Thursday, May 23, 2024

ZADNJE OBJAVE

San Antonio Spurs

Ekipa koja je, uz Lakerse, obilježila posljednjih 10 godina NBA lige. U tim godinama, osvojili su èetiri naslova i svake godine igrali u doigravanje.

U laganom su rezultatskom padu posljednje dvije sezone i veæ se poèelo govoriti o kraju i ove dinastije, posebno nakon prošlosezonskog poraza u prvom krugu doigravanja od Dallasa sa 4-1. Zakljuèak nakon sezone je bio: previše godina, previše ozljeda, proèitani … i tada je došlo ljeto i sve se okrenulo. Sada su, uz stare rivale Lakerse, ponovo najveæi favoriti za osvajanje Zapadne konferencije.

Transferi:

Što se to tako drastièno promijenilo? Jednim potezom uprava Spursa, sa GM R.C. Bufordom na èelu koja je godinama jedna od najcjenjenijih u ligi, okrenula je sve. Uspjeli su u zamjeni igraèa sa Milwaukee Bucksima dovesti Richard Jeffersona i izbor druge runde drafta DeJuan Blaira za tri veterana Bruce Bowena, Fabricio Oberta i Kurt Thomasa.

Ovim potezom su uspjeli pomladili ekipu te dobiti jednog potencijalnog All Star igraèa i veliku nadu koji je prema svim predviðanjima trebao biti izabran u prvih 20 igraèa na ovogodišnjem draftu i samo zbog ranijih problema sa ozljedama je pao na 37. mjesto. Ako je neko mjerilo Ljetna liga, onda je njegov dvostruko-dvostruko uèinak  na premijeri u samo 20-tak minuta, dobar znak.

Da je Jefferson morao birati ekipu koja najviše odgovara njegovom karakteru, izabrao bi San Antonio. Igraè koji daje sve od sebe svaki puta kada istrèi na parket i uvijek stavlja ekipu u prvi plan. Igraè sa prosjekom od 20 koševa po susretu, odlièan u obrani i nakon par sezone igranja u prosjeènim ekipama konaèno mu se  otvara moguænost da se vrati tamo gdje je veæ dva puta bio i nije uspio, finalu NBA lige.

Pod koševima su, uz veæ spomenutog Blaira, doveli kao slobodne igraèe veterane Antonio McDyessa iz Detroita i Theo Ratliffa iz Philadelphije. Tu nastavljaju sa svojim starim trendom dovoðenja starijih i provjerenih rješenja za ne previše dolara. Dok su ranije to bili veæinom igraèi koji bi pokrpali rupe, ove godine su doveli McDayssa koji, mada ima 35 godina, još uvijek može pružiti odliène partije.

Kljuèni igraè:

tim_duncanTim Duncan. Jedan od najboljih krilnih centara u povijesti lige, a po mnogima i najbolji. Pravi voða ove ekipe. Prvi na utakmicama, prvi na treningu. Idealan primjer za sve mlade igraèe sa svojim radim navikama, svojom požrtvovnošæu, željom da uèi i napreduje i u ovim godinama. Igraèke kvalitete? Èetiri naslova, dva puta MVP lige, tri puta MVP finala, novak godine, MVP All-Star utakmice, 11 puta biran na All-Star utakmicu, 9 puta u prvoj petorci lige, 8 puta u najboljoj obrambenoj petorci lige …

Problem je što više nije mlad, 33 godine, i naèeta su mu koljena. Preko ljeta je ozbiljno radio i uspio skinuti kilograme tako da bi ih maksimalno rasteretio, a i trener, Gregg Popovich, je veæ najavio da je cilj spustiti mu minutažu na 30-35 po susretu tako da ga se pokuša zaštititi i saèuvati zdravog za eventualno doigravanje.

Prednosti i mane:

Tony Parker, oporavljeni Manu Ginobili, Richard Jefferson, Antonio McDayss i Tim Duncan. Èetiri All-Star igraèa i provjereni McDayss. Klupa: šesti èovjek Roger Mason, Hill, Finley, Blair,Bonner, Ratliff. Èini mi se da Spursi nisu nikada imali toliko kvalitete koliko imaju ove godine, a osvajali su naslove. I sam Popovich, inaèe suzdržan, je izjavio da zaslužuje otkaz ako ne odu do kraja.

Mission possible, ali samo ako ih zdravlje posluži.

Prognoza:

Finale zapada protiv Lakersa. Tu je sve moguæe.

Latest Posts

NE PROPUSTITE