Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Španjolska obranila naslov, Rusiji bronca

Posljednji je dan Europskog prvenstva u košarci. To znaèi da su nam ostale još samo dvije utakmice u kojima æemo saznati poredak najbolje èetiri momèadi Europe.

Prvo se igra utakmica za treæe mjesto, bit æe to dvoboj Makedonije i Rusije. Rusija se ovdje nameæe kao favorit, ali Makedonci su pokazali u svakoj utakmici da hrabrom igrom i borbom mogu parirati svakoj ekipi na prvenstvu. Nakon njih na parket æe dvije najbolje reprezentacije Europe, Španjolska i Francuska te æe meðusobno odrediti tko æe zasjesti na sam vrh.

Makedonija – Rusija 68:72
(McCalebb 22p; Kirilenko 18p, 7sk)

Bronèana medalja sa Eurobasketa odlazi u ruke Rusiji koja je u napetoj utakmici uspjela svladati Makedoniju. Ipak, i Makedonci imaju razloga za slavlje, napravili su ogroman podvig te æe igrati u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Londonu. Od poèetka utakmice Rusi su preuzeli inicijativu i malo po malo poveæavali prednost koja je u treæoj èetvrtini iznosila i 11 poena razlike. Makedonci su to vrlo brzo uspjeli nadoknaditi, za 5 minuta su došli do izjednaèenja rezultata, a poèetkom posljednjeg dijela igre uspjeli su i povesti. To njihovo vodstvo nije dugo trajalo, ali je do kraja bilo vrlo napeto. 15 sekundi prije kraja Bykov pogaða šut za prednost od dva poena Rusije, Stojanovski promašuje sljedeæi napad. Na kraju Shved postavlja konaèan rezultat sa linije slobodnih bacanja.

Najbolji u redovima Rusije bio je Andrei Kirilenko sa 18 poena i 7 skokova, dok su po 10 poena ubacili Monya, Votontsevich i Mozgov. Makedonce je predvodio McCalebb sa 22 poena, 16 je ubacio Ilievski a Antiæ 13.

Španjolska – Francuska 98:85
(Navarro 27p; Parker 26p)

Od prve do posljednje utakmice na Europskom prvenstvu Španjolci su predvoðeni braæom Gasol i Navarrom opravdali status favorita, a to su potvrdili i u finalu gdje su u svim segmentima igre bili bolji od Francuske predvoðene Tonyjem Parkerom. Kao i do sada najefikasniji bio je Navarro koji je ubacio 27 koševa, po 17 su dodali Pau Gasol i José Calderón, dok je Rudy Fernandez postigao 14, a mlaði Gasol, Marc, 11. No, jedan element je ipak obilježio susret, a to je èak 10 blokada Španjolaca od kojih je pola djelo Ibake. U skakaèkom dijelu dominirala su braæa Gasol sa 16 skokova, Pau s 10 i Marc sa 6.

Jedini koji je mogao pratiti ritam Španjolaca, ali i igraè na kojem su novi-stari prvaci bazirali svoju obranu, bio je razigravaè NBA momèadi San Antonio Spursa, Tony Parker koji je ostvario 26 koševa, uz po 5 asistencija i skokova, ali i isto toliko izgubljenih lopti. Dvoznamenkasti po broju koševa još su bili Boris Diaw (12), Joakim Noah (11) i Nicolas Batum (10).

Što se tièe samog tijeka utakmice, Francuzi su posljednje vodstvo upisali sredinom prve èetvrtine, bilo je 10:8, a nakon toga Španjolci nisu ispuštali prednost. Na poluvremenu je bilo 50:41. Najbliže ugrozi vodstva Francuzi su stigli sredinom 3. èetvrtine kada su došli na minus šest (60:54), no više od toga nisu mogli.

Španjolska je osvojila drugo zlato na Europskim prvenstvima, uz 6 srebrnih i 3 bronèane medalje, dok su Francuzi do sada osvojili jedno srebro (daleke 1949. u Egiptu) i 5 bronci.

Latest Posts

NE PROPUSTITE