Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Shaq okonèao karijeru putem Twittera

Možda i najveæi centar svih vremena, Shaquille O’Neal je nakon 19 NBA sezona okonèao svoju košarkašku karijeru. Kako i prilièi osebujnom Shaqu, vijest je objavio na originalan naèin, putem Twittera.

“Uspjeli smo zajedno, 19 godina. Puno vam svima hvala. Zato želim vama prvima objaviti da odlazim. Volim vas sve“, obratio se 39-godišnji Shaq svojim obožavateljima na veæ spomenutoj društvenoj mreži.

Premda je želio odigrati još jednu sezonu i na NBA parketima doèekati 40. godinu, tijelo ga je pritisnuto brojnim problemima s ozljedama ove sezone definitivno izdalo. Oèito više nema snage za još jedan oporavak i pohod na naslov prvaka.

O’Neal æe svakako ostati upamæen kao jedan od najveæih igraèa, ali i zabavljaèa svog vremena u NBA ligi. Kao prvi izbor drafta 1992. godine završio je u Orlando Magicu, s kojim je veæ 1995. godine bio u velikom finalu u kojem je poražen od strane Hakeema Olajuwona i Houston Rocketsa.

Sezonu 1996/97 zapoèinje u Los Angeles Lakersima, koje uz pomoæ Kobea Bryanta vodi do tri uzastopna naslova prvaka od 2000. do 2002. godine. Nakon poraza u velikom finalu od Detroit Pistonsa 2004., Shaq se ponovno seli na Floridu, ali ovaj put u Miami.

U tandemu s Dwyaneom Wadeom donosi 2006. godine kao druga violina naslov Heatu. Nakon Heata odigrao je još sezonu i pol u Phoenix Sunsima, sezonu uz LeBrona Jamesa u Clevelandu, te napokon zadnju svoju sezonu u zelenom dresu Boston Celticsa, kojima zbog ozljede nije mogao pomoæi u playoffu u neuspjelom pohodu na naslov prvaka.

Umjesto zakljuèka, navest æemo za kraj samo neke brojke koje dobro opisuju Shaqovu dominaciju i trag koji je ostavio u najjaèoj košarkaškoj ligi na svijetu.

Osvojio je titulu najboljeg igraèa regularne sezone, tri puta je bio proglašen najboljim igraèem finalne serije, proglašen je i novakom godine, èak 15 puta je sudjelovao na All-Star vikendu, tri puta je bio proglašavan i najboljim igraèem. U prvu petorku lige je bio imenovan osam puta, a dva puta je bio i prvi strijelac lige.

Karijeru je okonèao sa 28.596 poena (23,7 u prosjeku) uz 58,2% šuta iz igre. Isto tako zabilježio je 13.099 skokova (10,9) i 2.732 blokade (2,3). U doigravanju je postigao 5.250 poena (24,3), 2.508 skokova (11,6) i 459 blokada (2,1).

Latest Posts

NE PROPUSTITE