Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Sacramento – Dolaze li za njih bolji dani?

Nakon fantastičnog, ali i kontroverznog finala Zapada 2002. godine u kojem su Kingsi ispali od kasnijih prvaka Lakersa nakon sedam utakmica (suđenje u 6. utakmici te serije proglašeno je jednim od najgorih u povijesti američkog sporta, a u kojem su Lakersi očigledno pogurani prema pobjedi) momčad je upala u krizu iz koje, nakon već 11 godina, još nisu izašli. Trenutni omjer 6-15 ukazuje na to da niti ove sezone neće biti ništa bolje, ali u Sacramentu se poduzimaju određene akcije, dovoljne da se zapitamo je li konačno došlo vrijeme da se Kingsi vrate “među žive”?

Glavna tema ovog ljeta u Sacramentu je bilo hoće li Kingsi i dalje igrati tu ili će se preseliti u Seattle. Nakon što je potvrđen ostanak u Kaliforniji, momčad se u miru mogla posvetiti novoj sezoni u kojoj će pokušati konačno malo razveseliti svoje navijače. Za početak, doveden je Michael Malone, vrlo perspektivni trener, koji ove sezone prvi put samostalno vodi neku NBA ekipu, a koji je posljednje tri sezone radio kao pomoćnik u Warriorsima koji su bilježili stalni napredak. Momčad je zadržala i DeMarcusa Cousinsa, igrača s All-Star potencijalom, koji je sigurno među najboljim visokim igračima u ligi i oko kojeg Kingsi grade svoje budućnost, iako se radi o podosta problematičnom i arogantnom igraču koji je nerijetko znao napasti i samog trenera.

Sacramento je vrlo mlada i talentirana momčad, ali trenutni omjer pobjeda i poraza pokazuje da im to još ne donosi rezultat. Za razliku od prijašnjih godina, u kojima su Kingsi igrali jako slabu košarku baziranu na puno koševa i s vrlo slabom obranom, ovogodišnji Kingsi pokazali su određeni napredak u napadačkom smislu, dok u obrani još uvijek postoji problema.

Prema dosad viđenom, Kingsi prikazuju vrlo dojmljivu igru u napadu. Brzi protok lopte, pravovremena dodavanja koja otvaraju otvorene šuteve, izbalansirana igra unutar-vani, te jako brza tranzicija zasigurno su rezultat rada trenera Malonea (Kingsi bilježe dobrih 99,2 koša po utakmici). Isto tako, u dosadašnjim utakmicama pokazali su izrazitu borbenost i želju za pobjedom, prije svega u egal utakmicama. Međutim, obrana je još uvijek poprilično slaba (primaju 102,5 po utakmici), a najveći je problem u vanjskoj liniji koja vrlo lako ispada, pa se protivnicama dopuštaju laki koševi.

Iako imaju vrlo slabi omjer zbog kojeg neki koji ih nisu gledali mogu izvući različite negativne zaključke, činjenica je da su Kingsi ove sezone izgubili nekoliko utakmica u samoj završnici, a koje su mogle prevagnuti na drugu stranu (točnije, izgubili su čak šest utakmica sa šest ili manje razlike). Dojma smo da je ovoj momčadi nedostajao pravi scorer, igrač koji će riješiti egal utakmice, i upravo zbog toga, dovođenjem Rudyja Gaya (19,7 koševa po utakmici) u velikoj razmjeni, pa i Derricka Williamsa nekoliko dana prije toga, takvi bi se problemi mogli riješiti.

Što se tiče trenutnog stanja igrača, momčad i dalje predvodi odlični Cousins (22,1 koševa, 10,8 skokova), iako bi svakako trebalo reći da on vrlo često ima crnih rupa u obrani u kojoj  zna djelovati nezainteresirano. Također, svakako treba istaknuti i Isaiaha Thomasa (18,8 koševa, 5,2 asistencije) koji igra najbolju sezonu u karijeri, iako je igrač koji više voli zabijati nego asistirati, što za razigravače ipak ne bi trebala biti glavna opcija. Također, zanimljivo će biti vidjeti može li ovogodišnji rookie Ben McLemore (9,1 koševa, 3,2 skokova) imati ozbiljniju ulogu u budućnosti. Potencijal je i te kako vidljiv, a koliko će ga uspjeti realizirati, ostaje da vidimo.

Kada pogledamo trenutni roster Kingsa, ali i ako dobiju još jednog dobrog novaka iduće sezone, teško je očekivati da opet mogu biti pri dnu konferencije, te je realno da se lagano s vremenom podignu, unatoč jakom Zapadu. Međutim, imena su jedno, a momčad je drugo. Trojka Thomas – Gay – Cousins jako dobro izgleda na papiru, ali s obzirom da se radi o igračima koji troše jako puno lopti, a i koji imaju velika ega, bit će zanimljivo kako će i hoće li uopće funkcionirati. Treba reći da mnogi stručnjaci prije svega vjeruju u sposobnosti Malonea, za kojeg vjeruju da će posložiti sve, a onda i na ovu osovinu dodati još pokoji komadić koji bi vratio Kingse u dane slave kada su bili jedna od najzanimljivijih ekipa lige.

U svakom slučaju, Sacramento je do sada bio najaktivniji na tržištu što ukazuje na to da uprava radi sve kako bi se crni oblaci nad Kingsima razišli, a hoće li, samo će vrijeme pokazati.

Latest Posts

NE PROPUSTITE