Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Rubio: Otvoren sam za sve opcije u NBA ligi

Najpotentniji europski mladi košarkaš, 19-godišnji Španjolac Ricky Rubio, NBA fanovima je poruèio da neæe zaigrati u najjaèoj košarkaškoj ligi svijeta prije sezone 2011/12, i ne nužno u Minnesoti.

Rubio je na prošlogodišnjem NBA draftu izabran kao ukupno peti od strane Minnesota Timberwolvesa, no odluèio je ostati u europskoj košarci, te prijeæi iz Joventuta u redove Barcelone, u kojoj potpuno sazrijeva kao igraè.

U intervjuu za AP, Rubio je potvrdio da æe se u NBA ligu zaputiti najranije u sezoni 2011/12. S Barcelonom je potpisao ugovor prema kojem ne smije u NBA ligu dok ne odradi minimalno dvije godine tog ugovora. Minnesota je i dalje njegov prvi izbor, pogotovo ako æe momèad napredovati, nakon što je u prošloj sezoni bila druga najlošija u cijeloj ligi, s omjerom od 15 pobjeda i 67 poraza…

“Otvoren sam za sve opcije. Nikada ne znate kako æe se rasplesti situacija kada doðe vrijeme za moj odlazak ”preko velike bare”. Minnesota je mlada momèad koja još treba narasti i kojoj nedostaje iskustva. Iako se u minuloj sezoni baš i nije napobjeðivala, njezini igraèi napreduju i razvijaju se, što je jako važno” lamentira Rubio, koji igra na poziciji razigravaèa, a sebe opisuje kao ‘‘igraèa u kalupu Magica Johnsona i Stevea Nasha”.

“Minnesota je vjerovala u mene, a to mi je jako bitno. Možda su u prošloj sezoni dobili samo 15 utakmica, ali radi se i momèadi koja je u procesu razvijanja. Vidjet æemo kako æe se taj proces odvijati u sljedeæoj sezoni. Meni je važno biti u momèadi koja ima viziju” nastavio je Ricky.

Redovito je u kontaktu s Davidom Kahnom, predsjednikom košarkaških operacija u Timberwolvesima, a nedavno je imao susret i s trenerom Kurtom Rambisom, koji ga je gledao uživo na djelu u Blaugrani u dvoboju doigravanja protiv Unicaje…

“Minnesota drži prava na mene. Pokazali su mi koliko me žele u momèadi, na èemu sam im zahvalan.”

U Europi je zvijezda, ali na amerièkom kontinentu još uvijek relativno nepoznat. S nepunih 18 godina je igrao za Španjolsku na Olimpijskim igrama u Pekingu. Španjolci su osvojili srebro, izgubivši u finalu od SAD-a. No, izuzev te prigode, NBA fanovi su Rubija mogli upoznati tek ako su pratili njegove nastupe na internetu…

“Tek kada zaigram u NBA ligi, vidjet æe se koliko sam spreman za to iskušenje. Sada nema smisla kalkulirati o tome, dok se nije dogodilo. Neki smatraju da æu se dobro uklopiti, neki misle da NBA liga nije profil natjecanja kojem æu se uspjeti prilagoditi, a neki nemaju nikakvo mišljenje o tome. Dakako, ja spadam u onu prvu skupinu, vjerujem da æu se dobro prilagoditi. No, dok ne odigram prvu utakmicu, ponavljam, uzaludno je o tome prièati.”

Drži da je prošlog ljeta donio pravu odluku, kada je, umjesto odlaska na NBA parkete, izabrao transfer u Barcelonu.

“Ova sezone mi je jako bitna u smislu stjecanja iskustva. Igram u klubu koji ima pritisak osvajanja trofeja, a Barcelona je jedna od rijetkih momèadi koja nudi takvu vrstu pritiska” zakljuèio je Rubio, koji je ove sezone s katalonskim klubom veæ osvojio Euroligu i Kup kralja, a u ACB ligi je izborio finale doigravanja.

Engleski jezik donekle zna i govori, ali æe sljedeæe sezone uzimati satove kako bi ga nauèio bolje. Nije oklijevao ”bombardirati” s pitanjima svoje sunarodnjake Paua Gasola i Rudyja Fernandeza o životu u NBA ligi i u SAD-u…

Latest Posts

NE PROPUSTITE