Tuesday, April 23, 2024

ZADNJE OBJAVE

Rookie pregled: Lillard i Kidd-Gilchrist oduševili

Nakon malo više od mjesec dana od početka NBA sezone donosimo vam prvu analizu ovogodišnjih rookie igrača u dva dijela,  a danas ćemo govoriti o igračima koji su potvrdili svoja visoka očekivanja te igrači koji su ugodno iznenadili.

Damian Lillard

Započet ćemo s najboljima pa zasluženo tome ćemo i krenuti s igračem kojeg se već svrstava kao izglednog dobitnika nagrade “Rookie of the Year”, a riječ je o Damianu Lillardu iz Portland Trail Blazersa. Lillard nije klasičan playmaker, ali nekim ekipama treba upravo takav igrač. Damian je od svog prvog dana kao član Trail Blazersa stekao poštovanje od starijih igrača prije svega svojom igrom i zalaganjem. Ljetnu ligu je završio kao MVP, a nagrade su nastavljale dolaziti i u prvoj NBA sezoni, ovaj put to je bila nagrada za najboljeg rookie igrača mjeseca Zapadne konferencije. Lillard ima brojke od 19,3 poena po susretu  (s postotkom šuta za 3 poena od 38%), 3,3 skoka i 6,3 asistencije , ali tu su i 3,16 izgubljenih lopti po susretu. Damian je samo jednom ove sezone imao manje od 10 poena i to u porazu protiv Celticsa. Istina je da je Portland tek  12. na Zapadu, ali da nemaju usluge Lillarda bili bi još i niže. Ukoliko nastavi igrati ovakvim tempom Damian je skoro siguran dobitnik nagrade za najboljeg novaka.

Michael Kidd-Gilchrist

Mnogi su mislili da će se Michael teško naviknut na NBA stil igre, posebno u napadu međutim MKG zabija pristojnih 11 poena, uz 50% šuta za 3 poena te 49% iz igre. Gilchrist ne uzima puno šuteva , ali one koje uzme zabija u viskom postotku i takve igrače svaki trener voli. Svojim obrambenim sposobnostima je pomogao Bobcatsima da ne budu kanta za napucavanje. Prosječno ima 6,3 skoka i 1,3 blokadu, a u par utakmica je pokazao bljeskove da može biti i scorer u ovoj ligi. Bit će bolji iz sezone u sezonu, a već se sada osjeti njegov učinak na obje strane parketa. Definitivno ga možemo okarakterizirati kao pogodak nakon niza neuspješnih izbora Michaela Jordana.

Anthony Davis

Prvi pick prošlogodišnjeg drafta muku muči s ozljedama zbog kojih je odigrao samo 6 utakmica ove sezone. Kada Davis igra onda se vidi da su Hornetsi druga ekipa. 16 poena, 8,3 skokova i 2,2 blokade u prosječno samo 28 minuta puno znači na terenu. Vidi se kako ima talent, ali ne može pokazati svoj pun raskoš. Bek “zarobljen” u tijelu krilnog centra je tijekom sezone i predsezone pokazao kako ima šanse da bude jedna od najboljih četvorki u ligi. Ako itko ima šanse da osvoji nagradu za najboljeg novaka godine pokraj Lillarda to bi onda mogao biti Davis. Bez obzira na sklonosti ozljedama i učestalom izbivanju, zasad za Davisa možemo reći da je zasluženo bio prvi izbor drafta.

Alexey Shved

Alexey nije bio ni izabran na draftu ove godine, ali Minnesota ga je odlučila dovesti za svaki slučaj zajedno s Kirilenkom. Andrei se ozlijedio, a Kevin Love se još privikava na igru poslije ozljede i u takvoj ekipi punoj nedaća šansu za bljesak dobio je Shved. Makar je svaku utakmicu započeo s klupe, ubacuje 11 poena uz 3,6 asistencije i 2,7 skoka te Timberwolvesima daje instantan napad s klupe. Upravo se to očekuje od njega i možemo relativno rano reći da je on jedna od krađi drafta.

Kyle Singler

Singler je izabran 2011. godine na draftu kao 33. izbor, ali odlučio se odigrati još jednu sezonu s druge strane bare. Iskustvo je skupio igrajući u Real Madridu i to se vidi trenutno na terenu. Kyle igra pametno, zabija 10 poena uz samo jednu izgubljenu loptu po susretu. Također treba napomenuti kako šutira 48% iz igre i 43% za 3 poena. Istina je da igra u slabom Detroitu, ali upravo u slabijim ekipama ovakvi igrači dobiju minutažu da bi pokazali što mogu napraviti u ovoj ligi. Kyle će biti odličan igrač s klupe, ako ne i starter, i možemo reći da su Pistonsi napravili dobar posao kada su njega izabrali.

Dion Waiters

Ovaj mladić je bio šesti igrač sveučilišta Syracuse , a sada je redoviti član prve petorke Cavaliersa. Dion bilježi 15,2 poena u dosadašnjem djelu, uz 3,4 asistencije i 2,3 skoka. Na prvi pogled lijepa statistika, ali kada malo bolje pogledate i općenito oni koji prate utakmice Cavsa znaju da Waiters voli uzimati i malo previše šuteva. Postotak mu je na mizernih 36%, a za 3 poena 35%, uz to ima prosječno i 2 izgubljene lopte. Waiters će morati poraditi na efikasnosti i neuzimanju glupih šuteva ukoliko želi da njegovi Cavsi ne budu predzadnji u konferenciji kao što su trenutno. Uzevši u obzir sve prednosti i nedostatke možemo reći da je Cleveland napravio dobar posao, a brojke će doći dodatnim radom.

Jeff Taylor

Nakon slabog početka sezone Jeff Taylor se ispostavio kao jedna od krađi drafta. Izabran je kao prvi izbor druge runde, a trenutno je redoviti član prve petorke Bobcatsa. Ozljeda Geralda Hendersona je napravila mjesta u rotaciji i mladić iz Vanderbilta je to maksimalno iskoristio. Makar mu je statistika 8 poena, 2,4 skoka i 1 asistencija njegov se utjecaj osjeti prije svega u obrani. Vidi mu se da ima mjesta za napredak u igri u napadačkom segmentu i bilo bi odlično da kroz par godina Bobcatsi slove kao jedna od najboljih obrana u ligi.

Festus Ezeli

Ezeli je također igrao u Vanderbiltu i očekivalo se da bude solidan backup centar i on radi malo više od toga. Od dosadašnjih 20 utakmica je započeo u 16 zbog silnih ozljeda Boguta, a u ekipi koja ima dovoljno potrošača lopti Festus obavlja svoje zadatke u obrani i njih radi odlično. Prosječno ima 3,3 poena uz 4,2 skoka, ali bez obzira na to izaziva smiješak na lice Boba Myersa (GM  Warriorsa).

Vrijedni spomenuti

Ovdje ćemo navesti igrače koji nisu napravili veći doprinos ekipi, ali svojim vještinama pomažu u određenim zadacima. Također ćemo svrstati igrače koji zbog nedovoljne minutaže ne dolaze do izražaja:

Harrison Barnes – Barnes dobiva više minutaže od ostalih igrača u ovoj kategoriji, međutim njemu treba više šuteva. U ekipi koja ima 3 velika potrošača lopti (Curry, Thompson, Lee) Harrison ne dolazi do izražaja i teško će doći.

Pablo Prigioni – 35-godišnji rookie igra prosječno 15 minuta kao rezervni razigravač za Knickse. Svojom agresivnom obranom i lijepim asistencijama postao je jedan od ljubitelja navijača Knicksa. To je uloga koja mu odgovara i u ovoj ligi neće biti ništa više od toga.

Terrence Ross – za Rossa se govorilo kako bi mogao biti potencijalna krađa drafta, ali onda je DeRozan proigrao i dignuo uvjerljivo svoju igru ostavivši Rossa prikovanog za klupu. Igrajući samo 15 minuta u prosjeku Terrence ubacuje malo manje od 6 poena po susretu.

John Henson – igrač koji je trebao donijeti novu dimenziju u obrani Bucksima je zapao u drugi plan pošto je Larry Sanders procvjetao i postao upravo onakav igrač kojeg Bucksi priželjkuju. Za 12 minuta prosječno radi solidan posao, ali Bucksi su ekipa s previše visokih krila i Henson će vjerojatno u nekoj drugoj ekipi pokazati sve svoje sposobnosti.

Draymond Green – još jedan odličan potez Boba Myersa, Draymond ulazi s klupe i daje novu dimenziju Warriorsima. Nažalost u Warriorsima neće biti ništa više osim solidnog igrača s klupe.

Jared Sullinger – jedan u nizu novaka koji ne dobivaju veliku minutažu. Za razliku od ostalih Sullinger se može pohvaliti da mu je mentor veliki Kevin Garnett. Trenutno dobiva 18 minuta po susretu koje koristi za 5 poena i 5 skokova u prosjeku. Kako će Garnettu trebati više odmora tako će i Jared dobivati veću minutažu.

Jae Cowder – sezonu je lijepo otvorio, ali zadnjih 6 utakmica nije više isti. Trenutno za 19 minuta zabija 6 poena, ali bilo bi ga lijepo vidjet u prethodnom izdanju gdje je jedno vrijeme čak i igrao kao starter. Također jedan dobar izbor od strane Mavsa.

Latest Posts

NE PROPUSTITE