Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Shaq se u novoj knjizi obrušio na Kobea i LeBrona

Legendarni centar Shaquille O’Neal nedavno se umirovio te je odluèio napisati knjigu o svojoj karijeri, od samih poèetaka pa sve do završetka karijere. U njoj se oèekivano nalaze mnoge zanimljive izjave Shaqa koji se meðu ostalom dotakao i Kobea Bryanta te LeBrona Jamesa.

Knjiga pod nazivom Shaq Uncut: My Story svjetlo dana ugledat æe 15. studenog, a O’Neal ju je napisao uz pomoæ kolumnistice ESPN-a, Jackie MacMullan. Iako još nije objavljena, Hoopsworld je uspio nabaviti primjerak knjige te su napisali na svojoj internetskoj stranici nekoliko zanimljivih odlomaka.

Naravno, prièa o njegovom odnosu sa Bryantom je jedna od najzanimljivijih dijelova knjige, kao i njegove karijere. Priznao je da su imali velike meðusobne nesuglasice i da je bilo oèigledno kako njih dvojica ne mogu igrati u istoj momèadi.

“Prije sezone 2003-2004 imali smo timski sastanak i trener je rekao da prekinemo sa meðusobnim javnim optuživanjem ili æe nas kazniti”, napisao je O’Neal u svojoj knjizi. “Magicu Johnsonu je bilo dosta prepucavanja izmeðu mene i Kobea, dosta je bilo i Karlu Maloneu i Garyju Paytonu. I ja sam shvatio da je dosta i odluèio sam prestati. I što je nakon toga Kobe napravio? Odmah je otišao do novinara i govorio kako sam izvan forme i da imam višak kilograma. Rekao je da se skrivam iza ozljede koja prema njemu nije ni bila ozbiljna te da samo želim dobiti što “deblje” produženje ugovora. Iako smo samo nekoliko sati ranije rekli da æemo prestati s time, oèito je bilo da je primirje prekinuto i dao sam svima do znanja – “ubit” æu ga.”

No naravno da ovdje prièa ne staje, Shaq nastavlja o dogaðanjima nakon toga, odnosno sljedeæem danu kada se htio fizièki obraèunati s Bryantom u kazalištu, ali su ga pomoæni trener i nekoliko suigraèa uspjeli primiriti.

“Nakon nekoliko minuta pojavio se Kobe i pomoæni trener mu je rekao: “Shaq æe te ubiti, èim te vidi krenut æe u obraèun s tobom”. Kobe se samo nasmiješio i rekao: “I zbog toga me treba biti strah?” Nakon toga smo se susreli u kazalištu i odmah je došlo do svaðe, meðusobno smo si psovali i nazivali raznim imenima te sam èak i krenuo na njega, ali trener Shaw se isprijeèio i uspio nas smiriti.”

O’Neal je ovdje pohvalio pomoænog trenera Briana Shawa za kojega smatra da je najzaslužniji što se Lakersi tada nisu raspali i što nije bilo veæih sukoba izmeðu njega i Bryanta. Spominje i da se Shaw jedini usudio obraèunati s njima dvojicom, da to nisu htjeli napraviti niti Kareem Abdul-Jabbar niti Magic Johnson niti bilo koja druga legenda ekipe. Takoðer je Shaq spomenuo i svoj boravak u Clevelandu gdje je igrao zajedno s LeBronom Jamesom, kojemu su svi popuštali kako bi ga pokušali zadržati u Cavaliersima.

“LeBron je bio velika zvijezda, otprilike kao ja 2000. godine s Lakersima kada sam dominirao ligom. Naš trener, Mike Brown, nije htio ulaziti u sukobe s LeBronom i on je mogao raditi sve što je htio. Sjeæam se jednog sastanka na kojem smo analizirali odigranu utakmicu. LeBron se nije vratio u obranu nakon promašenog šuta i nitko nije ništa rekao. Sljedeæi napad se Mo Williams nije vratio i trener je odmah reagirao i rekao mu da mora igrati obranu. Tada je prekipjelo Delonteu Westu koje se ustao i rekao kako svi moraju odgovarati za iste greške, a ne samo neki. Na to je Brown samo odgovorio: “Znam, Delonte, znam.” I znao je trener da je West u pravu. Mislim da æe biti slièna situacija i u novim Lakersima, sumnjam da æe Kobe htjeti slušati trenera Browna.”

O’Neal u knjizi spominje još brojne igraèe i suigraèe, a zanimljiva su i njegova razmišljanja o Dwightu Howardu, za kojega se oèekuje da naslijedi O’Neala kao najdominantniji centar svog vremena.

“Ako Howard ne osvoji barem èetiri prstena bit æu razoèaran. On nema pravu konkurenciju na svojoj poziciji. U moje vrijeme igrao sam protiv igraèa kao što su Patrick Ewing, Arvydas Sabonis, Alonzo Mourning, Dikembe Mutombo, David Robinson. Sve igraèi koji su imali visinu i masu. A sada ne mogu niti nabrojati pet centara. Nemam neki poseban odnos s Howardom, ne sviðaju mi se ljudi koji nisu originalni. Ne znam zašto on želi biti kao Superman (isti nadimak koji je imao i O’Neal). Kada doðem u Orlando mogu vidjeti da s njime postupaju jednako kao što su i sa mnom, a to je pogrešno. On je Dwight Howard, a ne Shaq. Budi svoj èovjek, stvori sam svoj ugled.”

Latest Posts

NE PROPUSTITE