Wednesday, April 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

Rookie pregled: Irving i Rubio ostali na vrhu

Nakon (ne)namjernog propuštanja prošlog tjedna, rookie pregled se vraæa na portal. Što li se promijenilo u ova tri tjedna od zadnjeg pregleda? Da li je neki igraè iskoristio pruženu priliku, jesu li oni dobri postali još bolji, a oni loši još gori, ako je to moguæe. Tko je preuzeo bitnu ulogu u svojoj ekipi, a tko je još uvijek samozatajan? Odgovore na neka od tih pitanja možete proèitati u ovom tekstu. I još jedna stvar, sreæa da ne moram nijednom spomenuti ime onog “Kineza” s Harvarda (kao što vidite da neæu ni ovdje) jer nije rookie, nego sophomore. O njemu se piše i previše.

Kandidati za novaka godine:

Kyrie Irving (1. izbor) – Unatoè ozlijedi zbog koje nije zaigrao posljednje 3 utakmice Irving je još uvijek prvi, ponajviše zbog toga što drži konstantu. U sezonu je ušao s prosjekom od 18 koševa i 5 asistencija, te taj isti prosjek drži i sada, tj. igra mu je konstantna. Istina, Cavsi su malo pali, te teško da æe do playoffa, iako se to u jednom trenutku èinilo realno, no Kyrie je i dalje prvo ime ove ekipe, i ti slabiji rezultati sigurno nisu njegova krivica. Unatoè sjajnim partijama, još uvijek nije pravi organizator igre, te još uvijek èekamo njegov prvi NBA double-double.

Ricky Rubio (5. izbor 2009.) – Ricky je takoðer konstanta. Oko 11 koševa i 8 asistencija, i tako cijelo sezonu, posebno otkad je dobio povjerenje i status prvog razigravaèa Timberwolvesa. Cijelo vrijeme je na rubu double-doublea, a nekoliko ih je veæ i ostvario. Osim veæ “opjevanih” asistencija, moramo priznati da mu se popravila i igra u obrani, gdje više ne gleda samo kako ukrasti loptu, nego pazi i na svog igraèa. No, to još uvijek nije dovoljno da se Wolvesi više približe mjestu u doigravanju, buduæi da je na Zapadu potrebno i više od 50% omjera, oko kojeg se oni cijelo vrijeme “motaju”.

Kemba Walker (9. izbor) – Bobcatsi su najlošija ekipa lige, igraju užasno te ih vjerojatno više ni gazda Jordan ne može gledati. No, to je došlo kao stvoreno za Kembu Walkera, prošlogodišnjeg MVP-a NCAA završnice koji je uzeo stvari u svoje ruke, i ako veæ ne pomogne ekipi, zašto ne pomoæi sebi. Tako i je, nakon svog prvog NBA double-double uèinka, Kemba je odluèio postati one man team, i iako po tome ne zaslužuje mjesto ovdje, brojke i slaba konkurencija su uèinili da je on ipak ovdje. 13 koševa i oko 4 skoka i asistencija po utakmica je njegov uèinak, koji ponajviše zbog promjene u njegovoj igri konstantno raste. No Bobcatsima to ne pomaže.

Kandidati za “kraðu” godine:

Marshon Brooks (25. izbor) – Iako ga je ozljeda na neko vrijeme udaljila od parketa, te se tek vratio nakon nje i odigrao 2 slabije partije, svojom ukupnom statistikom Marshon je ovdje nedodirljiv i teško da æe ga itko dostiæi. Celticsi èupaju kosu što su ga mijenjali za Johnsona, a Netsi èupaju kosu što, unatoè odliènim Marshonovim partijama, nisu niti blizu mjestu u doigravanju. No možda tako ne bi bilo da se MarShon nije ozlijedio, jer od tada su Netsi dobili samo 1 od 9 utakmica.

Isaiah Thomas (60. izbor) – (Gotovo) istog imena i prezimena, iste pozicije, te sliène konstitucije kao istoimena NBA legenda, ovaj posljednji izbor ovosezonskog drafta ne igra kao gore spomenuta legenda, no igra odlièno, dovoljno dobro za drugo mjesto u ovoj kategoriji. Svojom igrom još je dodatno smanjio minutažu i prilike za Jimmera Fredettea, a nerijetko iznenadi ponekom fenomenalnom partijom. U prosjeku je to 7 koševa i 2,4 asista po utakmici, no uzevši u obzir samo zadnjih 15 utakmica, to je ponešto i bolje. Veoma zahvalan igraè koji ne traži puno, a ponudi dovoljno da se naðe u ovom izboru na 2. mjestu.

Chandler Parsons (38. izbor) – Parsons je igraè koji svojim brojkama možda ovo ne opravdava, no opet ponavljam svatko tko je pogledao ijednu utakmicu Rocketsa vidi koliko ovaj momak znaèi za ekipu. Nedostatak uroðenog talenta se vidi, no tu je srce veliko kao himalaja, te su u pravu bili NBA analitièari kada su prije drafta rekli da je ovo momak s kojim se ne može promašiti. Nikada neæe biti veliki igraè, no svoje mjesto na NBA parketima imat æe uvijek.

Kandidati za razoèarenje godine:

Bismack Biyombo (7. izbor) – Bojim se da bih uskoro mogao ostati bez šala na raèun ovog mladiæa, no nadam se da me inspiracija neæe napustiti. Ukratko, Bobcatsi su oèajni, Biyombo još gori. No, kao svjetlo na kraju tunela se pojavila utakmica protiv Sunsa gdje je uhvatio double-double, i pomislilo se da mu je najdraži film ipak “Umri muški”, no nakon toga su opet na repertoar došli Dražesni pupoljci svibanjski, s ponekim bljeskom kao što je bilo protiv Bullsa. Njegova statistika bi za negdje 48. pick bila zadovoljavajuæa, no za sedmi je to slabo. Prokletstvo visoko biranih centara kažete?

Jan Vesely (6. izbor) – Iako je možda zaslužio i prvo mjesto, èisto zbog subjektivnog dojma autora ovog teksta, koji je veliki Biyombov fan, “èeška senzacija” ipak je još uvijek na drugom mjestu uz prosjek od 3 koša i 3 skoka po utakmici. To bi bilo još niže da protiv Pistonsa nije upisao za njega fantastiènih 10 koševa i 8 skokova. No, ako ne može dobro igrati u Wizardsima, gdje bi mogao? Možda da ga trejdaju u Knickse, ipak su oni ove sezone poznati kao rehabilitacijski centar za nedokazane i otpisane igraèe. Možda tada Carmelo Anthony bude sjedio i gledao magiju èeškog velemajstora. Ili ipak ne…

Jimmer Fredette (10. izbor) – Došlo vrijeme da i Jimmer završi ovdje. Iako je prije prošlog reporta poèeo igrati odlièno, imati tricu 60%, u meðuvremenu je izgubio mjesto u ekipi, tako da sada nerijetko niti ne nastupi, no ono što je najveæi problem kod njega je +/- statistika, koja je u njegovom sluèaju u teškom minusu, te najslabija u slabim Kingsima. Toènije, Jimmer još nijednu utakmicu nije imao +/- u plusu, i to je ponajviše razlog zašto se našao ovdje. No dobro, uvijek može iæi na natjecanja u tricama, a i ako bude otjeran iz ekipe, u Salt Lake Cityju ga èekaju raširenih ruku.

Kategorija “Ima nešto…”

Derrick Williams sa svojih 7,6 koševa i 4 skoka nikako ne opravdava svoj 2. pick drafta. No jedna stvar je interesantna, bolje brojke upisuje kada je u momèadi Beasley, te automatski ima manju minutažu i važnost ekipi, nego dok je Beasley bio ozlijeðen.

Enes Kanter i dalje nastavlja uèiti NBA košarku, te ostavlja dojam da bi za 2-3 sezone od njega mogao nastati pravi NBA startni centar, vrijeme je na njegovoj strani. Alec Burks i Klay Thompson su dva igraèa sliènih karakteristika, te sliènih brojki. Vidi se da mogu, minutaža im se dozira, te još uvijek u potpunosti ne znamo koji bi mogao biti njihov maksimum. No Klay se posebno dokazao u posljednjih 7 utakmica s 14 koševa u prosjeku, te bismo uskoro mogli vidjeti i više od njega.

Tristan Thompson je za jednog 4. picka izuetno neprimjetan, no momak šuti i igra. Oko 7 koševa i 6 skokova u prosjeku, te vrlo dobra obrana nije za baciti, te bi u buduænosti mogao opravdati svoj iznenaðujuæe visoki pick.

Vrijedni spomena su još Brandon Knight, koji lagano postaje jedan od 3 najbolja igraèa Pistonsa, Chris Singleton, koji je ipak podigao svoju igru na jednu višu razinu od prošlog pregleda, Kawhi Leonard, koji zadovoljava u rotaciji Gregga Popovicha, posebno svojom odliènom igrom u obrani, a vrijedi spomenuti i Imana Shumperta, te Norrisa Colea, koji su nakon odliènih prvih mjesec dana otada konstantno u padu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE