Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Silver: Prije ili kasnije imat ćemo ženu kao glavnog trenera

Možete li zamisliti žensku osobu na mjestu glavnog trenera nekog od velikih nogometnih klubova, primjerice, Real Madrida, Barcelone ili Manchester Uniteda? Ili, možda na klupi nekog NBA kluba?

Sudeći po glavnom komesaru NBA lige, Adamu Silveru, ovo drugo bi se vrlo brzo moglo dogoditi.

Silver je u nekoliko navrata proteklih godina izjavio da je pitanje vremena kada će jedna žena zasjesti na klupu nekog od NBA klubova, dok se posljednjih godina pripadnice nježnijeg spola sve češće mogu pronaći u stručnim stožerima najboljih košarkaških ekipa na svijetu.

Tako je Becky Hammon praktički „desna ruka“ Greggu Popovichu na klupi San Antonio Spursa, dok Nancy Lieberman pomaže Daveu Joergeru u Sacramento Kingsima. Obje su kroz karijeru bile profesionalne košarkašice, baš kao i Natalie Nakase, koja trenutno obavlja posao video koordinatora u Los Angeles Clippersima.

Iako se Nakase, zbog činjenice da rijetko tko kao video koordinator dolazi na nečiju klupu, ne uzima u uži izbor kada se priča o potencijalnim ženama kao trenerima, sjetimo se da je Eric Spoelstra u počecima obavljao istu dužnost u momčadi Miami Heata. Hoće li neka od njih osvanuti na poziciji glavnog trenera?

Kao što smo već napomenuli, Adam Silver ne bi imao ništa protiv toga:

Mislim da će se to definitivno dogoditi, a očito ja moram osigurati da se to dogodi što prije.“

Prvo, moram demantirati nečije izjave da ne želim ženu kao glavnog trenera u NBA-u. Teško je reći kada će se to dogoditi, ali trenutno imamo tri žene koje se nalaze u nekim kombinacijama. U sportu, kao i u ostalim aspektima života, uz naravno pojedine iznimke, muškarci se razlikuju od žena. Prvenstveno u fizičkom pogledu, zato i imamo odvojena sportska natjecanja za žene i muškarce“, nadodao je Silver.

Ako pogledamo žensku inačicu američke košarkaške lige (WNBA), na njenom početku 1997. godine skoro svaka ekipa na čelu je imala – ženu. No, vrlo brzo su uprave klubova poslove glavnih trenera sve više počele povjeravati muškarcima, što se ipak posljednjih godina donekle promijenilo te tamo trenutno imamo šest ženskih i šest muških trenera.

Kada je u pitanju treniranje, tu nema fizičke razlike, nije bitno koliko netko može skočiti niti koliko je jak. Nema nikakvog tjelesnog ispita za glavnog trenera pa nema apsolutno nikakvog razloga zašto to ne bi bila jedna žena“, konstatirao je na kraju Silver i ponovno probudio interes javnosti i ljubitelja košarke.

Hoće li ova izjava biti okidač nekim momčadima koje ovog ljeta u planu imaju mijenjanje trenera pa ćemo na tom mjestu, umjesto uobičajene proćevale gospode, moći vidjeti neku ljupku damu? Ostaje nam za vidjeti, a odgovor na to pitanje će nam, kako je rekao i gospodin Silver, donijeti vrijeme.

Latest Posts

NE PROPUSTITE