Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Sezona pravog dokazivanja za Darka Milièiæa?

Da li je ovo napokon sezona pravog dokazivanja Darka Milièiæa u najjaèoj košarkaškoj ligi? Da li je napokon došlo vrijeme da pokaže svima talent zbog kojeg je došao u ligu i opravda svoju veoma visoku poziciju na draftu?

Godina je 2003., San Antonio osvaja naslov, a vrijeme do novog drafta se željno išæekuje. Mnogi govore o novim mladim zvijezdama koje su se prijavile na draft, klubovi pomno razmatraju opcije koga izabrati. Koga izabrati da bude novi voða njihove ekipe. Izbor je strašan, i koga da god izaberete, teško da možete pogriješiti. Bio je to jedan od ponajboljih izbora u poslijednjih nekoliko godina.

Prvi izbor drafta imaju Cleveland Cavaliersi i oni se bez iti malo razmišljanja odluèuju za Lebron Jamesa, igraèa o kojem su govorile sve televizijske kuæe, sve novine, a kojeg su vrlo èesto usporeðivali sa Michael Jordanom.

No, tada, kao drugi pick drafta dolaze Detroit Pistonsi koji se odluèuju za mladog momka iz Hemofarma, Darka Milièiæa. Darko je tako kao osamnaestogodišnjak dobio priliku da ode ”preko bare” i pokaže svoj talent koji su Pistonsi vidjeli u njemu. Iz današnje perspektive vidimo kako su Pistonsi napravili ogromnu pogrešku u svojoj procjeni, te je jedna od veæih grešaka u povijesti drafta, uz naravnoo vjeèito spominjanog Kwame Browna. Pa samo pogled na imena koja su izabran poslije njega, pokazuje velièinu grešku : Carmelo Anthony, Chris Bosh, Dwayne Wade, Chris Kaman, Kirk Hinrich, Dawid West, Kendrick Perkins, pa da dalje ne nabrajam.

Meðutim, za Darka se naravno mislilo da mu je potrebno vrijeme da se prilagodi na ligu, i da æe njegovo vrijeme sigurno doæi. Prošlo je sedam sezona od toga drafta, ali se malo toga promijenilo, te je ovo prva sezona u kojoj Darko barem malo opravdava svoju poziciju na draftu. Iskreno, mora se priznati da je dobivao vrlo malo šanse, te da je priliku dobivao uglavnom kada bi utakmice veæ bile riješene u poslijednjoj èetvrtini.

Tijekom svoje karijere Milièiæ je igrao za Detroit, Orlando, Memphis, New York, ali u nijednoj se nije uspio nametnuti. Kada je u veljaèi prošle godine stigao u Minnesota Timberwolvesa, dobio je još jednu šansu.

Darko je dobio priliku za igranje, mnogo više nego u prijašnjim ekipama. To se nastavilo i ove sezone, te je Darko nastupio u 49 utakmica, a u svima je bio èlan poèetne petorke Timberwolvesa. Ali, ne samo da je nastupio, nego je uspio odigrati nekoliko zapaženih uloga, a njegove brojke su znatno veæe nego tokom karijere. Milièiæ je za sada na prosjeku od 9.0 koševa, 5.3 skoka, 2.3 blokade po utakmici.

Igra u jednoj iznimno mladoj i atraktivnoj ekipi i nema sumnje da æe moæi pokazati što zna i može, a da možda u ekipi nemaju izvanrednog Kevina Lovea možda bi pokupio koji koš i skok više. U svakom sluèaju Darko napokon može biti sretan, i možda neæe više morati pljuvati po NBA ligi.

Iako je imao manjih problema sa ozljedama, ovo mu je daleko najbolje sezona do sada, ali što je najvažnije jest da mu njegova ekipa napokon vjeruje i daje mu priliku za dokazivanjem. Tako je glavni menadžer Timberwolvesa David Kahn prije mjesec dana izjavio da æe Darko jednom postati All – Star igraè : ” To oèekujemo od njega. Smatramo da Darko može doæi na All – Star razinu. U našem sportu nema puno kvalitetnih centara. Nema razloga da za godinu dana Darko, ako nastavi svoju uzlaznu putanju, bude kandidat za All – Star nastup”

Po meni su za to nikakve šanse, ali zašto ne, ako mu vjeruju u klubu, možda zaista jednog dana vidimo Darka na All – Star susretu i kako dokazuje Melu, D – Wadeu i Boshu zašto je izabran ispred njih. Pred njim je zasigurno još puno sezona, i još puno sezona u kojima može poboljšati svoju igru, a ne zaboravimo da je on najmlaði igraè za NBA prstenom, koji je osvojio u prvoj sezoni sa Pistonsima. Što reæi, nego sretni bili pa vidjeli.

Latest Posts

NE PROPUSTITE