Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Salary cap pred eksplozijom

Već smo ranije spominjali na našem portalu kako je NBA liga potpisala novi ugovor o TV pravima s kućom Time Warner Cable vrijedan 2,67 milijardi dolara koji počinje u ljeto 2016. godine. Taj ugovor će prouzročiti nevjerojatan porast igračkih ugovora – ovogodišnji salary cap od 63 milijuna dolara skočit će na preko 90 milijuna za samo jedno ljeto. Ovakav siloviti skok zabrinuo je komesara lige Adama Silvera koji je htio dogovoriti postupno povećanje tijekom nekoliko godina kako bi se izbjegao šok. Međutim, Udruženje igrača (NBPA) je odbilo prijedlog Lige, tako da će ljeto 2016. biti vrlo vruće.

Napomenimo nekoliko stvari. Prvo, stavimo u perspektivu taj novi TV ugovor. Sadašnji ugovor koji izlazi za godinu i pol svojedobno je također bio rekordan i vrijedi 930 milijuna dolara. Dakle, radi se o povećanju od preko milijardu i pol dolara koje će se manje-više ravnomjerno podijeliti između 30 NBA momčadi. Drugo, maksimalni ugovor koji igrač može potpisati izravno je vezan uz salary cap. Najveći ugovor koji igrač može potpisati je duljine 5 godina i iznosi najviše 25%, a u iznimnim slučajevima 30% salary capa. Samo zbog toga plaće najvećih zvijezda poput LeBrona Jamesa, Kevina Duranta, Russella Westbrooka, Blakea Griffina, Stephena Curryja, Jamesa Hardena i ostalih mogle bi narasti za sedam do deset milijuna dolara – godišnje. U tom svjetlu treba promatrati odluku LeBrona da dočeka ljeto 2016. kao slobodan igrač, kao i sve glasnije (iako prilično nevjerojatne) priče o Durantovom napuštanju Oklahome.

Iako je jasno kako će najviše novca opet dobiti najbolji igrači i najveće zvijezde, dosta će se toga preliti i „običnim“ igračima jer raste i Mid-Level iznimka (oko 5,5 milijuna dolara ove godine), što odgovara iznosu prosječne plaće u ligi. Ipak, najveće žrtve ove nove podjele bit će veterani i igrači koji će se umiroviti u prvoj ili drugoj godini novog ugovora (dakle, do 2018.). Oni neće moći osjetiti punu snagu promjene jer su svoje glavne dugoročne ugovore već odavno odradili i u ovim godinama će većinom potpisivati za veteranski minimalac koji neće bitnije narasti.

U svakom slučaju, NBA liga bogato je naplatila svoju popularnost. Velika većina igrača imat će od toga velike financijske koristi, a hoće li ljeto 2016. proizvesti nove mega-momčadi i ispremiješati snagu među divizijama, vidjet ćemo uskoro.

Latest Posts

NE PROPUSTITE