Saturday, April 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Sindikat igraèa odbio Sternov ultimatum

Danas je Sindikat NBA igraèa održao trosatni sastanak nakon kojega je tijekom konferencije za medije obznanjeno da ne prihvaæaju ponudu lige koju je David Stern iznio nakon prošlog kruga pregovora.

Komesar NBA lige, David Stern nakon prošlih je pregovora postavio rok za prihvaæanje njegove ponude (sutra) a ukoliko to igraèi ne naprave zaprijetio je da æe njegova sljedeæa ponuda biti mnogo nepovoljnija za igraèe. Danas su igraèi i službeno odbili tu ponudu.

Na današnjem sastanku sudjelovalo je preko 40 igraèa koji su predstavljali 29 NBA ekipa, nedostajali su tek predstavnici Boston Celticsa. Predsjednik Sindikata Derek Fisher izjavio je kako ponuda lige nije bila dana na glasanje nego je ovaj sastanak služio tek da se upozna predstavnike ekipa sa dosadašnjim tijekom pregovora. Fisher je i ranije izjavio da je trenutna ponuda lige neprihvatljiva i da neæe niti pružiti šansu igraèima da glasaju za prihvaæanje te ponude. Takoðer, spomenuo je i da su šanse gotovo nepostojeæe da se postigne dogovor do sutra, odnosno do datuma kojeg je Stern postavio kao rok za prihvaæanje ponude.

On smatra kako je Sindikat napravio dovoljno ustupaka na ekonomskom planu te da bi sada predstavnici lige trebali napraviti kompromise na sistemskim pitanjima kako bi se razriješila obustava rada. Spomenuto je i da je podjela novca otvorena za raspravu, ali samo ako osiguraju rješenje nekoliko kljuènih sistemskim pitanja. Najvažnija sistemskih pitanja koje je Billy Hunter, izvršni direktor Sindikata igraèa, naveo su sign-and-trade razmjene, mid-level iznimke, porez na luksuz te depoziti, odnosno postotak koji æe se oduzimati od plaæa svih igraèa kako bi se osiguralo poštivanje postotka raspodjele novca (prošle sezone taj je postotak iznosio 8%).

“Pokušat æemo spasiti sezonu, ne želimo više gubiti utakmice”, izjavio je Billy Hunter. “Sutra æu nazvati Sterna, pokušat æemo dogovoriti sljedeæi krug pregovora. Mislim da æemo održati pregovore prije sutrašnjeg roka kojeg je Stern postavio. Èuo sam prièe da æe utakmice do Božiæa biti otkazane ako ne postignemo dogovor do sutra.”

Hunter i Fisher su zajedno dali do znanja da su spremni na daljnje pregovore sa ligom, no pitanje je kako æe na to reagirati vodstvo NBA lige koje je, na èelu sa Sternom, najavilo povlaèenje ponude sa raspodjelom novca 50-50 i postavljanje tog omjera na 47-53 u korist vlasnika ekipa. Hunter smatra da je to tek pokušaj zastrašivanja i da æe Stern možda i ponuditi podjelu 47-53, ali da æe ju brzo vratiti na 50-50 ukoliko doðe do dogovora oko sistemskih pitanja.

Sindikat igraèa tako je odbio ponudu lige i sada se oèekuje potez vodstva lige. Igraèi su ignorirali ultimatum, smatraju da je to samo taktika zastrašivanja i žele nastaviti s pregovorima, dok je Stern najavio kako æe sljedeæa ponuda imati mnogo lošije stavke za igraèe. Ono što je važno je da su igraèi spremni pregovarati oko podjele novca, što znaèi da æe konaèni dogovor vjerojatno biti podjela 50-50, ali da prvo vlasnici moraju pristati na kompromise vezane uz sistemska pitanja.

Latest Posts

NE PROPUSTITE