Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Prvi poraz Hrvatske, odlièna Turska i Njemaèka

Europsko prvenstvo u Litvi ušlo je u svoj drugi dan, koji æe biti veoma nalik prvome u kojemu je viðen samo jedan derbi. Ovoga puta to æe biti utakmica izmeðu Njemaèke i Italije.

Juèer su svi favoriti uspjeli upisati pobjede, iako se veæina njih muèila protiv svojih protivnika i do posljednjih minuta utakmica. Ipak, prvog dana nije bilo veæih iznenaðenja, no možda æe se koje dogoditi ovog, drugog dana prvenstva.

Skupina A

Portugal – Španjolska 73:87
(Tavares 17p; P. Gasol 20p, Navarro 17p)

Nakon pobjede protiv Poljske, Španjolska je uspjela ostvariti pobjedu i protiv Portugala. Prema oèekivanjima Portugal nije mogao parirati Španjolskoj koja se u poèetku utakmice odvojila na veliku prednost nošena starijim Gasolom koji je za 19 minuta igre postigao 20 poena. Španjolci su se opustili u posljednjoj èetvrtini koju je Portugal dobio rezultatom 21:10, ali to nije bilo dovoljno da ugrozi uvjerljivu pobjedu Španjolske.

Navarro je ponovno bio ubojit sa 17 poena, Marc Gasol je umalo ostvario double-double uèinak sa 10 poena i 9 skokova. Rudy Fernandez je utakmicu završio sa 9 poena i 6 asistencija, Rubio 5 poena i 4 skoka a Serge Ibaka 4 poena i 4 skoka. Najistaknutiji Portugalac bio je Tavares sa 17 poena.

Velika Britanija – Turska 61:90
(Deng 22p, 8sk; Preldžiæ 15p, 6as, Onan 14p)

Veliku su snagu u dvoboju skupine A pokazali aktualni svjetski doprvaci Turci. Na krilima svojih “pojaèanja”, 24-godišnjeg krila Emira Preldžiæa (15 koševa, 4 skoka i 6 asistencija) i 19-godišnjeg centra Enesa Kantera (11k, 5s, 3bl), Turci su došli do druge pobjede dobivši Veliku Britaniju 90-61. U redovima domaæina Olimpijskih igara sljedeæe godine klasu je dokazao jedini igraè koji je ima, Chicagov krilni centar Luol Deng (22k, 8s). Preostala dvojica NBA igraèa nisu odigrala prema oèekivanjima. Ilyasova je postigao samo 4 poena, a Asik 7 poena uz 9 skokova ali i 5 izgubljenih lopti.

Poljska – Litva 77:97
(Kelati 16p; Kalnietis 19p)

Uvjerljivu su pobjedu u Panevežysu ostvarili domaæini Litavci nadigravši Poljake 97:77. Ekipa Litve je bila uvjerljivo bolja u prve tri èetvrtine tako da su si mogli dopustiti lagano opuštanje u posljednjem periodu igre. U ujednaèenoj domaæoj momèadi Mantas Kalnietis prednjaèio je s 19 koševa, šest skokova i šest asistencija. Jedini NBA igraè na utakmici, Darius Songaila odigrao je vrlo dobro i postigao 14 poena, a vjerojatno bi njegova statistika bila i bolja da nije nakon 17 minuta igre napravio 5 osobnih pogrešaka.

Ljestvica:
Španjolska 2-0
Turska 2-0
Litva 2-0
Poljska 0-2
Velika Britanija 0-2
Portugal 0-2

Skupina B

Latvija – Srbija 77:92
(Freimanis 19p, 8sk; Krstiæ 23p, Savanoviæ 19p)

Srbija je furiozno otvorila svoju drugu utakmicu u Litvi. Nakon 7 minuta igre napravili su prednost 19-2 i èinilo se da æe lagano doæi do pobjede, ali ekipa Latvije se nije predavala. Za 10 minuta igre uspjeli su izjednaèiti rezultat na 29:29, ali Srbija se tada ponovno odvaja i više ne dopušta protivnicima da se opasnije približe. Do kraja utakmice su polako poveæavali prednost koja je na kraju iznosila 15 poena razlike.

U redovima Srbije najbolji je bio Nenad Krstiæ sa 23 poena, a bolje nego juèer odigrao je Savanoviæ sa 19 poena i 5 skokova, dok je Teodosiæ uz 9 poena podijelio i 9 asistencija. Latviju je predvodio Freimanis sa 19 poena i 8 skokova.

Izrael – Francuska 68:85
(Halperin 15p;Parker 21p, 8as)

Francuzi su se uspjeli bez veæih problema obraèunati s Izraelom i tako su upisali i drugu pobjedu na prvenstvu. Nakon nešto teže juèerašnje pobjede protiv Latvije, danas su imali lakši posao protiv Izraela. Veæ nakon prve èetvrtine napravili su dvoznamenkastu prednost koja osim u nekim trenutcima druge èetvrtine nije dolazila u opasnost.

Tony Parker ponovno je bio najbolji pojedinac susreta sa 21 poenom i 8 asistencija, a vrlo dobar je bio njegov NBA kolega Nicolas Batum sa 15 poena. Joakim Noah bio je blizu double-double uèinka sa 9 poena i 9 skokova. I ostali NBA igraèi su ostvarili korektan uèinak, Diaw 6 poena i 8 skokova te Seraphin 5 poena i 8 skokova. Najbolji dok Izraela bio je dvojac HalperinEliyahu sa po 15 poena.

Italija – Njemaèka 62:76
(Gallinari 17p, 11sk; Nowitzki 21p, 12sk, Kaman 17p, 17sk)

Nijemci su do druge pobjede u skupini B došli odigravši fantastièno završnicu protiv Talijana u Šiauliaiju. Slavili su 76:62 premda je dvije minute i 33 sekunde prije kraja bilo samo 62:60. Kljuènu rolu ovaj put nije odigrao Dirk Nowitzki veæ centar LA Clippersa Chris Kaman, koji je odigrao fantastiènu utakmicu upisavši impresivni double-double uèinak sa 17 koševa i 17 skokova. Nowitzki je opet bio odlièan s 21 košem i 12 skokova, dok je Robin Benzing dodao 14 koševa. Danilo Gallinari opet je bio najbolji talijanski košarkaš sa 17 koševa i 11 skokova.

Ljestvica:
Srbija 2-0
Francuska 2-0
Njemaèka 2-0
Italija 0-2
Izrael 0-2
Latvija 0-2

Skupina C

Bosna i Hercegovina – Crna Gora 94:86
(Teletoviæ 23p; Pekoviæ 16p, 6sk)

Reprezentacija Bosne i Hercegovine uspjela je ostvariti prvu pobjedu na ovogodišnjem Eurobasketu. Ovom su pobjedom dokazali da njihova dobra utakmica protiv Grèke u prvom kolu nije bila tek sluèajnost. Imali su najviše problema u treæoj èetvrtini u kojoj je Crna Gora u nekoliko navrata preuzela vodstvo, ali ostatak utakmice je bio u rukama Bosne i Hercegovine.

Za razliku od juèer Teletoviæ je danas bio vrlo dobar i sa 23 poena je odveo svoju ekipu do pobjede. Vrlo dobar je bio i Ðedoviæ sa 19 poena te 5 skokova i asistencija. Crnu Goru je predvodio njihov jedini NBA igraè Nikola Pekoviæ sa 16 poena, a treba spomenuti odliènu partiju Dašiæa koji je postigao 14 poena, uhvatio 11 skokova i podijelio 7 asistencija.

Grèka – Finska 81:61
(Bourousis 19p, 10sk, Zisis 14p; Koponen 21p, Lee 13p)

Oslabljeni Grci su nakon juèerašnjeg muèenja protiv Bosne i Hercegovine upisali uvjerljivu pobjedu protiv Finske. Finci su nakon dobro otpora protiv naših izabranika posustali protiv objektivno boljeg protivnika, nije ih služila trica kao dan prije (9/26) i samim time ostali su bez ikakvih moguænosti za eventualno prvo veæe iznenaðenje. Grci su bili nadmoæni i pod košem 41:27 u skokovima. Bourousis je upisao 19 poena, dok je na drugoj strani nama poznati Koponen završio susret sa 21 poenom.

Hrvatska – Makedonija 76:78
(McCalebb 19p, Ilievski 18p; Draper 13p, Markota 12p)

Bojan Bogdanoviæ promašio za drugu pobjedu Hrvatske. Hrvatske koja je veæ prvog dana pokazala manjak volje u prvom redu u obrani. Još jednom su primili puno više poena nego što se oèekivalo, Makedonci su redovito pronalazili put prema hrvatskom obruèu, dok na drugoj strani napad izgubi kombinatoriku koja se može primijetiti iskljuèivo poèetkom utakmice i poèetkom treæe èetvrtine. Imali smo osam poena prednosti u treæoj èetvrtini, ali Makedonci su se vraæali i nakon što je danas veoma neugodni Antiæ dobio èetvrtu osobnu, bivši igraè Partizana McCalebb odigrao je višeminutnu simultanku i povukao svoju ekipu do prve pobjede.

Ima još vremena i utakmica za analizu i ispravak. Sutra je dan odmora a zatim slijede neuvjerljivi Crnogorci. No više od rezultata nas mora brinuti ozljeda Marka Tomasa, jer usprkos porazu drugi dio natjecanja nije upitan. Naravno ukoliko ne budemo nastavili ovako igrati, jer ovom igrom oèito ne možemo dobiti nikoga.

Ljestvica:
Grèka 2-0
Crna Gora 1-1
Bosna i Hercegovina 1-1
Hrvatska 1-1
Makedonija 1-1
Finska 0-2

Skupina D

Bugarska – Belgija 68:65
(Rowland 22p, Videnov 17p; Van Rossom 17p, Beghin 13p)

U utakmici dviju ekipa sa potpuno razlièitim sudbinama nakon prve utakmice, kao pobjednik je izašla juèer nes(p)retna Bugarska. Naime, Bugari su naizgled imali u šaci Slovence, i sam Filip Videnov je rekao na kraju susreta kako je veæ u mislima imao pobjedu, dok su Belgijci bili ‘razmontirani’ od Gruzijaca. I rijeè je bila o veoma važnom susretu, susretu koji je najvjerojatnije donio posljednjeg putnika u drugi dio grupe.

U toj vrloj važnoj utakmici svjedoèili smo i napetoj završnici gdje su Belgijci samo dvije minute prije kraja imali vodstvo od dva poena, meðutim Filip Videnov i Dejan Ivanov kombinirano postižu posljednjih pet poena na susretu i samim time donose važne bodove svojoj reprezentaciji.

Odliènu utakmicu je ponovno odigrao Earl Rowland upisavši 22 poena, Filip Videnov je dodao 17, dok je primjerice Dejan Ivanov postigao samo tri poena, ali rijeè je i o posljednjim poenima na susretu. Kod poraženih je Van Rossom postigao 17 pena, a Thomas Van Den Spiegel je upisao 12 poena i 8 skokova. Jedini NBA igraè na utakmici, D.J. Mbenga razoèarao je upisavši samo 3 skokva i 2 blokade.

Rusija – Gruzija 65:58
(Kirilenko 20p, Monya 12p; Markoishvili 21p, Pachulia 11p)

Rusi su ponovno dobili, ali još jednom sa puno više poteškoæa nego što je bilo za oèekivati. Nakon što smo juèer s nestrpljenjem èekali kad æe Rusi slomiti tvrdi otpor Ukrajinaca, danas su se podosta pomuèi sa Gruzijcima koji su potvrdili kako njihova juèerašnja uvjerljiva pobjeda protiv Belgije nije bila sluèajna. Imali su Gruzijci pokušaj za tri poena minutu prije kraja da smanje zaostatak na samo dva poena, meðutim neuspješan je bio Sanikidze. Andrei Kirilenko je ponovno ubacio 20 poena, 12 je dodao Monya, a Mozgov je ubacio 6 poena. Na drugoj strani Zaza Pachulia je ubacio 11 poena, bivši košarkaš ljubljanske Union Olimpije Markoishvili je uknjižio 21 poen, dok je spomenuti Sanikidze završio susret sa 10 poena i 8 skokova.

Slovenija – Ukrajina 68:64
(Begiæ 14p, Lorbek 12p; Bertt 14p, Fesenko 11p)

Slovenija je ponovno s(p)retno prošla, ali ovog puta je zamalo sama sebe pobijedila. Imali su 21 poen prednosti nakon prvog djela susreta, Ukrajinci su upisali samo 20 poena u isto toliko minuta, borbeni Zoran Dragiæ i Edo Muriæ su donijeli dodatnu agresivnost slovenskoj reprezentaciji, meðutim uporni Ukrajinci se nisu nikako predavali, i dobre tri minute prije kraja se sasvim približili Slovencima. Posljednje sekunde su se provele na linijama slobodnih bacanja gdje su Slovenci bili uspješniji i na kraju sasvim zasluženo slavili.

Ljestvica:
Rusija 2-0
Slovenija 2-0
Bugarska 1-1
Gruzija 1-1
Ukrajina 0-2
Belgija 0-2

Latest Posts

NE PROPUSTITE