Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Rudy Fernandez zakljuèio odliènu sezonu Španjolaca

Bek košarkaške momèad Portland Trail Blazersa Rudy Fernandez (25) zakljuèio je debitantsku sezonu rekordnim brojem trica za jednog novaka u povijesti NBA lige.

Trebalo mu je šest trica u domaæoj pobjedi Portlanda nad Denver Nuggetsima (104-76) da bi osnovni dio lige (82 utakmice) završio s rekordnim brojem ubaèenih trica kad su novaci u pitanju.

Na dodavanje sunarodnjaka Sergija Rodrigueza šest minuta i pet sekundi prije kraja utakmice sjajni je Španjolac pogodio šestu tricu i stigao do brojke od 159 ubaèaja za tri poena u debitantskoj sezoni. Prestigao je time nekad velikog šutera New Jersey Netsa Kerryja Kittlesa, koji je u svojoj rookie-sezoni (1996/97) pogodio 158 trica.

Lani je blizu rekordu u Memphis Grizzliesima bio Juan Carlos Navarro, ali je ostao za dva ubaèaja (156 ukupno) prekratak izjednaèavanju Kittlesa.

“Cijela Amerika nakon tog koša govori o mom rekordu. Velika je to stvar i za Portland, i za Španjolsku, i za mene osobno” izjavio je Španjolac koji je utakmicu i završio s 18 poena, svima redom postignutim šutevima za tri poena.

Najmanje jednu tricu Rudy je ubacio u 72 od 78 dvoboja igranih ove sezone. Propustio je èetiri utakmice zbog ozljede. Po èetiri je trice ubacio u sedam navrata, a pet jednom. Veæ je ranije ušao u povijest NBA lige kao rookie s najveæim brojem trica ubaèenih u neprekinutom nizu utakmica (33).

Od Španjolaca su sjajnim rekordima u srijedu naveèer sezonu zakljuèila još dva košarkaša. Jose Calderon iz Toronta ubacio je dva slobodna bacanja u gostujuæoj pobjedi kod Chicaga (109-98), te sezonu zakljuèio sa 151 ubaèajem s linije 4.60 metara iz 154 pokušaja.

S prosjekom od 98 posto postao je najprecizniji izvoðaè bacanja u povijesti lige. Dosad je najbolji rezultat držao Calvin Murphy iz Houston Rocketsa (sezona 1980/81) s 95% ubaèaja.

Sjajnu je debitantsku sezonu u Memphisu odradio Marc Gasol, mlaði brat centar Lakersa Paua. Tijekom sezone je iz igre gaðao s 53 posto uspješnosti, èime je postao najprecizniji strijelac iz igre u povijesti momèadi osnovane 1995. godine u Vancouveru. Skinuo je upravo rekord starijeg brata, koji je iz igre gaðao s 51.8% uspješnosti tijekom sezone 2001/02, takoðer njegove debitantske.

Doda li se tome da je sam Pau, još uvijek najbolji Španjolac u najjaèoj košarkaškoj ligi na svijetu, ove sezone prebacio granicu od postignutih 11.000 koševa, može se reæi da su Španjolci dali peèat ovoj NBA sezoni kakav ranije nije dao niti jedan izvanamerièki igraèki korpus.

Latest Posts

NE PROPUSTITE