Thursday, April 18, 2024

ZADNJE OBJAVE

San Antonio-Memphis (analiza pete utakmice)

Spursi i Grizzliesi priuštili su nam još jedan teškaški obračun, ovaj put začinjen s malo više baražne vatre u vidu trica i, začudo, nekih novotarija Gregga Popovicha.

Grizzliesi ne diraju u svoje startere ni treću uzastopnu utakmicu. Na krilnim pozicijama startaju James Ennis i Zach Randolph, a ni kod Spursa se stanje ne mijenja u odnosu na zadnju utakmicu, starter je opet David Lee.

Otvaranje pripada Memphisu koji preko Mikea Conleya lakoćom dolazi do poena. Tony Parker u ovim momentima nema prevelike šanse zadržati ga u prodoru i pogađanju conleyjevskih floatera. Popovich se uskoro odlučuje na Conleyja zalijepiti Kawhija Leonarda što bi razigravaču Grizlija trebalo otežati život, ali i donijeti još jednu stratešku prednost a to je da Spursi mogu switchati 2 na 2 igru Conley-Marc Gasol.

Tu je onda uslijedilo nadmudrivanje – mogu li Conley i Marc sustavno u korist svoje momčadi rješavati ove missmatcheve protiv LaMarcusa Aldridgea, koji je veći dio utakmice bio zadužen za Marca, i Leonarda. Ovako je to izgledalo povremeno:

Tijekom utakmice, kada bi napad zaštekao Memphisu namjerno su navodili Spurse da preuzimaju kako bi dobili nekakav missmatch. U ovom slučaju možemo vidjeti Gasola kao igrača s loptom i Conleyja kako mu postavlja blok, sve s namjerom da Spursi preuzmu:

Popovich je tako djelomično usporio Conleya iako je ovaj opet imao veliku scorersku večer. Svejedno, napad Spursa osim povremenih bljeskova Leonarda nema svježinu. Zato se Pop nakon 5 minuta odlučuje rotirati, u igri su Manu Ginobili, Patty Mills i Pau Gasol. Sada to izgleda bolje za Spurse jer je Manu napokon oživio za ovu seriju, vezao 6 uzastopnih poena i vratio napad Spursa u dobar ritam.

Problemi se za Memphis javljaju kada Conley mora na odmor 4 minute do kraja prve četvrtine. Nema ni Vincea Cartera, a u igri su playoffu ipak nedorasli igrači poput Andrewa Harrisona i Waynea Seldena. Ionako tromi napad Memphisa sada postaje još inertniji, i Spursi već imaju solidnu zalihu od +5.

David Fizdale je pokazao tijekom serije da neće i ne može robovati ustaljenim rotacijama tijekom utakmice, nego će poput vatrogasca gasiti požar intervencijama s klupe kad god se oglasi zvono za uzbunu. Plus 5 Spursa doista i je SOS poziv pa Fiz vraća Conleyja i uspijeva zaustaviti daljnje upadanje u minus. On i Gasol su odradili dobar posao krajem četvrtine.

I Popovich odlučuje biti kreativan. Daje minute Davisu Bertansu ne bi li dobio šuterskog poticaja i raširio malo obranu Memphisa i kreirao poneki missmatch. Važno je napomenuti da je Pop odlično odlučio kada ubaciti Latvijca, to je bio period kada je Randolph napustio parket, pa Popovich može biti miran i ne strahovati da će Z-Bo izmaltretirati valjda duplo lakšeg Bertansa.

Bertansov utjecaj na igru odmah se vidi. Iako nije imao osobito dobru šutersku večer, njegovo pozicioniranje u korneru tjeralo je Memphisove visoke igrače da igraju dalje od koša, više nego što bi htjeli:

U ovom slučaju Gasol mora paziti na njega što ga odvlači daleko od reketa, dovoljno daleko da ne stiže izazvati šut starijeg brata koji sve ima na pladnju nakon screen and rolla.

Popovich bi svejedno trebao izbjegavati Bertans-Lee tandem kojem je udijelio minuticu pred kraj četvrtine. Barem dok je Marc Gasol u igri:

Popovich je drugu četvrtinu počeo s bekovskim tandemom Mills-Manu ali brzo ih mijenja za Greena i Parkera jer Green mora čuvati Conleyja koji je na drugoj strani, uz Seldena, Harrisona, Randolpha i JaMychala Greena.

Ovo je četvrtina koju su Spursi dobili 6 razlike. Najvažniji detalj ovog period je da su Spursi ubacili 6 trica iz 9 pokušaja. Dvije je zabio Parker, po jednu Leonard, Pau, Green i Mills. San Antonio se već počinje odvajati pa Fizdale vraća Gasola i Memphis se može vratiti rudarenju za svaki poen. I dalje su u igri samo zato jer uvijek pronađu nekakav način kako zabiti nešto. To izgleda izuzetno ružno (što je nebitno u krajnjem slučaju, naravno) jer ili se radi o teškim šutevima preko ruke koji slučajno upadaju, ili floaterima o tablu, napadačkom skoku i tip-inu.

Tako se Memphis ipak vraća u egal na polovici četvrtine jer su domaćini faulirali Cartera na trici i primili lagane poene iz tranzicije. Onda se opet dogodio tricaški momentum Spursa u kojem se Leonard pretvorio u playmakera (3 asista u ovoj četvrtini), i umjesto da je posvećen zabijanju kao u prethodnim utakmicama malo više razigrava ekipu.

Treća četvrtina je opet pripala Mamuzama iako je Conley zabio 17 od Memphisovih 27 u ovom periodu. Parker otvara seriju s 4:0, a Spursi općenito dižu obrambeni intenzitet. Aldridge i Lee sjajno drže Gasola i Randolpha koji su kombinirano ubacili samo 5 poena u ovoj četvrtini. Zona, udvajanje visokih Memphisa i barikadiranje reketa Spursa funkcionira izvrsno. Memphis pak nema bombardere na perimetru da kazne takav tip obrane. Primjer Ennisa koji promašuje takozvanu wide open tricu. Pogledajte odakle je Parker došao pomoći Aldridgeu:

Isto tako Spursi svjesno riskiraju na nekim igračima. Na Harrisonu na primjer kada vrti pick igru s Gasolom, idu mu ispod bloka i izazivaju ga da šutne. Harrison je zabio 3 trice iz 11 pokušaja u seriji, a u regularnoj sezoni je imao isti takav postotak – 27%.

San Antonio prvo odlazi na +12, a kada Conley mora na klupu, a u igri je druga postava San Antonija prednost odlazi i na +17. Inače, stalno uočavamo kako Memphis upada u rupu kada njihov play nije na parketu. Mike je sinoć imao najbolji +/- od svih igrača Grizzliesa. Iako je bio negativan (-3), to je daleko bolje od bilo kojeg startera Fizdaleove ekipe. One man offense Conley se pri ogromnoj prednosti domaćina vraća na parket i u izvrsnom periodu od 3 minute uspijeva „izvozati“ Millsa i opuštenu obranu Spursa te smanjiti minus na 10 poena.

Za zadnji period Fizdale nema što čekati. U igri su odmah i Conley i Gasol, a kvalitetne minute pruža JaMychal Green koji zabija dvije trice u ovom periodu, jedna je upala i Harrisonu i Grizzliesi se vraćaju u egal. Popovichu se ne sviđa opuštanje pa prvo vraća Leonarda koji mu je zahvalio na povjerenju s poenima i asistima, a onda Pop vuče i još jedan zanimljiv potez koji vrijedi zapamtiti za daljnje nastupe Spursa u playoffu. Upario je Millsa i Parkera ignoriravši neraspoloženog Greena, i Manua koji je opet „umro“ nakon dobre akcije u prvoj četvrtini.

Tu je Popovich uspio uhvatiti Fizdalea na krivoj nozi jer je ovaj morao odmoriti Conleyja barem na dvije minute da ima energije za završnicu. Čak su se Grizliji i bez njega dobro držali jer su Green i Gasol uspjeli nešto zabiti, ali onda su im Spursi preko Parker-Mills tandema prodali dvije identične akcije. Sijevnule su dvije trice Millsa:

To je zapravo označilo kraj utakmice iako je bilo još i previše vremena na semaforu. Conley se vratio na parket ali nije mu ostalo municije za posljednji juriš (4 poena za 7 minuta u ovoj četvrtini).

Mills je tako ispao junak. Na ove dvije trice koje ste mogli vidjeti gore vezao je još dvije, za 4/4 realizaciju s perimetra u ovom periodu. Odličan je bio i Kawhi uz 3/5 realizaciju. Za razliku od prethodnih utakmica činilo se da on nije odigrao na gornjoj granici svojih mogućnosti. Nije ni trebalo u ovoj utakmici, iako je njegova prisutnost na oba kraja parketa bila jasno vidljiva.

Spursi tako vode 3:2 i imaju meč loptu u idućoj u Memphisu. Izgleda da je Popovich pronašao neka nova rješenja, iako se s Popom ništa ne zna. Bertans bi trebao dobiti i u idućoj svojih 15 minuta, postava s dva playa dok nema Conleyja je također dobar izbor, kao i Jonathon Simmons umjesto Kylea Andersona. Jedini zadatak pred Spursima je razbuditi Aldridgea. Koji radi fantastičan rudarski posao u obrani, kao vjerojatno nikada ranije u karijeri, ali u napadu je neiskorišten. Aldridge mora imati veću potrošnju od 20%, to je potrošnja role playera. Nije baš da su Spursi krcati opcijama pa LaMarcusa mogu tek tako gurnuti u stranu.

Memphis se može nadati da će ponovno uspjeti, kao u ranije dvije domaće utakmice, u limitiranju trice Spursa, i da će dobiti velike predstave svog udarnog dvojca Conley-Gasol. Spursi su favoriti kao i u svakoj utakmici ove serije, ali tko je spreman kladiti se protiv Grizlija?

Latest Posts

NE PROPUSTITE