
Sveuèilište: Centenary College of Louisiana
Draft: 8. izbor drafta 1976. (Golden State Warriors)

Statistika

Nagrade i priznanja:

NCAA prva petorka 1976.
NBA naslovi: 4 (1981., 1984., 1986., 1997.)
NBA druga petorka: 1 (1982.)
NBA treæa petorka: 1 (1989.)
NBA All-Star: 9 (1981., 1982., 1983., 1984., 1985., 1986., 1987., 1990., 1991.)
NBA Top 50 1996.
NBA Hall of Fame 2003.

Latest Posts

NE PROPUSTITE