Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najava sezone: San Antonio Spurs

Velika je čast pisati najavu ove sjajne ekipe, prošlogodišnjih prvaka. Spursi po mnogima igraju najljepšu košarku u NBA ligi već nekoliko sezona, i glavni su favoriti za osvajanje titule. Prošle godine su u regularnom djelu sezone imali sjajan učinak 62-20. Najteža utakmica je bila četvrtfinale Zapadne konferencije protiv Dallas Mavericksa. S njima su se dosta namučili, i morali su igrati sedmu utakmici da bi na kraju prošli u sljedeći krug rezultatom 4:3. Nakon prve runde, kao i da nisu morali ozbiljno igrati. Jednostavno su se prošetali do finala Zapada pobijedivši Portland rezultatom 4:1. U finalu su dočekali Oklahomu, i naravno najkorisnijeg igrača Kevina Duranta. Poveli su 2:0, ali Oklahoma se vraća nakon sjajnog povratka Sergea Ibake na 2:2. Mnogi su smatrali da će se ponoviti finale iz 2011. godine kada je Oklahoma skroz preokrenula rezultat, no iskustvo je prevagnulo i Spursi su svladali Oklahomu rezultatom 4:2. U finalu su dočekali Miami Heat i tražili su osvetu za poraz u finalu 4:3 nakon sjajnog šuta Ray Allena u šestoj utakmici  i vraćanja Miamija u igru. U finalu se gotovo i nisu trebali mučiti, razbili su Miami rezultatom 4:1. To nije bilo baš za očekivati pošto u Miamiju igra ponajbolji košarkaški igrač svijeta LeBron James, uz Dwyanea Wadea i Chrisa Bosha.

Roster za sezonu 2014/2015:

Kyle Anderson, Jeff Ayres, Aron Baynes, Marco Belinelli, Matt Bonner, Bryce Cotton, Austin Daye, Boris Diaw, Tim Duncan, Manu Ginobili, Danny Green, JaMychal Green, John Holland, Cory Joseph, Kawhi Leonard, Patty Mills, Tony Parker, Tiago Splitter.

Došli: Kyle Anderson, John Holland, JaMychal Green, Austin Daye, Bryce Cotton,

Otišli: Nando De Colo

Posljednjih 16 sezona igraju odlično. Njihova igra se bazira na dosta dodavanja okolo i na jednostavan šut. Prosječnog gledatelja košarke nije mnogo zanimala igra Spursa, i svi su smatrali da su oni dosadni i nimalo atraktivni. Bez obzira na to osvojili su 5 naslova u zadnjih 15 godina. Svima vama je poznat stari trojac Spursa, Tim DuncanTony ParkerManu Ginobili. Trojac koji je primjer mladima kako igrati jednostavnu timsku košarku bez nekog velikog individualnog isticanja.

Spursi su prošle sezone po efikasnosti na solidnom petom mjestu s 105,4 koša po utakmici u regularnom djelu sezone, dok su u playoffu prosjek podigli na 106,3 koša po utakmici. U obrani su jako dobri, na četvrtom su mjesto po primljenim koševima s 100,1 koš po utakmici. Igraju u Zapadnoj konferenciji, mnogo težoj nego Istočna. Za dobru poziciju moraju se boriti s timovima poput Oklahome, Los Angeles Clippersa, Dallasa, Golden State Warriorsa…

gregg-popovich

San Antonio Spursi su tim koji su prošlu sezonu odnijeli većinu nagrada, kao i onu najvažniju, titulu prvaka. Krenimo s njihovim trenerom Greggom Popovichem. On je prošle sezone odnio nagradu najboljeg trenera lige treći put, po mnogima potpuno zasluženo. Popu je ovo osamnaesta sezona u NBA ligi, od toga je sedamnaest puta uspio uvesti Spurse u playoff, a petnaest sezona je imao preko 50 pobjeda. Trenutno je trener koji ima najveći radni staž u NBA ligi, dok je s 983 pobjede u karijeri na devetom mjestu svih vremena u NBA.

Startna petorka

Što se tiče početne petorke, ona se ne bi trebala mijenjati pošto u ljetnom prijelaznom roku Spursi nisu mnogo trgovali, nisu doveli neka značajnija imena, ekipa se oslanja na stare dobre igrače. Dakle petorka bi trebala biti: Tony Parker kao playmaker, Kawhi Leonard na poziciji krila, Danny Green na poziciji šutera, Tim Duncan na poziciji krilnog centra i Tiago Splitter na poziciji centra.

Počnimo s mladim perspektivnim igračem Kawhi Leonardom. Prošle sezone je odnio titulu najkorisnijeg (MVP) igrača NBA finala. U regularnom djelu sezone je imao 12,8 poena po utakmici, uz 6,2 skoka. Igrao je dobro, ali se nije toliko isticao kao što će se istaknuti u playoffu. Prosjek u playoffu diže na 14,3 poena uz 6,7 skokova. U finalu protiv Miamija je u zadnje tri utakmice ubacio 29, 20 i 22 poena što je bilo dovoljno da ga proglase najkorisnijim igračem finala. No poeni nisu jedini razlog, Leonard je igrao sjajno i obranu gdje je morao čuvati najboljeg igrača Miamija LeBrona Jamesa. Kawhi više nije sporedni igrač Spursa, on je njihova budućnost. Tek su mu 23 godine i on može prerasti u igrača visoke klase. Odličan je u napadačkom djelu gdje može pogoditi i tricu s prosjekom 37,9%. Može ući i u reket gdje se agresivnošću bori za svaki skok. Brz je i može lako pokrivati obranu, što je on sjajno i radio. Treba spomenuti par zanimljivosti. Naime raspon njegovih ruku je 220 cm, ima veće šake od Shaqa, a njegov vertikalni odraz je top 5 u ligi.

Tony Parker je na poziciji playmakera. Već duže vrijeme Parker je dio velike trojke Spursa. U ovoj ekipi igra od 2001. godine i dobro poznaje igru Spursa koju godinama slaže Gregg Popovich. U napadu igra jako dobro, u prosjeku je 16,7 poena i 5,7 asistencija po utakmici. Ima dobar pregled igre, i njegovi pickovi s Duncanom su jako efikasni, kao i sa Splitterom. Drži konce napada, i ovu sezonu bi također trebao biti ključni igrač Spursa.

Danny Green je uz Leonarda jedan od onih mlađih igrača Spursa. Igra na poziciji šutera, i prošlu sezonu je napadački igrao sjajno. Imao je 9,1 poen po utakmici, postotak šuta za tri bio je 41,5 (132 pogođene trice). Ne gađa mnogo za dva, ali kad je to su uglavnom šutevi s poludistance. U napadačkom arsenalu ima odličnu igru jedan na jedan, može lagano pogoditi tricu u trku, a najdraže su mu one iz kuta. Obrambeno je vrlo zahvalan igrač, može se držati s najboljim igračima protivničke momčadi.

kawhi-leonard

Napisat ćemo i nekoliko rečenica o možda najvažnijem igraču Spursa, Tim Duncanu. Čovjek ima 38 godina i već je odigrao 17 sezona u NBA ligi što ga čini jednim od najiskusnijih. Ovo ljeto su se zabrinuli mnogi ljubitelji košarke kada je došla vijest da Duncan razmišlja o mirovini. No to se nije dogodilo, produžio je ugovor sa Spursima na tri godine, s tim da je zadnja godina uvjetna. On je igrač kojem bi prvom dali loptu za pobjedu svi njegovi suigrači. Pod košom obavlja sjajan posao, jak je s igrom leđima. Također je odličan i s poludistance. Prosjek mu je 15,1 poena, 9,7 skokova i 1,88 blokova po utakmici. Ovu sezonu je ostvario nevjerojatnih 63 double-doublea. Izuzetno su efikasne njegove pick akcije s Parkerom, a može i razigrati ostale suigrače ispod koša.

Centar Spursa Tiago Splitter je također odličan igrač pod košom. Odlično se razumije s Duncanom, a i s Parkerom s kojim zna realizirati većinu akcija. On je morao dosta poraditi na svojoj igri, jer kad je tek došao iz Europe, igrao je čistog centra, i bazirao se većinom na skokove i reket. U Spursima se popravio, može igrati i poziciju krilnog centra, vrlo solidan u igri leđima. U prosijeku zabija 8,2 poena po utakmici uz 6,2 skoka. Obranu igra jako dobro, gdje se može pohvaliti odličnom igrom jedan na jedan.

Klupa

Jedan od razloga uspješnosti San Antonia je njihova izuzetno jaka klupa. Naime, velike razlike tu nema. Gregg je poznat po rotaciji igrača, gdje većina njih igra podjednako, i gdje je većina na sličnoj statistici. Najistaknutiji igrač klupe je svakako Manu Ginobili. Sjajni Argentinac može igrati na poziciji playmakera, a i na obje pozicije šutera. Najbolji je kada je lopta u njegovim rukama, kada odlučuje kako će se napad odviti. U timu je od 1999. godine i dobro poznaje filozofiju trenera Popa. Poznat je po svojim atraktivnim asistencijama, prošle sezone u prosijeku 4,3 asistencije, uz 12,3 poena.

Još jedan snažan igrač s klupe je Boris Diaw. Odlični Francuz igra na poziciji krilnog centra, u reketu je odličan u igri jedan na jedan, a zna se izvući na tricu gdje mu je prošle sezone bio prosjek 40,2%. Jako zahvalan igrač u obrani, lako se može držati s visokim igračima. Problem je njegova obrana protiv malih eksplozivnih igrača. U prosijeku dobiva 25 minuta, koje odlično iskorištava.

manu-ginobili

Tu je i Marco Belinelli, Talijan koji igra poziciju šutera. Ove godine je odnio pobjedu na All-Star natjecanju u tricama. Ima vrlo dobar pregled igre i dobro razigrava svoje suigrače. Patrick Mills je solidan igrač, najviše se istaknuo u zadnjim utakmicama finalne serije protiv Miamija. Dobar razigravač i odličan šuter, u obrani je tek prosječan. Cory Joseph se istaknuo kao solidan igrač koji može dobro igrati i napad i obranu. Ne dobiva mnogo, no svoje minute dobro iskorištava. Također je dobar šuter. Tu će trener Gregg morati biti pametan i znati rotirati. Ipak na poziciji razigravača ima nekoliko odličnih, ali i onih solidnih igrača kojima treba prilika da se iskažu. Trebamo spomenuti još Matt Bonnera koji igra poziciju krilnog centra, no zna se izvući na tricu i pogoditi par „cigli“. Također dosta sličnih igrača za rotaciju na poziciji krilnog centra.

Prognoza: 1. ili 2. mjesto Zapadne konferencije

Spursi nisu mnogo mijenjali roster za ovu sezonu. Još se oslanjaju na stare igrače Duncana, Parkera i Ginobilija. No krasi ih lijepa napadačka igra s mnogo pasova kojim jednostavno probiju protivničku obranu. Zapad je mnogo jači od Istoka, no realno gledajući jedini timovi koji mogu Spursima parirati na Zapadu su Oklahoma City Thunderi i Los Angeles Clippersi. Tako da očekujemo sličnu sezonu kao i prošle godine uz siguran ulazak u playoff.

Latest Posts

NE PROPUSTITE