Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Shaq: Carmelo nije dovoljan za uspješan triangle

Phil Jackson je najuspješniji trener u povijesti NBA-a s čak 11 osvojenih titula. Trenirao je samo dvije momčadi: Chicago Bullse (1989.-1998.) s kojima je osvojio 6 naslova, i L.A. Lakerse (1999.-2004., 2005.-2011.) koje je do titule odveo 5 puta. Uz sve to, trener je s najvećim postotkom pobjeda u povijesti; u čak 70% utakmica njegova momčad odlazila je s terena uzdignute glave. Sve je ovo postigao implementirajući tzv. trokut ili triangle offense, koji je izumio Sam Barry, a usavršili su Jackson i Tex Winter koji je bio Philov pomoćnik u Bullsima. Iako ima zaista impresivan životopis, Jacksonu se tu i tamo predbaci činjenica da je, unatoč sjajno osmišljenom sustavu igre, u svojim momčadima ipak imao jedne od najboljih igrača u povijesti lige: Michaela Jordana, Scottieja Pippena, Shaquillea O’Neala i Kobeja Bryanta.

Po dolasku u Knickse na položaj predsjednika košarkaških operacija, Jackson se ponovno odlučio za triangle offense. Iako on neće biti nominalni trener momčadi, za taj posao uzeo je Dereka Fishera koji je punih 10 godina igrao u tom sustavom u Lakersima. Pojavile su se sumnje u učinkovitost trokuta u ovakvim Knicksima, a jedan od najglasnijih bio je Jacksonov bivši pulen, O’Neal: „Da bi trokut uspio, moraš imati dvije zvijezde. To je dokazano. Pogledajte koga je Phil trebao da osvoji naslove u Chicagu. A onda pogledajte koga je imao u L.A.-u u meni i Kobeju. Da bi osvojio titulu igrajući trokut, moraš imati dvije zvijezde.“

Nema se što prigovoriti O’Nealu.  To je bio slučaj s Bullsima u 90-ima i Lakersima predvođenim Shaqom i Kobejem, ali Lakersi koji su odnijeli naslove 2009. i 2010. imali su samo jednu pravu zvijezdu – Kobeja Bryanta. Istina, tu su bili Pau Gasol i Andrew Bynum, koji su igrali važnu ulogu, ali vođa te momčadi bio je Kobe.

Sve ovo stoji, ali trener može postaviti najbolji sustav na svijetu, krug, pravokutnik, što god hoćete, no ako nema adekvatna igračka rješenja, uzalud vam trud svirači. Pogledajte Hawkse, Mike Buldenhozer itekako zna što radi, ali treba kvalitetnije igrače kako bi svoje planove proveo do kraja. Isto tako, vanserijski pojedinci u nedefiniranom načinu igre (čitaj: Oklahoma City), odvest će svoje momčadi jako daleko, ali jako rijetko do titule.

Knicksi su tek u procesu učenja trokuta, sigurno će im trebati još neko vrijeme. Nemaju dovoljno talenta da poluče značajniji uspjeh, Jackson će morati dovesti još pokojeg igrača, pojačati startnu petorku i proširiti klupu, ako se nada iole sličnim rezultatima kao onima koje je postizao s Bullsima i Lakersima.

Latest Posts

NE PROPUSTITE