Thursday, May 2, 2024

ZADNJE OBJAVE

Šarićev 100. nastup u NBA: dokle je Šiši dogurao

Dario Šarić noćas će u 1.00 protiv Cavsa upisati svoj jubilarni 100. nastup u NBA. Povodom toga jubileja, valja se podsjetiti kako je naš Dario prošle sezone započeo svoje igre u NBA-u, ustanoviti njegov napredak i, ako je moguće, ispitati je li odlazak preko bare za Darija bio pogodak.

Šišiju je ovo druga sezona u NBA, stigao je iza OI-a 2016. 2014. odabran je na draftu od strane Orlanda Magica, kao 12. pick, da bi odmah bio zamijenjen u Philadelphiju s Elfridom Paytonom. Odigrao je dvije sezone u turskom Anadolu Efesu, da bi onda odlučio da je pravo vrijeme za SAD.

Otad gotovo da nije imao značajnijeg odmora, za razliku od većine igrača iz NBA-a, s obzirom na reprezentativne pozive, kojima bi se uvijek odazivao. Reprezentacije i nedostatak odmora nedvojbeno su uzeli danak na otvaranje debitatnske i ove, druge sezone. Kad se vratio u SAD nakon Eurobasketa ovog ljeta, suigrač Ben Simmons ga je upitao je li spreman, pa se iznenadio kad mu je ovaj odvratio da je super-odmoran.

Upravo zbog te požrtovnosti, strasti za igrom i samopouzdanja koje ga uvijek krasi, odmah je postao omiljen u Philadelphiji. Zbog vedrog i šaljivog karaktera nazvali su ga The Homie. Očekivanja je i više no opravdao i nastupima osigurao mjesto u finalu rookieja godine. Za ROY nagradu bio je i glavni favorit, da bi iznimno kontroverznom odlukom Malcolmu Brogdonu bila dodijeljena ta titula. Šibenčanin je za 26 minuta igre bio na prosjecima od 12,8 poena, 6,3 skoka i 2,3 asistencije. Šutirao je iz igre 41 %, a za tri poena 31 %.

U svojoj rookie sezoni Dario je pružao energične partije. Pokazao je odličan ball-handling za 2,08 m visokog igrača, a njegov pregled igre i osjećaj za pas su još bolji. S tom visinom 23-godišnji hrvatski reprezentativac i više je nego u stanju pogoditi tricu, što mu omogućuje mogućnost niza mismatcheva u napadu s krilnim centrima koji to nisu. Uz te glavne prednosti, neobzirno bi bilo ne spomenuti njegovu borbenost i entuzijazam. Što se tiče stvari za koje je bilo jasno da na njima mora raditi, pokazao je slabosti u defanzivnom dijelu igre ne prilagodivši se na brzinu igre. To je kroz sezonu poboljšao.

Ako ništa, ulaz u All-star Rookie petorku bio mu je osiguran. Postao je prvi rookie u povijesti lige s jakim all-round učinkom s barem tisuću poena, 500 skokova, 150 asistencija i 100 trica. Uz sve to, Dario je mogao samo napredovati u nastavku NBA-karijere.

Ove sezone u Philadelphiju vratili se oporavljeni Ben Simmons i Joel Embiid — dva igrača koja bi ujedno trebala biti vodilje kluba iz Rockyjeva grada. Njihovi povratci izmijenili su ulogu Šišija u ovoj mladoj i perspektivnoj momčadi. To, doduše, nije smanjilo minutažu Hrvatu. I dalje igra nešto iznad 25 minuta, ali loptu dobiva znatno manje. Stoga ne iznenađuje što nije povećao broj poena, naprotiv, sad postiže dva poena manje – 10,3. Uzima dva šuta manje od prošle sezone, 9,4. Pokazatelj je napretka da mu je uz Simmonsa, koji bilježi visokih devet skokova, skok tek neznatno pao. Smanjio je i broj izgubljenih lopti s 2,3 na 1,5, a prije sezone jasno je bilo da je povećao mišićnu masu i radio na tijelu, što ga čini boljim defanzivcem za pick and roll protiv snažnih igrača.

Trener Brett Brown uspostavio je odličnu radnu atmosferu i kemiju u momčadi. Philadelphija je u ovoj sezoni u prvih 18 utakmica na omjeru 11-7. Od Darija je Brown htio da radi na šutu za tri poena; sad Šiši šutira 34 %, u usporedbi s prošlom sezonom to je tek 3 % više, no vrlo vjerojatno je da će mu brojke rasti kako sezona odmiče.

Napadačke kvalitete i nedvojben talent omogućuju mu da itekako pravi razliku u napadu. Prostora za napretkom najviše ima u šutu i defanzivnim rolama, a mi bismo lagali kad bismo rekli da ne vjerujemo u našeg Darija.

 

Latest Posts

NE PROPUSTITE