Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

South: Baylor i Purdue dalje, Duke protiv Californie

U regiji South gdje su jedini naši predstavnici, nakon pobjede Baylora, slavilo je i sveuèilište Purdue. Usprkos neigranju Sandi Marciuša koji je ove godine iskoristio moguænost da i dogodine bude brucoš, odnosno da ove godine samo trenira s ekipom, njegovo sveuèilište je slavilo pobjedu. Protivnik Purdue u drugom krugu æe biti Texas A&M koji je danas bio bolji od Utah Statea.

Duke je lako svladao Arkansas, a California je uspjela proæi prvi krug prvi puta nakon 2003. godine i u nastavku natjecanja igraju protiv Dukea.

South:

Purdue (4) – Siena (13) 72:64
(Johnson 23p, 15sk, Moore 12p; Ubiles 18p, Rossiter 10p, 12sk, Franklin 10p, 12sk)

Nakon ozljede Robbiea Hummela, (po)najboljeg igraèa Purdue svi ljubitelji NCAA košarke su veæ potiho otpisivali školu koju pohaða i Meðimurac Sani Maricuš. Hummel je prije tri tjedna povrijedio koljeno i sigurno neæe nastupiti na ovogodišnjem March Madnessu, ali usprkos tome Purdue je iznenadio veliku veæinu pratitelja sveuèilišne košarke, a ujedno i predsjednika Baracka Obamu koji je prognozirao da æe u tom susretu slaviti Siena.

Možda bi i bilo tako da nije Keaton Grant upisao sve svoje poene na utakmici (11 poena) u poèetku drugog dijela susreta (od toga tri trice) i donio Purdue vodstvo od 12 poena. Nakon toga je JuJuan Johnson, ujedno i najbolji strijelac susreta s 23 poena, postigao 11 od 13 poena Purduea i dobrih sedam minuta prije kraja utakmice držao svoju ekipu na prednosti viših od 10 poena. No, što je utakmica išla prema kraju, Siena je bila sve preciznija. 65 sekundi prije kraja utakmice, Purdue je prilikom izbacivanja lopte s strane zamalo izgubio loptu, no na kraju je Lewis Jackson koji je prije toga pucao 2/7 iz igre, ubacio 2 slobodna i tako praktièki riješio pitanje pobjednika.  Uz spomenutog Johnsona je 12 poena dodao i E’Twaun Moore, Lewis Jackson je uz važna slobodana bacanja dodao 7 asistencija i 6 skokova. Kod poraženih je najbolji bio Edwin Ubiles s 18 poena, dok su Alex Franklin i Ryan Rossiter upisali po 109 poena i 12 skokova. Purdue æe u slijedeæem krugu igrati protiv  Texas A&M-a.

Texas A&M (5) – Utah State (12)  69:53
(Middleton 19p, Loubeau 12p, Holmes 11p; Wesley 14p, Quayle 11p)

Brucoš Khris Middleton je upisao rekord karijere s 19 poena i bio je kljuèni igraè u pobjedi Texas A&M protiv Utah Statea. Texas se ovom pobjedom  plasirao petu godinu zaredom meðu 32 najbolje škole u Americi. No, njihov put prema Sweet 16 æe pokušati zaustavi Purdue koji je danas dobio Sienu.

Uz Middletona je raspoložen bio i Loubeau s 12 poena, a koš manje je dodao B.J. Holmes. Utah je posljednji put prošao prvi krug davne 2001. godine kada su pobijedili Ohio State. A ovu godinu æe sigurno pamtiti po poraznoj šuterskoj veèeri. Za tri su pucali skromnih 25% (5-20), dok za 2 samo 37,5% (26/46). Isto tako promašili su i sva èetiri slobodna bacanja. U toj katastrofalnoj veèeri najbolji je bio Tai Wesley s 14 poena, a 11 poena je dodao Jared Quayle.

Duke (1) – Arkansas-Pine Bluff (16) 73:44
(Singler 22p, 10sk, Scheyer 13p; Washington 9p)

Arkansas-Pune Bluff se je na March Madness probio putem opening utakmice, utakmice koja daje posljednjeg 64 èlana zakljuènog NCAA turnira. Tom pobjedom u spomenutoj utakmici veæ su postigli svoj cilj, jer je ipak bilo nemoguæe tražiti pobjedu u ovoj utakmici. Duke je od prve do zadnje minute kontrolirao susret i Mike Krzyzewski je mogao proslaviti veæ 30 pobjedu u ovoj sezoni.

Slavili su najviše zahvaljujuæi odliènom Kyleu Singleru koji je upisao 22 poena i uz to dodao 10 skokova, dok je Jon Scheyer, 10 najbolji strijelac Dukea u povijesti, dodao 13 koševa. Kod poražene ekipe nitko nije bio dvoznamenkast, najraspoloženiji je bio Tavaris Washington s 9 poena, 2 skoka, 2 asitencije i 3 ukradene lopte.

California (8) – Louisville (9) 77:62
(Robertson 21p, 5sk, Randle 21p, 5sk; Buckles 20p, Samuels 16p)

California je uspjela prevladati razoèaravajuæi poraz na Pac-10 turniru, igranje na drugom kraju države na March Madnessu i suspenziju igraèa, te su se po prvi put nakon 2003. godine kvalificirali u drugi krug natjecanja.

Jerome Randle, Patrick Christopher i Theo Robertson su bili najbolji kod California Golden Bearsa, Randle i Robertson su postigli po 21 poen, a Cristopher je dodao 17 poena i 8 skokova. Kod Louisvillea najbolji su bili Rakeem Buckles sa 20 poena (rekord karijere), i njihov najbolji igraè Samardo Samuels sa 16 poena.

Krilo Golden Bearsa Omondi Amoke je suspendiran zbog kršenja momèadskih pravila, a njegova momèad u nedjelju igra protiv Dukea.

Villanova išèupala pobjedu, Notre Dame izgubio, Baylor i Saint Mary’s upisali pobjede

Nakon prve završene utakmice na March Madnessu dobili smo i prvo iznenaðenje. Nakon uzbudljive završnice košarkaši Old Dominion su slavili s minimalnih 51:50. Na pragu druge senzacije su bili i košarkaši Robert Morrisa koji su izgubili veæ dobivenu utakmicu protiv favoriziranom sveuèilištu Villanova.

Isto tako do pobjede je došao i Baylor koji je nadvisio košarkaše Sam Houston Statea i u drugom krugu æe igrati protiv Old Dominiona. Dragan Šekelja nije ulazio u igru.

I u zadnjoj utakmici u regiji South smo dobili manje iznenaðenje. Košarkaši Richmonda su u drugom dijelu potpuno posustali i tako poklonili pobjedu Saint Mary’s-u.

South, 18.3.2010:

Old Dominion (11) – Notre Dame (6) 51:50
(Hassell 15p, 9sk; Scott 14p, 10sk)

Carleton Scott (na slici) promašio je tricu za produžetak Notre Damea i tako je Luke Harangody iz napadaèkog skoka postavio konaènih 51:50 za Old Dominion. Igraè utakmice je svakako Frank Hassell koji je upisao 15 poena i 9 skokova, te se uz to pobrinuo da Luke Harangody, krilni košarkaš Notre Damea, uz posljedni koš pogodi samo još jednom (iz 9 pokušaja!). Scott, tragièar dana, odigrao je odliènu utakmicu, iznad svog prosjeka, ali ipak je na kraju sa nesretnim pokušajem za tri poena upropastio svu svoju igru (14 poena i 10 skokova). Ben Hansbrough, brat prošlogodišnjeg osvaèaja Tylera (North Carolina), je sa 17 poena na kraju bio i najbolji strijelac utakmice, ali to mi je veoma mala utjeha nakon ispadanja iz March Madnessa.

Villanova (2) – Robert Morris (15) 70:73, produžetak
(Abraham 23p; Reynolds 20p, Yarou 17p)

Košarkaši Robert Morrisa bili su na pragu velike senzacije. Tijekom cijele utakmice su imali u šaci nekolicinu izgubljenih momaka sa sveuèilišta Villanove koji sa ovakvom igrom sigurno neæe doæi do final foura, što im je prognozirao i predsjednik SAD-a, Barack Obama. Karon Abraham predvodio je Robert Morris prema pobjedi, ali ne nekoj pobjedi, nego vjerojatno i iznenaðenju dana. No, kod minus sedam se Scottie Reynolds (1-8 za tri!!) s šest uzastopnih koševa pobrinuo da se Villanova približi na svega dva poena zaostatka, a kasnije je Maurice Sutton dvije sekunde prije kraja, s jedinim svojim košem na utakmici (zakucavanjem) donio na utakmici i produžetak, odnosno bolje reèeno oduzeo Robert Morrisu pobjedu.

U produžetku su žestoko krenuli igraèi Villanove, ali 32 sekunde prije kraja Robert Morris dolazi do svega pola koša zaostatka. Nakon uspješnih slobodnih bacanja Villanove je 20 sekundi prije kraja èisto polaganje Abrahama blokirao Sutton. Posljednju nadu Robert Morrisu ulio je Abraham još jednom tricom, te tako smanjio rezultat na 70:71. 9 sekundi prije kraja su košarkaši Robert Morrisa nakon -3 imali napad za produžetakt, ali je Abaraham u egoistiènoj akciji promašio težak šut za tri i Villanova je (ne)zasluženo upisala prvu pobjedu na March Madnessu.

Baylor (3) – Sam Houston State (14)  68:59
(Udoh 20p, 13sk, Dunn 13p; Clevell 23p, Brown 13p)

Dragan Šekelja nije ulazio u igru, ali se ipak na kraju veselio na njegovoj prvoj utakmici na March Madnessu. Njegov Baylor je na kraju ipak slavio s visokih 68:59 ,zahvaljujuæi LaceDariusu Dunnu i Ekpe Udohu. Tri minute prije kraja utakmice rezultat je još bio poravnat na 55:55, a tada je Dunn upisao šest uzastopnih koševa i polako rješavao sudbinu utakmice. Sam Houston State je na kraju pokušavao s brzim, ishitrenim šutevima se približiti Bayloru, ali teški šutevi nisu bili uspješni. Baylor je tako upisao oèekivanu pobjedu i za tri dana æe se sudariti s Old Dominionom koji je danas iznenadio Notre Dame. Za poraženu ekipu je najbolji bio Gilbert Clevell s 23 poena, a 13 je pridodao Preston Brown.

St. Mary’s (CA) (10) – Richmond (7) 80:71
(Samhan 29p, 12sk, McConnell 23p; Gonzalvez 18p)

Richmond je oèekivano nešto bolje otvorio susret, no u nastavku Saint Mary’s dolazi do prikljuèka i zahvaljujuæi Omaru Samhani dolaze do izjednaèenja prije odlaska na 10-minutni odmor. U nastavku su igraèi Richomnda na krilima danas njihovog jedinog raspoloženog košarkaša, Davida Gonzalveza, upisali prednost od dva poena, ali sve nakon toga pripada igraèima Saint Mary’S-a. Gaelsi preuzimaju kontrolu nad samom utakmicom i bez veæih uzbuðenja upisuju neoèekivanu, ali zasigurno zasluženu pobjedu protiv Richmonda. Konaèni rezultat je bio 80:71. Najbolji igraè utakmice je bio Omar Samhan s 29 poena i 12 skokova, a Mickey McConnell mu je slijedio s 23 poena. Na drugoj strani je spomenuti Gonzalvez upisao 18 poena, dok je Kevin Anderson upisao 16 poena.

Latest Posts

NE PROPUSTITE