Thursday, April 18, 2024

ZADNJE OBJAVE

Skalinada u Clevelandu

Dwight Howard ne škrtari na osmjesima. Najbolji centar u NBA-u uvijek ima spreman smiješak, bilo za suigraèe bilo za protivnike, bilo za navijaèe bilo za novinare. Kvragu, uvijek ima jednog spremnog i za suce nakon što ne dosude faul u njegovu korist ili kad mu uvale tehnièku zbog prigovaranja.

Stoga se ne treba èuditi što se Howard u posljednjoj utakmici Orlanda smješkao od uha do uha nakon što je shvatio da ga èuva J.J. Hickson. No, dok su osmjesi upuæeni navijaèima, sucima i suigraèima osmjesi osobe koja jako dobro zna koliko je bitno za osobni uspjeh održavati dobre odnose sa svima oko sebe, osmjeh upuæen J.J. Hicksonu znaèio je samo jedno – mali, gotov si.

Na kraju dana Dwight Howard je skupio 20 poena i 20 skokova u samo 26 minuta posla. Poput diva u kakvoj strašnoj bajci Howard je razgrtao protivnièke igraèe poput krpenih lutaka, hvatajuæi lopte bez pol muke. Izgledao je nesavladivo. Ništa èudno. Nije ga imao tko savladati.
Ovo nije prièa o Dwightu Howardu i još jednoj odliènoj sezoni mladog centra Orlanda. Ovo je prièa o momèadi koju je zgazio u posljednjoj utakmici. Ovo je prièa o Cleveland Cavaliersima, o odbaèenoj siroèadi NBA lige.

Porazom protiv Magica Cavsi su postali tek peta momèad u povijesti lige koja je uspjela izgubiti 20 utakmica za redom. Tek peta u ligi koja se igra od kraja Drugog svjetskog rata. Trebate biti užasni da bi upisali 20 poraza za redom, a ovogodišnji Cavsi su užasna momèad. Gledanje Cavsa je istovjetno gledanju ozljeðenih maèiæa ili šmrkljavih siroèiæa u britanskim filmovima; jednostavno vam ih bude žao i poželite im pomoæi. No, Clevelandu ove sezone nema spasa, momèad je uništena, njihov najkonzistentniji igraè i jedini centar je ozljeðen, a ostali izgledaju kao da im se ne da igrati i kao da jedva èekaju da godina završi.

Da stvar bude gora, Cavsi bi lako mogli doæi do 25. poraza za redom i tako srušit rekord kojeg su postavili od 1982. do 1983. godine kada su izgubili u 24 utakmice za redom i kada nitko, baš kao i ove sezone, nije imao više od 19 poena ili 9 skokova po utakmici.

Priliku da okonèaju taj niz imali su u sinoænjoj utakmici protiv èovjeka kojeg mnogi smatraju glavnim krivcem za oèaj koji izbija iz navijaèa Cavsa. No izgubili su i treæi put ove sezone protiv LeBrona Jamesa i njegovog Heata, a najave vlasnika Cavsa da æe njegova ekipa osvojiti prsten prije nego to napravi Miami danas zvuèe triput gluplje i smješnije nego kad ih je izrekao.

Možda i nisu bile tako smiješne na poèetku sezone koju su Cavsi otvorili neoèekivano dobro, naroèito kad se uzme u obzir da se nisu pojaèali tijekom ljeta i da su izgubili daleko najboljeg igraèa u ligi. Sedam pobjeda i deset poraza unatoè poprilièno zajebanom rasporedu bili su velik uspjeh za ekipu predvoðenu Mo Williamsom i mnogi su se nadali da æe Cavsi u 18. utakmici sezone pronaæi dovoljno drskosti i snage da pobjede favorizirani Heat koji je u to vrijeme igrao jako lošu košarku, koji je imao puno problema s kemijom u momèadi i oko èijeg su trenera veæ kružili NBA lešinari, èekajuæi da ga Pat Riley odstrani s klupe.

Igraèi Cavsa doèekali su LeBrona, otvorenih ruku, uz bezbroj osmijeha i konstantno tapšanje po leðima iako ih je nekoliko mjeseci ranije odbacio kao što neki odbace dugogodišnju curu samo kako bi mogli biti s plastificiranom dronfuljom s velikim sisama, Navijaèi su bili nabrijaniji nego ikad, buka je bila snažnija nego u playoff utakmicama, no Cavsima to nije puno znaèilo. Podvili su repove, a James im je uvalio 38 poena uz 8 asistencija i pet skokova. Ubio ih je. Cavsi su izgubili s 28 razlike. Toliko o tome.

Upravo ta utakmica odredila je daljnji tijek sezone za obe dvije ekipe. Heat je nakon te pobjede ušao u jako dobar niz, iako su tu i tamo naletjeli na neke probleme, prije svega zbog ozljeda. Spoelstra je zadržao trenersku stolicu, a Miami se trenutno nalazi na drugom mjestu Istoka. Cavsi su pak upali u ponor iz kojeg se još uvijek nisu izvukli. Od te utakmice upisali su 1 pobjedu i 30 poraza. Novi poraz od Miamija bio je 21. u nizu. Prošle su godine bili prva ekipa koja je došla do 40 pobjeda, novim porazom od Jamesa postali su prva ekipa koja je ove godine došla do 40 poraza*.

*Nadam se kako je sad svima jasno koliko su Cavsi bili loša ekipa i u sezonama kad su igrali playoff. Nakon što je lani doveden Antawn Jamison letjele su usporedbe s Jordanovim Bullsima, no èini se kako su te usporedbe bile miljama daleko od istine. Bullsi su bez Jordana došli na korak od NBA finala u kojem bi igrali da nije bilo katastrofalne sudaèke greške, a Cavsi æe bez LeBrona sezonu završiti kao zadnja ekipa u ligi.

Ukoliko ne žele postati vlasnici novog NBA rekorda za uzastopan broj poraza Cavsi æe morati pobijediti Indianu, Memphis, Portland ili Dallas. Igraèi sigurno osjeæaju pritisak. Navijaèi sigurno ne žele takvu sramotu u svom gradu. Nitko ne želi biti najgori. Svi su fokusirani i spremni dati sve od sebe kako bi izbjegli taj 24. poraz u nizu. Svaka sljedeæa utakmica za ove je igraèe kao utakmica finala, ako je vjerovati medijima. Izgleda da samo meni nije jasno zašto.

Da, možda je sramotno popušiti toliko utakmica za redom. Svakako je sramotno èekati da sezona završi, ne truditi se i dopuštati da vas protivnici šamaraju kao blesave na domaæem terenu. No nema nikakvog prokletog smisla muèiti se s takvim stvarima. Sezonu Cavsa neæe spasiti pobjeda u nekoj od te 4 utakmice niti æe je uništiti obaranje negativnog rekorda. Za par godina svi æe je zaboraviti, baš kao što su zaboravili i prijašnje rekordere dok ih novinari nisu iskopali iz naftalina. Pred Cavsima je najvažnije razdoblje sezone, no ja pri tom, kao što ste i sami shvatili, ne mislim na te èetiri utakmice. Mislim na završetak prijelaznog roka.

Kad imate katastrofalnu godinu to samo znaèi da stvari mogu krenuti na bolje. Zadnje mjesto na tablici možda znaèi oèaj, ali znaèi i nadu. Zadnje mjesto na tablici predstavlja izvrsnu moguænost da završite s prvim pickom drafta. Cavsi bi prijelazni rok trebali iskoristiti za nabavku što više pickova, što više mladih, talentiranih igraèa i što više istièuæih ugovora.

Cavsi imaju nekoliko igraèa koje bi mogli mijenjati, poèevši s Antawnom Jamisonom koji ima povoljan ugovor, visinu i jako puno playoff iskustva. Nema veze što je Jamison svake godine osim 06-07 bio grozan u doigravanju, siguran sam da æe Cavsi pronaæi nekoga tko æe napraviti istu grešku kakvu su oni napravili. Anthony Parker bi im takoðer mogao pribaviti kakav pick, unatoè tome što ove godine igra oèajno, a ne bi se èudio kad bi se Cavsi pokušali riješiti i Mo Williamsa koji æe sljedeæe sezone imati ugovor od samo 8,5 milijuna dolara i koji ipak ima tek 29 godina. Šteta samo što im se ozljedio Anderson Varejao za kojeg su mogli upecati bar jednog perspektivnog igraèa i pick prve runde, naroèito u ligi u kojoj morate imati visoke i borbene igraèe pod košem ukoliko želite konkurirati za naslov. Cavsi se moraju pripremiti za rasprodaju, zaboraviti na ovu sezonu i pokušati financijski olakšati momèad kako bi imali dovoljno fleksibilnosti sljedeæe godine kad æe se igrati, ako ne bude štrajka, po novom kolektivnom ugovoru koji æe dodatno srezati salary cap.

Možda zvuèi glupo, no Cavsi bi se u tom sluèaju mogli pretvoriti u najperspektivniju ekipu lige, nešto što su lani bili Thunder ili što su ove godine Clippersi. Ove se godine kao najbolji pickovi na draftu izdvajaju Perry Jones, Jarred Sullinger, Kyrie Irving i Enes Kanter – možda se niti jedan od njih ne èini igraèem koji na svojim pleæima može nositi šampionski klub, no Cavsi takvog ne trebaju odmah tražiti pošto æe teško okrenuti svoju situaciju kroz samo godinu ili dvije.

Ukoliko s takvim mentalitetom uðu u završnicu prijelaznog roka, ukoliko na ljeto dovedu nekoliko solidnih i jeftinih igraèa i ako na draftu pokupe nekoliko perspektivnih klinaca ova æe sezona odmah biti zaboravljena. Pitanje je samo mogu li Cavsi to napraviti. Hoæe li zaboraviti na blesavu utrku s Miamijem ili æe se posvetiti izgradnji vlastite momèadi? Hoæe li se fokusirati na potpuno nebitni rekord ili æe se orijentirati na ono bitno, na stvaranje ekipe koja može osvojiti naslov? Hoæe li i dalje uživati u samosažaljenju i oèaju, hoæe li i dalje igrati ulogu žrtve ili æe pak ponuditi svojim navijaèima nadu? Sve ovisi o njima. Izaberu li ispravno na kraju bi ipak mogli postati prva ekipa koja æe u Cleveland donijeti naslov nakon više od 40 godina posta.

Došli smo do kraja balade. Kao i uvijek, žaliti se možete na fejsu ili u mejlu. Ili u komentarima. Kako vam drago.

Latest Posts

NE PROPUSTITE