Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Salary cap na istom iznosu kao i prošle sezone

NBA liga službeno je obavijestila svoje momèadi o iznosu kojeg mogu potrošiti na plaæe igraèe, te je time završen period moratorija u ligi kada ekipe nisu mogle potpisivati ugovore s igraèima. Od danas je to pak moguæe i u sljedeæim danima æe igraèi i službeno potpisati ugovore s ekipama s kojima su to prethodno dogovorili.

Iznos salary capa za ovu sezonu iznosi 58 milijuna dolara, dok je granica poreza za luksuz postavljena na 70 milijuna dolara. Svaka momèad koja prijeðe tu granicu morat æe plaæati dodatan iznos poreza na luksuz. Takvih ekipa nema mnogo u ligi, ali one najbogatije momèadi uglavnom nemaju problema s probijanjem te granice. Odnosno, nisu do sada imale problema.

Još ove sezone vrijedi pravilo da momèadi moraju plaæati jedan dodatni dolar za svaki dolar koji prijeðe granicu poreza na luksuz. Od sljedeæe sezone taj æe se iznos poveæati te æe momèadi s puno veæim oprezom prelaziti tu granicu. Na primjer, ako je neka momèad ove sezone 12 milijuna dolara iznos granice poreza na luksuz, plaæat æe dodatnih 12 milijuna dolara. Ukoliko bi pak i sljedeæe sezone bila 12 milijuna dolara iznad granice, tada bi plaæala 21 milijun dolara. Ukoliko neka ekipa bude iznad te granice u tri od prethodne èetiri godine, tada se taj iznos još više poveæava i treba oèekivati da momèadi pokušaju sve kako bi izbjegle toliko velika plaæanja poreza.

Možemo još dodati i kako svaka ekipa mora potrošiti barem 85% iznos salary capa na plaæe igraèa, odnosno nešto malo više od 49 milijuna dolara, na koliko je postavljena minimalna granica za plaæe.

Latest Posts

NE PROPUSTITE