Wednesday, December 7, 2022

ZADNJE OBJAVE

Shaq okonèao karijeru putem Twittera

Možda i najveæi centar svih vremena, Shaquille O’Neal je nakon 19 NBA sezona okonèao svoju košarkašku karijeru. Kako i prilièi osebujnom Shaqu, vijest je objavio na originalan naèin, putem Twittera.

- Advertisement -

“Uspjeli smo zajedno, 19 godina. Puno vam svima hvala. Zato želim vama prvima objaviti da odlazim. Volim vas sve“, obratio se 39-godišnji Shaq svojim obožavateljima na veæ spomenutoj društvenoj mreži.

Premda je želio odigrati još jednu sezonu i na NBA parketima doèekati 40. godinu, tijelo ga je pritisnuto brojnim problemima s ozljedama ove sezone definitivno izdalo. Oèito više nema snage za još jedan oporavak i pohod na naslov prvaka.

O’Neal æe svakako ostati upamæen kao jedan od najveæih igraèa, ali i zabavljaèa svog vremena u NBA ligi. Kao prvi izbor drafta 1992. godine završio je u Orlando Magicu, s kojim je veæ 1995. godine bio u velikom finalu u kojem je poražen od strane Hakeema Olajuwona i Houston Rocketsa.

- Advertisement -

Sezonu 1996/97 zapoèinje u Los Angeles Lakersima, koje uz pomoæ Kobea Bryanta vodi do tri uzastopna naslova prvaka od 2000. do 2002. godine. Nakon poraza u velikom finalu od Detroit Pistonsa 2004., Shaq se ponovno seli na Floridu, ali ovaj put u Miami.

U tandemu s Dwyaneom Wadeom donosi 2006. godine kao druga violina naslov Heatu. Nakon Heata odigrao je još sezonu i pol u Phoenix Sunsima, sezonu uz LeBrona Jamesa u Clevelandu, te napokon zadnju svoju sezonu u zelenom dresu Boston Celticsa, kojima zbog ozljede nije mogao pomoæi u playoffu u neuspjelom pohodu na naslov prvaka.

Umjesto zakljuèka, navest æemo za kraj samo neke brojke koje dobro opisuju Shaqovu dominaciju i trag koji je ostavio u najjaèoj košarkaškoj ligi na svijetu.

Osvojio je titulu najboljeg igraèa regularne sezone, tri puta je bio proglašen najboljim igraèem finalne serije, proglašen je i novakom godine, èak 15 puta je sudjelovao na All-Star vikendu, tri puta je bio proglašavan i najboljim igraèem. U prvu petorku lige je bio imenovan osam puta, a dva puta je bio i prvi strijelac lige.

Karijeru je okonèao sa 28.596 poena (23,7 u prosjeku) uz 58,2% šuta iz igre. Isto tako zabilježio je 13.099 skokova (10,9) i 2.732 blokade (2,3). U doigravanju je postigao 5.250 poena (24,3), 2.508 skokova (11,6) i 459 blokada (2,1).

Latest Posts

NE PROPUSTITE