Tuesday, April 16, 2024

ZADNJE OBJAVE

Schrodingerov Istok

Erwin Schrodinger je izveo jedan od najzanimljivijih pokusa kvantne mehanike, poznat po imenom Schrodingerova mačka. Zapravo se radi o misaonom pokusu, koji je ujedno i paradoks. Naime, mačka se nalazi u kutiji s radioaktivnom jezgrom koja se može, ali i ne mora raspasti (šanse su 50-50) te bočicom otrova koja će ubiti mačku ako se radioaktivna jezgra raspadne. Poanta pokusa je da u trenutku kada je mačka zatvorena u kutiji, s obzirom na to da nema načina na koji možemo znati je li živa ili mrtva, ona je u isto vrijeme i živa i mrtva. Mi ne možemo apsolutno nikako utjecati na to hoće li se jezgra raspasti te jednostavnije rečeno „sve je u rukama sudbine“. U trenutku kada otvorimo kutiju i saznamo stanje mačke moći ćemo reći da li je živa ili mrtva i tek onda zauzeti neki drugi stav. Glavno pitanje je zapravo kad se odvija taj prijelaz iz neodređenog u određeno stanje. Ono zbog čega mi je ovaj pokus drag je njegova prilagodljivost stvarnome životu i njegova nepredvidivost. Naravno da ne mogu reći, „ sutrašnji ja sam i bogat i siromašan“, jer vjerojatnosti nisu ravnopravne. Međutim mogu ga prilagoditi nečemu drugome.

CHAPTER ONE: MOĆNI FAVORITI

Toronto Raptorsi su napravili sve što je u njihovoj mogućnosti da se izjednače s Cleveland Cavaliersima. Hajmo reći ovako, do eventualne serije s Cavsima Raptorsi se nalaze u „kutiji“, mogu pobijediti, ujedno i ne moraju, ali krajnji rezultat ćemo znati tek nakon odigrane serije. Kao što se za mačku mogu dati argumenti za oba ishoda, tako se može i za ovo. Raptorsi su potegli fenomenalne poteze kao i Cavsi i njihov matchup mi predstavlja nešto najbolje što se moglo vidjeti na Istoku u posljednje vrijeme. Akvizicije Sergea Ibake i P.J.Tuckera pružit će Raptorsima skroz novu nijansu. Obrana se podigla na novu razinu, ali ono što čini ove poteze posebnim je to što s ovom dvojicom Raptorsi dobivaju i novu dimenziju u napadu pa čak bih se usudio reći da mogu parirati small- ballu Cavsa. Vratit ću se na to malo kasnije. Cavsi su dodali Derona Williamsa , Derricka Williamsa i već sad bivšeg Andrewa Boguta. Osnažili su slabu klupu, kako će izgledati to na terenu još treba vidjeti. Ono po čemu su sad Cavsi specifični je mogućnost da se prilagode bilo kojoj ekipi. Mogu složiti više verzija small balla s Jamesom na četvorci, a Channingom Fryeom/Kevinom Loveom na petici, kao i strogo defanzivnu petorku s Tristanom Thompsonom. Ako je potrebno, dodaju još jednog kreatora s Deronom Williamsom, ako nedostaje energije tu je Derrick Williams. Praktički osim Thompsona  nemaju igrača koji ne može pogoditi tricu. Međutim, svaka njihova postava ima određenu slabost preko koje ih možeš napasti ako imaš potrebna oružja. I do toga ću doći ubrzo.

*S obzirom na to da su obje ekipe trenutno bez ključnih igrača (Kyle Lowry, Love) neću se obazirati puno na igre u regularnoj sezoni i statistiku (ali neću je skroz zanemariti) već čisto hipotetski na njihov moguć obračun u doigravanju. Također, s obzirom na prinove, obje ekipe će malo promijeniti identitet i još je rano za ikakve usporedbe na temelju statistike.

Masaiju Ujiriu se mora priznati kako je složio veoma kompetitivnu momčad i povukao jako dobre poteze. Imaju sasvim solidnu rotaciju od 9 igrača, moguće i 10 ako se Lucas Nogueira pokaže X factorom. Što i ne treba isključiti s obzirom na to da se radi o atletski moćnom centru koji je dio dosad najbolje petorke Raptorsa (Lowry, DeRozan, Powell, Patterson, Nogueira) koja je u 33 minute skupa ostvarila +63. Ipak, teško će upasti u rotaciju visokih pored Ibake, Pattersona i Valanciunasa koji su bolji igrači i gotovo pa savršena rotacija visokih u današnjoj košarci. Ibaka i Patterson mogu pokriti pozicije 4 i 5, pogoditi šut izvana i odigrati odličnu obranu (Ibaka) odnosno respektabilnu te preuzimati po potrebi. Ako imaš njih dvojicu možeš biti siguran  da će ti reket biti zaštićen, a spacinga u napadu neće nedostajati, ali pitanje je kako mogu braniti skok s obzirom na to da ni jedan nije dobar skakač ( Ibaka hvata samo 12% mogućih skokova, Patterson 10%). Valanciunas dapače može, međutim s njime se gubi napadačka raznolikost, spacing, obrana, a nije baš zvijer u low postu pa da ga se može istrpjeti i koristiti na drukčiji način. Još jedan veteranski as s klupe je P.J. Tucker, može pokriti beka, nisko i visoko krilo, odigrati dobru obranu i pogoditi vanjski šut, igrač koji se može postaviti u bilo koju NBA ekipu i postavu i bit će kompatibilan. Vjerojatno ćemo ga češće viđati na niskome krilu s obzirom na trenutnu lošu Carrollovu formu i na popunjenost visoke linije i bekovskih pozicija.

Što se tiče bekovskih pozicija tu nema puno priče, Lowry i DeRozan će pojesti većinu minuta dok ih sasvim solidno mogu pokriti Cory Joseph i Norman Powell. Što se tiče samih postava, meni je nemoguće ne primijetiti obrambeni potencijal gotovo pa svake postave koju Raptorsi pošalju na teren. Recimo, Lowry- DeRozan- Caroll- Patterson- Ibaka, imaš odlične obrambene u Lowryju i Ibaki, sasvim solidne u Carollu i Pattersonu te DeRozana koji ipak ima odlične atletske sposobnosti da odigra barem pristojnu obranu. Umjesto Pattersona može ići i Tucker ako matchup to zahtijeva i gubiš gotovo pa ništa, malo visine u zamjenu za brzinu i mogućnost switchanja apsolutno svega. S druge strane, iako je na papiru spacing garantiran, od svih tih šuterskih opcija, nitko osim Lowryja, Ibake i Pattersona nije pokazao da može kontinuirano pogađati tricu (Tucker 33%, Powell 34%, Carroll 35%, čak i Patterson 36%). Ali s obzirom na to da su Lowry i DeRozan vrhunski slasheri samo prisustvo toliko igrača na perimetru će im osloboditi dodatan prostor, kao i šuterima otvorenije šuteve.

Trenutni prvaci imaju malo složeniju situaciju. Unatoč tome što su poboljšali klupu, ona i dalje ne pokazuje kako može bez Jamesa. U posljednje 3 utakmice, sve 3 su porazi, Cavsi s Jamesom imaju +32, a bez Jamesa u samo 18 minuta imaju net rating od -45(!!!!). Naravno da nedostaje Love, a Smith se tek vratio, još treba uigrati nove igrače, ma bilo kakvo opravdanje ne može opravdati taj podatak. Ipak krenimo od nule. Rotacija Cavsa je bogata, sastoji se od također 9-10 igrača, gdje će ipak netko biti primoran sjediti na klupi. Bekovske pozicije su prepunjene; Irving, Deron Williams, Smith, Shumpert i Korver te svi zaslužuju mjesto u rotaciji. Frontcourt od Jamesa, Jeffersona, Derricka Williamsa, Lovea, Thompsona i Fryea također predstavlja širok odabir igrača.

Krenimo redom, Irving će ponijeti većinu minuta, zatim Smith i Shumpert ako ne gledamo Jamesa su najbolji obrambeni na perimetru i nužno je da barem jedan od njih se nalazi na terenu, obojica su odlične spot up opcije (39% za 3 obojica)  što ih čini još važnijim za igru Cavsa. Kako Cavsima treba igrač koji može dirigirati napadom da Irving i James malo predahnu Deron je također obvezan, daleko je od stare forme, ali i dalje solidan šuter s 36% za tri i razigravač sa 6 asistencija na 2 izgubljene lopte. Također, Korver svojim off-ball kretnjama daje Cavsima još jedan komadić u već bogatom napadu i čovjeka koji tricu otkad je u Cavsima gađa s 49% je nemoguće izostaviti. Zato, netko od trojca Smith/Shumpert/Korver će dio minuta provesti na niskome krilu zbog čega će prednja linija patiti. James će sigurno barem 30% minuta provesti na visokom krilu (možda i centru), Love i Thompson na visokim pozicijama te će ostati mrvice za Fryea, Jeffersona i Williamsa. Frye je stretch petica i vrti kvalitetan pick n roll s Jamesom, Jefferson i Williams su odlični cutteri i igrači koji mogu pospremiti otvorenu tricu i odigrati dobru obranu te preuzimati u obrani.  Lue će ih vjerojatno rasporediti po potrebi matchupa. Odmah se uoči nedostatak kvalitetnih obrambenih igrača, pogotovo ako se u istoj postavi nalaze Irving, Korver i Love gdje koliko god efikasan napad Cavsa bio, obrana će propuštati.

MATCHUP

Startne petorke;

/Lowry, DeRozan, Carroll, Ibaka, Valanciunas/- /Irving, Smith, James, Love, Thompson/

Raptorsi nemaju puno muke ovdje s prilagođavanjem obrambenih postavki, matchup im odgovara po pozicijama. Pick igru Irving- James, Irving- Love, James- Love mogu braniti kvalitetno s obzirom na to da imaju najbolje obrambene na najboljim igračimaCavsa. Kada Irving vrti pick morat će odabrati hoće li ga udvojiti i riskirati otvorene šuteve Jamesa/Lovea jer si ne mogu priuštiti da James ili Love dobiju missmatch protiv Lowryja, ili će braniti ulaz, a pustiti šut. Ipak James-Love kombinaciju mogu braniti najbolje s obzirom na to da tu mogu preuzimati, a to je najbolji način za neutralizirati napad Cavsa. Pick igru s Thompsonom će biti malo teže braniti jer je Thompson veoma kvalitetan screener i roller, s kojim se Valanciunas ipak ne može nadtrčavati, stoga možemo očekivati Valanciunasa kako ne izlazi u branjenje picka već  brani ulaz, a pušta mid range Irvingu ili Jamesu jer se radi o izuzetnim slasherima.

Cavsi će ipak trebati malo prilagoditi obrambene postavke. Za očekivati je kako će Raptorsi napadati Irvinga i Lovea, zato Cavsi trebaju to napraviti što težim. James će braniti DeRozana, a Irvinga se može sakriti na Carrollu, a da Smith pazi na Lowryja. Kako će pick s Ibakom postati jedno od najvećih oružja Toronta može se očekivati kako će Thompson paziti na Ibaku, a Love na Valanciunasa. Kao što sam već spomenuo, Lowry i Derozan su odlični u napadanju reketa, što je ujedno i najveća boljka Cavsa, pogotovo s Thompsonom na Ibaki koji će se izvlačiti na tricu. Kombinaciju Lowry-Ibaka se najbolje može neutralizirati sa switchom, s obzirom na to da je Smith na Lowryju preuzeti će Ibaku, a Thompson Lowryja. Ibaka nije poznat po post igri, dok je Thompson ponajbolji visoki obrambeni u preuzimanjima te od svega je po meni to najbolja solucija. Svaki pick s DeRozanom treba braniti tako što mu se ide ispod bloka i pušta trica što mu je najslabiji segment igre i najbolji način za igrati protiv njega. Također, Valanciunas zna postavljati visoke blokove gdje DeRozan off ball trči i preuzima lopte i diže se na mid range odakle redovno pogađa. To može predstavljati veoma jako oružje ako DeRozan nastavi biti tako efikasan, jer Love neće biti u mogućnosti preuzeti DeRozana jer je prespor da ga isprati kad ovaj krene na ulaz.

James i Irving su tolike klase od igrača da kada primijete i najmanju rupu u obrani, odnosno uhvate nepostavljenu obranu s lakoćom pretvaraju to u poene i Raptorsi se moraju najviše paziti toga. U skoku Cleveland ima očiglednu prednost i najbolji način za spriječiti kontru jest nakon svakog šuta vraćati se odmah u obranu da se izbjegne Loveov outlet pass ili solo akcija LeBrona ili Irvinga.

Rezervne postave/ prilagodbe; Ovaj dio ne mogu pretpostaviti jer nijedna ekipa nema kompletne rotacije sa svim igračima zbog ozljeda. Ono što se može očekivati su all-out postave Cavsa s Jamesom ili Fryeom na centru, na koje Raptorsi najbolje mogu odgovoriti s Pattersonom ili Ibakom na centru, a Tuckerom na četvorci. Jedna potencijalna postava Cavsa jest Irving, Korver, Smith, James, Love koju Raptorsi mogu neutralizirati s Lowryjem, DeRozanom, Carrollom, Tuckerom i Ibakom jer mogu preuzimati apsolutno sve šutere. Što se obrane tiče Raptorsi stoje više nego dobro, ali za napad će im trebati ipak malo bolji šut izvana jer ako Tucker, Powell i Carroll ne budu sposobni pogađati barem dvije od pet Cavsi će jednostavno zgusnuti reket. U svakom slučaju, pred nama je jedno paklena potencijalna serija.

CHAPTER TWO: BORBA ZA PLAYOFF

Borba za doigravanje na Istoku je već godinama prestala biti natjecanje tko će imati bolju sezonu te se pretvorila u nagradno pitanje, tko će manje zeznuti sezonu. Indiana Pacersi, Detroit Pistonsi, Chicago Bullsi, Miami Heat, Milwaukee Bucksi, Charlotte Hornetsi. Šest ekipa koje se bore za tri mjesta u doigravanju i za koje je prije sezone bilo apsolutno nemoguće reći sa sigurnošću tko će dohvatiti doigravanje. Jer sve su u isto vrijeme i žive i mrtve. Pacersi su se pojačali Teagueom i Youngom, uz Georgea su trebali označiti preporod momčadi, međutim kroz cijelu sezonu ih muči obrana i nekonstantnost. I nemoguće je reći da će zadržati mjesto u doigravanju ili ispasti. Pistonsi na prvi pogled imaju veoma lijepu petorku, mladu i kompatibilnu, ali od onog niza od prije dvije sezone kad je Brandon Jennings igrao najbolju košarku u karijeri nisu uspjeli nametnuti svoju igru. Andre Drummond i Reggie Jackson su udarili u zid. Bullsi, iako su na putu da postanu prva  ekipa slobodnih zidara koja će uhvatiti NBA doigravanje također igraju toplo – hladno. Heat koji je počeo sezonu katastrofalno je na velikom nizu, s dva skalpa Clevelanda hvataju doigravanje. Buckse još razumijem jer nemaju sreće s ozljedama, ali Hornetsi koji su obrnuti Miami Heat, krenuli su kao druga momčad Istoka da bi zatim zaredali same poraze. Pa mislim, u čemu je problem? Na Zapadu se uvijek može pretpostaviti tko će u doigravanje, eventualno zbrka nastane oko posljednjeg mjesta. Zašto je Istok toliko lošiji? Zašto nam daje više zbrke i iznenađenja svake sezone nego Lazio i Liverpool?

Razlog numero uno može biti jednostavna precijenjenost talenta. Može biti jednostavno sreća ili pak rezultat toga što je Istok bio kompetitivniji za vrijeme Jordana te Velike četvorke u Bostonu. Je li nam se možda to samo čini zbog Jamesove dominacije posljednjih godina? Razlog se može naći u udruživanju zvijezda na Istoku, dok bi ekipe na Zapadu gradile momčad oko jezgre, bez velikih udruživanja. Po meni, stvar je u čistoj sreći i pogodnim događajima. Momčadi na Zapadu su redovno birale bolje na draftu, gradile momčad i isplatilo im se. Zašto je danas Barcelona bolji klub od Espanyola?

Na kraju krajeva u ovoj igri, odlučuju sitnice. Jedna izgubljena lopta, jedno slobodno bacanje, jedna pogrešna procjena na terenu pa i izvan. I zbog svega toga postoje pobjednici i gubitnici. I oni između. A ti između se trenutno bore za doigravanje na Istoku jer to sve ide kao domino. Jedna loša odluka kluba na Istoku, manje upotrebljivih predmeta za razmjenu što ako se nadoveže na drugu lošu odluku automatski slabi cijelu konferenciju. Recimo, izabrali ste igrača prvim izborom koji se ispostavio kao bust. Dužni ste ipak sagraditi neku ekipu koja će biti prosječna, a ne možete ga mijenjati za nikoga drugog jer ga nitko ne želi. Neka se to nadoveže na lošu odluku drugog kluba iz iste konferencije. Automatski se potencijal i vrijednost igrača iz te konferencije smanjuje. Međutim to je čisto filozofiranje ako se ne potkrijepi primjerima i dokazima tako da ću to radije ostaviti za subjektivan zaključak.
Ali zato, negdje u paralelnom svemiru, Michael Jordan sa suzom u oku ispraća Kwamea Browna u penziju, prvog igrača koji je postigao quintiple-double, Andrea Bargnani postavlja rekord s 15 trica u NBA utakmici, a Andrew Bogut skida apsolutni rekord za najviše uzastopnih odigranih utakmica u NBA povijesti.

Latest Posts

NE PROPUSTITE