Tuesday, April 23, 2024

ZADNJE OBJAVE

Siena i Unics u Top 16, Barcelona opet pokazala dominaciju

Nakon odigranih susreta u skupini D poznata su tri prolaznika u daljnju fazu natjecanja, dok æe se za preostalo mjesto boriti Galatasaray i Union Olimpija, pri èemu su šanse slovenske ekipe gotovo minimalne. Barcelona, Siena i Unics pobjedama su potvrdile ono što smo i ranije znali, a to je njihov prolaz u Top 16.

Skupina D

Unics – Galatasaray 72:61
(Lyday  17p, Domercant  13p, Greer  12p, Veremeenko  11p , 7sk; Lakoviæ 12p, Schumpert  9p
)

Unics iz Kazana pobjedom nad turskim Galatasarayem osigurao je  ulazak u Top 16 ovogodišnje Eurolige dok je Galatasaray  ovim porazom još uvijek u dosta solidnoj situaciji te se ima pravo nadati u prolaz dalje.

U utakmici u kojoj su obrane bile u prvom planu Unics je pokazao da je u ovom trenutku ipak bolja i kvalitetnija ekipa. U prvom poluvremenu Galatasaray je pružio dosta dobar otpor Unicsu te se taj period igre uglavnom igralo koš za koš s obje strane. Treba napomenuti da je u prvom poluvremenu Unics imao dvostruko veæi postotak šuta za 3 nego za 2 poena. Drugo poluvrijeme sjajno otvara Unics te preko Lydaya i Domercanta odlazi na prednost od 10, a kasnije i najveæih 16 poena prednosti i uspijeva do kraja dosta lako doæi do vrlo važne pobjede.

Kod Unicsa najbolji su bili Amerikanci Lyday i Domercant koji su i najzaslužniji za pobjedu, uz naravno odlièan ekipni postotak šuta za 3 (47%) i 2 (48%). Kod ekipe Galatasaraya nitko se nije pretjerano istaknuo. Jedino je Lakoviè (12p) odigrao solidno dok su ostali igraèi potpuno podbacili, ponajprije naš Lukša Andriæ (6p,2sk) te najzvuènije ime Zaza Pachulia (5p,6sk).

Unics je ovom pobjedom, te uz pomoæ  Siene koja je slavila u Ljubljani, osigurao  Top 16 dok Galatasarayu slijedi borba za prolaz u isti. U sljedeæem kolu Unics gostuje kod moæne Barcelone dok Galatasaray doèekuje Sienu.

Union Olimpija – Siena  57:63
(Woodside 11p, Markota 10p, 15sk, 5as, Green 10p ; McCalebb 16p, Rakoèeviæ 14p,Moss 13p )

U drugom susretu skupine D Union Olimpija je u svojim Stožicama poražena od talijanske Siene. Ovom pobjedom Siena je osigurala prolaz u Top 16 dok je Olimpija došla u tešku situaciju, te samo pravim èudom u zadnja tri kola može proæi dalje.

Usprkos vrlo lošoj dosadašnjoj igri u Euroligi Olimpija je u ovom susretu ipak pružila dobar otpor favoriziranom gostu. Poèetak utakmice obilježila je Siena sjajnim otvaranjem od 10:0 da bi Olimpija u nastavku ipak uspjela povezati redove i uspostaviti ravnotežu u igri. Na poluvrijeme se otišlo s prednosti Siene od 4 poena razlike. Veæi dio drugog poluvremena  Olimpija je držala neizvjesnost u krajnji ishod te je èak došla i do izjednaèenja 53:53 ali ipak Siena predvoðena Makedoncem McCalebbom koji je u završnici postigao 6 poena dolazi do tijesne ali vrijedne pobjede.

U Olimpiji zapaženu ulogu odigrao je naš Damir Markota (10p, 15sk, 5as) dok su dobru utakmicu odigrali Woodside (11p) te Green (10p) i Thompson (10p). Vrlo lošu partiju pružio je Varda (7p) koji vjerojatno nije do kraja zalijeèio svoju ozljedu iz utakmice sa Cibonom. Sienu su predvodili McCalebb (16p) , Rakoèeviæ (14p) te Moss (13p) i Andersen (10p, 8sk).

U sljedeæem kolu Olimpija ide u goste Prokomu, dok æe Siena biti domaæin turskom Galatasarayu.

Prokom – Barcelona  45:76
(Seweryn 10p; Sada 17p, Lorbek, 15p, 8 sk, Peroviæ 10p)

Barcelona je još jednom pokazala i dokazala svoju dominaciju u grupi D uvjerljivom pobjedom nad poljskim Prokomom koji je ostao i nakon ove utakmice bez pobjede na omjeru 0-7 dok je Barcelona na savršenom omjeru 7-0 . Barcelona je ovom pobjedom uèvrstila svoje mjesto na vrhu tabele dok  Prokom i dalje ostaje jedina  ekipa u Euroligi ove sezone bez pobjede.

Domaæin je na poèetku odlièno otvorio utakmicu te se dobro držao prvih 10 minuta koji su završili 14:14, što je ujedno nagovijestilo da æe ovo biti utakmica s veoma malim brojem postignutih poena. Nakon prvog perioda  Barcelona uzima sve u svoje ruke kad  sjajnom obranom i  šutom za tri poena te uz pomoæ vrlo loših domaæina pravi seriju 12-2. Do kraja utakmice nastavlja se dominacija visokih igraèa Barcelone što je rezultiralo s  konaènih +31. Takoðer je zanimljivo spomenuti da Prokom niti u jednom periodu igre nije uspio postiæi više od 15 poena te je u treæem periodu uspio postiæi samo 4 poena.

Teško je naæi nekog pojedinca koji se istaknuo kod domaæina ali ipak izdvojit æemo Seweryna koji je jedini postigao dvoznamenkasti broj poena i to njih 10. Kod Barcelone, koja je igrala bez  Navarra, najbolji su bili Victor Sada (17p) te centarski par Lorbek( 15p, 8sk) i Peroviæ (10p)

Ove dvije ekipe nastavljaju svoj put u Euroligi i sljedeæi  tjedan. Barcelona doèekuje Unics, dok  je Prokom takoðer domaæin Union Olimpiji.

Latest Posts

NE PROPUSTITE