Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Scola: Draženu i Vladi je bilo puno teže

Igrači Phoenix Sunsa Marcin Gortat i Luis Scola, te njihov pomoćni trener Igor Kokoškov su za AZCentral progovorili o problemima s kojima se susreću igrači izvan Amerike prilikom prvog dolaska u NBA ligu. Složni su da je puno teže bilo onima koji su prvi došli u SAD, nego sadašnjim igračima.

Argentinac Scola je ispričao kako mu je bilo potrebno dugo vremena da se prilagodi na život u SAD-u, te je duže nego je planirao morao živjeti u hotelu zbog sređivanja različite papirologije i dobivanja potrebnih dokumenata. Smatra da je imao težak početak života u SAD-u i da se to osjetilo na njegovim igrama u prvoj sezoni. Ipak, smatra da je prvim igračima koji su došli u Ameriku bilo puno teže, a tu je mislio na Dražena Petrovića i Vladu Divca.

“Teško mi je bilo dokazati se i izboriti svoje mjesto na parketu”, započeo je Scola. “Ali siguran sam da je puno teže bilo igračima poput Dražena i Vlade, koji su ovdje došli među prvima. Oni su se morali nositi s mnogo drugačijih problema, a mi više nemamo tih problema jer su oni to za nas riješili.”

Gortat je rođen u Poljskoj te smatra da je mnogim stranim igračima najveći problem pri dolasku u NBA komunikacija, odnosno engleski jezik. On pak nije imao velikih problema jer je veliku pomoć imao u Hedu Turkogluu, koji mu je pomogao dok su igrali u Orlandu, gdje je Gortat pokazao da zna i može igrati u najjačoj ligi svijeta.

Trinaest godina staža skupio je Igor Kokoškov, rođen u Srbiji, kao pomoćni trener u nekoliko NBA ekipa. Prvo je bio u trenerskoj postavi Los Angeles Clippersa, zatim Detroit Pistonsa te je od 2008. godine do danas u Phoenix Sunsima. On je prvi neamerički trener koji je dobio poziciju pomoćnog trenera u NBA ligi.

On se, kao i Scola, složio da su igrači koji su prvi došli u NBA ligu imali puno teži posao od današnjih:

“Znam puno igrača koji su bili dovoljno dobri da igraju u NBA ligi, ali liga nije bila spremna prihvatiti ih. Kada su Dražen Petrović, Alexander Volkov i Arvydas Sabonis došli, bilo im je teško. Dražen je bio vjerojatno najbolji igrač izvan NBA lige u svoje vrijeme, a i njemu su trebale dvije godine da izgradi svoje ime u NBA ligi. Danas je situacija drugačija i strani igrači su odmah prihvaćeni diljem lige.”

Latest Posts

NE PROPUSTITE