Tuesday, April 16, 2024

ZADNJE OBJAVE

Battier: Volio sam igrati protiv Carmela, bio je predvidljiv

Shane Battier umirovio se prošle sezone u dresu Miami Heata s 35 godina na leđima i dva prstena prvaka, oba osvojena s Miamijem. Osim za momčad s Floride u karijeri je igrao za još samo dvije ekipe, Houston i Memphis. U dresu Rocketsa dva puta je bio izabran u drugu najbolju obrambenu petorku lige, i na vrhuncu svoje karijere bio je fantastičan defenzivni igrač poznat po tome što je među prvim igračima u ligi počeo koristiti Synergy Scouting, kompjutorski program za praćenje NBA igrača i njihovih navika u igri. Shane je provodeći dosta vremena uz Synergy naučio sve tendencije svojih direktnih suparnika na terenu: kada idu lijevo, kada desno, koje su nacrtane akcije za njih, kako se ponašaju kada igraju leđima, jesu li efikasni kao šuteri iz kornera.

Battiera su se američki novinari opet sjetili posljednjih dana kada je u NBA javnosti prisutna javna rasprava o naprednoj statistici i njenom utjecaju na igru. Umirovljeno NBA krilo priznaje da je bilo velikih igrača, strijelaca koje je bilo gotovo nemoguće čuvati, ali bio je i jedan igrač po njegovim riječima koji je bio jako predvidljiv i kojeg je gotovo uvijek uspješno branio, skautirajući njegove tendencije uz pomoć SynergyjaCarmelo Anthony. “Imao sam dosta uspjeha protiv njega, a kako su godine tekle, i kako je sve više stario to je bio i predvidljiviji, manje maštovit i raznovrstan u kreiranju napada. U zadnje dvije godine, ponašao se svaki put točno onako kako su brojke i  skauting izvješća sa Synergyja predviđali”, kaže Battier.

Usporedio je bivši Dukeovac Carmelov stil igre s ostalim velikim scorerima: “Puno igrača će odstupati od svojih pokreta i kretnji i ponašati se suprotno od onoga što sam ja vidio proučavajući ih. Kobe je bio jako težak za braniti u primeu, baš kao Durant i LeBron. Ali Carmelo. Znao sam točno što radi i što će raditi. Bio bi na lijevom bloku, spustit će svoje desno rame, a zatim krenuti na lijevu stranu. I svaki put je radio korake (tehnička greška op.a) na taj način, svaki put, a suci mu ne bi gotovo nikad svirali. Ali ja sam ga tjerao da koristi svoju desnu ruku na lijevom bloku, što nikako nije volio, i na taj način sam mu smanjio efikasnost”.

Battier je imao dosta uspjeha protiv Carmela, koji bi glavnom isporučio protiv njega svoju kvotu poena, ali uz lošiju efikasnost nego protiv drugih čuvara. Ali bila je i jedna utakmica u kojoj sve brojke i video skauting nisu mogle pomoći Shaneu i Heatu protiv Carmela.

“To je bila jedina utakmica gdje me u potpunosti nadigrao i gdje sam bio nemoćan protiv njega. To je bilo van pamet, i nikakva analitika mi nije mogla pomoći. Zabio je 50 poena, nijedan iz reketa. NULA iz reketa. Zbog čega bih trebao biti sretan, jer svaki šut za 2 koji nije iz reketa je dobar šut za obranu zar ne?”, prisjeća se Battier aludirajući na demoniziranje šuteva s poludistance od strane napredne statistike.

Završio je Battier svoju priču o Carmelu pohvalama na njegov račun: “On je sjajan strijelac, jedan od najboljih u ligi, ali sve dok su brojke išle u moju korist i dok sam imao uspjeha protiv njega obožavao sam se nadmetati s njim, i uvijek mi je bilo zabavno suprotstaviti brojke njegovoj igri”.

Latest Posts

NE PROPUSTITE