Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Rudežova situacija u Minnesoti

Bojan Bogdanović kreće u svoju drugu sezonu u dresu Netsa, dolaze mladi lavovi – Mario Hezonja u Orlandu, a i Duje Dukan u Sacramentu također će pokušati ugrabiti dio svog sjevernoameričkog sna.

U popularnog Babu nema sumnji, kao ni u Hezonju, ponajboljeg Europljana s prošlogodišnjeg drafta. Upitnik ostaje mladi Dukan, a već sad čekamo sljedeću godinu i vrlo izvjesno ponavljanje Hezonjinog rezultata s drafta u slučaju Dragana Bendera. Iako je ostao “kriv” zbog krive marke tenisica, nenastupanje u reprezentativnim vrstama mlađih kategorija ovog ljeta ne bi ga trebalo skupo stajati.

Svaka čast gore navedenima, ovu je priču ipak zaslužio Damjan Rudež. Ne samo svojom prošlogodišnjom statistikom najboljeg rookieja među tricašima (40,6 posto) nego i razmišljanjem in favorem njegove karijere u NBA ligi. Profesionalnost je s one strane “velike bare” ipak nešto drukčije shvaćen pojam od europskih okvira, stoga se na svaku novu sezonu isključivo mora gledati s oprezom.

Koliko će Indiana izgubiti nakon dvanaestog dana srpnja kada ga je za Chasea Budingera razmijenila u Minnesotu ostaje za vidjeti, no Vukovi iz Minneapolisa sigurno će dugoročno profitirati. Velimo – dugoročno jer je ova sezona, barem kada se iz Rudežovog kuta objektivno pogleda – natrpana. No, zakon košarkaške Amerike uistinu obistinjuje onu da nakon kiše uvijek može doći sunce, samo što u NBA-u igrač mora znati i moći biti strpljiv. Strpljivost je ključan faktor za lanjskog Pacera, nekadašnjeg člana Zaragoze, Cibone, Cedevite, Olimpije….

Ove sezone Rudiju je predodređeno čekanje na minutažu. To mu nije stran pojam, budući da je prošle sezone osim dva starta u petorci uglavnom ulazio s klupe i tako nakupio pristojan broj od 68 utakmica u kojima je sudjelovao, uz 15,4 minute po utakmici, što je – složit ćete se, za hrvatskog igrača sasvim pristojna brojka. Na njegovom mjestu u Wolvesima se nalazi Andrew Wiggins, lanjski rookie godine, prvi uopće koji je došao iz redova Minnesote.

Mladi Wiggins u kombinaciji s najboljim zakucavačem All-star vikenda, Zachom LaVineom može igrati na dvojci (može jasno i s Rickyjem Rubijem!), ali samo ako u igri nema Kevina Martina, rutinera koji će sasvim sigurno, ako ništa drugo makar zbog 28-milijunskog ugovora odigrati svoj dio utakmice. Uz svih njih tu je i Shabazz Muhammad, rekonvalescent nakon ozljede srednjeg prsta koja ga je udaljila iz dobrog dijela prošle sezone. Dobro je što se i dotični može prenamijeniti u dvojku pa bi Rudežu moglo ostati dosta mjesta, barem u rotaciji.

Za tri mjesta na niskim pozicijama dakle konkurira podosta igrača, posebice ako se pridoda kakvo-takvo učešće 39-godišnjeg mladića Andrea Millera koji je potpisao početkom tjedna. Tu je još i Tyus Jones, mladac čija je prava Minnesoti ustupio Cleveland za neke pickove na draftu ove godine (Cedi Osman, Rakeem Cristmas) te za pick u drugoj rundi 2019. godine.

Na jedinici dakle, nema mjesta za nikog. Rubio i LaVine čekaju umirovljenje Millera odnosno rasplet događanja s Jonesom, kojeg trener Flip Saunders možda radije vidi u D-ligaškoj filijali, Fort Wayneu. Jasno je da, ako igra LaVine, onda mora i Wiggins (2/3), za Rudeža bi bilo idealno da ga se pomjera na dvojku. Na beku je još i Lorenzo Miller koji bi također vrlo lako mogao u pravcu Fort Waynea.

Tek kada se riješi kadrovska križaljka “malih” može se konstatirati da je Minnesota više nego dobro popunjena pod koševima. Otkako su vratili Kevina Garnetta zaoštrila se konkurencija preklanjskom prvom picku Anthonyju Bennetu i Adreianu Payneu koji je u veljači stigao iz Hawksa.

Ne smije se u kontekstu silnog Balkana zaboraviti ni Nemanja Bjelica, ponajbolje krilo Europe pristiglo iz Fenera. Bjelica bi također svoju šansu mogao vidjeti na poziciji tri. Centarska pozicija ponudit će najviše konkurencije jer su u rosteru Nikola Peković, Gorgui Dieng, a od ljeta i ovogodišnji prvi pick Karl-Anthony Towns.

Kada se nabroje svi igrači i moguće opcije u rotaciji postavlja se pitanje, kako je momčad slična ovoj lani uspjela skupiti tek 16 pobjeda? Jasno, bilo je ozljeda, bilo je sportske nesreće, sve se to da ispraviti u dugoročnoj strategiji kluba. Godine koje dolaze nesumnjivo će ponuditi zanimljive transfere u oba pravca, samo na kraju sljedeće sezone ugovori ističu desetorici igrača. Ostane li Rudež u kadru i za sezonu 17/18 mogao bi umnogome prosperirati.

Kompletna momčad po pozicijama

1: Ricky Rubio, Zach LaVine, Andre Miller, Tyus Jones
2: Kenyon Martin, Lorenzo Brown
3: Andrew Wiggins, Damjan Rudež, Shabazz Muhammad
4: Kevin Garnett, Adreian Payne, Anthony Bennett, Nemanja Bjelica
5: Nikola Peković, Gorgui Dieng, Karl-Anthony Towns

Latest Posts

NE PROPUSTITE